Ta tutaj
została wydana w sierpniu 2009 roku i jest ważna od 11.06.2010 do 22.02.2011 roku
Nie mogę powiedzieć, czy istnieje okres przejściowy jak wcześniej do 30.09.2008, nie przeczytałem jeszcze nic na ten temat
Nie mogę sobie jednak wyobrazić, żeby był, ponieważ a) wzorzec tekst został podany do wiadomości już we wczesnym 2009 roku i od 2010 roku był zawarty w ustawie i nie pojawił się już jako rozporządzenie.
Jednak nie mogę udzielić pewnych informacji!
* Dziękuję za informacje! Wzorzec tego OBW już odbiega od tego, co jest zawarte w moim Umowie Deweloperskiej jako OBW, np. pouczenie o odstąpieniu od umowy vs informacja o odstąpieniu od umowy albo Termin rozpoczyna się po otrzymaniu tego pouczenia w formie tekstowej vs Termin rozpoczyna się po zawarciu umowy, ale dopiero po tym, jak kredytobiorca otrzymał wszystkie obowiązkowe informacje...
* Jak oceniacie sytuację, w której ten OBW może być nieważny? OBW
kredytu KfW jest atakowalny z powodu dwóch różnych OBW, jak jest w przypadku OBW
kredytu PSD?
* ...oraz 14 dni vs 30 dni... co jest teraz obowiązujące?
Każda umowa musi mieć swoje własne OBW. I musi być ona skuteczna.
Dlatego PSD nie może wystawić fałszywego OBW w jednej umowie i powiedzieć, że w innej mieliście poprawne OBW.
Co do umowy KfW też nie rozumiem do końca. W akcie notarialnym są zawarte dwa OBW i to jeszcze z różnymi informacjami?
* Tak, początkowo jako oddzielna strona za pierwszymi informacjami / regulaminem, a następnie osadzona w informacji na odległość PSD Baugeld, punkt III Informacje o szczególnościach umowy na odległość
Czy może OBW było zawarte w ofercie, a po zaakceptowaniu oferty została sporządzona umowa
kredytu, w której zawarte było inne OBW? (tak było w umowie z SH u nas. W ofercie była z opcją najwcześniej (hurra!), ale potem w samym UM wg. wzorca (ale także błędnego))
JEŚLI! umowa zawiera dwa OBW z różnymi informacjami, jest to oczywiście także atakowalne. Pierwsze OBW z datą 22.12. jest zgodne z tekstem wzorca. Drugie OBW z ...Wasza oferta umowna... jest sformułowane inaczej niż pierwsze OBW dotyczące daty rozpoczęcia terminu. Może to prowadzić do sprzeczności.
Ponadto nie spełnia to wymogów przejrzystości wynikających z §355BGB
Przychodzi mi tylko na myśl ten wyrok
Dwie różnie sformułowane
pouczenia, jedno z wskazaniem
konsekwencji prawnych, drugie bez.
To jest niezrozumiałe dla konsumenta i stanowi
naruszenie wymogu przejrzystości (Sąd Apelacyjny
w Hamm, wyrok z dnia 24 maja 2012 r., sygn. akt I-4 U
48/12).
W przypadku drugiego OBW można jeszcze wspomnieć o ...egzemplarzu... lub opcji wyboru dwóch tygodni (miesiąca)....egzemplarz oznacza, że po wydaniu OBW po zamknięciu umowy termin wynosi jeden miesiąc.
Jednakże wybór opcji powinien przeciwdziałać, choć ta opcja wyboru również może być błędna. Konsument musi jasno i wyraźnie rozpoznać okres trwania terminu.
Wyjaśnienia poprzez przypisy jest także nieprzewidziane przez wzorzec.
Tak więc, okres trwania terminu musi być jednoznacznie określony przez DGín.
Niemniej jednak to bez znaczenia, jeśli umowa zawiera dwa różne OBW...
Może warto tam po prostu zadzwonić i zapytać? VZHH ma dobrą telefoniczną obsługę prawna, zwłaszcza w poniedziałki, mogę polecić Panią Röttger.
Jednakże w ogólnej sytuacji lepiej jest wybrać kontakt pisemny. Nikt nie jest w stanie przejrzeć całej sytuacji przez telefon, nie mając OBW i faktu na piśmie przed sobą.
Z wyrokiem BGH dotyczącym ...najwcześniej... z 12-2009 r. i spadającego poziomu stóp procentowych od 01.2009, banki najprawdopodobniej skupiły się już na OBW zgodnym z tekstem wzorca i wynikającą z niego ochroną konsumenta.
I tym samym szansa na atakowanie OBW jest mniejsza.
=> mój wniosek: proszę sprawdzić to przez prawnika i jednocześnie z VZHH. Obecnie prawnicy są mocno obciążeni i jeśli wybierzesz jedną z tych dużych kancelarii, dostaniesz ogólnikową odpowiedź, a następnie pytanie, czy istnieje polisa ochrony prawnej, która mogłaby wesprzeć i jeśli nie, to będzie mało powodów, by udzielić dokładnej i rzetelnej odpowiedzi.
Dlatego przygotuj dokumenty dla VZHH i prześlij im, wtedy będziesz miał coś na piśmie.
W międzyczasie możesz zrealizować
refinansowanie i ewentualnie po informacji, że OBW są nieważne, złożyć odstąpienie.
Ewentualnie dokonaj ubezpieczenia od niewypłacalności, jeśli obiekt nie jest nową budowlą i jest używany przez Ciebie....
* jestem właśnie w trakcie - zobaczymy, dziękuję serdecznie!
Dziękuję za szczegółową opinię! ...moje odpowiedzi są wklejone poniżej... co myślicie, czy ten OBW PSD może być nieważny? Byłoby interesujące zestawienie według instytucji kredytowej oraz wykaz nieważnych OBW z dokładnym tekstem - czy istnieje coś takiego?