Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez 3ducnici

W Norymberdze też działa - w Sądzie Okręgowym są dwie izby: 6. i 10. Dziesiąta uważana jest za wyjątkowo przyjazną bankom (do czasu wyroku SN regularnie uznawała opłaty manipulacyjne za zgodne z prawem). W Norymberdze banki są reprezentowane przez kancelarię MGP.
Czy masz numer akt sprawy w Sądzie Apelacyjnym?

Dziękuję za wskazówkę!

Znam jednego z tych prawników.

Tego jednak nie...ale...sprawdźmy jedno z jego publikacji...

JOHANNES MEINHARDT, M.B.A.
SPECJALISTA DS. PRAWA BANKOWEGO I RYNKU KAPITAŁOWEGO

Publikacje:

> Rozwiązanie zwrotne umów hipotecznych odwołanych na podstawie HWiG, w BKR 2003, s. 234 i nast. (wspólnie z radcą prawnym Karstenem Kleinem)

https://www.mgup-kanzlei.de/images/pu...KR-06-2003.pdf

MG&P ? Meinhardt, Gieseler & Partner, Kancelaria Prawa Gospodarczego ? Kancelaria gospodarcza w Norymberdze.

Napisany przez 2RAM
Regularnie obchodzą siebie same za swoje sukcesy przeciwko kredytobiorcom w sprawie WRB, ale także jeśli chodzi o opłatę manipulacyjną.....

Napisany przez Hoppla20

Często celebrują swoje sukcesy przeciwko kredytobiorcom w sprawach WRB, ale także w kwestii opłat manipulacyjnych.....

Jak wyglądała impreza po wyroku Bundesgerichtshof??

Napisany przez 2RAM
Raport z entuzjazmem został natychmiast usunięty z strony internetowej. Ponadto wygrany przez ciebie wyrok sadu LG został kompletnie rozłożony na części w decyzji BGH.
Dlaczego ciągle dostają tak wiele mandatów bankowych, pozostaje dla mnie niewyjaśnione....

Napisany przez Zuglufttier

Nie zakładałem, że szklana kula jest standardowym wyposażeniem. Więc:

Prawo do odstąpienia
Możesz odwołać swoje oświadczenie w ciągu dwóch tygodni bez podania przyczyny w formie pisemnej (np. list, fax, e-mail).

Bieg terminu do odwołania rozpoczyna się dzień po otrzymaniu jednej z kopii:

- niniejszego pouczenia o odstąpieniu oraz
- dokumentu umowy, twojego pisemnego wniosku o zawarcie umowy lub odpisu dokumentu umowy lub wniosku o zawarcie umowy

Aby zachować termin do odstąpienia, wystarczy terminowe wysłanie odwołania.

W zasadzie argumentowano, że bieg terminu do odstąpienia nie został uruchomiony, a także przywołano wyrok Sądu Apelacyjnego Brandenburgii z dnia 19.3.2014 r., sygn. Akt: 4 U 64/12, zgodnie z którym w przypadku przeprowadzonego pouczenia, musi ono być prawidłowe, aby spełnić cel ochrony przewidziany w §§ 355, 358 BGB.

Czy ktoś chciałby się wypowiedzieć na temat WRB Münchener Hypothekenbank - chętnie jutro mogę zeskanować oryginalne WRB

Napisany przez owi
Cześć wszystkim,

Od tygodni zajmowałem się tym tematem, starając się znaleźć rozwiązanie mojego problemu.
Sytuacja jest następująca:
W 1999 roku podpisałem umowę pożyczki na zakup mieszkania na wynajem z 10-letnim okresem wiązania oprocentowania. Jeśli przed upływem tego okresu nie zostanie zawarta nowa umowa, pożyczka stanie się wymagalna. W 2007 roku została zawarta nowa umowa z nowymi warunkami przed upływem terminu. Częścią tej umowy była pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy, które prawdopodobnie nie spełniało wymogów ustawowych.
Zgodnie z orzecznictwem Federalnego Trybunału Sprawiedliwości, prawdopodobnie mamy do czynienia z tzw. fałszywą umową częściową, w przypadku której pouczenie o prawie do odstąpienia nie jest wymagane. Niemniej jednak zostało to zrobione i stanowi część zmienionej umowy.
Moje pytanie do specjalistów w tym forum jest następujące:
Czy mogę odstąpić od tej umowy ze względu na błędne pouczenie o odstąpieniu czy nie?
Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili czas na zastanowienie się nad moim problemem.

Napisany przez justrat
Cześć wszystkim,

od pewnego czasu śledzę ten wątek i teraz zarejestrowałem się.

My również mamy umowę kredytową, której klauzula odstąpienia od umowy przynajmniej budzi wątpliwości.

Umowa została zawarta 21.08.2009 r. w lokalnej spółdzielczej Raiffeisenbank - więc nie było to zawarcie umowy na odległość. Użyto tu standardowego formularza banków spółdzielczych i Raiffeisenbank:

Klauzula odstąpienia od umowy kredytowej dla konsumentów

Nr umowy

Prawo do odstąpienia
Możesz odstąpić od swojego oświadczenia w ciągu dwóch tygodni (miesiąc)1 bez podania przyczyny, pisemnie (np. list, faks, e-mail). Bieg terminu do odstąpienia rozpoczyna się dzień po
- dostarczeniu Ci kopii niniejszej klauzuli odstąpienia i
- dostarczeniu umowy, twojego pisemnego wniosku o umowę lub kopii umowy lub wniosku. Zachowanie terminu odstąpienia wystarcza wysłanie odstąpienia w terminie.

Oświadczenie o odstąpieniu należy wysłać do:

Nazwa, firma i adres działalności kredytowej

Poniższe pole moim zdaniem jest wypełnione poprawnie.

Skutki odstąpienia
W razie skutecznego odstąpienia należy zwrócić otrzymane świadczenia oraz gospodarowanie korzyściami (np. odsetki). Jeśli nie jesteś w stanie zwrócić otrzymanego świadczenia w całości lub w części albo możesz je zwrócić tylko w stanie pogorszonym, musisz wypłacić wartość z wyjściowej strony. Może to skutkować koniecznością spełnienia zobowiązań płatniczych przez okres do odstąpienia. Zobowiązanie do zwrotu płatności musisz spełnić w ciągu 30 dni od wysłania deklaracji woli.

Finansowane transakcje
Jeśli odstąpisz od tej umowy kredytowej, która służy do sfinansowania twoich zobowiązań z innej umowy, nie jesteś również związany tą drugą umową, jeśli obie stanowią jedną całość. O tym można mniemać zwłaszcza, gdy jesteśmy także partnerem w ramach tej innej umowy lub gdy korzystamy ze współpracy twojego partnera przy przygotowaniu lub zawarciu umowy kredytowej. Przy sfinansowaniu nabycia nieruchomości lub prawa z nią związanego można uznać jedność ekonomiczną tylko wtedy, gdy jesteśmy także twoim partnerem w ramach innej umowy lub gdy promujemy twoją transakcję nieruchomościową poprzez współpracę z sprzedającym, poprzez przejęcie jego interesów sprzedaży w całości lub częściowo w zakresie planowania, promocji lub realizacji projektu, przejmując funkcje sprzedającego lub jednostronnie go preferując. Jeśli możesz również odstąpić od drugiej umowy, musisz złożyć oświadczenie o odstąpieniu wobec partnera tej umowy.
Jeśli ta umowa kredytowa służy do sfinansowania przekazania rzeczy, obowiązują następujące zasady: Jeśli nie możesz zwrócić tej rzeczy w całości lub w części lub możesz ją zwrócić tylko w stanie pogorszonym w razie odstąpienia, musisz wypłacić wartość z wyjściowej strony. Wyklucza to przypadki, gdy pogorszenie rzeczy wynika wyłącznie z jej sprawdzenia - jakie mogło mieć miejsce na przykład w sklepie stacjonarnym. W pozostałych przypadkach możesz uniknąć odpowiedzialności za wartość, nie używając rzeczy jako swojej własności i powstrzymując się od działań, które jej wartość mogą zmniejszyć. Rzeczy do wysłania kurierem należy odesłać na koszt i ryzyko partnera umowy. Rzeczy niewysyłalne kurierem zostaną odebrane od ciebie. Jeśli twojemu partnerowi umowy kredytowej przekazano środki przed skutecznym oświadczeniem o odstąpieniu lub zwrotem, możesz ubiegać się o odzyskanie środków od niego oraz od nas.

Pola do podpisu z miejscem i datą dla mnie i mojej żony

Następnie pojawia się przypis:
1 Termin odstąpienia wynosi zgodnie z § 355 ust. 2 zdanie 2 BGB miesiąc, jeśli klauzula odstąpienia zostanie poinformowana klienta po zawarciu umowy w formie tekstowej lub może zostać poinformowana.

Teraz moje pytanie:

W związku z aktualnym orzecznictwem LG Heidelberg, OLG Celle z zeszłego roku (3 W 34/14) i publikacją BVR w sprawozdaniu rocznym 2013 (postępowanie ombudsmana K 1 4 4/13 - strona 31) jestem trochę zaniepokojony i zbliżam się do wniosku, że moja klauzula może jednak nie być podważalna.

Co sądzicie?

Napisany przez Hanomag

Zgodnie z orzecznictwem BGH jest to prawdopodobnie niesłuszne finansowanie częściami, dla którego nie jest wymagane pouczenie o prawie do odstąpienia. Ale jednak miało miejsce i stanowi część umowy zmieniającej.

Niestety, fałszywe pouczenie o prawie do odstąpienia nie daje Ci prawa do odstąpienia. Prawo do odstąpienia od niesłusznego finansowania częściami | Rechtslupe

Mam podobną sytuację, jednak w moim przypadku prolongowano umowę dodając kolejnego współkredytobiorcę, dlatego podejrzewam, że chodzi o rzeczywiste finansowanie częściami.

Napisany przez PSDWiderruf
Szanowne Forum!

Proszę o ewentualne przeniesienie mojego pytania - wydaje się, że nie potrafię umieścić go we właściwym miejscu na forum...

Wczoraj już zamieściłem moje pytania, jednak teraz załadowałem WRB... proszę o waszą ocenę!

Od pewnego czasu czytam cenne wpisy. Sam podpisałem dwa umowy pożyczki w PSD Rhein Ruhr w dniu 22.12.2010 r., gdzie jedna pożyczka była udzielona przez KfW i została przekazana przez PSD. Pośrednictwo zostało dokonane przez doradcę finansowego, podpisanie umowy odbyło się u nas w domu. Podpisana przez strony umowa została dostarczona kilka dni później.

W odniesieniu do moich pytań:

Który wzór odstąpienia obowiązuje przy podpisaniu 22.12.2010 r.? Czy dotyczy to wzoru z 2010 r., czy poprzedniej wersji? Czy przy umowie pożyczki zawartej w grudniu 2010 r. można użyć starego wzoru, czy należy korzystać z wzoru od czerwca 2010 r. do lutego 2011 r.?

Pouczenie o odstąpieniu od KfW kredytu znacznie różni się od głównej pożyczki - jakie są szanse na sukces? Czy każda umowa jest oceniana osobno, czy też brana jest pod uwagę ogólna konfiguracja, czyli 2 umowy z odmiennym pouczeniem? Ponadto umowa KfW oparta jest na 2 (!) różnych WRB!

Czy warto sprawdzić to przez VZHH, czy lepiej skorzystać z osobistej konsultacji w VZ? Nie jestem pewien, czy po tym otrzyma się również odpowiedni pisemny komunikat.

Często podaje się datę zawarcia umowy do czerwca 2010 r., gdy mówi się o szansach na odwołanie. Dlaczego właściwie? Czy z podpisaniem pod koniec grudnia 2010 roku nie mam już dobrych możliwości?

Dziękuję z góry za wasze wysiłki!

Załączam skany 3 (!) WRB dla 2 umów - umowa KfW (Nr 153) zawiera 2 WRB - dziękuję za waszą ocenę.

Dziękuję za waszą pomoc i wsparcie!

Widerrufer PSD

Napisany przez Kosh667
Czytam to forum od pewnego czasu, ale nie jestem pewien, czy mam prawo odstąpić od umowy. Czy któryś z ekspertów mógłby mi pomóc ustalić, czy załączony pouczenie jest nieważne i czy mam prawo do odstąpienia? Chodzi o jedno z większych kasy oszczędnościowo-budowlanych, powiązane z Postbank, zaczynające się na literę B - mają siedzibę w Hameln. Chodzi o kredyt hipoteczny, jeśli to ma znaczenie.

Napisany przez andi1104
Odsetki za wcześniejszą spłatę dla zakończonego przed terminem kredytu hipotecznego z powodzeniem dochodzone

11.03.2015

Berlin, 11 marca 2015 r. Wiele instytucji kredytowych od 2002 roku wyposażało swoje umowy kredytów hipotecznych w wadliwe pouczenia o prawie do odstąpienia. Dlatego te umowy można dziś wciąż odwołać. A osoba, która już zakończyła swoją umowę i musiała zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, ma prawo do zwrotu środków w przypadku (pozniejszego) odwołania. Potwierdził to niedawno Sąd Najwyższy Hanzeatycki (Az.: 13 U 53/14). Z wyroku:

Błąd w pouczeniu o odstąpieniu
Pouczenie o odstąpieniu było wadliwe głównie dlatego, że określiło początek okresu odstąpienia sformułowaniem „najwcześniej z chwilą otrzymania tego pouczenia”. Jak orzekł sąd, było to „nieprawidłowe” zgodnie z orzecznictwem Federalnego Sądu Sprawiedliwości.

Brak „ochrony wzorca” dla instytucji kredytowej
Instytucja kredytowa nie mogła powoływać się na § 14 BGB-lnfoV, który „chroni” pouczenie o odstąpieniu, gdy korzysta z dostarczonego przez ustawodawcę wzorca. Powód: Zmieniono tekst przez instytucję kredytową w odniesieniu do skutków odstąpienia. Ponadto dodano, że okres zaczyna biec „w formie tekstowej” po otrzymaniu pouczenia. Zatem wzorzec nie został w pełni zaakceptowany.

Brak ograniczenia czasowego dla odstępowania przez pożyczkobiorcę
Fakt, że między zawarciem umowy a odstąpieniem minęło trochę czasu, nie stoi na drodze skutecznego odwołania. Sąd zauważył, że ustawodawca świadomie zdecydował, że prawo do odstąpienia przy błędnych pouczeniach nie będzie ograniczone czasowo.

Oto nowy wyrok wywalczony przez kancelarię prawną Gansel.
Więc nie trać odwagi.

Napisany przez 3eugh
Który bank?

Napisany przez Isklaro
Dzień dobry.

Moja pouczenie o odstąpieniu od umowy pożyczki z dnia 10.11.2007 roku

Cytat:

P r a w o o d s t ą p i e n i a
Masz prawo odstąpić od oświadczenia woli skierowanego na zawarcie umowy pożyczki w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. listownie, faxem, e-mailem) wobec firmy ubezpieczeniowej. Termin zaczyna biec od otrzymania tego pouczenia i informacji. Aby zachować termin odstąpienia, wystarczy wysłanie odstąpienia na czas.
Odstąpienie należy przesłać do:
HoheZinsenSindVorbei Lebensversicherung AG, ul. Jokerstr. 1, 666 Widerstadt
Fax: 123, E-mail: widerrufsjoker@Hohezinsensindvorbei.de

Pytanie: Czy Joker przeskakuje czy nie?

Dzięki i pozdrowienia
Isklaro

Napisany przez 3ducnici

Czytam to forum od pewnego czasu - jednak nie jestem pewien, czy mogę odstąpić od umowy. Czy któryś z ekspertów mógłby mi uprzejmie pomóc ustalić, czy załączona pouczenie jest nieważne i czy mam prawo do odstąpienia? Chodzi o większą kasę oszczędnościową, która jest powiązana z Bankiem Pocztowym i zaczyna się na literę B - pochodzi z Hameln. Była to pożyczka na nieruchomość, jeśli to ma znaczenie.

Bardzo krótko, mam mało czasu...

1. Nie spełnia ówczesnego właściwego wzoru tekstowego => brak skuteczności ochronnej

Porównaj z

https://www.bmjv.de/SharedDocs/Downlo...ublicationFile

2. Klauzula dotycząca rozpoczęcia terminu... ...złożenie pisemnego wniosku o pożyczkę,

=> jest nieprawidłowa

„Rozpoczęcie biegu terminu do odstąpienia
nastąpi następnego dnia po dostarczeniu
pożyczkobiorcy niniejszego pouczenia oraz umowy o pożyczkę,
wniosku o pożyczkę w formie pisemnej lub kopii
umowy o pożyczkę lub wniosku o pożyczkę.

Sformułowanie, że termin na odstąpienie rozpoczyna się „następnego
dnia” po doręczeniu „niniejszego” pouczenia i dostarczeniu
umowy o pożyczkę, jest dwuznaczne.
Może sugerować, że termin zaczyna biec już
od dostarczenia bankowego wniosku o umowę,
zawierającego pouczenie o odstąpieniu - niezależnie od
akceptacji oferty (Sąd Najwyższy, wyrok
z dnia 10 marca 2009 r., sygn. XI ZR 33/08).

Ale wymaga to sprawdzenia prawnej

powodzenia!

Napisany przez Schauma

Vorfälligkeitsentschädigung für ein vorfristig beendetes Immobiliendarlehen erfolgreich eingeklagt

11.3.2015

Berlin, den 11. März 2015. Viele Kreditinstitute haben seit dem Jahre 2002 ihre Immobiliendarlehensverträge mit fehlerhaften Widerrufsbelehrungen versehen. Deshalb können diese Verträge noch heute widerrufen werden. Und wer seinen Vertrag bereits beendet hat und dafür eine Vorfälligkeitsentschädigung zahlen musste, hat bei einem (nachträglichen) Widerruf Anspruch auf Rückerstattung. Das hat erst jüngst wieder das Hanseatische Oberlandesgericht bestätigt (Az.: 13 U 53/14). Aus dem Urteil:

Widerrufsfehler
Die Widerrufsbelehrung war vor allem deshalb fehlerhaft, weil sie den Beginn der Widerrufsfrist mit der Formulierung „frühestens mit Erhalt dieser Belehrung“ definierte. Das sei, so das Gericht, nach der Rechtsprechung des Bundesgerichtshofes „unzutreffend“.

Kein „Musterschutz“ für das Kreditinstitut
Das Kreditinstitut konnte sich nicht auf den § 14 BGB-lnfoV berufen, der die Widerrufsbelehrung „schützt“, wenn sie das vom Gesetzgeber zur Verfügung gestellte Muster verwendet. Der Grund: Textumformulierung des Kreditinstitutes bei dem Hinweis zu den Widerrufsfolgen. Zudem wurde der Zusatz vorgenommen, dass die Frist mit Erhalt der Belehrung „in Textform anlaufe. Ergo: Das Muster wurde nicht 1:1 übernommen.

Keine zeitliche Begrenzung des Widerrufs für den Darlehensnehmer
Der Umstand, dass zwischen dem Vertragsabschluss und dem Widerruf längere Zeit verstrichen ist, stehe dem wirksamen Widerruf nicht entgegen. Das Gericht verwies darauf, dass sich der Gesetzgeber bewusst dafür entschieden habe, das Widerrufsrecht bei fehlerhaften Belehrungen nicht zeitlich zu limitieren.

Hier ein neues Urteil erstritten von der Anwaltskanzlei Gansel.
Also nicht entmutigen lassen.
das stimmt mich noch positiver für morgen!!!

Napisany przez 3ducnici

Szanowne Forum!

Proszę przenieść moje pytanie, jeśli to konieczne - wydaje się, że nie potrafię umieścić pytania we właściwym miejscu na forum...

Wczoraj już zamieściłem moje pytania, jednak teraz załadowałem odpowiednie dokumenty... proszę o Państwa ocenę!

Od dawna czytam cenne posty na ten temat. Osobiście podpisałem 22.12.2010 roku dwa umowy pożyczki w banku PSD Rhein Ruhr, gdzie kredyt pochodzi od KfW i został przekierowany przez bank PSD. Pośrednictwo zostało dokonane przez doradcę finansowego, a podpisanie umowy miało miejsce w naszym domu. Podpisana umowa została dostarczona kilka dni później.

Na moje pytania:

Który wzór odwołania ma zastosowanie do podpisania umowy 22.12.2010 roku? Już wzór z 2010 roku, czy może poprzednia wersja? Czy przy umowie pożyczki podpisanej w grudniu 2010 roku można użyć starego wzoru, czy należy korzystać z wzoru obowiązującego od czerwca 2010 roku do lutego 2011 roku?

Ten oto

https://www.bmjv.de/SharedDocs/Downlo...ublicationFile

został wydany w sierpniu 2009 roku i obowiązuje od 11.06.2010 do 22.02.2011 roku.
Nie jestem pewien, czy istnieje okres przejściowy, jak w przypadku Rozporządzenia w sprawie Wzorów! z 2004 roku do 30.09.2008 roku, nie przeczytałem nic na ten temat.
Nie mogę sobie jednak wyobrazić, żeby taka sytuacja miała miejsce, ponieważ a) wzór został ogłoszony wcześnie w 2009 roku i został włączony do prawa począwszy od 2010 roku, nie zaś jako rozporządzenie.
Jednakże nie mogę udzielić wiarygodnej odpowiedzi na ten temat!

...

=> moja rada: proszę o sprawdzenie przez prawnika i jednocześnie przez VZHH. Prawnicy są obecnie bardzo zajęci i jeśli zdecydujesz się na któregoś z tych wielkich biur, otrzymasz lakoniczną odpowiedź, po czym zostaniesz zapytany, czy istnieje ochrona prawna, która mogłaby rozpatrzyć tę sprawę, i jeśli nie ma, nie będzie zbyt wielu podstaw do udzielenia konkretnej, rzetelnej odpowiedzi.
Dlatego przygotuj dokumentację dla VZHH i prześlij im, wtedy będziesz miał coś na piśmie.
W międzyczasie możesz zorganizować refinansowanie, a jeśli otrzymasz komunikat o nieważności WRB, będziesz mógł odwołać umowę.
Być może warto też rozważyć ubezpieczenie ochronne, jeśli obiekt nie jest nowym budownictwem i jest używany przez siebie...

;-)

Napisany przez Texis

został opublikowany w sierpniu 2009 roku i obowiązywał od 11.06.2010 do 22.02.2011
Nie jestem pewien, czy istniał okres przejściowy, podobny do rozporządzenia dotyczącego wzorców z 2004 roku do 30.09.2008 roku, nie przeczytałem na ten temat niczego.
Nie sądzę, że istniał taki okres, ponieważ a) wzorzec był już wczesnym w 2009 roku ogłoszony i został włączony do ustawy od 2010 roku, nie pojawił się już jako rozporządzenie.
Jednak nie mogę udzielić pewnych informacji na ten temat!

Nie było okresu przejściowego przy zmianie pouczenia z BGB-InfoVO na EGBGB w czerwcu 2010 roku. Można znaleźć wiele dowodów w Google.

Napisany przez Isklaro
Moje pouczenie różni się od obowiązującego wzoru z 2007 roku pod 3 względami:

Możesz odwołać swoje oświadczenie woli dotyczące zawarcia umowy o pożyczkę w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny, w formie tekstowej (np. list, faks, e-mail) wobec ubezpieczyciela. Termin rozpoczyna się najwcześniej po otrzymaniu tego pouczenia i informacji.

Czerwony kolor = Zbyt dużo tekstu
Fioletowy kolor = zamiast oświadczenia umownego

Co to teraz oznacza dla mnie?

Napisany przez ich_sparmir_VFE

Zła umowa kredytu konsumenckiego nie daje Ci prawa do odstąpienia. Prawo odstąpienia od umowy w przypadku niemożliwej do uznania sekcji finansowania | Rechtslupe

Mam podobną sytuację, jednak w moim przypadku prolongacja została rozszerzona o kolejnego współkredytobiorcę, dlatego podejrzewam, że mamy do czynienia z prawdziwą sekcją finansowania.

@Justrat: Zapomnij o sprawozdaniu z działalności za 2013 rok. Ombudsman jest rzekomo niezależny, ale w rzeczywistości nie orzeka obiektywnie, jak sądy, lecz ciągle próbuje znaleźć jakiekolwiek powody, by unikać tworzenia precedensów przeciwko bankom. Przeczytaj sobie to sprawozdanie z działalności. Dziwne, że w 2013 roku było tak niewiele przypadków dotyczących prawa do odstąpienia, skoro przypuszczalnie tysiące spraw leżało i leży u ombudsmana.
Dlatego wybór przypadków w sprawozdaniu z działalności jest całkowicie selektywny i nie reprezentuje częstości, z jaką ombudsman skupia się na konkretnych tematach.

Gdy widzisz, jak ombudsman odrzuca te sprawy ... np. ... tak, argument konsumenta jest zrozumiały, ALE konsument nie opisuje w swoim zgłoszeniu, w jaki sposób ponosi szkody z powodu przypuszczalnie błędnie skonstruowanej umowy kredytu konsumenckiego. Halo? Wydawało mi się, że nie opanowało mnie wielkie rozradowanie jak słynnym pasterzom, ale po prostu dostałem mdłości.

Ale chociaż można się nauczyć, jak formułować własne zgłoszenia, czytając argumenty. Ombudsman musi więc ponownie wyjść poza schemat i nie może polegać na sprawdzonych metodach. Być może dlatego nie chce umieszczać przypadków dotyczących umowy kredytu konsumenckiego w swoim sprawozdaniu.

Sam fakt ten pokazuje, że ombudsman stara się jakoś wyjść z tej sytuacji bez interweniowania w imieniu konsumenta.

Dlatego: Korzyść z procedury ombudsmenowskiej w przypadkach unieważnienia ogranicza się tylko do zawieszenia. Przeciągnij procedurę ombudsmenowską, dostarczając ciągle nowe argumenty i wykorzystując wyznaczone terminy maksymalnie. Możesz w ten sposób mieć nadzieję, że Sąd Najwyższy wyda kolejne wyroki na korzyść konsumenta.

Wspomniane przez Ciebie wyroki Sądów Apelacyjnych są bardzo kontrowersyjne.
Ponadto: Nawiasem mówiąc, egzemplarz jest sporny, który? Niestety jednak na ten temat jest jeszcze niewiele informacji. To nie moja opinia, a opinie profesorów prawa.

@Słowo klucz: Prolongacja
Tak, to niestety prawda, jak pisze Hanomag. Jednak: Jeśli gdzieś widnieje informacja o refinansowaniu, zostaje nadana nowa numeracja konta przy prolongacji kredytu, lub mówi się o finansowaniu uzupełniającym, wtedy sprawa wygląda zupełnie inaczej.

Mam podobnie jak Ty, podejrzewam, że mamy podobną umowę, także umowę kredytu konsumenckiego Deutsche Bank.

W końcu otrzymałem - niestety dopiero po 6 miesiącach, myślałem, że ze względu na zawieszenie potrwa to dłużej - teraz list od ombudsmana.

Chciałbym opublikować to pismo tutaj. Pytanie do forum: Tutaj czy lepiej w innym wątku ... ?

Mogę jednak powiedzieć, że w Twoim oraz moim umowie brakuje klauzuli dotyczącej sprzedaży na odległość.
Długie i precyzyjne wywody skłaniają mnie do przypuszczenia, że to nie jest bez znaczenia.
Jednak gdzieś czytałem, że ten błąd nie przynosi tyle, co błędy dotyczące terminów.

Dlatego moje pytanie:
Dlaczego Deutsche Bank mogłaby tak bardzo obawiać się unieważnienia umowy z powodu błędu w klauzuli dotyczącej sprzedaży na odległość?
Coś jest na rzeczy?

i: Czy powinienem opublikować pismo tutaj? Nie mam z tym problemu, chcę tylko uniknąć błędnego umieszczenia go tutaj ...

Na pewno wielu ludzi poruszyłoby, z jakimi wątpliwymi argumentami Deutsche Bank występuje w procedurze ombudsmanowskiej ... chętnie bym to omówił i przekazał podsumowanie - o ile będzie na moją korzyść - ombudsmanowi.

Dlatego moje wezwanie: Wykorzystajcie Internet i to forum, aby zapewnić przejrzystość oraz przeciwdziałać brakowi publikacji przypadków ombudsmanowskich w sprawozdaniu z działalności!

I skoro już piszę, przychodzi mi do głowy jeszcze jedno dobre porównanie:
Ombudsman banków prywatnych
zachowuje się mniej więcej jak
Biuro Odwołań podatkowych.

Obydwa mają tendencję do tego, że: Wszystko jest w porządku.
Nota bene: Składanie pozwów przed sądem finansowym przy samodzielnej reprezentacji jest darmowe, gdy reprezentujesz sam siebie... co zawsze chętnie robię. Tylko opłaty sądowe musisz opłacić. Nie trzeba wiele, aby wartość oczekiwanego zysku finansowego przy wygranej
> była niższa niż koszty sądowe

Napisany przez Harley

Chciałbym opublikować ten tekst tutaj. Pytanie na forum: Tutaj czy może lepiej w innym wątku ... ?

Chciałbym przeczytać tę korespondencję. niedawno borykałem się z raportem z rozliczenia 2013 rzecznika spółdzielczych banków. To były sędzia federalny. Jego raport obfituje w złośliwość wobec zuchwałych klientów. Od razu pojawiają się wątpliwości co do niezależności.

A może post w wątku Widerrufsjoker - Doświadczenia?

Napisany przez 3eugh
Czy może w nowym wątku Odzyskujący - procedura ombudsmana?

Wiadomo, że wtedy powstanie kilka wątków dotyczących Odzyskiwania i trzeba będzie się przez nie przebić, jeśli nie chce się niczego przegapić. Ale z drugiej strony pytania o procedurę ombudsmana lub odpowiedzi od mężczyzny ombudsmana lub kobiety ombudsmana nie zaginęłyby w dwóch innych wątkach. Być może administratorzy tego pięknego forum założą osobne podforum Odzyskiwanie?

Cóż, nie jestem pewien, czy nowy wątek naprawdę byłby pomocny. Być może byłoby mądrzejsze traktowanie pytań/tematów dotyczących procedury ombudsmana albo w wątku Odzyskiwanie - doświadczenia, albo w wątku Nieważne pouczenia o odstąpieniu od umowy? - w zależności od tego, gdzie pasuje najlepiej.

Tylko tak na marginesie:

Dostałem od ombudsmana banków prywatnych odmowę zwrotu opłat manipulacyjnych w umowach kredytowych KfW zawartych z bankiem. W jego apelu praktycznie ten sam tekst zawierał, który wcześniej napisał mi bank (specjalne wymagania... blabla...). Poprosiłem tylko, aby zrezygnował z zarzutu przedawnienia do czasu rozpatrzenia przez BGH. Procedura ombudsmana moim zdaniem nic nie wnosi dla klientów. Ale teraz wszystkie umowy są odwoływane - więc i tak jest to obojętne.

Napisany przez RonMcDon
Byłoby nieźle założyć osobny wątek na rzecznika ubezpieczonych.

Moja sprawa jest obecnie u rzecznika, ale dotyczy ubezpieczeń. Wkrótce spodziewam się decyzji mediacji (aktualnie jest ona w dziale prawnym...). Moim celem jest uznane błędnej decyzji o wykluczeniu odpowiedzialności ubezpieczeniowej (przed złożeniem odwołania), możliwość rozwiązania bez konieczności opłacenia opłaty za wypowiedzenie, regularna umowa z dostosowaniem warunków (oczekuję, że druga strona naprawi swoje błędy i nie będę musiał martwić się o nowe finansowanie...!!!!). Może moje oczekiwania są trochę zbyt wygórowane..., czy wszystko ma sens, zawsze można ocenić dopiero w retrospekcji. Chętnie podzielę się tu informacją, jak tylko dowiem się czegoś więcej.

Warto wspomnieć, że telefonicznie potwierdzono mi, że zostały już tam rozpatrzone przypadki dotyczące wykluczenia odpowiedzialności ubezpieczeniowej, chociaż z jakiegoś powodu nic o tym nie pojawiło się w sprawozdaniu działalności. Z tego wnioskuję, że ten temat nie ma być publicznie przedstawiany, aby nie tworzyć precedensów ani nie dawać sceny. Przecież ten rzecznik musiałby tylko badać decyzje o wyłączeniu odpowiedzialności ubezpieczeniowej...

Jeszcze nie czytałam tutaj o udanych postępowaniach przed rzecznikiem (może klauzula poufności???).

Jednakże, ten link może być interesujący!!!
Wycofanie umowy pożyczki - Rzecznik zobowiązuje bank do rozwiązania umowy | Prawo bankowe i rynki kapitałowe

Wygląda na to, że istnieje różnych rzeczników, w zależności od tego, do którego rzecznika należy Wasz bank...

Kiedy czytałam sprawozdanie z działalności dla banków z 2013 roku, o którym wspomniał Justrat (#807), naprawdę można tylko potrząsnąć głową nad tym, co tam zostało napisane. Wyraźnie stronnicze? Można by oczekiwać od byłych sędziów Sądu Najwyższego i Prezesa SN, że będą popierać orzeczenia swojego sądu dotyczące błędów w wyłączeniach odpowiedzialności ubezpieczeniowej, nawet po zakończeniu swojej kariery.

Być może skarga została celowo ukarana, aby nie sugerować nikomu pomysłu, by zajmować się tymi przypadkami rzecznikowi...Z tą konkretną sprawą po przeczytaniu raportu z działalności moje chęci do napisania do tego rzecznika bankowego również zniknęły. W takim razie lepiej, żeby jasno zapisano w jego regulaminie, że ten temat nie jest przedmiotem jego działania lub że te skargi o istotnym znaczeniu prawnym muszą zostać pozostawione sądom.
Pozdrawiam

Napisany przez 3eugh
To naprawdę byłoby interesujące usłyszeć od Ciebie, jak wszystko się potoczyło. Z góry wielkie dzięki!

Napisany przez Hanomag

@ Hasło Prolongation
Tak, niestety, jak pisze Hanomag. Ale: Jeśli gdzieś jest mowa o refinansowaniu, został nadany nowy numer konta podczas prolongacji, lub mowa jest o finansowaniu nawiązującym, to sprawa wygląda zupełnie inaczej.

Chociaż moja żona została przyjęta do prolongacji jako współkredytobiorca i prawdopodobnie dlatego został nadany nowy numer konta, mój prawnik nie jest tak optymistycznie nastawiony:

Jeśli chodzi o kwalifikację umów zmieniających, nie uważam, aby sytuacja prawna tutaj była tak jednoznaczna, jak pan. Ostatecznie to sąd prawdopodobnie będzie musiał to wyjaśnić. Jeśli dojdzie się do wniosku, że umowy zmieniające faktycznie stanowią nowe umowy, skuteczne odwołanie musiałoby faktycznie skutkować rozwiązaniem umowy

Napisany przez 3eugh
Mam nadzieję, że się uda! Możesz jeszcze raz sprawdzić na stronie wehrt.de. Znajdziesz tam kilka wskazówek na temat prolongacji. Być może znajdziesz tam coś pomocnego.

Napisany przez Texis

Ponadto: Sporne jest także jedno egzemplarz, jakie? Niestety, na razie jest na to stosunkowo niewiele informacji. Opinia nie jest moją, a pochodzi od profesorów prawa.

Uważam, że postępowanie ombudsmana jest tylko w pewnym stopniu sensowne. Ostatecznie w przypadku pozytywnej decyzji bank w większości przypadków nie jest zobowiązany do tego i często i tak może być pozwany.

Na podstawie informacji zwrotnych tutaj, ostatecznie wygląda na to, że albo banki reagują i proponują konstruktywne rozwiązania, albo dopuszczają się pozwów.

Wydaje mi się, że taka sytuacja pozostanie niezmieniona, uważam to za nieprzekonujący argument przeciwko nieskutecznej WRB. DN powinien być w stanie myśleć na tyle szeroko, aby zrozumieć, że chodzi o jeden egzemplarz WRB. Czy jest inne podejście?

Zresztą, jestem ciekaw listu ombudsmana. Wydaje mi się jednak, że na oddzielny wątek jest zbyt mało informacji. Może po prostu opublikować tutaj anonimowo?

Cytat od ich_sparmir_VFE

Jednak gdzieś czytałem, że ten brak nie przynosi tyle korzyści co błąd w terminie.

Dlatego moje pytanie:
Dlaczego Deutsche Bank może tak bardzo obawiać się kwestii zakwestionowania z powodu błędu we wzorze na odstąpienie od umowy zawartej na odległość?
Czy jest tam coś?

Zawsze zależy od tego, jaki to był kontrakt, jak został zawarty i kiedy naturalnie nastąpił.

W § 355 BGB w okresie przed 11.06.2010 roku zawarte było tylko niewiele konkretów, które musiały być zawarte w WRB. Do nich należą termin i początek terminu. Wiele innych błędów nie figuruje w ustawie i jest tylko interpretowane. Ponieważ sędziowie muszą trzymać się prawa, błędy dotyczące terminu i początku terminu dla WRB są stosunkowo śmiertelne, ponieważ trudno je wyjaśnić. W przeciwieństwie do naruszeń zasady jasności, które są dosyć ogólne i subiektywne.

Istnieje znacznie więcej orzeczeń Bundesgerichtshofu dotyczących pouczeń o odstąpieniu od umów zawartych na odległość, niż pouczeń o normalnym odstąpieniu. Brak informacji w WRB dotyczących sprzedaży na odległość i rozszerzonych obowiązków informacyjnych w sprzedaży na odległość, które również są zawarte w ustawie, prawdopodobnie stanowi jasne naruszenie obowiązków, podobnie jak brak terminu. Dlatego być może Deutsche Bank jest tak zaniepokojona lub chodzi jej tylko o swój dobry wizerunek.

Napisany przez 3eugh

Może dlatego baza danych jest taka zaniepokojona, albo zależy jej tylko na swojej dobrej reputacji

Jaka dobra reputacja?

Napisany przez 3ducnici
W przypadku jednego egzemplarza informacji o odstąpieniu błąd tkwi prawdopodobnie w tym, że może się zdarzyć, iż IOO zostanie przekazana DN dopiero po zawarciu umowy, co spowoduje błędne określenie terminu - zamiast dwóch tygodni powinno być miesiąc...

Napisany przez emmerbiene
Hej!

Ostatnio również dużo zajmowałem się tematem odstąpienia od umowy, ale mam wrażenie, że im więcej czytam, tym bardziej robi się niejasne.

Oto szybkie dane:
pożyczka z 2004 roku w banku z pomarańczowym lwiątkiem.
W związku z tym, jak mi się wydaje, obowiązuje ustawa o sprzedaży na odległość.

Najpierw złożono wniosek o pożyczkę
Następnie w wrześniu 2004 roku otrzymano decyzję o udzieleniu pożyczki oraz jednoczesne przesłanie oferty wraz z pouczeniem o odstąpieniu.
Dokument został przez nas podpisany i odesłany dziesięć dni później.
Informacja o złożeniu podpisanego wniosku o pożyczkę w banku w październiku 2004 roku.
Brak ponownego przesłania jakichkolwiek dokumentów.

Odstąpienie od umowy zostało przesłane wraz z ofertą umowy.

Pouczenie o odstąpieniu od umowy:

Osoba/osoby zostały poinformowane, że nie są już związane z wnioskiem, jeśli wycofają go w ciągu 2 tygodni. Wycofanie nie musi zawierać uzasadnienia. Może to być zrobione przez mnie/nas w formie pisemnej. Forma pisemna oznacza, że mogę/możemy złożyć odstąpienie za pośrednictwem pisma wysłanego pocztą, faksem lub za pomocą innego środka komunikacji, który umożliwia trwałe utrwalenie w formie pisanej. Inne środki komunikacji to między innymi faks i wiadomość e-mail. Bieg terminu rozpoczyna się w momencie przekazania informacji o odstąpieniu i przedstawienia mi/nam dokumentu umowy, mojego pisemnego wniosku o umowę lub odpisu dokumentu umowy lub wniosku o umowę. Aby zachować termin, wystarczy, że wyślę/wyślemy odstąpienie w ciągu określonego terminu pod następujący adres: ........., ..........., 60486 Frankfurt nad Menem, numer faksu......., e-mail......... . Nawet jeśli odebrałem/odbiła
m pożyczkę przed upływem terminu na odstąpienie, nadal mogę/możemy skorzystać z prawa do odstąpienia. Jeśli wycofam/wycofamy moją/naszą złożoną o zawarcie umowy pożyczki oświadczenie/świadczenia, muszę/my zwrócić otrzymaną kwotę pożyczki w ciągu dwóch tygodni. Jeśli otrzymałem/otrzymaliśmy pożyczkę najpierw, a następnie się wycofałam/wycofałem, termin zaczyna biec od wycofania oświadczenia. Jeśli wycofałem/xwycofaliśmy oświadczenie najpierw, a następnie otrzymałem/otrzymaliśmy pożyczkę, termin zaczyna się od otrzymania pożyczki. Jeśli nie zwrócę/zwrócimy otrzymanej kwoty w ciągu dwóch tygodni od złożenia oświadczenia o odstąpieniu, odstąpienie jest uważane za nieważne.

Pouczenie o odstąpieniu napisane zostało jako ciągły tekst, bez akapitów.
O czcionka jest mniejsza od oferty umowy, ale jest otoczona obramowaniem i tłem szarym.

Moje pytania są:
Czy widzicie tutaj możliwość skutecznego odstąpienia?

Z czego wynika to?

Czy bank powinien poinformować, że wzajemnie otrzymane świadczenia muszą zostać zwrócone (tu mowa tylko o konieczności zwrotu otrzymanych świadczeń w ciągu dwóch tygodni.)

Czy zastosowanie ma tutaj ustawa o sprzedaży na odległość? Umowa została zawarta wyłącznie drogą internetową i pocztową.

Czy w takim przypadku termin na odstąpienie wynosiłby cztery tygodnie zamiast dwóch?

Z góry dziękuję

Dzisiaj znalazłem coś, co sugeruje, że w przypadku odstąpienia od umowy w Rozporządzeniu o przedwczesnym spłaceniu kredytów hipotecznych wspomina jedynie się o obowiązkach kredytobiorcy, nie zaś o jego prawach:

mhrecht.de/bgh-urteile_pdf/VII_ZR_122_06.pdf#page=6&zoom=auto,-178,800

Jest to orzeczenie Federalnego Sądu Sprawiedliwości, które stwierdza, że klauzula odstąpienia od umowy jest nieważna, jeśli uwzględnia się tylko obowiązki kredytobiorcy, a nie jego prawa.

Być może to pomoże w dalszej analizie.

Napisany przez idalf
Cześć,

więc chcę także wyjść z cienia biernych czytelników i od teraz również być aktywnym pisarzem.

A teraz chciałbym podzielić się moją sprawą. Fakty dotyczące mojego planowanego odwołania:

- Umowa z dnia 01.07.2008
=> Wzór 2004 i wzór 2008 obowiązujący ze względu na okres przejściowy
=> została użyta umowa WB oparta na wzorze 2004

- Umowa dotyczy zwykłego kredytu z początkowym oprocentowaniem i zabezpieczeniem rzeczowym dla celów prywatnych w kwocie X. Została zakupiona istniejąca nieruchomość

WRB (Warunki Refinansowania Bankowego) został już przeanalizowany przez użytkownika @ducnici. Nie mogłem znaleźć identycznego dokumentu, ale jest również wiele usuniętych wpisów.

Znajoma prawniczka specjalizująca się w prawie bankowym była tak miła, że rzuciła okiem na to. Zwróciła uwagę na przypisy i stwierdziła:

"Proszę sprawdzić termin w indywidualnym przypadku" uważam za problematyczny. Dla mnie byłby to powód do uznania pouczenia za nieważne, zarówno jako istotna zmiana wzorca jak i jako powód do stwierdzenia, że dla klienta termin jest podany nieprecyzyjnie.

Nie mam jednak orzeczenia dotyczącego konkretnego przypadku.

Formuła "najwcześniej" została uznana przez BGH w wyroku z 28.06.2011 r., sygn. XI ZR 349/10 za mylącą.
W związku z tym dochodzę do wniosku:

Ze względu na użycie przypisów umowa nie odpowiada wzorcowi. W związku z tym bank nie może powołać się na efekt ochronny. W konsekwencji zdanie zawierające "najwcześniej" ma istotne znaczenie dla tego, że WRB jest nieważne i może zostać odwołane jeszcze dzisiaj.

Czy mam rację jak dotąd?

Następujące kwestie nie są dla mnie jeszcze do końca jasne:

1) Podpisanie umowy odbyło się w biurze pośrednika (nie w banku). O ile pamiętam, nie było nawet pracownika banku, ale już nie jestem pewien. Czy mimo to jest to transakcja zawierana na odległość, gdyż nie odbywa się w pomieszczeniach banku? Jeśli tak, czy brak tej dodatkowej sekcji jest również obecny w WRB?

2) Kwestia właściwości sądowej. W chwili podpisania umowy mieszkaliśmy w Hesji. Dom znajduje się w Mainz (Rheinland-Pfalz). Główna siedziba Sparkasse również znajduje się w Rheinland-Pfalz.
W kwestii sądowej napisano:
Właściwość sądowa
O ile właściwość sądu nie jest określona przez dotkniętą nieruchomość i właściwość sądu powszechnego banku nie wynika z § 29 Kodeksu Postępowania Cywilnego, Sparkasse może dochodzić swoich roszczeń na swoim ogólnym terytorium właściwości sądowej, jeśli osoba będąca stroną umowy jest kupcem lub osobą prawną w rozumieniu pkt. 6 Regulaminu ...
Czy interpretuję to prawidłowo, jeśli mogę/miałbym złożyć pozew w Mainz?

Dziękuję wszystkim aktywnym użytkownikom tutaj. Naprawdę świetne informacje, chociaż początkowo trzeba dużo czytać.

Pozdrowienia
Tim

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

więc chciałbym również wyjść z cienia biernych czytelników i od teraz aktywnie pisać.

Chciałbym zacząć od mojej sprawy. Fakty dotyczące mojego planowanego odwołania:

- Umowa z dnia 01.07.2008
=> Wzory 2004 i 2008 są obowiązujące ze względu na okres przejściowy
=> został użyty wzór w oparciu o wzór z 2004 roku

- Umowa nie dotyczy związanej transakcji, ale zwykłej pożyczki z początkowym oprocentowaniem z zabezpieczeniem na cele prywatne na kwotę X. Została zakupiona nieruchomość.

WRB zostało już przeanalizowane przez @ducnici. Nie mogłem znaleźć identycznego w ostatnich 24 stronach. Jednakże są także skasowane posty.

Znajoma prawniczka specjalizująca się w prawie bankowym była tak miła, że już się temu przyjrzała. Po wskazaniu przypisów, stwierdziła:

„Proszę sprawdzić terminy w indywidualnych przypadkach” uważam za problematyczne. Byłby to dla mnie powód uznania pouczenia za nieważne, zarówno jako istotna zmiana wzoru, jak i jako podstawa do stwierdzenia, że termin dla klienta jest podany nieprecyzyjnie.

Nie mam jednak orzeczenia dotyczącego konkretnego przypadku.

Sformułowanie „najwcześniej” zostało uznane przez BGH w wyroku z dnia 28.06.2011 r., sygn. XI ZR 349/10, za wprowadzające w błąd.
Wnioskuję zatem:

Ze względu na użycie przypisów umowa nie odpowiada wzorowi. W związku z tym bank nie może powoływać się na skuteczność ochronną. W rezultacie zdanie z "najwcześniej" jest istotne dla uznania WRB za nieważne i możliwe jest odwołanie się od niej do dzisiaj.

Czy jestem w tym dobrze poustawiany?

Jeszcze nie do końca rozumiem następujące kwestie:

1) Podpisanie umowy odbyło się w biurze pośrednika (nie w banku). O ile pamiętam, nie był obecny nawet pracownik banku, ale już nie jestem co do tego pewny. Czy mimo to jest to umowa zawarta na odległość, gdyż nie w siedzibie banku? Jeśli tak, to czy ten dodatkowy wymóg w ogóle jest zawarty w WRB?

2) Kwestia sądowa. W chwili podpisania umowy mieszkaliśmy w Hesji. Dom znajduje się w Moguncji (Nadrenia-Palatynat). Główna filia Sparkasse również znajduje się w Nadrenii-Palatynacie.
Co do właściwości sądowej napisano:
Właściwość sądowa
O ile właściwość sądu nie wynika z obciążonej nieruchomości i kompetencje sądownicze Sparkasse nie wynikają z § 29 ZPO, Sparkasse może dochodzić swoich roszczeń w swojej właściwości sądowej ogólnej, jeśli droga sądowa jest wykorzystywana przez partnera umowy będącego handlowcem lub osobę prawną w rozumieniu nr 6 Regulaminu ...
Czy interpretuję to prawidłowo, że w takim przypadku mogę pozwać w Moguncji?

Dziękuję wszystkim aktywnym tu. Naprawdę świetne informacje, chociaż na początku trzeba dużo czytać.

Pozdrowienia
Tim

Bardzo krótko ... bo obecnie mało czasu ...

Prawdą jest, że Twoje WRB do tej pory nie były jeszcze omawiane. Jednakże na pierwszy rzut oka różnią się od dotychczasowych WRB SPK jedynie tym, że nie przesadzano z pouczeniami o finansowanych transakcjach, chociaż nie było żadnych.

Co do zawierania umowy na odległość, zostało to wyjaśnione przynajmniej zdaniem "To może prowadzić do ..." w konsekwencjach WR. Jednak moim zdaniem nie jest to jednak umowa zawarta na odległość. Dla tego musieli by być wykorzystywane tylko środki komunikacji takie jak telefon, fax, e-mail, list, lub umowa byłaby zawarta u Was.
Nie jestem jednak w 100% pewien. Proszę sprawdź to samodzielnie. Wikipedia także udziela informacji na ten temat.

Reszta jest jednak błędna, o czym już zauważyłeś, dotycząca terminu w indywidualnych przypadkach i ...najwcześniej...

Widać tam zdecydowanie szanse na uznane WRB za nieważne. Było już wiele wyroków w tej sprawie. OLG M w 2013 roku, OLG Brandenburg, LG HH, itp.

W OLG N w najbliższych tygodniach zostanie ponownie rozpatrzony wyrok 10. Izby Cywilnej LG N-FÜ.
10. Izba Cywilna stwierdziła, że WRB SPK jest ważna, ale 6. Izba Cywilna w wyroku pod koniec zeszłego roku, bardzo nawiązała do wyroku OLG M i uznała WRB SPK za nieważną ...

Informacja dla mieszkańców BAWARIA-PRAWO Online - Dokument: LG Norymberga-Fürth 6. Izba Cywilna | 6 O 2273/14 | Wyrok | Dostępny długi tekst

Interesujące jest jednak, że już w 2005 roku w wydawnictwie Sparkasse istniała wersja WRB, w której nie przesadzano z pouczeniami o finansowanych transakcjach ...
Tym samym Sparkasse musi się zastanowić, dlaczego większość czasu nadal używała innej wersji?
Ponieważ powinni wiedzieć, że nie było FG itp. I wtedy służyło to najprawdopodobniej tylko jednemu celowi, czyli najbardziej zdezorientować i wprowadzić klienta w błąd!

Napisany przez 3ducnici

Witaj!

Ostatnio też dużo się zastanawiałam nad tematem odstąpienia od umowy, ale mam wrażenie, że im więcej czytam, tym bardziej jest to niejasne.

Oto krótkie informacje:
pożyczka w 2004 roku w banku z pomarańczowym lwem.
Z tego wynika, że, moim zdaniem, obowiązuje tu ustawa o sprzedaży na odległość.

Najpierw złożono wniosek o pożyczkę
Następnie zatwierdzono ją we wrześniu 2004 roku, jednocześnie wysyłając ofertę wraz z informacją o prawie do odstąpienia.
My podpisaliśmy ją i odesłaliśmy dziesięć dni później.
Bank otrzymał podpisany wniosek o pożyczkę w październiku 2004 roku.
Nie wysłano nam żadnych dodatkowych dokumentów.

Oto treść informacji o odstąpieniu, która została dołączona do oferty:

Oświadczono mi/nam, że mogę/my odwołać wniosek w ciągu dwóch tygodni, nie będąc związany decyzją. Odwołanie nie musi zawierać uzasadnienia. Może być przekazane przeze mnie/nas w formie pisemnej. Forma pisemna oznacza, że odwołanie może być wysłane przeze mnie/nas za pośrednictwem urzędowej deklaracji pocztowej lub za pomocą innego środka komunikacji zapewniającego trwałe przedstawienie oświadczenia w postaci znaków. Inne środki komunikacji to na przykład faks i wiadomość e-mail. Okres na odwołanie rozpoczyna się w momencie otrzymania ode mnie/nas informacji o odwołaniu w formie pisemnej oraz dostarczenia mi/nam umowy, mojego pisemnego wniosku o zawarcie umowy lub kopii umowy lub wniosku o zawarcie umowy. Aby zachować termin na odwołanie, wystarczy, że wyślęmy odwołanie w terminie od dwóch tygodni na następujący adres: ........., ..........., 60486 Frankfurt nad Menem, nr faxu ......., e-mail ......... Nawet jeśli otrzymałem/jesteśmy już kwotę pożyczki przed upływem terminu na odwołanie, nadal możemy jaśmy/możemy skorzystać z prawa odwołania. Jeśli odwołuję/swój wniosek o zawarcie umowy pożyczki, muszę/my zwrócić otrzymaną kwotę pożyczki w ciągu dwóch tygodni. Jeśli otrzymałem/jesteśmy pożyczkę najpierw, a potem odwołałem...

Cześć Ducnici,

tutaj jest nasz WRB.

VG
Emmerbiene

Tylko krótko... czy możesz umieścić WRB tutaj jako obraz anonimizowany...

w tekście jest dla mnie za niejasne, chcę uzyskać ogólne wrażenie lub przegląd... ;-)

Cześć Ducnici,

oto nasze WRB

Napisany przez 3ducnici

Cześć Ducnici,

oto nasza WRB

Dzięki!

Niewiarygodne... aby konsument nie zrozumiał, nie zdał sobie sprawy, czy też nawet nie skorzystał ze swojego prawa....

Dziękuję!

Niewiarygodne...aby konsument nie rozumiał swoich praw, nie łapał, czy nawet nie korzystał z nich....

Tak, dlatego w moim pierwszym poście przepisałem to jako zwykły tekst.

Czcionka jest mniejsza niż w samym tekście umowy. Tło jest szare, zawsze jest ten ja/my.

Wyraźnie widać, że będziemy brali to kredyt we dwójkę, więc można było trochę to dostosować.

Widzę moją szansę w formułowaniu, że w przypadku odstąpienia od umowy kredytowej kredyt jest zwracany.

Brak odniesienia do tego, że ja również otrzymam zwrot już zapłaconych rat i brak informacji o ewentualnym oprocentowaniu.

Pozdrowienia

Dodatkowo:

Właśnie znalazłem oświadczenie Hamburgskiego Biura Ochrony Konsumentów.

Opisują oni dokładnie ten problem, a mianowicie to, że WRB przedstawiał jako spójny tekst, bez podziału na akapity i wyróżnione fragmenty.

www vzhh.de/baufinanzierung/314794/vzhh_Hintergrund_Kreditwiderruf_Feb2014.pdf

Cytat z Hamburgskiego Biura Ochrony Konsumentów

Dodatkowo wiele pouczeń o odstąpieniu również nie spełnia wymogu wyraźnego przedstawienia, jakiego wymaga prawo. Pouczenie musi być prezentowane wyróżnionym i wyraźnie sformułowanym tekstem w treści umowy. Tekst jest wyróżniony, jeśli jest podkreślony za pomocą środków graficznych. Według oceny prawników zajmujących się konsumentami, często tego nie ma, ponieważ pouczenie

jest wplecione w treść umowy bez żadnego wyróżnienia,

oddzielone tylko mniejszym drukiem od reszty treści umowy,

inne fragmenty umowy są w ten sam sposób wyróżnione drukiem lub z takim samym skutkiem

i dzięki temu pouczenie nie wyróżnia się jasno od reszty treści umowy, albo

średni konsument musiałby się go bardzo dokładnie wysilać, aby go przeczytać, ponieważ czcionka jest ekstremalnie mała, a brak podziału tekstu na podtytuły i akapity.
.

Napisany przez PSDWiderruf

Ta tutaj

została wydana w sierpniu 2009 roku i jest ważna od 11.06.2010 do 22.02.2011 roku
Nie mogę powiedzieć, czy istnieje okres przejściowy jak wcześniej do 30.09.2008, nie przeczytałem jeszcze nic na ten temat
Nie mogę sobie jednak wyobrazić, żeby był, ponieważ a) wzorzec tekst został podany do wiadomości już we wczesnym 2009 roku i od 2010 roku był zawarty w ustawie i nie pojawił się już jako rozporządzenie.
Jednak nie mogę udzielić pewnych informacji!

* Dziękuję za informacje! Wzorzec tego OBW już odbiega od tego, co jest zawarte w moim Umowie Deweloperskiej jako OBW, np. pouczenie o odstąpieniu od umowy vs informacja o odstąpieniu od umowy albo Termin rozpoczyna się po otrzymaniu tego pouczenia w formie tekstowej vs Termin rozpoczyna się po zawarciu umowy, ale dopiero po tym, jak kredytobiorca otrzymał wszystkie obowiązkowe informacje...

* Jak oceniacie sytuację, w której ten OBW może być nieważny? OBW kredytu KfW jest atakowalny z powodu dwóch różnych OBW, jak jest w przypadku OBW kredytu PSD?

* ...oraz 14 dni vs 30 dni... co jest teraz obowiązujące?

Każda umowa musi mieć swoje własne OBW. I musi być ona skuteczna.
Dlatego PSD nie może wystawić fałszywego OBW w jednej umowie i powiedzieć, że w innej mieliście poprawne OBW.

Co do umowy KfW też nie rozumiem do końca. W akcie notarialnym są zawarte dwa OBW i to jeszcze z różnymi informacjami?

* Tak, początkowo jako oddzielna strona za pierwszymi informacjami / regulaminem, a następnie osadzona w informacji na odległość PSD Baugeld, punkt III Informacje o szczególnościach umowy na odległość

Czy może OBW było zawarte w ofercie, a po zaakceptowaniu oferty została sporządzona umowa kredytu, w której zawarte było inne OBW? (tak było w umowie z SH u nas. W ofercie była z opcją najwcześniej (hurra!), ale potem w samym UM wg. wzorca (ale także błędnego))

JEŚLI! umowa zawiera dwa OBW z różnymi informacjami, jest to oczywiście także atakowalne. Pierwsze OBW z datą 22.12. jest zgodne z tekstem wzorca. Drugie OBW z ...Wasza oferta umowna... jest sformułowane inaczej niż pierwsze OBW dotyczące daty rozpoczęcia terminu. Może to prowadzić do sprzeczności.
Ponadto nie spełnia to wymogów przejrzystości wynikających z §355BGB

Przychodzi mi tylko na myśl ten wyrok

Dwie różnie sformułowane
pouczenia, jedno z wskazaniem
konsekwencji prawnych, drugie bez.

To jest niezrozumiałe dla konsumenta i stanowi
naruszenie wymogu przejrzystości (Sąd Apelacyjny
w Hamm, wyrok z dnia 24 maja 2012 r., sygn. akt I-4 U
48/12).

W przypadku drugiego OBW można jeszcze wspomnieć o ...egzemplarzu... lub opcji wyboru dwóch tygodni (miesiąca)....egzemplarz oznacza, że po wydaniu OBW po zamknięciu umowy termin wynosi jeden miesiąc.
Jednakże wybór opcji powinien przeciwdziałać, choć ta opcja wyboru również może być błędna. Konsument musi jasno i wyraźnie rozpoznać okres trwania terminu.
Wyjaśnienia poprzez przypisy jest także nieprzewidziane przez wzorzec.
Tak więc, okres trwania terminu musi być jednoznacznie określony przez DGín.

Niemniej jednak to bez znaczenia, jeśli umowa zawiera dwa różne OBW...

Może warto tam po prostu zadzwonić i zapytać? VZHH ma dobrą telefoniczną obsługę prawna, zwłaszcza w poniedziałki, mogę polecić Panią Röttger.
Jednakże w ogólnej sytuacji lepiej jest wybrać kontakt pisemny. Nikt nie jest w stanie przejrzeć całej sytuacji przez telefon, nie mając OBW i faktu na piśmie przed sobą.

Z wyrokiem BGH dotyczącym ...najwcześniej... z 12-2009 r. i spadającego poziomu stóp procentowych od 01.2009, banki najprawdopodobniej skupiły się już na OBW zgodnym z tekstem wzorca i wynikającą z niego ochroną konsumenta.
I tym samym szansa na atakowanie OBW jest mniejsza.

=> mój wniosek: proszę sprawdzić to przez prawnika i jednocześnie z VZHH. Obecnie prawnicy są mocno obciążeni i jeśli wybierzesz jedną z tych dużych kancelarii, dostaniesz ogólnikową odpowiedź, a następnie pytanie, czy istnieje polisa ochrony prawnej, która mogłaby wesprzeć i jeśli nie, to będzie mało powodów, by udzielić dokładnej i rzetelnej odpowiedzi.
Dlatego przygotuj dokumenty dla VZHH i prześlij im, wtedy będziesz miał coś na piśmie.
W międzyczasie możesz zrealizować refinansowanie i ewentualnie po informacji, że OBW są nieważne, złożyć odstąpienie.
Ewentualnie dokonaj ubezpieczenia od niewypłacalności, jeśli obiekt nie jest nową budowlą i jest używany przez Ciebie....

* jestem właśnie w trakcie - zobaczymy, dziękuję serdecznie!

;-)

Dziękuję za szczegółową opinię! ...moje odpowiedzi są wklejone poniżej... co myślicie, czy ten OBW PSD może być nieważny? Byłoby interesujące zestawienie według instytucji kredytowej oraz wykaz nieważnych OBW z dokładnym tekstem - czy istnieje coś takiego?

Napisany przez FortKnox

Cześć wszystkim,

od pewnego czasu śledzę ten wątek i teraz się zarejestrowałem.

My także mamy umowę kredytową, której pouczenie o odstąpieniu od umowy jest co najmniej wątpliwe.

Umowa została zawarta 21.08.2009 r. w miejscowej Raiffeisenbank - więc nie na odległość. Użyto tutaj standardowego formularza banków spółdzielczych i Raiffeisenbanków:

Pouczenie o odstąpieniu od umowy o kredyt konsumencki

Nr umowy

Prawo do odstąpienia
Możesz odstąpić od swojej deklaracji w ciągu dwóch tygodni (miesiąc)1 bez podawania przyczyn w formie pisemnej (np. list, fax, e-mail). Bieg terminu na odstąpienie rozpoczyna się kolejnego dnia po otrzymaniu od Ciebie
- kopii tego pouczenia o odstąpieniu i
- umowy, twojego pisemnego wniosku o umowę lub kopii umowy lub wniosku o umowę
. Zachowanie terminu odstąpienia wystarczy zgłoszenie odstąpienia w terminie.

Odstąpienie należy wysłać do:

Nazwa, firma i adres korespondencyjny instytucji kredytowej

Według mnie poniższe pole jest prawidłowo wypełnione.

Skutki odstąpienia
W przypadku skutecznego odstąpienia należy zwrócić wzajemne zaciągnięte świadczenia oraz ewentualnie zwrócić pobrane korzyści (np. odsetki). Jeśli nie możesz lub nie jesteś w stanie zwrócić świadczenia w całości lub części, lub to tylko w złym stanie, musisz w miarę możliwości zapłacić odszkodowanie. Może to spowodować konieczność spełnienia przez Ciebie zobowiązań płatniczych wynikających z umowy do czasu odstąpienia od niej. Obowiązek zwrotu płatności musisz spełnić w ciągu 30 dni od wysłania Twego oświadczenia woli.

Finansowane transakcje
Jeśli odstąpisz od niniejszej umowy kredytowej, która finansuje Twoje zobowiązania wynikające z innej umowy, nie będziesz również związany drugą umową, jeżeli obie umowy stanowią jedność ekonomiczną. Jest to w szczególności założone, gdy jesteśmy jednocześnie partnerem umowy w ramach innej umowy lub gdy korzystamy z współpracy Twojego kontrahenta przy przygotowaniu czy zawarciu umowy kredytowej. W przypadku finansowanego nabycia nieruchomości lub prawa do niej jedność ekonomiczna jest założona tylko wtedy, gdy jesteśmy jednocześnie Twoim partnerem w ramach innej umowy lub gdy promując nieruchomość za pośrednictwem świadczenia pożyczki współdziałamy z osobą sprzedającą poprzez przejęcie jego interesów w całości lub części, dotyczące planowania, promocji lub realizacji przedsięwzięcia, a także gdy korzystamy z jednostronnych korzyści dla sprzedającego. Jeśli możesz również odstąpić od drugiej umowy, musisz złożyć oświadczenie o odstąpieniu swojemu partnerowi umownemu w tej sprawie.
Jeśli za pośrednictwem tej umowy kredytowej finansowane jest przekazanie rzeczy, stosuje się następujące postanowienia: Jeśli nie możesz lub nie jesteś w stanie zwrócić tej rzeczy lub tylko częściowo, lub to w złym stanie, musisz w miarę możliwości zapłacić odszkodowanie. Nie dotyczy to, jeśli pogorszenie rzeczy wynika wyłącznie z jej sprawdzenia - tak jak byłoby to możliwe w sklepie. W pozostałych przypadkach możesz uniknąć obowiązku zwrotu odszkodowania, nie używając rzeczy jak swojej własności i unikając wszystkiego, co mogłoby wpłynąć na jej wartość. Rzeczy do zniesienia są przesyłane na koszt i ryzyko kontrahenta. Rzeczy nie nadające się do wysyłki są odbierane u Ciebie. Jeśli Twój partner umowy otrzymał kredyt w momencie wejścia w życie odstąpienia lub zwrotu, możesz żądać zwrotu od niego, ale także od nas.

Pola do podpisu z miejscem i datą dla mnie i mojej żony

Następnie znajduje się przypis:
1 Termin odstąpienia wynosi zgodnie z § 355 ust. 2 zdanie 2 BGB miesiąc, jeśli pouczenie o odstąpieniu zostało przekazane klientowi w formie tekstowej dopiero po zawarciu umowy lub mogło być przekazane.

Teraz moje pytanie:

Ze względu na obecną orzecznictwo LG Heidelberg, OLG Celle z zeszłego roku (3 W 34/14) oraz publikację BVR w sprawozdaniu rocznym 2013 (postępowanie ombudsmana K 1 4 4 / 13 - strona 31) jestem nieco zagubiony i zbliżam się do wniosku, że moje pouczenie może być jednak niedopuszczalne.

Co myślicie?

Cześć,
ponieważ moja partnerka ma dokładnie takie samo pouczenie o odstąpieniu od umowy kredytowej jak Sparda Bank, bardzo interesuje nas opinia społeczności forum na ten temat. Czy ktoś już się wypowiedział na ten temat? Niestety nie znaleźliśmy niczego na ten temat w historii. Z góry dziękujemy za Wasze odpowiedzi.

PS: Osobiście udało mi się bez prawnika porozumieć pozasądowo z instytucją finansową z Hameln. Pouczenie o odstąpieniu z 2009 roku ma brzmienie z postu 810.
Chętnie odpowiem na pytania w tej sprawie na PW.

Cześć,
chciałbym tutaj przedstawić przypadek, w którym pouczenie o odstąpieniu od umowy nie jest podważalne, ponieważ niestety do tej pory wydano zbyt mało wyroków, na przykład przeciwko Deutsche Bank.

Ale to wcale nie oznacza, że rozliczenie opłaty za wczesne wykupienie nie jest podważalne, przynajmniej co do wysokości ...
W załączeniu znajdziesz moje rozliczenie z Deutsche Bank.
Jak można przypuszczać w przypadku Deutsche Bank: Wszelkie możliwości uznaniowe są wykorzystywane na niekorzyść banku przez sądy:

1. Oprocentowanie ponownej inwestycji:
proszę o komentarz. Brakuje mi źródeł, aby ocenić, czy oprocentowanie ponownej inwestycji w wysokości 0,65% jest uczciwe.

2. Koszty zarządzania: Totalnie żałosne, że tutaj podane są tylko 20 euro. Dla porównania: opłata za jednokrotną obsługę obliczenia odstępnego wynosi 250€.
Jeśli założymy, że koszty zarządzania w przypadku kredytu wynoszą tylko 20 euro rocznie, to opłata jednorazowa za obsługę przekracza dziesięciokrotnie roczne koszty zarządzania, czyli bank zarabia na jednorazowym wysiłku pracowniczym więcej niż na kosztach zarządzania przez 10 lat!!! Można teraz gadać, że wszystko w procesie jest tanie, a wszystko poza procesem wymaga pracy.

Ale to jest absolutnie nieproporcjonalne.

3. Oszczędzona premia za ryzyko: Wynosi ona 0,06%... czyli 0,6 promila
Zgodnie z ekspertem Wehrt (patrz też https://www.wehrt.de/vorfaelligkeits...berechnen.aspx )
wartość ta może wynosić od 0,05 do 0,15 procenta. Deutsche Bank pozostaje więc wyraźnie na dolnym końcu kosztem dla klienta.

4. Największym chamstwem są jednak koszty zarządzania w wysokości 250 euro, jak już wspomniano. Są one uznawane przez sądy jako 100-150 euro. Ale nie 250 euro.

Ponieważ obecnie opłaty manipulacyjne przy zawieraniu kredytu uważane są za niedopuszczalne i mogą być żądane zwrotu... jak jest w przypadku wcześniejszej spłaty - czy to może także obowiązywać tutaj... czy nie?

Poniżej znajdziesz obliczenia odnośnie opłaty za wczesne wykupienie mojego kredytu:

Napisany przez 3eugh
Sprawdź to miejsce.

Napisany przez hansi
Cześć

Mam krótkie pytanie
Mam kredyt, w którym klauzula odstąpienia jest błędna.
Ten kredyt jest końcowy i zostanie spłacony z równoległego oszczędnościowego kredytu mieszkaniowego w tym roku. Stopa procentowa kredytu wynosi około 5%.

Czy opłaca mi się odwołać kredyt?
Ponieważ jeszcze nie dokonałem spłaty, nie otrzymam również 5% powyżej stopy bazowej. Z drugiej strony musiałbym oprocentować kwotę kredytu w wysokości 5% z bankiem.

Co o tym sądzicie?

Życzę miłego dnia

Napisany przez 3ducnici

Cześć

mam krótkie pytanie
mam kredyt, w którym klauzula odstąpienia jest błędna.
Ten kredyt zostanie spłacony w tym roku z równocześnie oszczędzanego kredytu budowlanego. Stopa procentowa kredytu wynosi około 5%.

Czy opłaca mi się w takim przypadku odwoływać kredyt?
Ponieważ nie spłaciłem jeszcze żadnej raty, nie otrzymam także 5% ponadstawowej stopy procentowej. Z drugiej strony musiałbym oprocentować kwotę kredytu bankowi z 5%.

Co o tym myślicie?

Życzę miłego dnia

Pytanie brzmi, jaka jest obowiązująca stopa procentowa na rynku, ewentualnie można ją uwzględnić jako zmienną...

I...czy to tylko była klauzula odstąpienia dla kredytu budowlanego i kredytu na zakup takiego nieruchomości, czy dla każdego umowy zastosowano inną klauzulę odstępnienia?

Napisany przez hansi
Na tyle, na ile widzę, istnieją dwa WRB, jeden dotyczący pożyczki zaliczkowej, a drugi krótki dotyczący umowy oszczędnościowej.

Próbuję załadować zdjęcia.

Napisany przez hansi
Oto umowa pożyczki i jej pouczenie o odstąpieniu
oraz pouczenie o odstąpieniu od umowy BSV

Oto akt umowy pożyczki i jej pouczenie o odstąpieniu od umowy
oraz pouczenie o odstąpieniu od umowy BSV

W odniesieniu do twojego pytania początkowego:
oczywiście, że się to opłaca dla ciebie, zwłaszcza że w twoim przypadku nic nie jest przedawnione ani nieuchybione.

@LBS-WRB:

- Brak adresu do doręczeń. Nie ma LBS Bayern. Takiej instytucji prawa publicznego będzie się daremnie szukać. Osoba prawna musi brzmieć:
LBS Bayerische Landesbausparkasse
zmiana nazwy na pewno nie miała miejsca od 2007 roku.

- Początek biegu terminu (ISTOTNY) Sprawdź starszy post od ducnici:
tam znajdziesz normę BGB, zgodnie z którą termin rozpoczyna się nie tego samego dnia, ale dopiero dzień po wystąpieniu określonego zdarzenia.

- konsekwencje odstąpienia od umowy są zbyt lakoniczne

ściągnij wzór pouczenia o odstąpieniu z roku 2004, które było obowiązujące w twoim przypadku.
Znajdziesz tam więcej informacji.
Twoje formatowanie też jest katastrofalne. Tekst płynący itp. itd.

Podejrzewam jednak, że LBS zostało już tu omówione i znajdziesz więcej informacji w starszych postach.

@Sparkasse:
95% szans na sukces (z adwokatem) - Banki z pierwszym terminem odstąpienia jak u ciebie zazwyczaj przegrywają przed sądem ...

oto, jak warto postąpić:
- nie dzwonić do adwokata.
- Najpierw wykup ochronę prawna (wcześniej sprawdź tutaj na forum, która jest odpowiednia)
- Pierwsze miesiące (zgodnie z umową poczekaj, nic nie rób - przecież nie musisz, masz czas do końca 2017 roku
- Gdy miną miesiące blokady od ubezpieczyciela - Porozmawiaj z bankiem - następnie złoż odwołanie
- Teraz skontaktuj się z rzecznikiem finansowym - na ogół nic z tego nie wynika w 90%, ale zahamowanie jest przyjemne
- Odrzucenie przez bank: Teraz idź do wybranego przez ciebie adwokata i niech on (a nie ty) uzyska zgodę na pokrycie kosztów.

Tak bym postępował ...

Spójrz tam.

Moje pytanie w zasadzie było:
Ponieważ obecnie opłaty za obróbkę kredytu przy zawieraniu kredytu są uważane za niedozwolone i mogą być żądane z powrotem... jak jest w przypadku wcześniejszej spłaty - czy zasady to również tu obowiązują... czy nie?

W tym kontekście na sugerowanej stronie Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę ? Doradztwo finansowe FMH nic nie znalazłem.

Co najwyżej dopuszczalny zakres.

Jeszcze bardziej drastyczna jest moja sytuacja w przypadku drugiej części pożyczki od Deutschen Herold. Tę pożyczkę wypowiedziałem zgodnie z prawem po upływie 10 lat z 6-miesięcznym terminem wypowiedzenia. Z terminu mineły 4 miesiące, 2 miesiące pozostałe.
Obliczona składka za wcześniejszą spłatę była prawie dokładnie równa pozostałym ratom.
Teraz niespodzianka: Opłata za obliczenia wynosiła tam także 250€. To jest absolutne złodziejstwo, zwłaszcza że odsetki od składki za wcześniejszą spłatę są opłatą administracyjną.

Gdzie można znaleźć informacje na ten temat, czyli o dopuszczalności opłat manipulacyjnych i do jakiej wysokości? Czy ktoś zna jakieś wyroki? Znam tylko wyrok przeciwko Commerzbank.

Napisany przez Sam
Czy nie było tam wyroku przeciwko Commerzbank, która również pobierała opłaty manipulacyjne za obliczenie VFE!?

Uzupełnienie: https://www.test.de/Vorfaelligkeitse...ren-4529733-0/

Mam sprawdzane przez VZHH za 70€. Dlaczego ty tego nie robisz? Po przesłaniu wszystkich informacji drogą mailową zajęło to dokładnie 3 dni.

Napisany przez hansi
Może ktoś polecić mi ubezpieczenie RSV w tej sytuacji?

Napisany przez 2RAM
ARAG - nie ma okresu oczekiwania na te przypadki. Sprawdź w tył w forum.

Napisany przez 3ducnici
[cytat=hansi">
Czy ktoś może polecić mi RSV dla tego przypadku?
[/cytat]
moj wybór: ARAG, bez okresu oczekiwania...

Mamy te same umowy w naszej umowie SPK...

WRB DV jest zazwyczaj uważane za nieważne. Wkrótce wyrok Sądu Apelacyjnego w N (nie nasza sprawa)... jednak już orzeczono w sądach apelacyjnych M i Brandenburgia... jako ważne Sąd Apelacyjny w Schleswig...

WRB BSV jest oczywiście również prawdopodobnie błędne. Nie miałem jednak jeszcze żadnych dalszych informacji na ten temat...
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata