Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Co myślicie o tym?

Napisany przez Franky_l
Cześć,
dostałem ofertę takich obligacji od mojego banku. Są dość atrakcyjne przy dzisiejszych stopach procentowych. Nie jestem jednak całkowicie pewien. Może ktoś ma jakieś zdanie na ten temat. Z góry dziękuję!
A0JCC9, A0DEN7, 906930, A0LN69

Napisany przez EuroPaule
Cześć, oprocentowanie jest atrakcyjne, ale wiąże się z nim ryzyko inwestycyjne. Podstawowe informacje znajdziesz w tym artykule. A0JCC9 Nikt nie oferuje stopy zwrotu 9,6% dla zabawy. Zastanów się, które kraje obecnie muszą płacić od 9 do 10% od swoich obligacji skarbowych i zastanów czy chciałbyś im pożyczyć pieniądze... A0DEN7: Ponad 75% straty między 2007 a 2009 rokiem. Kategoria Gorący towar! 906930: patrz wyżej! A0LN69: Również nie dla osób o słabych nerwach! To nie oznacza, że nie można kupić takich papierów ze względu na ryzyko. Związane są z nimi odpowiednie szanse. Musisz zadać sobie pytanie: Czy znasz ryzyko tych papierów? Czy rozumiesz, co wpływa na ceny? W co tak naprawdę inwestujesz? Czy chcesz faktycznie podjąć te ryzyka? Masz strategię i czy te papieru pasują do tej strategii? Jeśli chcesz poznać moją opinię: To są papiery dla zawodowców. Inwestorzy indywidualni szybko stają się ofiarami. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Franky_l
Cześć euro-Paule,
najpierw dziękuję Ci bardzo za obszerną i szybką odpowiedź.
Masz oczywiście całkowitą rację, w dzisiejszych czasach ryzyko jest naprawdę wysokie, ale powinno to być dodanie do portfela na poziomie 10%, aby mieć przynajmniej małą szansę na jakąś stopę zwrotu. Gdzie można jeszcze zainwestować pieniądze, aby przynajmniej zrównoważyć inflację? W tej chwili jest tak trudno znaleźć coś, gdzie stosunek ryzyka do zwrotu jest w miarę przyzwoity :-(
Masz jakieś pomysły?
Pozdrowienia
Franky

Napisany przez EuroPaule

..., ale powinna to być domieszka 10% w portfelu

Cześć,

brzmi to bardzo dobrze.

Cytat od Franky_l

Teraz jest tak trudno znaleźć coś, gdzie stosunek zwrotu do ryzyka byłby przynajmniej znośny :-(
Masz jakiś pomysł?

Niekoniecznie. Wydaje mi się, że rozproszenie ryzyka wydaje się być jedyną opcją.
Ponadto, podobają mi się podejścia takie jak to, jakimi kieruje się fundusz Greiff Elite UI. Rozsądne łączenie różnych strategii zarządzania majątkiem w sposób absolutny.

W przeciwnym razie może pozostaje tylko trzymać proch suchy, aż czasy się znowu ustabilizują...

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez TommyZet
Cześć, ""Sicherheit"" to naprawdę względne pojęcie; uważam, że każdy inwestor powinien sam zdefiniować swoją gotowość do ryzyka. Większe bezpieczeństwo oznacza niższe oprocentowanie; zawsze tak było. Trzeba jednak uważać, aby oferowane oprocentowanie nie było niższe niż stopa inflacji. Dywersyfikacja prowadzi do wzrostu kapitału. Więc to połączenie części ""bezpieczeństwa"" i części ""szans na zysk"". Jeśli się w tej kwestii mądrze wybierze (niestety, oferta jest ogromna), można zbudować kapitał. Bezpieczeństwo zazwyczaj oferują obligacje Skarbu Państwa, lokaty terminowe, lokaty oszczędnościowe. Szanse na zysk oferują zazwyczaj fundusze, indeksy, kluby inwestycyjne (oczywiście prowadzony przez mnie), itp. Ponadto warto zwrócić uwagę na planowany okres inwestycji. Nazywa się to ""architekturą inwestycji"". I: Wielu doradców to (przepraszam) tak naprawdę tylko sprzedawcy. Kto miałby Ci udzielić naprawdę trafnej rady. Jesteś osobą z pieniędzmi, znającą swoją sytuację finansową najlepiej, potrafiącą najlepiej zdefiniować swoją gotowość do ryzyka i mającą intuicję przy różnych inwestycjach. Więc dobrze się zastanów, przemyśl dokładnie, przeprowadź badania, określ swoją gotowość do ryzyka i swój horyzont czasowy inwestycji. Istnieje już wystarczająco wiele stron internetowych porównujących oferty. Pozdrawiam serdecznie Tommy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata