Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez hmarcus
Przynajmniej wydaje się, że grafika zmienia się. Ale nie odzwierciedla ona prawdopodobnie aktualnego wyniku. Wtedy u was wynosiłby 98% na skrajnej lewej stronie, a u mnie daleko na prawo.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Hanes, proszę skorzystać z bezpłatnej i niezobowiązującej kalkulacji refinansowania.
Zazwyczaj refinansowanie kredytu ratalnego poniżej 2% jest możliwe do sprawdzenia. Ale jak zawsze, wszystko zależy od szczegółów.

Napisany przez hmarcus
Nadal nie ma dzisiejszej aktualizacji wyniku u mnie.
Czy ktoś wie z doświadczenia, czy Schufa przeprowadza również ponowne obliczenia w weekend?

Napisany przez hanes
Ponowne obliczenia są przeprowadzane u mnie co kwartał w ciągu pierwszych dwóch tygodni.

Napisany przez hanes
Bankkaufmann pisze:
@Hanes, dlaczego nie skorzystać z bezpłatnej i niezobowiązującej kalkulacji refinansowania? Zazwyczaj refinansowanie kredytu ratalnego można sprawdzić nawet poniżej 2%. Oczywiście wszystko zależy od szczegółów.

Zrobiłby Pan to?

Napisany przez Kathlena482
Chciałem właśnie sprawdzić mój aktualny stan. Niestety od kwietnia nie było żadnej aktualizacji. Zauważyłem jednak nowy wykres. Na dzień 4/19 moje wyniki to 99,14, a moja belka jest moim zdaniem dość mocno wysunięta w prawo, ale znajduje się wyraźnie po lewej stronie. Będę obserwować dalej. Pozdrowienia

Napisany przez MrsSasch
U mnie również ostatnie obliczenie miało miejsce w kwietniu. Powoli powinni to zaktualizować.
Ponieważ teraz nie ma już mojego poprzedniego adresu, a kredyt Santander został usunięty.
Aktualnie z powodu braku aktywności spadłem do 93,78 i jestem ciekawy, czy teraz zbliżę się do 95%.
Byłoby świetnie. Zamierzamy bowiem kupić Dom pod koniec lipca, a nasz bank jeszcze nie zrobił zapytania.
Chociaż tutaj zostało mi powiedziane, że wynik bankowy G jest w pełni w porządku.

Mimo to czekam na nowy podstawowy wynik. Kiedy wreszcie on przyjdzie?

Napisany przez FrauSchmidt80
To z grafiką wydaje się być nowością. Jak można zobaczyć swoją bankową ocenę kredytową online w meineSchufa? Zawsze widzę tylko swój podstawowy wynik.

Napisany przez MrsSasch
FrauSchmidt80 pisze:
To z grafiką wydaje się być nowe. Jak można zobaczyć swój bankowy wynik w meineSchufa online? Zawsze widzę tylko mój podstawowy wynik.

W ogóle nie online. Można go tylko zażądać pocztą i kosztuje też trochę. 15 euro czy coś takiego? Nie jestem pewna na 100%

MrsSasch pisze:
W ogóle nie online. Można go jedynie zamówić pocztą i też coś kosztuje. 15 euro czy coś takiego? Nie jestem pewna w 100%

Dokładnie. Znam tylko informację pisemną, w której są zawarte informacje o bankowym scoringu itp. Przeczytałam, że można to także zobaczyć online?! W przypadku informacji pisemnej trzeba zapłacić, ale można i należy zamówić bezpłatną informację raz w roku.

Napisany przez MrsSasch
Nie, wtedy po prostu poprosiłem o nie pismem. Przepraszam, jeśli to zostało źle zrozumiane. Ale myślę, że mojemu wynikowi w banku nie zaszkodziło ani utraty kredytu, ani usunięcie trzech adresów.

MrsSasch pisze:
Bankenscore

Apropos Bankenscore. Jakie litery są bardzo dobre, dobre, a które raczej słabe? A = bardzo dobre, Z oznacza raczej słabe, czy jak to jest oceniane?

Cytat od MrsSasch

Usuwanie 3 adresów

U mnie są jeszcze trzy stare adresy. Można zawołać online i poprosić o usunięcie, ale nic się nie dzieje. W końcu przychodzi gotowy tekst. Jak można postępować w celu usunięcia starych adresów i przede wszystkim, jaka jest dokładnie termin skreślenia starych adresów?

Napisany przez 2titan1981
Do usunięcia adresów 3 lata po wyrejestrowaniu się z urzędu meldunkowego. Wtedy można poprosić o ich usunięcie. Załączyłbym kopię zaświadczenia urzędu meldunkowego, w przeciwnym wypadku nie mieliby Państwo powodu do usunięcia.

Napisany przez MrsSasch
U mnie również wcześniej wszystko działało bez problemu.
Jeden adres był aktywny do 01/18, a drugi do 04/16.
Po prostu napisałem wiadomość przez formularz kontaktowy, a następnego dnia oba adresy zostały usunięte.
Nie musiałem podawać informacji o rezygnacji.

Napisany przez MrsSasch
Mam kurczę, 97,17. tylko ze względu na adresy i brakujący kredyt. Co chyba miało większe konsekwencje?

Napisany przez hmarcus
Wreszcie ustalono nowy wynik kredytowy. Jestem zaskoczony, wzrosłem z 5% do 86% za jednym razem. Być może teraz dostanę kredyt na środki obrotowe.

Napisany przez florianmeier
Czasami też nie rozumiem Schufy. Nawet pomimo dodania piątej karty kredytowej, wynik prawie 99%.

Napisany przez hanes
Stan dyspozycyjny wynosił 10 000, a spadł z 98,7 do 93,2.

Interesujące, że przy pierwszym wpisie konta usługi telekomunikacyjnej wartość może gwałtownie spaść. 97,41% -> 94,92%.

Oznacza to ponowne oczekiwanie, aż osiągnę ponownie 97% przed podjęciem kolejnej akcji.

Napisany przez BenniG
titan1981 pisze:
Usługi konta dla telekomunikacji

O co chodzi?
Czy to jest abonament stacjonarny czy umowa na telefon komórkowy?

Pierwszy dochód z telefonu komórkowego, który został wpisany do mojej historii kredytowej w Schufa.

Napisany przez NaTwoim13
MrsSasch pisze:
U mnie wszystko poszło gładko, nawet wcześniej.
Jedno adres było aktywne do 01/18, a drugie do 04/16.
Po prostu napisałem wiadomość przez formularz kontaktowy, a dzień później oba adresy zostały usunięte.
Nie musiałem podać informacji o rezygnacji.

Nie rozumiem, według informacji Schufa, adresy zgłoszone do moich klientów pozostają aktywne przez 3, a czasami 6 lat.

titan1981 pisze:
Pierwszy dochód z telefonu komórkowego, który został zamieszczony w mojej historii kredytowej.

Który dostawca to u ciebie wpisuje?

FrauSchmidt80 pisze:
Który dostawca pozwala Ci na zalogowanie się?

Drillisch Online GmbH

Napisany przez tomy778
U mnie wynik wzrósł z 94,3 do 97,2. I nie można powiedzieć, że byłam nieaktywna.
No cóż, w końcu warunki i tak się nie poprawią, a stresowanie się wynikiem nie ma sensu...

UPDATE

01/2019 ... 97,21%
Pozostał bezczynny
04/2019 ... 97,22% (+0,01)
Pozostał bezczynny
07/2019 ... 98,65% (+1,43)

Napisany przez MrsSasch
noelmaxim pisze:
Nie rozumiem, według informacji w Schufa, adresy zgłoszone do moich klientów pozostają aktywne przez 3, częściowo 6 lat.

No cóż, tak to właśnie było. Nie wymyśliłem tego, nawet nie zdaję sobie sprawy, że mój wynik wzrósł (z 93,78 do 97,17).
Faktem jest: Przeprowadzka do Kolonii w 01/15 i mieszkanie tam do 04/16.
Przeprowadzka do Neuenkirchen 04/16 do 01/18.
Obydwa zostały usunięte bez problemów po zapytaniu poprzez funkcję kontaktową.
Więc nie poprzez R, ale naprawdę poprzez kontakt.

Teraz nie ma mojego poprzedniego adresu na liście, chociaż mieszkam tutaj dopiero od 01/18.

Teraz z ciekawości zamówiłem informację branżową. Ostatnio, mając Basisscore na poziomie 93,13 miałem ocenę G.
Jestem ciekawy, czy coś się zmieniło. Nawet jeśli mówi się, że ma to ograniczone znaczenie, nie wyobrażam sobie, że tak duży wzrost Basisscore nie miałby żadnego wpływu na branże. Albo odwrotnie, że nie mógłby on wzrosnąć aż tak mocno bez poprawy branży.

Napisany przez MrsSasch
Dodatkowo: wskaźniki branżowe wszystkie zostały podniesione z F&G do B-E. Ktoś złowrogi pomyśli sobie coś o historii ocen geologicznych.

Napisany przez Nakaron
No więc teraz chętnie podzielę się tutaj swoją opinią. Jak niektórzy tutaj napisali, usunąłem swoje stare adresy. Akurat na czas przed nowym obliczeniem. Teraz widnieje tylko mój aktualny adres i mój wynik wzrósł z 96,62% do 98,82%. Osobiście bardzo się z tego cieszę.

Nowe wartości Schufa są dostępne

Q1/19 97,41% |
Q2/19 94,92% | (-2,49) | 1. Umowa na telefon w Schufa.
Q3/19 95,39% | (+0,47) | brak aktywności do odnotowania.

Wniosek: Przerwa w restrukturyzacji moich finansów będzie również trwać w Q4.

Napisany przez tomy778
Q2-> 97,1%
Q3-> 97,5% (2 nowe pożyczki hipoteczne na 700 tys. EUR plus nowy Leasing na samochód)

Z Schufy niełatwo się wybrnąć...

Napisany przez MrsSasch
Moja ocena spadła do 94,48. Wcześniej wynosiła 97,17.
Ale uważam to nadal za akceptowalne, ponieważ pojawiły się:
2 zabezpieczone hipotecznie kredyty
1 konto bieżące
1 zapytanie od kasy oszczędnościowej, ponieważ kredyt zostanie spłacony później
1 umowa na telefon komórkowy (karta partnerska dla mojego męża)
1 zapytanie od Klarna

Spodziewałam się w sumie czegoś gorszego. Podejrzewam, że druga umowa na telefon wpłynie negatywnie.
Jednakże mam to gdzieś, ponieważ nie planuję brać kredytu w najbliższych miesiącach.

Chciałabym spłacić kredyt samochodowy pół roku wcześniej. Prawdopodobnie również obniży to moją ocenę. Zobaczymy to w pierwszym kwartale.

Napisany przez scotch
Hej wszystkim,

dziś również otrzymałem zaktualizowane wartości i byłem trochę zszokowany.

Do wczoraj miałem wynik 96,4%, a teraz spadłem do około 92,4%.
Co zrobiłem, anulowałem moją kartę kredytową z limitem 5500€ i kredyt ramowy w wysokości 10000€.
Miało to na celu poprawę mojego wyniku w Schufa, co niestety zdaje się nie przyniosło pożądanego efektu.

Równocześnie mam dwie finansowania samochodów i zwykły kredyt ogólnego przeznaczenia w sumie około 120000€.
Suma jest tak wysoka, ponieważ pojazdy są dość drogie, ale ostatecznie rata końcowa jest ponoszona przez sprzedawcę i samochód jest zwracany. Leasing w moich przypadkach jest znacznie droższy, tylko dla wyjaśnienia.

Nie ma negatywnych wpisów, tylko kilka kredytów spłaconych przed czasem. Limity debetowe utrzymywałem celowo na poziomie 500€ i 1000€.

Moje pytanie brzmi, czy wynik szybko się poprawi? Czy kredyt ramowy nie był raczej negatywny? Mam na myśli, że zmniejszyłem moje zobowiązania wobec wierzycieli o około 15000€, czy nie powinno to poprawić mojej zdolności kredytowej?
Czy dochód jest brany pod uwagę w Schufa? Myślę, że istnieje różnica, czy ktoś ma długi w wysokości 120000€ i zarabia miesięcznie 2000€, czy 6000€.

Dziękuję za Wasze uwagi.

Pozdrowienia

Napisany przez hanes
Ocena bazowa to model biznesowy firmy Schufa służący do sprzedaży przesadnie drogich abonamentów. Nie ma ona żadnej wartości. Ja osobiście nadal korzystam z dostępnej wówczas bezpłatnej wersji tego samego systemu, a moja ocena zmienia się co kwartał od 98 do 94% w górę i w dół, w zależności od kaprysu algorytmów Schufy.

Napisany przez scotch
Ważniejsza jest punktacja branżowa, prawda? Czy faktycznie mogę ją zamówić tylko za 15€ w Biurze Informacji Gospodarczej?

Napisany przez hanes
Bezpłatnie:
https://www.meineschufa.de/?site=11_3

Napisany przez scotch
Chodzi ci o kopię danych? Wartości branżowe nie są tam podane

Napisany przez hanes
Oczywiście. 1 x rocznie za darmo. Zawiera wartości prawdopodobieństwa przekazane w ciągu ostatnich 12 miesięcy (np. wartość punktowa/poziom oceny itp.).

Napisany przez scotch
Tak, ale jeśli nic nie zostało przesłane, to tam też nic nie ma.

Napisany przez hanes
Zdobądź kopię danych, a zobaczysz, co nie zostało przesłane...

Napisany przez brainy
MrsSasch pisze:
Mój wynik spadł do 94,48. Wcześniej miałam 97,17.
Jednak uważam, że to nadal jest w porządku, ponieważ doszły do tego:
2 kredyty zabezpieczone hipoteką
1 konto rozliczeniowe
1 zapytanie od spółdzielni oszczędnościowo-budowlanej związane z wcześniejszą spłatą kredytu
1 umowa na telefon komórkowy (karta partnerska dla mego męża)
1 zapytanie od Klarna

Szczerze mówiąc, spodziewałam się czegoś gorszego. Podejrzewam, że wpłynie to druga umowa telefoniczna.
Jednak ponieważ nie planuję wziąć kredytu w najbliższych miesiącach, to dla mnie nie ma to znaczenia.

Chciałabym wcześniej spłacić połowę kredytu samochodowego. Prawdopodobnie to również obniży moją ocenę. Zobaczymy to w pierwszym kwartale.

Z własnego doświadczenia: podejrzewam, że wszystko związane z KLARNA jest przez Schufę oceniane bardzo negatywnie.

Napisany przez scotch
Mam świeżą kopię danych mojej żony, gdzie widnieje tylko wynik punktowy banku, który został przesłany do firmy 6 miesięcy temu. Natomiast teraz zażądałem dane branżowe za 15€.

Napisany przez scotch
Czy wcześniejsze spłaty kredytów mają właściwie pozytywny, negatywny czy neutralny wpływ?
Mam około 3-4 kredytów w Schufa, które zostały spłacone wcześniej z powodu wcześniejszego zwrotu pojazdu.
Dodatkowo, w zeszłym roku zrefinansowałem jeden kredyt, aby oszczędzić na odsetkach.

Wszystko, co nie zostało spełnione zgodnie z umową, jest uważane za negatywne.

Napisany przez scotch
Dzisiaj dostałem moje wyniki z Schufy i co mogę powiedzieć, jestem zszokowany

Banki oceniły mnie jako średnie do wysokiego ryzyka, mimo że nigdy nie miałem problemów z żadnymi bankami ani spełnianiem umów.

Jak już wspomniałem, uważam, że zarabiam znacznie powyżej przeciętnej pensji, i jedynie wcześniej spłacałem umowy kredytowe, ponieważ zmieniałem samochody lub w 1-2 przypadkach korzystałem z korzyści związanych z oprocentowaniem.

Czy naprawdę mogłem zepsuć sobie w ten sposób tak bardzo swoją ocenę kredytową, że teraz uważany jestem za duże ryzyko?

Napisany przez florianmeier
Definitywnie negatywnym jest potrzeba kredytu na dobro konsumpcyjne (samochód).

Napisany przez peer
scotch pisze:
Dziś otrzymałem swoje wyniki z Schufa i co mogę powiedzieć, jestem zszokowany.

Banki uznają mnie za średnio lub wysokie ryzyko, mimo że nigdy nie miałem problemów z żadnymi bankami czy też wykonaniem umów.

Jak już wspomniałem, myślę, że zarabiam znacznie powyżej przeciętnej pensji, a jedynie spłacałem kredyty przedterminowo, ponieważ wymieniałem samochody lub w 1-2 przypadkach wykorzystywałem korzyści ze zmiany oprocentowania.

Czy rzeczywiście mogłem zasłużyć sobie na tak niską ocenę punktową, że teraz uważa się mnie za duże ryzyko?

Oczywiście, właśnie za takie zachowanie zdobywasz sobie złą ocenę. Za twoje naruszanie umów.
Twoje dochody są zupełnie nieistotne i nie mają żadnego wpływu na Schufę. Schufa nawet o nich nie wie.
Wcześniejsza spłata kredytów to naruszenie umów i dlatego szkodzi twojej ocenie punktowej.
Zakończenie ram kredytowych na kartach kredytowych lub kredytach ramowych świadczy o mniejszej zdolności kredytowej i jest to negatywne.

Napisany przez hanes
scotch pisze:
Dzisiaj otrzymałem swoje wyniki z Schufa i co mogę powiedzieć, jestem zszokowany.

Bankom przyznano średnie do wysokiego ryzyka, chociaż nigdy nie miałem żadnych problemów z żadnymi bankami ani spełnianiem umów.

Jak już wspomniałem, uważam, że zarabiam znacznie powyżej średniej i jedynie wcześnie zakończyłem umowy kredytowe, ponieważ zmieniałem samochody lub w 1-2 przypadkach korzystałem z korzyści z niższymi odsetkami.

Czy naprawdę mogłem zdobyć tak słabe wyniki, że teraz uważany jestem za duże ryzyko?

Możesz spróbować zamieścić wyniki branżowe.
Być może to z powodu przedwczesnego zakończenia umów.

Napisany przez scotch
Wyniki dla banków wynoszą 9194 (G), 8991 dla banków spółdzielczych (H) i 9050 dla banków oszczędnościowych (H).

Nawet dla telekomunikacji wynoszą tylko 9222, a dla handlu 9359.

Naprawdę dziwne, że w przypadku wcześniejszej spłaty i odsetek za wcześniejszą spłatę twój wynik się obniża.

Nawet kredyt ramowy oznacza, że dla banków zewnętrznych klient ma dodatkowych wierzycieli w wysokości 15000€. Co w tym pozytywnego?

Napisany przez hanes
Od E byłoby naprawdę super.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]