Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Tylko pytanie teoretyczne do profesjonalistów.

Napisany przez annas
Obok wszystkich umów, jakie mężczyzna i kobieta mogą zawrzeć, mój mąż wpadł na pomysł założenia własnego konta emerytalnego Riester. I teraz kobieta (aktualnie na urlopie macierzyńskim) musi się zająć tą sprawą. Po dwóch ostatnich godzinach studiowania tematu Riester, doszłam do następującej podstawowej koncepcji:

Warunki

- małżeństwo / rocznik 74 i 79 - każde z małżonków ma już dość porządny plan emerytalny (nie Riester), więc nie chodzi o podstawowe zabezpieczenie
- Partner 1 pracownik / Partner 2 urzędnik i uprawniony do pobierania zasiłku rodzinengo
- dwójka dzieci objętych programem Riester z lat 2006 i 2012
- Partner 1 zarobki brutto / 27 900 €
- Partner 2 zarobki brutto / znacznie wyższe

Następujące rozważania teoretyczne:

Umowa Riester 1

- kwota wpłaty 1116,00 € (4%)
- podstawowa ulga w wysokości 154 €
- dodatkowa ulga za dzieci w wysokości 485 € poprzez przeniesienie ulgi od Partnera 2
- własna składka w wysokości 477 € = 40 € miesięcznie
- umowa do 65 roku życia / wypłata na koniec umowy pracy z wypłatą 30 procent kapitału

Umowa Riester 2 / umowa partnerska

- umowa opiewająca na 60 € rocznie, ponieważ w przypadku śmierci jednego z małżonków, nawet przy małżeństwie, należy zwrócić ulgi / przeniesienie ulg za dzieci na Partnera 1
- wiek emerytalny niejasny (65 czy 67)

Czy jest to w ogóle wykonalne, czy istnieją jakieś pułapki w prawie, które dotychczas przeoczyłam!?

Dziękuję z góry za wszelkie uwagi i pozdrawiam serdecznie
anna

Re: Tylko pytanie teoretyczne do profesjonalistów.

Napisany przez Money-Thomas
Cześć Annas,
roczne wynagrodzenie brutto Partnera 2 jest nadal istotne. Jeśli Partner 2 zarabia znacznie więcej niż Partner 1, to składka bazowa w wysokości 60 € nie wystarcza do pełnej dopłaty.
Partner 2 powinien również oszczędzać 4% rocznie.

Pozdrawiam

Thomas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata