Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jakie jest wysokość składki do ubezpieczenia zdrowotnego dla dobrowolnie ubezpieczonych?

Napisany przez ADMCI4
W mojej najbliższej przyszłości dwie osoby będą musiały dobrowolnie ubezpieczyć się w ubezpieczeniu zdrowotnym. Po pierwsze jest to mój syn, który jako 26-latek studiujący nie może już być ubezpieczony przy moim ubezpieczeniu. Ponadto od jesieni moja żona będzie miała dwa prace dorywcze. Oznacza to, że również ona wypada z ubezpieczenia rodzinengo. Zawsze sądziłem, że jako osoba ubezpieczająca się dobrowolnie bez wysokiego dochodu muszę płacić około 60 euro miesięcznie. Ale od znajomej usłyszałem teraz, że ktoś tam musi płacić 180 euro miesięcznie. Co zatem jest prawdą i jak wysokie są rzeczywiste składki? Pozdrawiam. Anton

Re: Jakie jest wysokość składki do ubezpieczenia zdrowotnego dla dobrowolnie ubezpieczonych?

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć Anton70,

Nie możemy udzielić ogólnej odpowiedzi na pytanie o rzeczywistą wysokość składki.

Dobrowolni członkowie płacą składkę minimalną, jeśli nie posiadają żadnych lub mają niskie dochody. Ustawodawca uznaje za niski dochód zarobki do 875,00 euro w 2012 roku.

Istotne jest również, czy Twoja żona pobiera rentę lub świadczenia emerytalne lub korzysta z pomocy dla ubezpieczenia pielęgnacyjnego. Obowiązują różne stawki składek.

Twój syn również podlega średniemu dochodowi w wysokości 875,00 euro, jeśli nie można udokumentować wyższych przychodów.

Zalecamy skontaktowanie się z odpowiednią państwową instytucją ubezpieczeniową. Zwykle otrzymasz od ubezpieczyciela spis stawek składek w formie tabeli.

Pozdrowienia!

Napisany przez Ariene
Ale syn jest studentem, dlatego obowiązują go specjalne stawki. Jeśli nie pracuje dodatkowo, jego składki powinny wynosić około 150,00 € - tak było przynajmniej w moim przypadku. Wasze ubezpieczenie zdrowotne powinno Wam to jednak powiedzieć.

Polisy ubezpieczeniowe za 60 € faktycznie istnieją, ale od nich powinni się trzymać z daleka Pani żona i syn. To są chwyty marketingowe prywatnych ubezpieczycieli, które prawdopodobnie wiążą się z dość znacznym podwyższeniem składki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata