Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kłopoty z Santanderem!

Napisany przez Bankenschreck
Cześć Zugführerze,
Wysokość opłaty za uregulowanie musi zostać przez bank przekazana Tobie bezpłatnie. Jeśli tego nie zrobi, żądaj wyciągu rocznego z 2013 roku. Przynajmniej ten musi zostać Tobie udostępniony bezpłatnie.
Jeśli umowa została zawarta przed połową 2010 roku, szanse na to, że umowa jest odwoływalna, są dość dobre. Tutaj, czy powinienem zrezygnować z ubezpieczenia kredytu na spłacony dług? - sprawdzanie wartości umowy, możesz bezpłatnie sprawdzić swoją umowę.
Jeśli umowa nie jest odwoływalna, będziesz musiał osobno wypowiedzieć ubezpieczenie na spłacony dług i ubezpieczenie Safe.
Formuły obliczeniowe dla pozostałych wartości ubezpieczeń oraz pozostały kredyt były już opublikowane w niektórych moich innych raportach. Musisz to sprawdzić.
Pozdrowienia
Strach bankowy

Napisany przez syrincs02
Muszę jeszcze raz zapytać, jak to wygląda z terminem przedawnienia, jeśli umowa została zawarta w Santander w październiku 2008 r. i niestety jeszcze trwa 2 lata, będę szczęśliwy, kiedy wreszcie zostanie spłacona...

Cześć syrincs02,
czas przedawnienia opłat manipulacyjnych wynosi ogólnie 3 lata. Jeśli umowa wciąż obowiązuje, masz jednak dobre szanse na odzyskanie swoich pieniędzy. Pytanie tylko, kiedy rozpoczyna się trzyletni okres? Od podpisania umowy, od rozwiązania umowy czy od uzyskania informacji, że naliczanie opłat manipulacyjnych jest niedopuszczalne? Sąd okręgowy i sąd krajowy w Stuttgarcie uważają, że termin przedawnienia zaczyna biec dopiero od momentu uzyskania tej wiedzy. Oba sądy uzasadniają to argumentem, że dopiero od 2011 roku istnieje jednolita i stosunkowo ustalona orzecznictwo w tej sprawie. W tej sprawie BGH powinien się wypowiedzieć. Niestety, kwestia przedawnienia nie jest omawiana przed BGH 13.05.14. Chodzi jedynie o dopuszczalność opłat manipulacyjnych.

Jeśli jednak umowa może być odwołana (np. z powodu niewłaściwej informacji o odwołaniu), nie ma przedawnienia.

Pozdrowienia,
Bankenschreck

Napisany przez gimlin1980
Od ostatniej piątku mam pieniądze za koszty sądowe na koncie. Na szczęście wszystko poszło szybko, od pierwszego kontaktu na początku października, przez uznanie wyroku w połowie grudnia, aż do teraz. Miałem bardzo dobrego adwokata z Leverkusen.

Napisany przez syrincs02
GW na zwrot pieniędzy:-))

Jestem w kontakcie z moim prawnikiem od lipca zeszłego roku...

Jestem ciekawy, kiedy w końcu zostanie złożony pozew... grrr

Napisany przez anjeka1980
Cześć wszystkim

Mam też problemy z Santander (opłata manipulacyjna i RSV).

Mam problem ze znalezieniem prawnika.

Zapytałem mojego starego prawnika, ale wydawało się, że nie jest zbyt dobrze zorientowany.

Czy ktoś może mi pomóc znaleźć prawnika?

Pozdrowienia
Andrea

Cześć anjeka1980,
spróbuj tutaj: Jak anulować lub odwołać ubezpieczenie kredytu opłacalnego? - sprawdź wartość umowy. Adwokaci dobrze się na tym znają.

@ wszyscy,
jeszcze jedno uzupełnienie dotyczące przedawnienia. LG Stuttgart w wyroku z lutego 2014 roku stwierdził, że termin przedawnienia zaczął biec dopiero w 2011 roku. Powodem jest to, że kredytobiorcy mogą polegać na pewności prawnej dopiero po orzecznictwie OLG.
AG Düsseldorf także podziela tę opinię. A oto również niektórzy sędziowie z AG Mönchengladbach. Kto by pomyślał?
Ponadto AG Lichtenberg także zakłada, że przedawnienie rozpoczyna się dopiero w 2011 roku.

W przekładzie na język prosty oznacza to, że wszystkie opłaty manipulacyjne z umów sprzed 2003 roku mogą być odzyskane. Musicie się jednak spieszyć. Dnia 31.12.2014 roku upływa termin przedawnienia dla tych umów. Od 01.01.2015 roku mogą być żądane tylko opłaty z lat 2012 - 2014.

Mimochodem, Targobank wymyślił nową nazwę dla opłat manipulacyjnych. Teraz nazywa się to opłatą indywidualną. Organizacje konsumenckie właśnie wysyłają ostrzeżenie dla Targobank. Mam nadzieję z powodzeniem.

Pozdrowienia
Nawiedziciel banków

Napisany przez KHV
Szanowni klienci banku - kredytobiorcy,

serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bezpłatnej i niezobowiązującej usługi polegającej na sprawdzeniu Państwa umów kredytowych. Aby skorzystać z usługi, prosimy kliknąć poniżej na link Kreditprüfen.com. Nasza skuteczność w zakresie żądania zwrotu opłat manipulacyjnych wynosi ponad 90%. Oczywiście błędna klauzula odstąpienia może również dotyczyć Państwa umowy kredytowej. W takim przypadku możemy odzyskać dla Państwa znacznie więcej pieniędzy, np. z powodu zbyt wysokiej stopy procentowej, jaką zapłaciliście, itp.

Skorzystajcie z usług Stowarzyszenia Pomocy Kredytowej e.V. Nie ponosicie Państwo ryzyka. Przejmujemy cały trud, wszystkie koszty związane z adwokatami i sądem za Państwa.

Bez znaczenia, czy jest to spłacony czy bieżący kredyt. Wszelkie rodzaje umów kredytowych są sprawdzane bezpłatnie i niezobowiązująco.

Napisany przez Joschmi
Dobry wieczór, obejrzałem sobie stronę internetową KHV. Ogólnie wygląda dobrze. Cała struktura oraz § 2 statutu wskazują na to, że mamy do czynienia z gospodarczym stowarzyszeniem. Zaintrygował mnie jednak § 3. Mowa tu o członkach premium, wspierających oraz internetowych. Członkowie internetowi to prawdopodobnie „klienci”, a członkowie wspierający prawdopodobnie „pośrednicy klientów”. Ale kim są członkowie premium? To tylko oni mają prawo głosu! Znam to z dokumentów stowarzyszenia, że każdy członek (wyjątkiem mogą być dzieci i młodzież poniżej 16. roku życia) ma prawo głosu. Członkiem premium można zostać tylko poprzez pisemne podanie, które zarząd może odrzucić. Odrzucenie to można zaskarżyć. O decyzji odwołania decyduje wtedy walne zgromadzenie, w którym również tylko członkowie premium mają prawo głosu. Ktoś złowrogo może sobie o tym pomyśleć. Cytat z sędzi rejestru z forum Jua: Jeśli stowarzyszenie jest zarządzane przez kuratorium i nie daje swoim członkom możliwości współdecydowania, to istnieje ryzyko, że stowarzyszenie może być wykorzystane w interesie zarządu stowarzyszenia, a nie w interesie członków stowarzyszenia. Zastanawia mnie również, kto ma nadzorować umowy kredytowe? Prawnik? Jakaś osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia? Kim są zewnętrzni usługodawcy? Ale kto przeprowadza opisaną w § 2 statucie doradę? W informacjach prawnych nie ma wzmianki o koniecznym zezwoleniu. Moim zdaniem mamy do czynienia z firmą działającą gospodarczo pod przykrywką stowarzyszenia. Ale drodzy członkowie premium KHV, zastanówcie się nad waszym statutem! Powinniście jak najszybciej dopasować go do statutu gospodarczego stowarzyszenia. Pozdrowienia, joschmi

Napisany przez Kass Finanz
Problem polega na tym, że w niektórych ubezpieczeniach spłaty kredytu to nie klient jest partnerem umowy ubezpieczenia, lecz bank. W tych przypadkach wyłącznie bank może wypowiedzieć umowę, a niestety klient nie może tego zrobić. W tych sytuacjach klient kredytu jest osobą ubezpieczoną. Zgodnie z warunkami umowy klient może zrezygnować z ubezpieczenia grupowego dopiero po upływie trzech lat.
W pojedynczych przypadkach mogę rozważyć bardziej życzliwe ustalenie.

Napisany przez syrincs02
Ostatni kontakt z prawnikiem miał miejsce 21.2.2014 r. Od tego czasu nie słyszałem nic więcej w sprawie złożenia pozwu....

W pewien sposób zaczynam myśleć, że chcą mnie oszukać:-((

Napisany przez laydee
@Joschmi
Usługi zewnętrzne oznacza moim zdaniem coś takiego: Dołączasz do stowarzyszenia i za to musisz zapłacić opłatę. Jednak prawdziwą pracę z Twoimi umowami nie wykonuje stowarzyszenie, ale przesyła Twoje dokumenty do usługodawców zewnętrznych, którzy również chcą na tym zarobić trochę. Stowarzyszenie pełni więc tylko rolę pośrednika. Oszczędź pieniądze i znajdź prawnika, któremu zaufasz!

Pozdrowienia

Fragment z witryny internetowej:
Jeśli dla Ciebie uzyskana zostanie zwrot, zyski będą dzielone na pół.

Teraz powinno kliknąć

Napisany przez syrincs02
Cześć....

Wreszcie coś nowego:

Ostatni kontakt z radcą prawnym: z dnia 21.02.2014

Poprosił wtedy o cierpliwość.

No cóż, od tego czasu cisza...

28.04.2014 znowu się odezwałem, napisałem do niego, jaki jest aktualny stan, ponieważ od prawie 3 miesięcy nie słyszałem nic.

Teraz szybko przyszedł odpowiedź:

Że 2.5.2014 zostanie złożony pozew w sądzie rejonowym w Monchengladbach, nawet przesłał mi kopię:

Pozwana zostanie zobowiązana do zapłacenia pozywającym kwoty 984,00 € plus
coroczne odsetki w wysokości 5 punktów procentowych ponad
obowiązującą stopę bazową od 18.06.2013.

Umowa z bankiem obowiązuje do 2016 r. zgodnie z moją umową, ale dlaczego teraz jest napisane:
Roszczenia pozwanych przeciwko powodowi z tytułu pożyczki xxx dotyczące spłaty kapitału i odsetek nie zostały jeszcze w pełni zrealizowane przez pozwanych, jak wynika to z przedłożonych umów o pożyczkę. Termin płatności ostatniej raty upływa 01.08.2015 r.

Czy to może wynikać z tego:

Pozwana zostanie zobowiązana do ponownego obliczenia pożyczki o numerze xxx.

Coś dziwnego, w tym akapicie z 1.8.2015 jest inny numer pożyczki niż ten, o którym napisałem, że pożyczka musi zostać ponownie obliczona.

No cóż, będzie miało swoje prawo...

Podsumowanie:

- cieszę się, że wreszcie zgłaszana jest pozew
- że zostanie to złożone w sądzie w Monchengladbach
- za każdym razem dzieje się coś dopiero wtedy, gdy napiszę do radcy prawnego, wcześniej nic się nie dzieje

- jak długo potrwa teraz ponownie uzyskanie decyzji w sprawie złożenia pozwu??

Pozdrowienia, Andreas

p.s. jestem najpierw zadowolony, że sprawy zaczynają ruszać...

Napisany przez pjetro
Cześć ludzie, przeczytałem wiele rzeczy w tym wątku i natychmiast zarejestrowałem się, aby też wyrazić swoje myśli.

W zeszłym roku we wrześniu kupiłem rower i skorzystałem z pełnego finansowania w S-Banku. Chciałbym teraz całkowicie spłacić tę kwotę. Obecnie pozostała kwota do spłaty wynosi około 6500. Kwotę do spłacenia poprosiłem dzisiaj i dlatego nie mogę podać dokładnych danych.

Cena zakupu: 6990.-
Składka RSV 809.-
Opłata Safe 513,79

Razem netto: 8312,79
+ odsetki 873,39
+ opłata manipulacyjna 290,95

Czyli suma wynosi 9477,13
Podany efektywny stopa procentowa: 4,49%

Pierwsza rata 105,13.- a następne 71 rat 132.-

Na ulotce informacyjnej widziałem, że składka RSV w wysokości 809.- euro to jednorazowa płatność sfinansowana razem z pożyczką. Podobnie jest z umową ubezpieczenia grupowego w wysokości 513,79.- ubezpieczenie grupowe można wypowiedzieć każdego miesiąca z jednomiesięcznym wypowiedzeniem. Zwrotu jednorazowej kwoty nie można żądać. W przypadku RSV jest trochę inaczej. Jest tam napisane: jeśli umowa została zawarta na okres dłuższy niż 3 lata, można ją wypowiedzieć na koniec trzeciego roku lub każdego kolejnego roku, zachowując trzymiesięczny okres wypowiedzenia.

Po tych 3 latach zdecydowanie chcę wypowiedzieć umowę RSV i drugą, jeśli to możliwe, natychmiast.

Teraz pytanie brzmi: co mogę zrobić, jak powinienem postąpić? Spłacać czy czekać, wypowiadać dodatkowe rzeczy wcześniej? Skorzystać z pomocy prawnika w sprawie wypowiedzenia? Mam wiele pytań i mam nadzieję na odpowiedzi. Dzięki :-)

Napisany przez Robo
Hallihallo,
jak wielu z Was z pewnością zauważyło w mediach, wygraliśmy przeciwko Postbank przed Bundesgerichtshof w Karlsruhe w dniu 13.05.14. Opłaty manipulacyjne NIE są zgodne z prawem!!!
Odzyskajcie swoje pieniądze.
Wzory pism, w których musicie podać tylko swoje dane, dostępne są do pobrania z Internetu.
Wszystkiego dobrego
Pozdrawiam
Robo

Napisany przez TImoNRW
Santander zwrócił nam kwotę 87 EUR z wyrazów dobrej woli, chociaż w naszym przypadku.

Napisany przez Robo
Cześć TimoNRW
dlaczego uległość? czy to było przed wyrokiem?

Napisany przez TImoNRW
Po decyzji

dziękujemy za zgłoszenie dotyczące opłaty manipulacyjnej ustalonej w umowie kredytowej.

Bundesgerichtshof (BGH) w dwóch konkretnych przypadkach stwierdził, że opłaty manipulacyjne mogą być niedozwolone w określonych warunkach. Nie oznacza to jednak, że klienci zawsze mają prawo do zwrotu opłat manipulacyjnych ustalonych w umowie kredytowej. Wymaga to raczej indywidualnej oceny wszystkich warunków.

W związku z utrzymaniem bezproblemowego stosunku handlowego postanowiliśmy zwrócić nieprzedawnione części opłaty manipulacyjnej na zasadzie dobrej woli i bez uznania prawnego obowiązku. Zwrot zostanie dokonany na wskazane przez Państwa konto.

Napisany przez Robo
@TimoNRW
O kurczę, oni naprawdę nie odpuszczają.
Myślę, że to jest taktyka wstrzymywania. Tysiące klientów obecnie żądają zwrotu swojej niesłusznie opłaconej opłaty.
Klient musi tylko zajrzeć do swojej dokumentacji. Jeśli tam już jest wpisany nie do negocjacji procent, sprawa powinna być jasna. Ośmielę się rzucić tak na oślep...;-)..... że tak było w przypadku większości starych umów.
Oczywiście, w rzadkich przypadkach, zwłaszcza przy umowach zawartych dopiero w ostatnich miesiącach, może być inaczej.
Warto jednak to sprawdzić.

Możliwe, że też dlatego jesteś traktowany z życzliwości, ponieważ masz tam także swoje konto osobiste?
Tak było w przypadku Targo także u nas.

Napisany przez Robo
Banki muszą zwracać opłaty
„Dla banków to teraz będzie naprawdę kosztowne” - powiedział frank-Christian Pauli z Federalnego Stowarzyszenia Konsumentów (VZBV). Tylko Deutsche Postbank może stracić około 200 000 euro z powodu tego wyroku. Ponieważ bank musi nie tylko od teraz usunąć opłatę manipulacyjną. Klienci mogą teraz także żądać zwrotu już zapłaconych opłat (patrz ramka). Okres przedawnienia wynosi trzy lata. Jednak w sądzie nadal trwa spór, czy okres przedawnienia sięga nawet dziesięciu lat.

Czego konsumenci powinni teraz dokonać
Nie każdy bank pobiera opłaty za udzielenie kredytu. Osoby, które obecnie spłacają kredyt, powinny więc najpierw sprawdzić umowę. Opłata manipulacyjna musi być tam wymieniona oddzielnie. Jeśli tak jest, konsumenci mogą żądać jej zwrotu. Powinni to zrobić pisemnie i powołać się na wyrok Bundesgerichtshofu (sygnatura XI ZR 170/13 i XI ZR 405/12). Wzór listu do pobrania oferuje Federalne Stowarzyszenie Konsumentów Północnej Nadrenii-Westfalii. Roszczenie konsumentów przedawnia się po trzech latach - jednakże Bundesgerichtshof musi jeszcze ustalić, kiedy ten termin się rozpoczyna: po zawarciu umowy czy po wygaśnięciu umowy. Nawet jeśli zawarcie umowy miało miejsce ponad trzy lata temu, inwestorzy powinni spróbować swojego szczęścia i żądać zwrotu opłat - radzi Kerstin Föller z Federalnego Stowarzyszenia Konsumentów w Hamburgu.

Cytat z Ursuli Knapp Dagbladu „Die Tagesgruppe” z dnia 14.05.2014

Napisany przez Robo
Ważne jest, aby pamiętać, że jeśli opłata za przetwarzanie została negocjowana swobodnie, jest to dozwolone. „Jednakże wymaga to rozmowy z klientem na ten temat i faktycznej możliwości negocjacji wysokości opłaty”. W tym przypadku odpowiednia opłata nie może być już ustalona w cenniku i specyfikacji usługowej. Zazwyczaj klauzule te znajdują się w umowie kredytowej.

Napisany przez Robo
Do jakich kredytów odnosi się to wyrok?
W zasadzie dotyczy to wszystkich prywatnych kredytów ratalnych. Bez znaczenia jest, czy były one przeznaczone na finansowanie samochodu czy nowej kuchni. Prawnie obejmuje to również pożyczki na nieruchomości, takie jak domy czy mieszkania. Czas trwania kredytu nie ma znaczenia.
Jak daleko sięgają roszczenia zwrotne klientów?
Nadal nie jest jasne, kiedy roszczenia o zwrot mogą przedawnić się. W środowisku prawniczym istnieje na ten temat spór. Osoby, które zawarły umowę o pożyczkę w ciągu ostatnich trzech lat, mogą żądać zwrotu prowizji za udzielenie kredytu - mówi Guido Lenné, prawnik konsumencki z Leverkusen. Te roszczenia na pewno jeszcze się nie przedawniły.
Co z starszymi kredytami?
Tutaj dłużnicy powinni poczekać, nadal spłacać kredyt i dokładnie śledzić dalsze orzecznictwo Federalnego Trybunału Sprawiedliwości - zauważa prawnik konsumencki Lenné. Federalny Trybunał Sprawiedliwości ma również przed sobą sprawy, w których banki powołują się na przedawnienie roszczeń. Prawnicy konsumenccy są zdania, że Federalny Trybunał Sprawiedliwości wkrótce podejmie w tej sprawie decyzję.
Czy można żądać zwrotu prowizji, jeśli kredyt został już spłacony?
Tak, mówi prawnik Stowarzyszenia Ochrony Klientów Banków, Wolfgang Benedikt-Jansen. Jednak ze względu na niejasne kwestie przedawnienia, tutaj również zasada jest taka: Obecnie jest bezpiecznie tylko dla tych, którzy zawarli umowę po 2011 roku.

Cześć wszystkim,
po ostatnim wyroku BGH znów jest naprawdę gorąco.
BGH powinien naprawdę rozstrzygnąć kwestię przedawnienia. Niestety, prawnicy zaniedbali zgłosić tę kwestię do rozstrzygnięcia przez BGH.
Ale jeszcze nie wszystko stracone. Jak się okazało niedawno, adwokat Dubas z Essen jest w trakcie wniosku o rewizję do BGH w sprawie przedawnienia opłat manipulacyjnych związanych z kredytem przez Credit Plus Bank.

Wiele sądów w Niemczech jest już zdania, że przedawnienie opłat manipulacyjnych zaczyna biec dopiero po bardziej lub mniej ustalonej praktyce sądowej różnych OLG. Mianowicie dopiero w 2011 roku. To kwestia argumentacji. Znam wiele przypadków, w których pani Dubas już odzyskała opłaty manipulacyjne związane z kredytami przed 2011 rokiem.

Następnym razem opowiem Wam o skandalu LG Mönchengladbach. Już się cieszcie.

Pozdrowienia
Strach Banków

Napisany przez syrincs02
Właśnie dotarł do mnie kolejny email jako kopię od mojego prawnika.

Dnia 3.5.2014 w Sądzie Rejonowym w Möchengladbach...

Oto dokładna kopia:

Szanowni Państwo,

W sprawie xxx przeciwko Santander Bank AG sąd zarządził pisemne postępowanie wstępne.

Zgodnie z decyzją sądu, pozwanie zostało wezwane do złożenia oświadczenia w ciągu 2 tygodni, czy zamierza bronić się przed pozwem.

Równocześnie ustalono dodatkowy termin 2 tygodni na złożenie odpowiedzi na pozew. Ten dodatkowy termin upływa zatem 4 tygodnie po doręczeniu tego pisma.

Otrzymałem również to pismo:

...postępowanie wstępne zostało zarządzone.

Pozwany został wezwany do złożenia pisemnego oświadczenia przed sądem w ciągu 2 tygodni od doręczenia pozwu, czy zamierza bronić się przed pozwem częściowo lub w całości, albo też czy roszczenie zostanie w części lub w całości uznane.

Za obowiązkową nie jest uznana reprezentacja przez adwokata.

Jeśli oświadczenie o gotowości do obrony nie zostanie złożone w wyznaczonym terminie, powód może uzyskać wyrok zaoczny bez przeprowadzenia rozprawy sądowej, w którym pozwanej mogą być nałożone koszty postępowania sądowego i z którego powód może natychmiast rozpocząć egzekucję przymusową, nie musząc wcześniej udzielać zabezpieczenia.

Jeśli roszczenie zostanie uznane, wydany zostanie wyrok uznający bez przeprowadzania rozprawy.

W tym samym czasie pozwanemu nakazano złożenie odpowiedzi na pozew w ciągu kolejnych 2 tygodni.

Ten termin odpowiedzi upływa zatem 4 tygodnie po doręczeniu tej decyzji.

W przypadku niezłożenia odpowiedzi w wyznaczonym terminie, ewentualne późniejsze wnioski mogą być pominięte. Sąd może bowiem uwzględnić wniosek złożony po terminie jedynie wtedy, gdy sąd jest przekonany, że nie spowoduje to opóźnienia w załatwieniu sprawy lub gdy opóźnienie jest wystarczająco usprawiedliwione. W przeciwnym razie sąd musi zignorować późne wnioski.

Niezgłoszenie stosownej odpowiedzi w terminie może zwiększyć ryzyko przegrania procesu.

A teraz, może ktoś mi to wszystko wyjaśnić?

Myślę, że zrozumiałem, ale chciałbym dostać od was potwierdzenie.

Dzięki

Napisany przez syrincs02
Teraz wszystko dzieje się bardzo szybko:-))

Dzisiaj dostałem e-mail z rachunkiem od mojego ubezpieczenia ochrony prawnej.

W nim napisano, że ubezpieczenie ochrony prawnej przekazuje 420 euro mojemu adwokatowi..

Teraz zaczyna się robić naprawdę interesująco.:-))

Napisany przez Mista_Blue
Cześć wszystkim,

również złożyłem wniosek o zwrot opłaty manipulacyjnej w Santanderze. Odrzucili go, twierdząc że jeszcze nie ma uzasadnienia wyroku i że wrócą do mnie bez wezwania.

Czyż to nie jest zwłoka? Złości mnie to, że teraz prawdopodobnie muszę to przekazać prawnikowi. Czy ktoś tutaj ma jakiś pomysł, jak przekonać ten bank do rozważenia swojej decyzji? I czy ktoś wie, kiedy te uzasadnienia wyroku zostaną ujawnione? Na ten temat nie znalazłem informacji w sieci.

Dzięki!
Mista_Blue

Szkoda, że nikt nie odpowiada. I szkoda, że interesujący wątek został zamknięty: *darfnochkeinelinksposten*/probleme_santander_t13271.html (Co jest dokładnie moim tematem)

Chociaż teraz to jest OT (Off Topic), ale dlaczego to zostało zamknięte? Dlaczego każdy wątek dotyczący Santander musi być wrzucany do jednego wątku? Nie znalazłem tutaj odpowiedzi na moje pytanie.

Napisany przez Stumpenrudi

Szkoda, że nikt nie odpowiada. I szkoda, że interesujący wątek został zamknięty: *darfnochkeinelinksposten*/probleme_santander_t13271.html (To dokładnie jest mój temat)

Nawet jeśli teraz jest to OT, dlaczego to zostało zamknięte? Dlaczego każdy wątek dotyczący Santander musi być zrzucony do jednego wątku? Nie znalazłem tutaj odpowiedzi na swoje pytanie.

Cześć,

gdybyś dokładnie przeczytał wątek dotyczący Santander i ich praktyk, zauważyłbyś, że zadane przez Ciebie pytanie zostało już wielokrotnie omówione i na nie odpowiedziano
Oczywiście jest to tylko taktyka zwlekania ze strony banku. Liczą po prostu na to, że droga do adwokata odstraszy niektórych od żądania zwrotu niesłusznie pobranej opłaty.
A jeśli każdy tutaj zakładałby swoje własne posty, sprawy dla poszukujących pomocy stałyby się tylko bardziej niejasne.
Santander w wielu przypadkach już przed najwyższymi sądami odniosła klęskę po klęsce.
Tobie nie pozostaje nic innego, jak dochodzić swoich roszczeń za pośrednictwem adwokata. Gdy pismo od prawnika dotrze do nich, ugną się.

Pozdrowienia

Cześć,

gdybyś dokładnie przeczytał wątek dotyczący Santander i ich machinacji, zauważyłbyś, że zadane przez Ciebie pytanie było już omawiane wielokrotnie i na nie odpowiadano. Oczywiście, to tylko strategia zwlekania ze strony banku. Liczą po prostu na to, że droga do adwokata odstraszy niektórych od żądania niesłusznie naliczonej opłaty.
A jeśli każdy tutaj zakłada własny post, sprawia to, że dla poszukujących pomocy robi się niejasno.
Santander otrzymywał już w niezliczonych przypadkach przed sądami najwyższej instancji serię porażek.
Nie pozostaje Ci nic innego, jak egzekwować swoje roszczenia za pośrednictwem adwokata. Jak tylko pismo od prawnika do nich trafi, zmiękczą.

Pozdrowienia

Dzięki za Twoją odpowiedź. Więc będę musiał skorzystać z usług adwokata!

Co do zasad forum: Mam inne zdanie na ten temat. Przeczytałem ostatnie strony w tym wątku i nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Wymaganie od użytkowników przeczytania dziesiątek stron jest nie do zaakceptowania. Rozwiązaniem byłoby utworzenie specjalnego obszaru na forum, gdzie mogłyby być omawiane konkretne pytania dotyczące tego tematu lub tego banku. Tak jak powiedziałem, tutaj wszystko jest wrzucane do jednego wątku. :-)

W sprawie zasad forum: Mam inne zdanie na ten temat. Przeczytałem ostatnie strony w tym wątku i nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Jest niedopuszczalne, aby wymagać od użytkowników przeczytania kilkudziesięciu stron. Rozwiązaniem byłoby utworzenie osobnej sekcji na forum, w której można omawiać konkretne pytania dotyczące tego tematu lub tej banku. Jak wspomniałem, wszystko jest wrzucane do jednego wątku. :-)

No cóż...muszę się z Tobą nie zgodzić.

Szukasz rozwiązania swojego problemu, ale czytasz tylko ostatnie strony ????? Tak samo można spekulować, że jesteś zbyt leniwy, aby wgłębić się w sprawę.
Przepraszam, nie chcę być niemiły, ale indywidualne rozwiązanie dla każdego przypadku raczej tutaj nie znajdziesz.
To forum nie oferuje porad prawnych, ale użytkownicy, tak jak Ty, dzielą się tu swoimi doświadczeniami z określonymi bankami w podobnych problemach.
Ostatecznie nikt tutaj nie może stwierdzić, czy prowizja za kredyt jest nielegalna w twoim konkretnym przypadku.....jak to możliwe?

Niemniej jednak, jak pokazują dziesiątki wpisów tutaj, za wysłanniczką banków kryje się system mający na celu zniechęcanie klientów do ubiegania się o zwrot prowizji - pomimo wyroku Sądu Najwyższego.

Prawdopodobnie banki chcąc wykorzystać tę taktykę zwlekania do końca roku 2014 (termin przedawnienia wielu umów)....aby następnie powoływać się na przedawnienie.

Pozdrowienia

Napisany przez bananalars01
To byłoby interesujące, jak wysokie będą opłaty adwokackie za napisanie tego pisma?

Interesujące również, czy w związku z tym wyrokiem nie jest lepszym rozwiązaniem natychmiastowe wystawienie nakazu zapłaty? Zwłaszcza jeśli już nie ma się nic do czynienia z Santanderem.

Co myślą inni? Oczywiście, że to nie jest forum prawne, ale inne opinie są zawsze interesujące.

Napisany przez 2Escorpio

Tutaj interesujące będzie, jak wysokie będą opłaty za pisanie pisma przez adwokata?

Równie interesujące jest, czy w związku z tym wyrokiem nie lepiej od razu wystawić nakaz zapłaty? Zwłaszcza jeśli już nie ma się z Santanderem nic do czynienia.

Co myślą inni? Oczywiście, to nie jest forum prawne, ale inne opinie są zawsze interesujące.

Oczywiście, można spróbować wystawić nakaz zapłaty, jednak jeśli bank się sprzeciwi i chce rozpatrywać sprawę inaczej, może się okazać, że zostaniemy z tymi kosztami sami.

Tutaj byłoby interesujące, jak wysokie są opłaty adwokackie za napisanie tego pisma?

Tak samo interesujące jest pytanie, czy w związku z tym wyrokiem nie warto od razu wystawić nakazu zapłaty? Zwłaszcza gdy nie masz już nic do czynienia z Santanderem.

Co myślą inni? Oczywiście, że nie jest to forum prawne, ale inne opinie są zawsze interesujące.

Cześć,

Jeśli już ustawiłeś bankowi pisemny termin na zwrot pieniędzy, który upłynął bezskutecznie, musisz zatrudnić prawnika do dochodzenia swoich roszczeń, bank musi pokryć koszty Twojego adwokata.

Podobnie jak @Escorpio, również ja uważam, że wystawienie nakazu zapłaty jest wskazane.

Wszystkie poniesione przez ciebie koszty będziesz mógł odzyskać.

Pozdrowienia

Napisany przez syrincs02
Witaj...

znowu coś nowego ode mnie...
po tym, jak mój prawnik złożył pozew w Sądzie Rejonowym w Mönchengladbach, mój prawnik napisał do banku Santander, żeby w ciągu 2 tygodni wyjaśnił, czy chce się bronić przed pozewem...

dzisiaj dostałem kserokopię, że bank Santander chce bronić się przed moim pozewem, przez prawników:
Wendt i Henle.

Oto kserokopia:

W sprawie sądowej

xxx

xxx przeciwko Santander Bank

zwołujemy się jako pełnomocnicy procesowi pozwanego na mocy stosownego pełnomocnictwa prawniczego i oświadczamy, że zamierza on bronić się przed pozewem.

Jednocześnie uprzejmie prosimy sąd o przesyłanie wszelkich zarządzeń itp. dotyczących tej sprawy wyłącznie do naszej kancelarii.

itd.

Co to teraz oznacza...

czy to normalny przebieg czy coś innego??

Dzięki Wam...

Napisany przez trainard
Kanclerz prawnika możecie polecić?

Napisany przez Daniela79
Cześć, jestem Danielą i jestem tu nowa.
W czerwcu 2013 roku wzięliśmy kredyt w Santander, a w tym roku w czerwcu spłaciliśmy go. Nie wiedziałam, że mieliśmy ubezpieczenie rat. Dopiero gdy spojrzałam na dokumenty, zauważyłam to. Anulowaliśmy je, typowy list z potwierdzeniem anulacji oczywiście dotarł do nas. Wczoraj nasza prawniczka wysłała list i teraz czekamy. Chodzi o 1800 euro pomniejszone o to, co zatrzymają za obecny rok. Jestem ciekawa i będę Was informować na bieżąco.
To forum zainspirowało nas do podjęcia działań, nie wiedzielibyśmy nawet, że trzeba je anulować.

Napisany przez Finanz1009
Cześć,
mam dość interesującą sprawę...
W lutym 2013 roku, czyli rok temu, kupiłem samochód wart 15 500 euro na kredyt u dealera samochodowego. Finansowanie przez Santander. Otrzymałem tylko potwierdzenie wypłaty kredytu od Santander. Regularnie otrzymuję wyciągi z konta... Na nich jest wyszczególnione moje saldo netto, ale nie 15 500 euro, a 18 110,55 euro!?
Chciałbym teraz sprzedać samochód, co prowadzi nas do kolejnego dylematu. Nigdy nie sprzedam go za tę cenę! Im dłużej go trzymam, tym więcej kosztów napraw itp. muszę ponieść.
Po zapytaniu w banku Santander, pozostała suma wynosi około 15 600 euro. W najlepszym przypadku uzyskam 10 000 euro za sprzedaż auta. Co teraz? Zazwyczaj nowy nabywca otrzyma też dowód rejestracyjny, ale co mam zrobić? Pozostała suma pozostaje niezmieniona – wypowiedzenie raczej nie ma sensu? Kto może pomóc w tej sprawie?
Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy kredycie ratalnym odsetki są wliczone w kwotę brutto. Jest to 18 000 EUR.
Jeśli sprzedasz samochód, otrzymasz zwrot odsetek proporcjonalnie. Jeśli sprzedasz samochód przed spłaceniem całego kredytu ratalnego, będziesz musiał nadal spłacać raty Santanderowi, aż całość zostanie spłacona.

Teraz zatrudniłem prawnika. Jestem ciekawy, czy Santander ustąpi po otrzymaniu pierwszego listu od nich. Wtedy musieliby pokryć dodatkowe opłaty prawnicze. Nie będzie to dla nich tańsze.

Będę Was informować na bieżąco.

Witajcie,
to forum powinno otrzymać dodatkowy tytuł Zakłócenie prawa w Sądzie Okręgowym w Mönchengladbach?”.
W przeszłości kilkakrotnie zgłaszałem bardzo wątpliwe decyzje Sądu Okręgowego w Mönchengladbach na korzyść Santander Bank. Teraz jednak osiągnięto szczyt zuchwałości.
Z absolutnie godziwego źródła dowiedziałem się, że niektórzy sędziowie Sądu Okręgowego w MG rzekomo wpłynęli na sędziego Sądu Rejonowego w MG, by odrzucił pozew, mimo że był przekonany, że powinien go uwzględnić.
Chodziło tutaj o cofnięcie umowy kredytowej z powodu niewystarczającego pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy. Sędzia rejonowy początkowo był zdania, że pouczenie o odstąpieniu od umowy jest niewystarczające, ale następnie zgodził się na odrzucenie pozwu z argumentem „jeśli przyznałby rację powodowi i ta decyzja wyszłaby na jaw, nastąpiłby przypływ pozwów, których ten sąd nie byłby w stanie opanować”.
Pozostawię ocenę tej wypowiedzi Wam. W moich oczach jest to preludium do „zniesienia naszego państwa prawa”.
Niestety, ta wypowiedź sędziego nie została uwzględniona w protokole, i niestety nie ma innych dowodów poza wypowiedzią mojego godziwego źródła, ale mimo wszystko uważam, że trzeba podjąć działania. Osoby, które miały podobne doświadczenia z sądami w MG, mogą przesłać mi wiadomość prywatną (która zostanie traktowana jako absolutnie poufna). Aktualnie gromadzę dalsze fakty i dowody, po czym może zwrócę się do prasy i telewizji. Uważam, że społeczeństwo ma prawo dowiedzieć się, jak niektóre sądy deptają prawa konsumentów.
Pozdrowienia,
Strach Banków

Napisany przez FrauMoly
[QUOTE=Mista_Blue;84138]Cześć wszystkim,

też żądałem zwrotu opłaty manipulacyjnej od Santander. Odrzucili to, twierdząc, że nie ma jeszcze uzasadnienia wyroku i że mają się odezwać do mnie bez podawania przyczyny.

Cześć Mista_Blue,

jestem tutaj zarejestrowany od dzisiaj, dlatego też moja odpowiedź jest trochę późniejsza...
W marcu tego roku również wzięliśmy kredyt samochodowy. Nam nie obciążano już opłat manipulacyjnych.... Wyrok był zatem znany w czasie zaciągnięcia Twojego kredytu i dlatego jest to tylko kolejna taktyka zwężania sprawy.
Jednak teraz też podejmę walkę z ubezpieczeniem RSV, ponieważ możemy spłacić kredyt przed czasem.

Pani Moly, powodzenia w walce o RSV

Napisany przez FrauMoly
@bankkaufmann

Tego też sobie życzę

Kiedyś uzasadnienie wyroku będzie dostępne... wtedy banki powinny się przygotować na zwrot opłat.

@Specjalista ds. bankowości,
jeśli dla większości nie będzie już za późno. Z powodu przedawnienia opłat manipulacyjnych, Bundesgerichtshof podejmie decyzję we wrześniu. Jeśli do tego dojdzie i skarżący bank nie wycofa swojego pozwu.
Jeśli BGH zadecyduje, jak się spodziewano, i ustali początek przedawnienia na rok 2011, to pozostaną tylko trzy miesiące na złożenie pozwu. Kto przegapi tę datę, ma pecha.

Pozdrowienia
Strach banków

Napisany przez sweetymelly
Cześć i dzień dobry
również ja cierpię w większym lub mniejszym stopniu z powodu tej strasznej banki.

Abyśmy spłacili naszą pożyczkę z wyprzedzeniem, opłaciliśmy wszystkie opłaty terminowo. A teraz to - czekam na mój dokument rejestracyjny pojazdu, który rzekomo został wysłany już od tygodnia!!!. Naprawdę nie może być prawdą, że wczoraj w rozmowie telefonicznej usłyszałem tylko no cóż, prawdopodobnie zaginął, więc musi zostać złożony nowy wniosek, trwa to 4 - 6 tygodni

Mam już kupca na samochód, który na pewno nie weźmie auta bez dokumentu, ale też nie będzie już dłużej czekał tygodniami.
Naprawdę jestem teraz zrozpaczony, ludzie, dla mnie to zagadka, jak taki dokument może zaginąć.

Czy ktoś miał z czymś takim do czynienia?

Pozdrowienia

Czy wysyłają Państwo dowód rejestracyjny samochodu listem poleconym?

nie nie, zwykła poczta mówił urzędnik

Nie mogę w to uwierzyć, że to powiedział. List przekazany za pośrednictwem poczty tradycyjnej zamiast listu poleconego dla dokumentów samochodowych? Jakim trzeba być...? Przecież wiadomo, że niektórzy chętnie łowią takie dokumenty samochodowe.

Tak naprawdę, nawet nie mogłem w to uwierzyć.normalną pocztą! A teraz tu stoje...
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata