Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez dogfight76

Przy czym...

Podsumowanie:

1. LGSaar
2. Harley
3. MrSpeedy
4. RAM
5. Ducnici
6. ...

proszę skopiować i kontynuować

Nie można także zapominać, że podczas nieudanego spotkania 23 czerwca prawnicy

Baum, Reiter & Collegen (muszą to być oni) twierdzili, że nawet płacili za apelację, aby wyjaśnić sprawę...

Jestem również gotowy do wniesienia wkładu

1. LGSaar
2. Harley
3. MrSpeedy
4. RAM
5. Ducnici
6. dogfihgt76
7. ......

Pozdrowienia

Napisany przez 3ducnici

Ci ludzie - jeśli zgodzili się na RAW - dostali 5 procent......

Decyzja z 23. jest niepewna - bank negocjuje z moim adwokatem w celu uniknięcia decyzji OLG.

Ponadto moje ubezpieczenie w RSV jest zaangażowane...

RAM...Ty na pewno niezrobisz tego????

Napisany przez 2RAM
Życie jest twarde i niesprawiedliwe.....

Napisany przez okerke
1. LGSaar
2. Harley
3. MrSpeedy
4. RAM
5. Ducnici
6. dogfihgt76
7. Okerke

Napisany przez sebkoch

Życie jest trudne i niesprawiedliwe.....

?, to brzmiało jednak inaczej

Napisany przez baufreund2012

Uważam ten pomysł także za interesujący.
Jednak nie jestem na bieżąco - czy ktoś mógłby krótko przedstawić, jakie kluczowe kwestie mogą zostać wyjaśnione przez pójście do Bundesgerichtshofu (BGH) także dla pozostałych uczestników forum.

No cóż - dla kogoś koszula jest bliższa ciału niż sukienka

Powtarzam moje pytanie, ponieważ sądzę, że zainteresuje to również obserwatorów, którzy wtedy mogą czerpać korzyści i oszacować ryzyko związane z kosztami!

Napisany przez sebkoch
Decyzja OLG w Norymberdze wyjaśniłaby konkretne pouczenie i prawdopodobnie ustaliłaby odszkodowanie za korzystanie z nieruchomości (kwota w przypadku kredytów hipotecznych). Jednakże to drugie mogłoby być już uregulowane w wyniku apelacji od wyroku OLG w Stuttgarcie. Mniej prawdopodobne wydaje się wystąpienie zjawisk związanych z utratą praw lub nadużyciem prawa, ponieważ chodzi o bieżącą umowę. Pełne wyjaśnienie byłoby więc raczej trudne.

Napisany przez 3ducnici

no cóż - czyjejś koszuli bliżej do ciała niż komuś spódnicy

powtarzam moje zapytanie, bo sądzę, że zainteresuje to również obserwatorów, którzy będą mogli ssać miód i oceniać ryzyko kosztów!

Fikcja zgodności z prawem (czy SPK WRB odbiega od tekstu wzorcowego czy nie), zrealizowanie, nadużycie prawa i wysokość zwrotu korzyści...

Gdyby wydano wyrok, który potwierdzałby opinię OLG Nürnberg, czyli że SPK WRB odbiega od tekstu wzorcowego i jest tym samym nieważna,
zarzuty dotyczące zrealizowania i nadużycia prawa zostałyby odrzucone,
oraz w końcu potwierdzono by 5% powyżej stawki bazowej z wyroku z 2009 roku...

wszystkie banki, których WRB byłby błędny lub które nie trzymały się tekstu wzorcowego,

mogłyby spakować manatki!

Napisany przez 3ducnici

Decyzja Oberlandesgericht Nürnberg miałaby sprostować konkretne pouczenie i prawdopodobnie określić rekompensatę za korzystanie (w przypadku kredytów hipotecznych). To drugie mogłoby być jednak już załatwione w drodze rewizji przeciwko wyrokowi Oberlandesgericht Stuttgart. Spodziewanie się unieważnienia i nadużycia prawa byłoby mniej prawdopodobne, ponieważ chodzi o trwający kontrakt. Pełne wyjaśnienie byłoby raczej trudne.

W przypadku rozpatrywanej przez OLG Nürnberg sprawy, powódki wycofały się z umowy po dwóch miesiącach spłaty kredytu...

Napisany przez sebkoch
Nie. Koniec obniżki oprocentowania 04/2013, odwołanie 06/13, zwrot 12/13. Koniec obniżki oprocentowania nie oznacza jednak zakończenia umowy

Napisany przez Lissi

1. LGSaar
2. Harley
3. MrSpeedy
4. RAM
5. Ducnici
6. dogfihgt76
7. Okerke

8. Lissi.... Das wäre mir der Spaß wert...

Napisany przez 2RAM
Czy ta przypisowa decyzja sądowa z Frankfurtu jest już znana?

https://www.anwalt.de/rechtstipps/dar...am_075452.html

Napisany przez LGSaar

Decyzja OLG Nürnberg miałaby wyjaśnić konkretne pouczenie i prawdopodobnie określić rekompensatę za korzystanie (wysokość w przypadku zabezpieczonego kredytu hipotecznego). Jednak to drugie można już załatwić poprzez apelację od wyroku OLG Stuttgart. Mniej prawdopodobne wydaje się zastosowanie zasady utraty prawa i nadużycie prawa, ponieważ dotyczyły one zawartego kontraktu. Pełne wyjaśnienie byłoby raczej trudne do osiągnięcia.

Myślę, że są trzy istotne kwestie, które można by wyjaśnić:

1. 5% lub 2,5%
2. Fikcja ustawowej zgodności (powoduje najwięcej problemów w sądach instancyjnych)
3. Standardowa stopa procentowa rynkowa (czy odwołanie się do statystyk Bundesbanku wystarcza do udowodnienia tej stopy procentowej. Bardzo istotna kwestia. OLG Nürnberg odrzucił argumentację pozwanego, że powód był w trudnej sytuacji ekonomicznej, dlatego nie otrzymałby tej stopy procentowej w innej instytucji bankowej. Niektóre sądy nie akceptują odwoływania się do statystyk Bundesbanku.

Jak dotąd bardzo mało sądów przyjęło zasadę utraty prawa i nadużycia prawa w tej sprawie.

Oczywiście dużą zaletą tego postępowania jest niższa wartość sporu.

Napisany przez casixx
usunięte, bo tak jest

Napisany przez casixx

8. Lissi.... To byłby dla mnie przyjemny żart...

9. casixx tam tam

Napisany przez 3eugh

Pomysł na kielicha ode mnie:
Możemy się połączyć i przekazać ten przypadek z OLG Norymberga do BGH. Jeśli powód nie chce podejmować ryzyka, możemy go wesprzeć finansowo. Musiałby zagwarantować, że nie wycofa apelacji, ale pozwoli BGH zdecydować. Wtedy mielibyśmy wyrok w sprawie wszystkich otwartych pytań, szczególnie dotyczący wysokości uzyskanych korzyści. Wartość sporu nie jest tak wysoka, a rewizja jest dopuszczona. W takim przypadku koszty rewizyjne wynosiłyby 4.074,18€ (Obliczone za pomocą kalkulatora Rolanda). Jeśli każdy z nas zaryzykowałby 100,00€, potrzebowalibyśmy 41 osób. Na pewno byśmy się zorganizowali. Jeśli powód wygra, odda nam pieniądze, a jeśli nie, będziemy wiedzieli, na czym stoimy.

Banki też się połączyły. Jeśli chcesz pożyczki, nie dostaniesz jej tylko dlatego, że prowadziłeś proces.

Ale jak przekonać kogoś do gwarancji, że nie wycofa apelacji, jeśli jako rekompensatę otrzymuje tylko zwrot kosztów procesu w przypadku przegranej, podczas gdy mając szansę na korzystny wynik od banku dostaje czek na kilkadziesiąt tysięcy euro, tylko po to, aby właśnie wycofać apelację? Czy ktoś naprawdę by się zgodził na coś takiego, czy też ja coś źle zrozumiałam? Jeśli to możliwe, to Crowdfunding może być odpowiednim hasłem, ale nie znam związanych z tym aspektów prawnych. W innym przypadku istnieje również pomoc prawna dla powoda. Czy możliwe byłoby także wsparcie przez centrum konsumenckie? Poprzez (częściowe) przeniesienie roszczeń klienta banku na centrum konsumenckie? Znane jest, że już w imieniu kilku klientów centrum wniosło pozwy, co (jeśli się nie mylę) było uznane jako dopuszczalne.

Napisany przez Geldsparer 1

Ale jak mógłbyś przekonać kogoś do gwarancji, że nie wycofa apelacji, jeśli jako rekompensatę tylko otrzymuje zwrot kosztów procesu w przypadku przegranej, a jeśli istnieje szansa na pozytywne zakończenie, otrzymuje czek na kilkadziesiąt tysięcy euro od banku, po prostu po to, żeby wycofał apelację? Nikt chyba nie zrobiłby tego poważnie, czyż nie? Czy ja tu coś źle zrozumiałem? Jeśli takie coś byłoby możliwe, to Crowdfunding może być właściwym hasłem, chociaż aspekty prawne są mi zupełnie nieznane. Poza tym istnieje jeszcze pomoc w pokryciu kosztów procesu dla powoda. Czy byłaby możliwa również pomoc ze strony organizacji konsumenckiej? Poprzez (częściowe) przeniesienie praw bankowego klienta na organizację konsumencką? Przecież już w imieniu kilkorga klientów organizacja ta wnosiła sprawy sądowe, co (o ile się nie mylę) zostało uznane za dopuszczalne.

10. Oszczędzający pieniądze 1

Jednak zgadzam się z uwagą eugh.
Dodatkowo, wpłaty musiałyby być bezpiecznie zabezpieczone. Niech nikt nie zmywa się z obietnic po kolei. Miałem już z tym do czynienia. Najpierw duże obietnice, a później wielkie zapomnienia.

Życzę wszystkim miłej deszczowej niedzieli

Napisany przez 2RAM
Ponieważ już masz kontakt z prawniczką, może ona zebrać pieniądze - być może otworzyć darmowe konto u koszykarzy....

Napisany przez sebkoch
@RAM, jeśli rozprawa przed 23. senatem zostanie odwołana, daj mi znać. Nie chcę jechać tam na próżno.

Napisany przez 2RAM
Oczywiście!

Na dzień dzisiejszy, jednakże, odbędzie się..........

Napisany przez casixx
Umowa kredytowa DKB z nieważną klauzulą o odstąpieniu od umowy - Odzyskaliśmy odszkodowanie za wcześniejsze spłaty!

13.11.2015

Berlin, dnia 13 listopada 2015 r. Ponownie udało nam się w procesie sądowym dla klientki z umową kredytową u Deutsche Kreditbank AG (DKB) odzyskać odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, ponieważ nie została ona właściwie pouczona o swoim prawie do odstąpienia od umowy (LG Poczdam, wyrok z dnia 4.11.2015 r., sygn. akt: 8 O 128/15).

DKB domagała się wysokiego odszkodowania za wcześniejsze spłaty
Nasza klientka w 2008 roku zawarła z DKB kredyt ratalny oraz kredyt ratalny z programu finansowania własności mieszkaniowej KfW. Po sześciu latach spłaciła pożyczki ze względu na sprzedaż nieruchomości. DKB domagała się odszkodowania za wcześniejsze spłaty w wysokości ponad 40 000 EUR.

Nieważna klauzula dotycząca odstąpienia od umowy
Klauzule o odstąpieniu od umowy zawartej w obu umowach kredytowych nie spełniały wymogów ustawowych i były tym samym nieważne. Dlatego nasza klientka mogła wciąż skutecznie odstąpić od umów („wieczne prawo do odstąpienia”). W konsekwencji nie była zobowiązana do zapłaty odszkodowania za wcześniejsze spłaty.

Odzyskanie odszkodowania za wcześniejsze spłaty
Po odstąpieniu od pożyczek nasza klientka domagała się zwrotu odszkodowania za wcześniejsze spłaty wraz z odszkodowaniem za korzystanie z pieniędzy. Ponieważ DKB nie była skłonna do porozumienia, musieliśmy wnieść pozew.

Wygraliśmy w sądzie
Sąd podzielił nasze stanowisko prawne: Naszej klientce przysługuje prawo odstąpienia od umowy. Skutkiem skutecznego odstąpienia od umów kredytowych było powstanie stosunku zwrotnego. Zwrot reszty wartości kredytu nie zmienił tego faktu.
Klauzula odstąpienia od umowy DKB nie była właściwa, dlatego też określone w niej terminy nie zostały uruchomione. Najbardziej rażący błąd to:
„Załączona klauzula odstąpienia od umowy nie jest wystarczająco jasna co do rozpoczęcia terminu z formułowaniem - „[Bieg] terminu zaczyna się najwcześniej „. - zgodnie z ustalonym orzecznictwem Bundesgerichtshof… nie jest wystarczająco jednoznaczna, ponieważ nie poucza jasno kredytobiorców o rozpoczęciu terminu odstąpienia. Jest wręcz wprowadzająca w błąd. Użycie słowa „najwcześniej” nie pozwala konsumentowi bezpośrednio zrozumieć początku terminu odstąpienia. Może on jedynie wywnioskować, że termin odstąpienia „teraz lub później” się zaczyna, więc możliwe, że początek biegu terminu zależy od dodatkowych warunków. Konsument pozostaje jednak w niepewności, jakie mogą to być dodatkowe okoliczności.” Ponadto pouczenia naruszały zasadę przejrzystości.

Nasza klientka odzyskała pieniądze od DKB
Sąd zobowiązał DKB do zwrotu odszkodowania za wcześniejsze spłaty wraz z odsetkami w wysokości 5 punktów procentowych powyżej odpowiedniej stopy bazowej od wyznaczenia terminu zwrotu. Ponadto nasza klientka uzyskała od DKB roszczenie o odzyskanie korzyści pochodzących z jej wpłat wraz z odsetkami. Koszty postępowania sądowego zostały obciążone DKB.

Nasza oferta: Bezpłatna wstępna ocena klauzuli odstąpienia od umowy
Sprawdzamy Twoją klauzulę odstąpienia od umowy pod kątem błędów i informujemy, czy także Ty możesz dzisiaj odstąpić od swojego kredytu w DKB, aby zrefinansować go taniej, bez konieczności zapłaty odszkodowania za wcześniejsze spłaty, czy też możesz odzyskać już zapłacone odszkodowanie za wcześniejsze spłaty.

Niezobowiązujące i bezpłatne zapytanie – wiążąca i opłacalna odpowiedź

Uwaga: Wysoka skuteczność dzięki klarownym orzeczeniom sądowym i naszemu konsekwentnemu wdrażaniu prawa w licznych sprawach przeciwko DKB.

https://www.gansel-rechtsanwaelte.de

Napisany przez Triple
11. Trzykrotność

Napisany przez 3ducnici

11. Triple

Proszę zawsze kopiować i uzupełniać poprzednie wpisy!

1. LGSaar
2. Harley
3. MrSpeedy
4. RAM
5. Ducnici
6. dogfihgt76
7. Okerke
8. Lissi
9. Cassixx
10. Geldsparer 1
11. Triple

Napisany przez andi1104

Oto...

Podsumujmy:

1. LGSaar
2. Harley
3. MrSpeedy
4. RAM
5. Ducnici
6. .....

proszę skopiować i kontynuować

Nie można także zapominać, że podczas nieudanego spotkania 23 czerwca adwokaci

Baum, Reiter & Collegen (tak przynajmniej powinni być) twierdzili, że nawet zgodzili się na koszty rewizji, aby ustalić sytuację...

1. LGSaar
2. Harley
3. MrSpeedy
4. RAM
5. Ducnici
6. dogfihgt76
7. Okerke
8. Lissi
9. Cassixx
10. OszczędzającyPieniądze 1
11. Potrójny
12. andi1104

Napisany przez LGSaar

Ale jak chcesz przekonać kogoś do nieprzeciągania apelacji, jeśli w zamian za zwrot kosztów procesu w przypadku przegranej otrzymuje czek na kilkadziesiąt tysięcy euro od banku w przypadku pozytywnego rozstrzygnięcia dla niego, tylko po to, aby wycofał apelację? Nikt tak naprawdę nie zrobi, prawda? Czy źle to zrozumiałem? Jeśli jest to możliwe, crowdfunding może być właściwym hasłem, ale nie mam pojęcia o aspektach prawnych. W przeciwnym razie istnieje pomoc prawna dla powoda. Czy możliwe byłoby także wsparcie ze strony jednostki ochrony konsumenta? Poprzez (częściowe) przeniesienie roszczeń klienta banku do jednostki ochrony konsumenta? Zdaje się, że jednostka ta prowadziła już pozwy w imieniu kilku klientów, co (jeśli się nie mylę) zostało wyraźnie uznane za dopuszczalne.

Decyzja o złożeniu apelacji zależy wyłącznie od powoda. To chyba oczywiste. Być może nawet nie potrzebuje naszego wsparcia albo składa wniosek o pomoc prawno-procesową. To był tylko pomysł, w przypadku gdy apelacja grozi niepowodzeniem. Nie próbuję nikogo przekonywać. Zakładam, że wszyscy tutaj biorący udział mają przynajmniej 18 lat i wiedzą, co robią. Wiele kwestii musiałoby być wyjaśnionych z góry. Oczywiście należałoby wyjaśnić kwestie prawne. Nie jestem prawnikiem i nie mogę tego ustalić. Jednak moja logika mówi mi, że mogę wydawać pieniądze na to, na co chcę.

Napisany przez 3eugh

...No cóż, zwrot z kapitału własnego (EK-Rendite) można łatwo wyliczyć z raportów bankowych: Zysk netto / Kapitał własny x 100 = EK-Rendite

Przynajmniej w przypadku DKB, ponieważ wszystkie raporty roczne od 2007 roku są udostępnione tutaj.

https://www.dkb.de/ueber_uns/zahlen_fakten/archiv.html

Dziękuję, ogólnie zgadzam się...

1. LGSaar
2. Harley
3. MrSpeedy
4. RAM
5. Ducnici
6. dogfihgt76
7. Okerke
8. Lissi
9. Cassixx
10. Geldsparer 1
11. Triple
12. andi1104
13. eugh

Ponownie o kapitale własnym (Return on Equity, RoE):

Porównując RoE DKB (źródło: raport finansowy za pierwsze półrocze 2015 roku) i ING-DiBa (źródło: sprawozdanie finansowe za okres od 01.01.2014 do 31.12.2014), można zauważyć istotną różnicę. Czy porównuję jabłka do gruszek, czy też te (m.in.) koncerny są rzeczywiście tak różne pod tym względem?

Dla naszych roszczeń istotne jest oczywiście RoE po opodatkowaniu. Nie mogłem znaleźć informacji, czy podane liczby są przed czy po opodatkowaniu, co mnie zastanawia, bowiem powinno to być jasno zaznaczone.

DKB:
grudzień 2013: 6,4%
czerwiec 2014: 4,4%
grudzień 2014: 6,1%
czerwiec 2015: 8,8%

ING-DiBa:
grudzień 2013: 17%
grudzień 2014: 21%

Trudno mi sobie wyobrazić, aby od ING-DiBa można było wymagać wypłaty korzyści rzędu około 20%. Z drugiej strony: Jak radzili sobie w kancelarii Gunkel, Kunzenbacher & Partner z obliczeniami?

Niestety nie możemy tutaj opowiadać o naszych doświadczeniach z wyników postępowań przed Bundesgerichtshof.
Zobowiązaliśmy się do zachowania poufności wobec naszych klientów.…

Pozostawiamy pole do popisu Twojej wyobraźni.
Możesz polegać na swojej wyobraźni.

PS:
Jeśli tak, to chyba należałoby bieżąco, czyli co pół roku lub rok, uwzględnić RoE od początku rat. Prawda?

Czy rzeczoznawca sądowy postępowałby w ten sposób? Jak by to zrobili Prof. Wehrt i inni?

Ważne pytanie: Czy ktoś zna jakiekolwiek orzeczenie, w którym sporządzono ekspertyzę? Dzięki!

Napisany przez 3ducnici
Tak więc w moim zmodyfikowanym obliczeniu zyskowności kapitału własnego zawsze brałem pod uwagę rok, w którym został wygenerowany. Dlatego zyskowność kapitału własnego DKB w 2010 roku dotyczyła świadczeń kredytowych z tego samego roku.

Napisany przez 2RAM
Nie znam żadnego przypadku, w którym przyznano więcej niż 5 osób przeciwko B - oprócz Sparkassse Kraichgau (według testu musieli zapłacić stawki od debetu). Czy ktoś wie więcej?

Napisany przez 2RAM
Znowu o zwrocie kapitału w przypadku Deutsche Bank, ale nie jest tak dobrze: (czy to oznacza?)

https://geschaeftsbericht.deutsche-b...nd-fakten.html

Napisany przez 3ducnici

Ponownie dotycząc rentowności kapitału własnego - niezbyt imponująca w przypadku Deutsche Bank: (czy o to chodzi?)

https://geschaeftsbericht.deutsche-b...nd-fakten.html

Cóż, to jest moja krytyka rentowności kapitału własnego. Wcześniej uwzględniono już wszystkie wydatki, jakie ma bank. Jednak gdyby umowa nigdy nie została zawarta, nadwyżka banku w postaci pobranych zysków byłaby mniejsza.

Napisany przez 2RAM
Co miał na myśli test w liście odstąpienia, mówiąc o tym zwrocie z kapitału własnego? Czy chodziło o te liczby Deutsche Bank? Czy można także obliczyć ROE w inny sposób?

Napisany przez 2RAM
To już wygląda lepiej:

https://de.statista.com/statistik/dat...ndite-der-dkb/

Napisany przez 2RAM
Teraz rozumiem, o co chodzi z testem. Rentowność kapitału własnego ustalona przez Niemiecki Bank Centralny:

Błąd bankowy na Twoją korzyść: Ze względu na błędy swojego banku większość klientów może zrezygnować z drogich kredytów. W ten sposób oszczędzają praktycznie zawsze tysiące euro. – tytułował Finanztest w lipcowym wydaniu. Przy rozliczaniu transakcji banki muszą uznać swoje osiągnięte korzyści w wysokości rentowności kapitału własnego - 8% rocznie według danych Bundesbanku.

Jednakże żadny sąd ani pozew nie zauważył tego faktu...

Napisany przez andi1104

Teraz rozumiem, o co chodzi w teście. Oprocentowanie kapitałów własnych ustalone przez Niemiecki Bank Centralny:

Błąd banku na Twoją korzyść: Z powodu błędów popełnionych przez bank większość klientów może zrezygnować z drogich kredytów. Dzięki temu zaoszczędzają prawie zawsze tysiące euro. - tak brzmiał tytuł artykułu w lipcowym wydaniu Finanztest. Podczas rozliczenia, banki muszą uwzględnić swoje korzyści w wysokości oprocentowania kapitałów własnych - 8% rocznie według danych Banku Centralnego.

Jednakże do tej pory żadne sąd ani wyraźnie żaden powód nie doszedł do tego wniosku...

Bylibyśmy już zadowoleni, gdyby wszystkie sądy w końcu zaakceptowały decyzję BGH i zaczęły stosować 5% powyżej stawki podstawowej.

Napisany przez 3ducnici

Teraz chyba wiem, o co chodzi z Testem. Zwrotka zysku kapitałowego wyliczona przez niemiecki Bank Centralny:

Błąd bankowy na Twoją korzyść: Z powodu błędów banku większość klientów może zrezygnować z drogich kredytów. Dzięki temu zaoszczędzają prawie zawsze tysiące euro. - tytułował Finanztest w lipcowym numerze. Podczas wycofywania banki muszą zaliczyć sobie osiągnięty zysk w wysokości rentowności kapitału własnego - 8% rocznie zgodnie z danymi niemieckiego Banku Centralnego.

Ale żadne sąd i najwyraźniej także żaden powód nie doszedł do wniosku......

Numer z lipca 2014?

Napisany przez 2RAM
Źródło: https://www.achimtiffe.de/presse/

zobacz 16 czerwca 2014

Napisany przez Hein1708

Pomysł na kielicha ode mnie:
Moglibyśmy się połączyć i przekazać ten przypadek z OLG Nürnberg do BGH. Jeśli powód jest zbyt ryzykowny, moglibyśmy go wesprzeć finansowo. Musiałby zobowiązać się, że nie wycofa apelacji, lecz pozwoli BGH zadecydować. Wtedy mielibyśmy wyrok dotyczący wszystkich otwartych pytań, zwłaszcza wysokości pobranych korzyści. Wartość sporu nie jest taka wysoka, a kasacja została dopuszczona. Koszty kasacji w tym przypadku wyniosłyby 4.074,18€ (obliczone za pomocą kalkulatora Rolanda). Jeśli każdy zaryzykowałby 100,00€, potrzebowalibyśmy 41 osób. Na pewno byśmy to tu zrobili. Jeśli powód wygra, zwróci nam pieniądze, jeśli nie, będziemy wiedzieli, co dalej.

Banki również się zjednoczyły. Jeśli ktoś chce pożyczyć pieniądze, nie dostaje ich tylko dlatego, że prowadzi proces.

Również zgadzam się z Twoją propozycją. Niezły pomysł.

Napisany przez 3ducnici

Źródło: https://www.achimtiffe.de/presse/

patrz 16 czerwiec 2014

Jednak wątpię, że można przyjąć średnią stopę zwrotu kapitału własnego dla wszystkich banków, zwłaszcza że nie znalazłem nic w BuBa...

Artykuł Rehmke/Tiffe w czasopiśmie VuR także nic nowego nie wnosi... w ogóle nic o RüW...

Znalazłem jednak to...

Lechner
Na utrzymanie wieczystego prawa odstąpienia od umowy dotyczącej usług finansowych - wola ustawodawcy i konsekwencje dla stosowania prawa -
WM 2015 Nr 46, 2165

Dr. Herbert Lechner, Sędzia Sądu Apelacyjnego w Monachium (członek 19. Wydziału Cywilnego (Wydział Bankowy)); treść artykułu jest wyrazem jego osobistej opinii.

Napisany przez 3ducnici

Również ode mnie TAK na Twoją propozycję. Niezły pomysł.

Proszę wpisać na listę!

Napisany przez Hein1708

to, czego nie rozumiem w wyroku OLG Norymberga, to dlaczego obliczono skorzystane korzyści i korzyści z użytkowania tylko do maja 2013 roku, skoro odwołanie zostało złożone dopiero 24.06.2013 roku. Czy może być tu błąd w tekście wyroku. Poza tym obliczenia również nie są do końca poprawne. W żadnym wypadku nie mogę tego zrozumieć.

Jeśli dobrze widzę, OLG Norymberga poprawnie obliczyło to do 24.06.2013 roku, jednak trochę niefortunnie przedstawiło to w tabeli, tzn. wszystkie korzyści z użytkowania powinny być przesunięte o miesiąc w obu tabelach. Można to zauważyć po tym, że ostatnia kwota w obu tabelach jest znacznie niższa niż poprzednia, co oznacza, że została obliczona tylko za 26 dni.

Jeśli Ty lub ktoś inny jest zainteresowany, chętnie udostępnię swoje obliczenia w EXCELu tutaj na forum, chociaż nie jestem pewien, czy mi się uda, ponieważ wcześniej tego nie robiłem (Jestem tutaj nowy).

Jednak zgadzam się z Tobą, że obliczenia są nieco niedokładne, tzn. w obu tabelach wykryłem różnice rzędu około € 6,- lub € 7,-. Może to być spowodowane tym, że przynajmniej przy obliczaniu zastępstwa za korzyści z użytkowania DN moim zdaniem zastosowano metodę oprocentowania act/act (dniowe oprocentowanie w niemieckim systemie prawnym) podczas gdy w przypadku zastępstwa za korzyści z użytkowania DG (Bank) należało zastosować niemieckie obliczenia handlowe 30/360.

Napisany przez 3ducnici

Również ode mnie TAK dla Twojej propozycji. Niezły pomysł.

1. LGSaar
2. Harley
3. MrSpeedy
4. RAM
5. Ducnici
6. dogfihgt76
7. Okerke
8. Lissi
9. Cassixx
10. Geldsparer 1
11. Triple
12. andi1104
13. eugh
14. Hein1708

Napisany przez 2RAM
Jeszcze jeden aspekt:

Powód musi oczywiście być świadomy, że nie zobaczy ani grosza ze wygranego procesu, dopóki Bundesgerichtshof nie wyda swojego wyroku......prawdopodobnie grudzień 2016 r. - jeśli najwyżsi sędziowie nie nacisną na gaz z zainteresowania.

Napisany przez 3ducnici

Kolejny aspekt:

Powód musi oczywiście zrozumieć, że nie zobaczy ani grosza z wygranej sprawy, dopóki Federalny Sąd Kasacyjny nie wyda decyzji......prawdopodobnie w 12/2016 - jeśli najwyżsi sędziowie nie przyśpieszą z uwagi na zainteresowanie.

ale... ewentualnie więcej może z tego wyniknąć....a do czasu wyroku i tak jest dobre oprocentowanie... i...suma do zwrotu nie jest zbyt duża....więc można na nią poczekać...

Napisany przez 3ducnici

.......

Ponownie o wskaźnikach ROE i Rentowności Kapitału Własnego (Return on Equity, RoE): Porównując ROE DKB (źródło: sprawozdanie finansowe półroczne za 2015 rok) oraz ING-DiBa (źródło: sprawozdanie skonsolidowane za rok obrotowy od 01.01.2014 do 31.12.2014), można zauważyć istotną różnicę. Czy porównuję jakieś nieporównywalne elementy, czy też te (m.in.) koncerny są rzeczywiście tak różne pod tym względem?

Dla naszych roszczeń istotne jest oczywiście ROE po opodatkowaniu. Nie byłem w stanie znaleźć informacji, czy podane liczby są przed czy po opodatkowaniu w żadnym z raportów, co mnie zdziwiło, ponieważ to powinno być jasno zaznaczone............

Poszperałem trochę w internecie.... istnieje rentowność kapitału przed i po opodatkowaniu. W takim razie używany jest zysk/roczny zysk przed lub po opodatkowaniu.

Jednak dla naszego celu bardziej sensowne jest używanie rentowności kapitału przed opodatkowaniem!

Uzasadnienie: Do obliczenia rentowności kapitału przypisuje się zysk/roczny zysk. Na to przedsiębiorstwo musi zapłacić podatki.

Gdy teraz bank musi wydać korzyści dla kredytobiorcy, to zapewne jest to traktowane jak zysk z odsetek i opodatkowane podatkiem Belki.

Jeśli użylibyśmy rentowności po opodatkowaniu, zysk byłby opodatkowany dwukrotnie. Raz przez bank, a następnie przez kredytobiorcę. Co oczywiście jest niemożliwe.

Dla banku tak naprawdę nie ma to znaczenia, ponieważ czy odprowadzi on podatek od swojego zysku do urzędu skarbowego, czy odprowadzi udział przed opodatkowaniem do kredytobiorcy, w gruncie rzeczy pozostaje to dla niego takie samo.

Dla kredytobiorcy byłoby nawet bardziej korzystne używanie rentowności kapitału przed opodatkowaniem, ponieważ stopa odsetkowa opodatkowania przez kredytobiorcę przy podatku Belki (ok. 25%+5,5% opłata solidarnościowa+ew. podatek od nieruchomości) byłaby prawdopodobnie znacznie niższa niż opodatkowanie w przypadku spółki akcyjnej lub z o.o.

;-)

Napisany przez 2RAM
Teraz brakuje tylko izby cywilnej, którą chcesz przekonać do tego wszystkiego.....

Napisany przez sebkoch
Ryzyko związane z tym nadmiernym wykorzystaniem obliczeń jest moim zdaniem następujące.

Z jednej strony, praktycznie wzywa się tutaj ekspertyzę. To trwa, kosztuje i prowadzi potem do częściowego odrzucenia, które również wzywa się w ten sposób postępowania i współfinansowania (w tym ekspertyzy), co ewentualnie prowadzi do zwycięstwa purytańskiego.

Napisany przez 2RAM
Dopóki piątka nad literą B nie stanie się standardem w niemieckich salach sądowych, nic nie wyjdzie z rentowności EK....

Napisany przez 3ducnici
Pytanie brzmi, czy chcesz poddać się 2,5 ponad BZ bez walki....czy też należy umocnić te 5%...

@sebkoch,

czy znasz jakieś negocjacje, w których została wymieniona rentowność kapitału własnego? Jaki był wynik?

a...np. w Commerzbank rentowność kapitału własnego nie wygląda zbyt korzystnie... więc być może 2,5 ponad BZ jest w miarę dobre...

=> więc może działać w obie strony...

Napisany przez sebkoch
Można zrobić z tego 5, ale poważnie, trzeba spojrzeć na to jako na to, co jest, czyli bonus. Gdzie możesz uzyskać 2,5% ponad bazę jako bezpieczną inwestycję w ciągu ostatnich 7 lat?
Nie widziałem nigdzie takiej zwrotu z EK.

Napisany przez 2RAM
To jednak dziwne, że Test umieścił tę stopę zwrotu EK w swoim wzorcowym liście odwołania - przecież nie mogli sobie tego po prostu wyobrazić...
  • 1
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • 155
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata