Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 3eugh
Czyli Sąd Najwyższy może w swoim wyroku znaleźć jasne słowa dotyczące (nieistniejącej) przedawnienia, nawet jeśli to nie jest (głównym) tematem lub nie było nim w poprzednich instancjach? To byłoby naprawdę bardzo miłe dla nas wszystkich. -- Dziękuję za zapytanie i przesłanie informacji tutaj!

W załączeniu dla przypomnienia jeszcze raz oba przebiegi postępowań:

1.
LG Ulm, 17.07.2013 - 10 O 33/13OLG Stuttgart, 24.04.2014 - 2 U 98/13BGH - XI ZR 549/14 (w toku)
W wyroku LG Stuttgart z dnia 17.07.2013 nie ma mowy o przedawnieniu, i mam teraz silne wątpliwości, jak Sąd Najwyższy mógłby poruszyć ten temat tutaj. Powinniśmy być ostrożnie optymistyczni, aby uniknąć późniejszych rozczarowań.

2.
LG Stuttgart, 26.05.2014 - 44 O 7/14OLG Stuttgart, 05.02.2015 - 2 U 81/14BGH - XI ZR 101/15 (w toku)

Napisany przez 3eugh
Na temat przedawnienia:
Braunschmidt, NJW 2014, 1558; Borowski, BKR 2014, 361; Ebnet, NJW 2011, 1029; Ebnet/Höll-dampf, KSzW 2015, 148; Gansel/Gängel/Huth, NJ 2014, 230; Gansel/Huth/Knorr, BKR 2014, 353; Habersack/Schürnbrand, ZIP 2014, 749; Hölldampf, WM 2014, 1659; Kropf, WM 2013, 2250; Lang/Schulz, ZBB 2014, 273; Peters, WM 2014, 2145; Rehmke/Tiffe, VuR 2014, 135; Schmidt-Kes-sel/Schäfer, WM 2013, 2241; Scholz/Schmidt/ Ditté, ZIP 2015, 605.

Jeśli ktoś posiada więcej szczegółów na ten temat, chętnie dodam je do odpowiedniego wątku. Dzięki!

Napisany przez superas

Powinniśmy być ostrożnie optymistyczni, aby uniknąć późniejszych rozczarowań.

Powinienem być naprawdę, naprawdę, naprawdę ostrożny z optymizmem. W zasadzie jest mało prawdopodobne, że BGH wypowie się na temat przedawnienia. W tych postępowaniach chodzi o zbiorowe sprawy organizacji konsumenckiej Verbraucherzentrale BaWue. Nie rozstrzyga się tam o indywidualnych roszczeniach poszczególnych kredytobiorców podlegających ewentualnemu przedawnieniu. Sprawa dotyczy ogólnego, abstrakcyjnego pytania, czy pozwanemu w tym przypadku bankowi spółdzielczemu wolno używać danej klauzuli czy nie. Temat przedawnienia jest więc całkowicie nieistotny.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, również tak to widzę.

Napisany przez LGSaar

Będę naprawdę, naprawdę, naprawdę ostrożny z optymizmem w tej kwestii. W zasadzie można uznać, że są znikome szanse na to, że BGH wypowie się na temat przedawnienia. W tych postępowaniach chodzi o skargi stowarzyszeniowe Verbraucherzentrale BaWue. Czyli nie będzie tam decydowane o indywidualne roszczenia poszczególnych kredytobiorców, które mogą podlegać przedawnieniu. Chodzi tam o ogólną, abstrakcyjną kwestię, czy pozwanym tam Sparkassen wolno używać klauzuli czy nie. Temat przedawnienia jest więc całkowicie nieistotny.

Zgadzam się całkowicie z Tobą. Nawet nie mam nadziei, że BGH wypowie się na temat tych kwestii, o których rozmawiamy tutaj. Będzie tylko orzeczona ta jedna WBR jako błędna lub właściwa. Jeśli zostanie uznana za błędną, będzie to wyglądać źle dla Sparkassen, ale moim zdaniem nie będziemy słyszeć żadnych wypowiedzi na temat przedawnienia, czy nawet odwrócenia transakcji.

Napisany przez andi1104

Mamy tutaj do czynienia z twoim pełnym zgodnym zdaniem. Nie mam nawet cienia nadziei, że Bundesgerichtshof (BGH) wypowie się na tematy, które tutaj omawiamy. Będzie tylko jedno orzeczenie, które uzna za błędne lub poprawne. Jeśli zostanie uznane za błędne, będzie to wyglądać źle dla Sparkassen, ale moim zdaniem nie będzie żadnych wypowiedzi na temat utraty prawa lub nawet cofnięcia decyzji.

Ale przecież mamy święta Bożego Narodzenia i wtedy można wyrażać życzenia. Ale poważnie, osobiście nie uważam tego za tak daleko idące. Dr. Ellenberger wspominał już kilkakrotnie na ostatnich publicznych wystąpieniach/dniach bankowych, że chętnie wypowiedziałby się na tematy, gdyby pozwolono mu to zrobić.

Napisany przez Triple

Ja, ale jest przecież czas Bożego Narodzenia, a wtedy można wyrażać życzenia. Ale szczerze mówiąc, osobiście nie uważam tego za tak absurdalne. Doktor Ellenberger wielokrotnie podczas ostatnich publicznych wystąpień/dni bankowości powiedział, że chętnie wypowiedziałby się na tematy, gdyby mu pozwolono.

Z chęcią podzielam tę opinię....

Napisany przez andi1104
Jeśli jeszcze nie jest to znane, kancelaria Hünlein wygrała nowy wyrok przeciwko Sparkasse.
OLG Hamm stwierdził, że klauzula odstąpienia od umowy Sparkasse jest nieważna Sąd Apelacyjny Hamm (OLG Hamm) uznał w swojej decyzji z dnia 04.11.2015 r., w sprawie 31 U 64/15, często stosowaną klauzulę odstąpienia od umowy Sparkasse za nieważną.
Chodziło o klauzulę odstąpienia od umowy Sparkasse, która zawierała zarówno zdanie Okres rozpoczyna się najwcześniej ..., jak i przypis Proszę sprawdzić termin w każdym indywidualnym przypadku.
Kancelaria dołączyła również zestawienie pozytywnych wyroków dla WRler:

Do tej pory następujące sądy apelacyjne uznały klauzulę odstąpienia od umowy kredytowej Sparkasse za wadliwą, jeśli zawierała przypis Proszę sprawdzić termin w każdym indywidualnym przypadku:

OLG Karlsruhe Wyrok z dnia 13.10.2015 r., sprawa 17 U 42/15 OLG Karlsruhe Wyrok z dnia 27.02.2015 r., sprawa 4 U 144/14 OLG Brandenburg Wyrok z dnia 17.10.2012 r., sprawa 4 U 194/11 OLG Monachium Wyrok z dnia 21.10.2013 r., sprawa 19 U 1208/13 OLG Kolonia Wyrok z dnia 23.01.2013 r., sprawa 13 U 218/11 OLG Norymberga Wyrok z dnia 11.11.2015 r., sprawa 14 U 2439/15 OLG Hamm Wyrok z dnia 04.11.2015 r., sprawa 31 U 64/15

Napisany przez Tinkerbell
"

Rachunek zwrotny zawsze jest dobry. Przyłączam się i dziękuję, jeśli go tutaj opublikujesz.

W mojej opinii, przedawnienie to nadal wielki temat we Frankfurcie. Choć teraz kilka pozytywnych wyroków stało się znanych, większość senatorów w OLG i również w LG zdecydowanie nie jest przekonana. Senat 17. i 23., jak wynika z publikacji, oddalił się od kwestii przedawnienia. Jednak 1, 3, 9, 19 a być może 24 wyglądają na to, że na razie widzą to zupełnie inaczej. W szczególności Senat 19 rzekomo jest orędownikiem zasady przedawnienia. Do tej pory Frankfurt nadal pozostaje loterią. Nie tak strasznie jak OLG w Düsseldorfie, ale prawdopodobnie wynika to raczej z faktu, że we Frankfurcie jest znacznie więcej senatów ds. prawa bankowego i przynajmniej kilku sędziów, którzy trzymają się orzeczeń Bundesgerichtshofu.

Witajcie,
Napawają mnie mieszane uczucia!
Mamy termin w lutym w LG we Frankfurcie przeciwko koszykarzowi... niestety przed terminem przed BGH:-(
Kamienica 19...
Nie wiem, czy może on się opóźnić... ubezpieczyciel teraz przyznał się do przejęcia sprawy i żąda obniżenia wartości sporu... decyzję ma teraz podjąć OLG we Frankfurcie. Jednak już podjęła ona tę decyzję w lutym 15 r. z AZ: 19W 60/14... negatywnie.
Jesteśmy podekscytowani...
Pozdrowienia,
Dzwoneczku"

Napisany przez andi1104

Cześć wszystkim,
mam mieszane uczucia!
Mamy termin w lutym w sprawie LG FFM przeciwko koszykarzom....ale przed terminem w BGH :-(
19. izba....
Nie wiem czy może to się jeszcze przeciągnąć...ubezpieczenie ma teraz zamiar przyjąć tę sprawę i żąda obniżenia wartości sporu...Decyzję może teraz podjąć OLG FFM. Jednak ona już to odrzuciła w lutym 2015 r. pod numerem AZ: 19W 60/14...negatywnie.
Jesteśmy ciekawi....
Pozdrawiam Tinkerbell

To naprawdę nie są dobre wieści, ale nie powinieneś tracić ducha. Nawet jeśli wygrasz w pierwszej instancji, nie ma gwarancji, że ING nie odwoła się od wyroku. Do tego czasu BGH powinien znaleźć sposób na wyrażenie swojego zdania. Na drodze do BGH jest jeszcze kilka innych spraw i jest tam dobry procent od oszczędności. Należy pamiętać, że od czasu wprowadzenia WR bankowi nie przysługują już odsetki, a ty praktycznie szybciej spłacasz każdą ratę, którą wpłacasz.

Napisany przez Geldsparer 1
Wszystkim Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.

Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJĘ za wspaniałą pomoc w tym roku.

Napisany przez 3eugh
Również ode mnie spokojnych i pięknych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich tutaj - także dla administratorów tego wspaniałego forum!

W tym przeglądzie roku Niezwykły Joker nie pojawia się, ale moim zdaniem jest bardzo wart uwagi.
https://www.ardmediathek.de/tv/NUHR-i...castId=1858312

Napisany przez Gaertner
Wesołych Świąt dla wszystkich, którzy wspierają forum swoimi pomysłami i wiedzą fachową.

Napisany przez 3ducnici
Również życzę Wam radosnych i przede wszystkim spokojnych Świąt...

Napisany przez Tom120368
Cześć wszystkim. Jestem tutaj od dziś i najpierw chciałbym życzyć wam wszystkim wesołych świąt. Znalazłem to forum w ramach mojej pracy jako prawnik głównie w regionie Akwizgranu, Kolonii i Bonn, zajmujący się instytucjami finansowymi i ich pouczeniami o odstąpieniu od umowy. Zauważyłem, że tutaj jest wiele dobrych pomysłów i chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami z licznych procesów, aby w przyszłości wszyscy zostali ponownie poinformowani o problemach związanych z pouczeniami o odstąpieniu od umowy. Obecnie zajmuję się wieloma sprawami przeciwko bankom, które albo mają problem z przypisami albo użyły tzw. modelu z polem wyboru. Zarzut, który tutaj - zgodnie z aktualnym orzecznictwem Sądu Apelacyjnego w Kolonii - jest podnoszony, dotyczy przede wszystkim zakorzenienia i ostatecznego uregulowania poprzez umowy o rozwiązaniu. Będę regularnie informował o postępach i chętnie będę dyskutował.

Napisany przez Ddorf
Również życzę Wam wszystkim tu spokojnych i pięknych Świąt!

Chciałbym podziękować wszystkim użytkownikom tutaj za liczne wpisy, które pomogły mi lepiej zrozumieć temat i aktywnie podejść do mojego prawnika w celu podjęcia odpowiednich kroków. DZIĘKUJĘ

Napisany przez andi1104
Dołączam do poprzednich mówców i życzę Wam wszystkim wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz oczywiście pracowitego Mikołaja. Chciałbym również skorzystać z okazji, aby jeszcze raz serdecznie podziękować wszystkim tutaj, którzy byli tak aktywni na naszym forum.

Napisany przez 3ducnici
Cześć Tom,

Witaj serdecznie!

Profesjonaliści z tłem prawniczym i doświadczeniem zawsze są mile widziani!

Napisany przez Tom120368
Dziękuję ci. Staram się wnieść swoje doświadczenie. Nas profesjonalistów bardzo irytuje, gdy niektóre sądy wydają wyroki, pomimo jasnych wytycznych Najwyższego Sądu Federalnego oraz Trybunału Sprawiedliwości UE w tej sprawie. Sądy zbyt chętnie odwołują się do tzw. indywidualnego przypadku. Niestety sędziowie również często wydają wyroki pod kątem konkretnego rezultatu. To, co nie powinno mieć miejsca, zostaje tak przekształcone, aby pasowało do założonych celów. Jestem w tym biznesie od 1994 roku i ta prawda dotyczy również tego przypadku.

Napisany przez kreis96
Życzę wszystkim użytkownikom spokojnych Świąt Bożego Narodzenia i udanego czasu odwoływania w 2016 i dalej. Dzięki wielu wskazówkom w tym pierwszorzędny forum, Mikołaj mógł już w 2014 roku położyć pod moją choinką prezent. Ale jest jeszcze trochę miejsca pod choinką... Dlatego serdeczne podziękowania dla wszystkich i powodzenia dla wszystkich współzawodników.

Napisany przez 3ducnici
Niestety sędziowie również lubią wydawać wyroki zgodnie z zamierzeniem strony

Mam takie wrażenie po niektórych rozprawach...

Napisany przez dogfight76
Również ode mnie najlepsze życzenia świąteczne dla wszystkich i spokojnych, refleksyjnych Świąt!!

Dziękuję wszystkim, którzy tutaj uczestniczą!!!

Pozdrowienia świąteczne
dogfight76

Napisany przez mabamaba
Życzę Wam wszystkim spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

P.s. Moja sprawa przeciwko LBBW (BW-Bank) przed Sądem Okręgowym w Karlsruhe przebiegła następująco:

- Odwołanie jest dopuszczalne / nie mowa o przedawnieniu.
- Ochrona wzoru nie jest udzielana.
- Istnieje błąd w pouczeniu.

...ale....

Rozwiązanie będzie według procedury Sądu Apelacyjnego w Stuttgarcie. Oznacza to 2.5% + kwotę podstawową tylko od zapłaconych odsetek, reszta się równoważy. To jest linia sądów BW w przypadku kredytów zabezpieczonych hipoteką.

Zapadnie wyrok w połowie lutego. Wtedy opublikuję szczegóły...

Pozdrowienia, mabamaba

Napisany przez Gaertner
Czy możesz podać, z którego roku pochodzi umowa pożyczki i jakie były główne błędy w Wrb?
Dzięki!

Napisany przez 2RAM
Również odemnie najlepsze życzenia wesołych i przede wszystkim spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Niech boska Dama z opaską na oczach obdarzy wszystkich tutaj swoją życzliwością w nadchodzącym roku...

Napisany przez Widerruf jetzt

skąd masz to akta?
ps. Wyroki czy postanowienia?

wj

Powiedz mi, Sodasie

Napisany przez Widerruf jetzt

Powiedz mi Sodas

Odwoływało się do decyzji sądu odwoławczego w Cellu
Jest tam wiele w toku

Napisany przez 3eugh
Właśnie przeczytałem na test.de pytanie, czy istnieje baza danych (ewentualnie za opłatą), w której można sprawdzić terminy w OLGs. Czy ktoś coś wie na ten temat? Dzięki! -- Życzę także miłego drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia!

Jeszcze jedno:
Czy widzieliście już możliwość wylistowania wszystkich decyzji dostępnych w bazie danych na dejure.org, które dotyczą określonych ustaw? Na przykład można wyszukać § 14 BGB-InfoV i otrzymać dłuższą listę wszystkich instancji. Uważam, że to bardzo przydatne, a dotychczas o tym nie wiedziałem. Bardzo praktyczne jest także to ogólne zestawienie dotyczące BGB-InfoV lub artykułu 247 EGBGB (również tutaj kilka decyzji). Uwaga, pokazywane są również starsze wersje. Można także znaleźć orzecznictwo dotyczące § 492 BGB - oraz można wyszukiwać w poszczególnych decyzjach po wpisaniu dodatkowych słów kluczowych. A może interesują Was § 356 BGB lub 357 BGB?

Podczas przeszukiwania znalazłem wyrok LG Düsseldorf z dnia 21.08.2015 r. (Az. 8 O 316/13), który uważam za godny uwagi. Czy już to było znane? Brak fikcji prawnej, brak przedawnienia, RAW jak niżej (powód=bank):

aa. Pozwany musi zwrócić pozwanej kwotę netto pożyczki w wysokości 3.427.170,32 EUR oraz zapłacę odszkodowanie za korzystanie w postaci standardowego odsetkowania przyznanego przez pozwanego wynoszącego 4,14%, które według niepodważanych ustaleń pozwanego na dzień 30 marca 2015 r. wynosiło 1.167.791,29 EUR.

bb. Pozwana musi zwrócić pozwanej zapłacone do dnia 30 marca 2015 r. kwoty odsetek i spłat w wysokości niepodważonych 1.567.913,87 EUR. Ponadto jest zobowiązana do zapłaty powódowi odszkodowania za wykorzystanie kapitału z zwróconych mu kwot odsetek i spłat w postaci odsetek w wysokości 5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej, które według niepodważonych ustaleń wynosiły na dzień 30 marca 2015 r. 392.165,94 EUR.

cc. Ponieważ dalsze zarzuty obronne pozwanego nie są udane (patrz pkt. II), roszczenie zwrotu pozwanego z tytułu obniżenia kwoty zapłaconych odsetek i spłat wraz z korzyściami zgodnie z § 389 BGB wygasło. Zatem roszczenie powoda wynosi obecnie 2.634.881,80 EUR.

Napisany przez 2RAM
Nigdy o tym nie słyszałem... Ale to może być pomysł na biznes.

(Kto miałby to zrobić na międzynarodową skalę????)

Napisany przez Tom120368
Cześć wszystkim. Istnieje wiele baz danych, w których wszystko jest publikowane, ale większość krajów oferuje bezpłatny dostęp do wyroków i również do przyszłych terminów. Na przykład w NRW można to zrobić na stronie nrw.justiz.de. Należy tam sprawdzić orzecznictwo i wpisać to, czego szukasz w pole wyszukiwania.

Napisany przez 2RAM
W OLG nawet jeden skład nie wie, jakie sprawy rozpatruje drugi - zazwyczaj ich to nawet nie interesuje. Wiedzą to tylko sędziowie i pracownicy ich biur - jeśli przeczytaliśmy akta sprawy. Nawet terminy sądów przysięgłych (przestępstwa przeciwko życiu) w niemieckich sądach krajowych nie są rejestrowane centralnie. Tego można się dowiedzieć tylko z innych źródeł...

Wszystko nie jest takie proste...

Napisany przez mabamaba

Czy mógłbyś powiedzieć, z którego roku jest umowa pożyczki i jakie były główne błędy we Wrb.

https://widerruf-gegenlbbw.de/

W szczególności chciałbym zwrócić uwagę na błędny adresata do odwołania... prawdopodobnie dotyczy to wszystkich umów LBBW/BW-Bank.

Na pewno sprawa trafi do OLG...

Napisany przez Hanomag
Życzę refleksyjnych dni do końca roku oraz udanego NOWEGO roku r
r
życzy r
Hanomag

Napisany przez 2RAM
Ktokolwiek chce pozostać w grze w nowym roku. Tutaj powinno być zawarte wszystko od kwietnia 2016 r.:

Prawo kredytowe dla konsumentów: pożyczki i pomocy finansowej, konsumentów i przedsiębiorców, odstąpienie od umowy i transakcje powiązane, pośrednictwo kredytowe; Prawo międzynarodowe prywatne ... Art. 15 EuGVVO (Szary Komentarz) Oprawa miękka – 1 kwietnia 2016 autor: Peter Bülow (Autor), Markus Artz (Autor)

EUR 129,00

O publikacji: Ta praca obejmuje całe prawo kredytowe dla konsumentów, nie tylko przepisy dotyczące pożyczek i pomocy finansowej zgodnie z §§ 491-512 BGB, ale także dotyczące konsumentów i przedsiębiorców zgodnie z §§ 13, 14 BGB, odstąpienia od umowy i transakcji powiązanych zgodnie z §§ 355-361 BGB, pośrednictwa kredytowego zgodnie z §§ 655a-655e BGB, międzynarodowe odniesienia, szczególnie zgodnie z art. 6 Rom-I-VO, a także CISG oraz postėpowania windykacyjne wobec konsumentów zgodnie z §§ 688 i następnych KPC oraz art. 15 EuGVVO. Zalety: - kompleksowa prezentacja całego prawa kredytowego dla konsumentów, w szczególności - pożyczki i pomoc finansowa - konsumentów i przedsiębiorców - odstąpienie od umowy i transakcje powiązane - pośrednictwo kredytowe IPR (Rom-I-VO, CISG) - postępowanie windykacyjne wobec konsumentów, art. 15 EuGVVO Grupa docelowa: Banki, organizacje konsumenckie, adwokaci, sądy i uniwersytety.

Napisany przez Tom120368
To...wspaniała książka. Bülow jest wiodącym ekspertem w tej dziedzinie. Jego artykuły na temat pouczenia o odstąpieniu od umowy i zatarcia się roszczeń oraz jego stanowisko w sprawie planowanych zmian w prawie są obszerne i bardzo dobre.

Napisany przez 3eugh
Co daje hobbystom prawnikom (szczególnie zawodowym prawnikom proszę mi wybaczyć ten zwrot, ponieważ są niezastąpieni) najnowsze wydanie, na przykład z Palandta, jeśli ostatnie wyroki odnoszą się do poprzedniego? Czy są to nowości podobne do komentarza Grüneberga, na podstawie których można odczytać nowe trendy? Jestem po prostu ciekawy w tej kwestii.

Już znane?
https://heise.de/newsticker/meldung/O...m-2188031.html

Napisany przez Tom120368
Cześć Eugh. W Palandt można znaleźć głównie nowe orzeczenia lub eseje, które pojawiły się w ciągu roku. Czasami wypowiadają się tam także członkowie składów sądowych BGH. Niestety robią to bardzo rzadko. W najnowszym wydaniu Grüneberg po raz pierwszy wypowiedział się inaczej na temat przeterminowania, cytuując przy tym całą literaturę prawniczą i orzecznictwo, które nie uważają za przeterminowanie. Jest to wyraźny znak tego, jak działa 11. skład. Dr Ellenberger wypowiedział się podobnie na wykładach w 2015 roku. I jeszcze raz: BGH nie będzie działał w sprzeczności z Eugh. Niestety sądy krajowe i sądy wyższej instancji tego jeszcze nie widzą.

Napisany przez 3ducnici
Oto nowe plany podziału spraw sądowych dla Sądu Okręgowego w Norymberdze-Fürth na rok 2016.
https://www.justiz.bayern.de/imperia...eschv_2016.pdf
https://www.justiz.bayern.de/imperia...rag_151218.pdf
https://www.justiz.bayern.de/gericht/lg/nfue/zustand/

Napisany przez 2RAM
Czy jest już dostępny GVP Sądu Apelacyjnego na rok 2016? Nie mogę go znaleźć.......

Napisany przez 3ducnici

Czy jest już dostępny GVP dla 2016 roku? Nie mogę go znaleźć.......

ja też nie...

Napisany przez Gaertner
LG Hannover 8 O 85/13

Przesłałam Wam pełny tekst wyroku w formacie pdf z prośbą o opublikowanie go tutaj. Jako uczący się wirtualnie, nie jestem jeszcze wystarczająco sprawny w obsłudze komputera.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję bardzo. Na początek jednak trzeba znacznie zmniejszyć rozmiar, ponieważ obecnie plik jest zbyt duży. Zajmę się tym. Miłego wieczoru wszystkim!

Napisany przez Hanomag
Przed prawie trzema miesiącami odebrałem mandat dotychczasowemu radcy prawnemu i jednocześnie zaproponowałem go innej osobie. Ponieważ odwołałem około 10 umów o różnym stopniu skomplikowania i w okresie od przyjęcia mandatu do jego odebrania wymieniłem wiele pism między stronami, postanowiłem przygotować nowemu adwokatowi uporządkowane chronologicznie i sensownie opisane podsumowanie.

Podczas przejrzenia obszernych akt doszedłem - m.in. dzięki informacjom na tym forum - do wniosku, że prawdopodobnie nie będę mógł zaakceptować wyroków sądów w Stuttgarcie. Muszę więc przypuszczać, że mój przypadek trafi do Bundesgerichtshofu (Federalny Sąd Najwyższy). Dlatego byłoby rozsądne, żeby teraz wybrać kancelarię, która będzie mogła mnie reprezentować przed BGH.

Zadano już tutaj pytanie, jakie kancelarie mogą do tego się kwalifikować. Czy możecie mi - jeśli jest to wam znane - podać kilka z nich?

Naprawdę nie mam ochoty przekazywać wszystkiego kolejny raz do nowej kancelarii. Musiałaby ona zupełnie się zagłębić w złożoną sprawę, co spowodowałoby dodatkowe opóźnienie, i musiałbym pewnie czekać rok dłużej na decyzję.

Napisany przez Lissi

Przed prawie trzema miesiącami odwołałem mojego dotychczasowego adwokata i w międzyczasie zaproponowałem to samo innemu. Ponieważ wycofałem około 10 umów o różnym stopniu skomplikowania i w ciągu roku do odwołania mandatu była wymieniana nieskończona ilość korespondencji między stronami zaangażowanymi, poczułem, że nowy adwokat powinien dostać skonkretyzowane i sensownie uporządkowane podsumowanie chronologiczne.

Przy pracy w szerokich aktach zdałem sobie sprawę, przede wszystkim również dzięki informacjom tutaj na forum, że prawdopodobnie nie będę w stanie pogodzić się z wyrokami sądów w Stuttgarcie. Więc muszę przyjąć, że mój przypadek trafi do BGH. Dlatego byłoby sensowne, gdybym teraz wybrał kancelarię, która będzie mogła mnie reprezentować przed BGH w przyszłości.

Już tu było pytanie, które kancelarie wchodzą w grę. Czy możecie mi, jeśli znane, podać kilka z nich?

Naprawdę nie mam ochoty po raz kolejny przekazywać wszystkiego do nowej kancelarii. Musiałaby ona kompletnie wdrożyć się w obszerną sprawę, co skutkowałoby koniecznością czekania pewnie rok dłużej na zakończenie postępowania.

Ale zaczną Cię niepokoić przepisy §172 (1) BRAO....

Napisany przez Tom120368
Cześć Lissi. Faktycznie trudne. Ponieważ w Federalnym Sądzie Sprawiedliwości (BGH) jest tylko niewielka liczba dopuszczonych do niego adwokatów. To oznacza, że adwokatury działające przed sądami rejonowymi i sądami wyższymi mają automatycznie związek z BGH. Ale większość kancelarii zawsze współpracuje z swoimi prawnikami przed BGH.

Napisany przez Tom120368
Aktualności ze frontu. Zarówno Sąd Okręgowy w Akwizgranie, jak i OLG w Kolonii (13. wydział) niedawno wypowiedziały się na temat pouczenia odnośnikowego Sparkasse i uznały je za błędne, co oznacza możliwość odwołania. Jednak sprawa ta wciąż wisząc w Kolonii, ponieważ tam często uznaje się przedawnienie po zapłaceniu opłaty za przedterminowe spłacenie. Termin ogłoszenia został przesunięty. Wydaje mi się, że nieco się wahają, ponieważ Bundesgerichtshof (BGH) ma inne zdanie niż OLG. Ponadto OLG chyba nie może uniknąć stwierdzenia, że Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) ustalił w swoim wyroku Heiniger, a także w swoim wyroku Hamilton oraz niedawno w decyzji Endress, że niemożliwe jest zaistnienie przedawnienia bez znajomości prawa do odwołania. Zobaczymy. Będę informować.

Napisany przez andi1104

Przed prawie trzema miesiącami odebrałem mojemu dotychczasowemu radcy prawnemu pełnomocnictwo i jednocześnie zaproponowałem je innemu. Ponieważ wycofałem około 10 umów o różnym stopniu skomplikowania i w ciągu roku przed odwołaniem pełnomocnictwa między stronami zostało wymienionych niezliczone ilość korespondencji, czułem potrzebę przekazania nowemu adwokatowi chronologicznie posortowanego i sensownie przygotowanego podsumowania.

Przeglądając obszerne akta - ostatecznie również dzięki informacjom na tym forum - zdałem sobie sprawę, że prawdopodobnie nie będę mógł zaakceptować wyroków sądów w Stuttgarcie. Muszę zatem zakładać, że mój przypadek trafi do Federalnego Trybunału Sprawiedliwości. Dlatego wydaje mi się sensowne, aby teraz wybrać kancelarię, która będzie mogła mnie reprezentować przed Federalnym Trybunałem Sprawiedliwości.

Tutaj już ktoś pytał, które kancelarie mogłyby się do tego nadawać. Czy moglibyście mi, jeśli są znane, wymienić kilka z nich?

Naprawdę nie mam ochoty znowu przekazywać wszystkiego nowej kancelarii. Musiałaby ona całkowicie ponownie zapoznać się z obszernym przypadkiem, co oznaczałoby, że na pewno musiałbym czekać rok dłużej na ostateczną decyzję.

Wzmiankowaliśmy już 12.12. #9297
Znam tylko te:
https://www.rabgh-osterloh.de/bgh-kanzlei-osterloh.php

https://www.ra-nassall.de//w...-fuer-sie.html

Napisany przez Gaertner

Aktualności z frontu. Zarówno Sąd Krajowy w Akwizgranie, jak i OLG w Kolonii (13. Senat) niedawno wypowiedziały się na temat pouczenia w adnotacji banku Sparkasse, określając je jako wadliwe, co umożliwia odwołanie. Sprawa ta jednak nadal toczy się w Kolonii, ponieważ tam często uważa się za zrealizowaną po uiszczeniu opłaty za wcześniejszą spłatę. Termin ogłoszenia został przesunięty. Wydaje mi się, że nie do końca odważają się, ponieważ BGH ma inne zdanie niż OLG. Ponadto OLG jest zdania, że TRYBUNAŁ SPRAWIEDLIWOŚCI UE określił zarówno w swoim orzeczeniu w sprawie Heinigera, jak i w sprawie Hamiltona, a także niedawno w decyzji w sprawie Endress, że brak wiedzy o prawie do odwołania wyklucza zrealizowanie. Zobaczymy. Będę informować.

Przydatne byłoby numer akta, Tom.
Pozdrowienia, Gaertner

Napisany przez 3eugh
"
Heranziehung eines dynamischen Zinssatzes została potwierdzona przez LG Hannover w swoim wyroku z dnia 22.11.13, sygnatura: 8 O 85/13, S.12
Z wątku RAW:

Cytat od LGSaar

Znalazłem to tutaj: autorstwa Joachima Mutha | 22.03.2015

Landgericht Hannover postanowił w wyroku z dnia 21 listopada 2013 – 8 O 85/13, z zwięzłym uzasadnieniem, że należy uwzględnić rozwój rynkowych stóp procentowych przy rozwiązaniu umowy kredytowej:

W zamian za to, pozwanemu przysługuje roszczenie o rynkowe oprocentowanie kwoty netto [url]kredytu[/url]. W przeciwieństwie do stanowiska pozwanego, należy również – podobnie jak przy oprocentowaniu kapitału powoda – uwzględnić średnią stopę procentową. Według statystyk przedstawionych przez powódkę firma Interhyp, wynosi ona 3,74%. Co oznacza, że przy zainwestowanym kapitale w wysokości 104.000,00 € przez okres 10 lat, kwota końcowa wynosi 148.698,77 €."

Napisany przez 3eugh

... dlatego byłoby rozsądne, gdybym teraz wybrał kancelarię, która później będzie miała prawo mnie reprezentować przed Bundesgerichtshof.

Tutaj już wcześniej pytano, które kancelarie mogą wchodzić w grę. Czy możecie mi, jeśli jest to znane, podać kilka z nich?

Naprawdę nie mam ochoty ponownie przekazywać wszystkiego do nowej kancelarii. Musiałaby ona całkowicie przyswoić sobie kompleksową sprawę, co oznaczałoby, że musiałbym z pewnością czekać jeszcze rok na decyzję o rozjemstwie.

Być może ktoś może jeszcze utworzyć plik PDF o maksymalnej wielkości 1000 KiB z poszczególnych plików i ponownie go tutaj udostępnić. Brakuje mi odpowiedniego oprogramowania. Dziękuję!

W odniesieniu do pytania o prawników przy BGH:

Na stronie internetowej Gunkel, Kunzenbacher & Partner można przeczytać:

Niestety nie możemy tutaj opowiadać o naszych doświadczeniach z wynikami postępowań przed Bundesgerichtshof.
Zobowiązaliśmy się do zachowania poufności wobec naszych klientów.…

Pozwalamy twojej wyobraźni się rozwijać.
Możesz polegać na swojej wyobraźni.

Nie jestem pewien, czy oznacza to, że prawnicy z tej samej spółki partnerskiej, którzy mogą reprezentować klientów przed BGH, czy też mogą mianować innych prawników w tym celu. Najlepiej zadzwoń tam, Hanomag. Wydają się bardzo kompetentni, jeśli wolno mi tak powiedzieć. Jednak najłatwiej jest zrobić to odwrotnie, czyli sprawdzić, jakich prawników przy BGH jest dostępnych i zapytać, czy reprezentują także od LG lub przynajmniej od OLG. Jeśli nie, wróćmy do punktu A, czyli zapytaj obecnego radcę prawnego, kogo mógłby polecić.

Cytat od Tom120368

... Ponadto OLG chyba nie uniknie stwierdzenia, że Trybunał Sprawiedliwości, zarówno w swoim orzeczeniu Heiniger, jak i orzeczeniu Hamilton, a także niedawno w orzeczeniu Endress, ustalił, że w przypadku braku wiedzy o prawie do odstąpienia od umowy nie ma mowy o zwłoki. Zobaczymy. Będę informował.

O co dokładnie chodzi w tych 3 orzeczeniach?* W niektórych wyrokach (O)LG przeczytałem, że brak zwłoki nie wchodzi w grę, jeśli uprawniony (czyli klient) nie miał w ogóle świadomości swojego prawa do odstąpienia. Ale o co dokładnie chodzi? Jeśli podpisujesz umowę, przynajmniej widzisz hasło belehrung o odstąpieniu od umowy, informacje o odstąpieniu od umowy lub zgłoszenie odstąpienia..., więc w zasadzie masz o tym pojęcie. Jeśli informacja o odstąpieniu była błędna i z tego powodu można założyć, że klient nie miał świadomości możliwości odstąpienia dziś (ponieważ termin nigdy nie rozpoczął się biec), kiedy najpóźniej - w tym kontekście, czyli w odniesieniu do 3 orzeczeń TSUE - klientowi musiała być ta możliwość świadoma i kiedy najpóźniej musiał z tej możliwości skorzystać? Czy to w ogóle ma znaczenie?

*PS:
TSUE, 13.12.2001 - C-481/99 - Heininger ./. Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG
TSUE, 10.04.2008 - C-412/06 - Hamilton ./. Volksbank Filder eG
TSUE, 19.12.2013 - C-209/12 - Endress ./. Allianz Lebensversicherungs AG

Jednakże w tych wyrokach nie znalazłem informacji na temat zwłoki.
.
.
  • 1
  • 183
  • 184
  • 185
  • 186
  • 187
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]