Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak bezpiecznie i dochodowo ulokować pieniądze, ale gdzie?

Napisany przez Driveshaft
Cześć,

obecnie szukamy bezpiecznej, a jednocześnie jak najbardziej dochodowej opcji inwestycyjnej. Oferta naszego banku (Raiffeisenbank) pozostawia wiele do życzenia, ponieważ oferuje zysk w wysokości 0,75% na 3 lata. Nawet jako laik budzi to we mnie podejrzenia, kiedy stopa procentowa jest poniżej wskaźnika inflacji. Oferta w internecie jest duża, praktycznie nie do ogarnięcia, ale często także mało wiarygodna. Co więc zrobić z tymi pieniędzmi?

Chcielibyśmy zainwestować od 10 000 do 15 000 euro, najlepiej na około 3 lata. Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki!

Pozdrowienia

Napisany przez Ravemaster84
modern-banking.de - Porównanie banków internetowych i brokerów online

Osobiście zdecydowałbym się obecnie inwestować moje pieniądze tylko na maksymalnie 6-12 miesięcy. Poziom oprocentowania jest obecnie bardzo niski. Jeśli zabezpieczylibyśmy się na 3 lata na tak niskim poziomie oprocentowania, to możliwe, że po 12 miesiącach otrzymalibyśmy znacznie lepszą ofertę.

Często polecanymi opcjami są MoneYou (terminy 6 i 12 miesięcy) lub RaboDirect (Spar30 i Spar90 - lokaty na 30 i 90 dni).
Najlepszą ofertą (moim zdaniem) jest RaboDirect z okresem 90 dni. Jednak potrzeba więcej czasu, aby otworzyć tam konto, ponieważ są kompletnie przeciążeni z powodu dużej liczby klientów.

Napisany przez petra

Hallo,
właśnie szukamy bezpiecznej, a jednocześnie jak najbardziej dochodowej opcji inwestycyjnej. Oferta naszego banku (Raiffeisenbank) była daleka od zadowalającej, tam na 3 lata jest 0,75% odsetek. Nawet jako laik, zastanawiam się, gdy stopa procentowa jest poniżej wskaźnika inflacji. Oferta w internecie jest ogromna, niemal nie do ogarnięcia, ale często też daleka od uczciwej. Co więc zrobić z pieniędzmi? Chcielibyśmy zainwestować 10 000-15 000 €, najlepiej na około 3 lata, możliwie bezpiecznie. Będę bardzo wdzięczny za wskazówki!
Pozdrowienia

Ostatnio zobaczyłem ofertę w Postbanku. Jeśli się nie mylę, z oprocentowaniem od 3-4%. Najlepiej sprawdzić na ich stronie internetowej.

Napisany przez Driveshaft
Cóż, Fidor oferuje stopę oprocentowania na poziomie 2,7% przy okresie lokaty wynoszącym 12 miesięcy, a MoneYou oferuje 2,55%, co wygląda nieźle. Jednak nie znam tych banków - skąd mam wiedzieć, jak bezpieczne jest moje pieniądze w tych placówkach?

Na podstawie systemu gwarancji depozytów:

Bank Fidor:
Niemiecka Instytucja Odszkodowawcza Banków GmbH (ustawowa gwarancja depozytów)

MoneYou:
System gwarancji depozytów Holenderskiego Banku Centralnego (ustawowa gwarancja depozytów w Holandii)

Ustawowa gwarancja depozytów mówi, że każdy klient powinien mieć zabezpieczone co najmniej 100 000 euro. Na wspólnych kontach obowiązuje podwójna kwota. Jest to decyzja podjęta na szczeblu UE. W przypadku MoneYou założycielem jest ABN Amro. Częściowo został nawet upaństwowiony (Holandia). O Fidor Bank nie mogę powiedzieć niczego konkretnego, nie mam z nimi nic wspólnego. W tym przypadku pomocna może okazać się Wikipedia:

Fidor Bank - Wikipedia

Napisany przez EuroPaule

aktualnie szukamy bezpiecznej, a jednocześnie jak najbardziej dochodowej możliwości lokowania kapitału.

Cześć

to jest coś w rodzaju kwadratu koła.
Zobacz tutaj:
Związek między zyskiem a ryzykiem | finanzdeutsch

Obecnie 0,75% oferowane przez RaiBa są zgodne z rynkiem, ponieważ banki spółdzielcze i oszczędnościowo-kredytowe, dzięki swojemu ograniczonemu do regionalnego rynku modelowi biznesowemu, niosą najmniejsze ryzyko.
Obecnie świat faktycznie jest na tyle szalony, że bezpieczne stopy zwrotu są poniżej stopy inflacji.
Dzieje się tak dlatego, że praktycznie nie ma już bezpiecznych lokat (przynajmniej tak postrzeganych), a popyt na nie jest bardzo wysoki, co obniża ceny (czyli stopy procentowe).
Ci, którzy oferują więcej, robią to ze względów marketingowych albo wiąże się to z większym ryzykiem.

W obecnej sytuacji zalecałbym jedynie dbać o to, aby pieniądze pozostały bezpieczne, i ponownie zająć się osiąganiem zysków, gdy sytuacja się ustabilizuje (kiedykolwiek to nastąpi).

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Arbitrage
Moim zdaniem, dzięki ustawowemu systemowi ochrony depozytów, majątek do kwoty €100.000 jest wystarczająco bezpieczny dla zwykłego inwestora na rachunku oszczędnościowym, który przynajmniej oferuje odsetki na poziomie inflacji lub wyższe. Szczególnie jeśli instytucja jest również stabilna ekonomicznie, nie ma powodu do akceptowania straty wartości przy oprocentowaniu poniżej 1% w przypadku kwot w tym zakresie.

Dlatego mogę jedynie doradzić autorowi wątku, aby wybrał konto oszczędnościowe z oprocentowaniem 2% lub wyższym, dobre przykłady już zostały podane. Przy wspomnianej kwocie 10-15.000 EUR teoretyczne ryzyko straty jest absolutnie pomijalne.

Napisany przez EuroPaule

Moim zdaniem dzięki ustawowemu ubezpieczeniu depozytów kwoty do €100.000 dla inwestorów indywidualnych są wystarczająco bezpieczne na koncie oszczędnościowym, które przynajmniej oferuje oprocentowanie na poziomie lub powyżej inflacji. Szczególnie jeśli instytucja jest dodatkowo solidnie ustabilizowana pod względem ekonomicznym, nie ma przynajmniej przy kwotach w tej wysokości powodu do akceptowania straty wartości przy oprocentowaniu poniżej 1%.

ubezpieczenie depozytów stanowi oczywiście bardzo istotny aspekt bezpieczeństwa oraz duży atut. Jednak celem funduszu jest zabezpieczenie w przypadku bankructwa poszczególnych instytucji. Nikt nie może szczerze powiedzieć, co się stanie, gdy pojawi się fala bankructw, ponieważ zapotrzebowanie jest trudne do rzetelnej kalkulacji.
Trudno również odpowiedzieć na pytanie, w jakim stopniu państwo będzie jeszcze w stanie interweniować, jeśli do tego czasu w zabezpieczaniu długów innych państw już osiągnęło swoje granice.
W przypadku uznania ubezpieczenia depozytów, płynność (środków) na pewien czas byłaby zagrożona. Cała procedura musiałaby najpierw być zorganizowana, a to nie będzie możliwe w ciągu kilku godzin.

Moim zdaniem problematyczne jest to, jak inwestor indywidualny ma ocenić, która bank działa solidnie, a która nie. Zazwyczaj zwykły obywatel nie ma odpowiednich informacji na ten temat i wie tylko to, co chciałoby ujawnić dział marketingowy banku... .

Cytat od Arbitrage

Dlatego gorąco radzę autorowi wątku wybrać konto oszczędnościowe z oprocentowaniem 2% i więcej, dobre przykłady zostały już podane. Przy podanej kwocie od 10-15.000 EUR ryzyko teoretycznej straty jest zupełnie znikome.

W mojej ocenie należy zbadać dlaczego oprocentowanie jest wyższe od poziomu rynkowego. Czy to dodatkowa premia za ryzyko (być może związane z niedołężnym koncernem macierzystym) czy tylko działanie marketingowe?

Pozdrowienia, Paule

Moim zdaniem ważne jest zastanowienie się, dlaczego płatne są odsetki powyżej poziomu rynkowego. Czy jest to dodatek za ryzyko (może dla chwiejącej się matki-korporacji) czy tylko działanie marketingowe?
Pozdrawiam, Paule

To pytanie również nurtuje mnie od dłuższego czasu. Dlaczego na przykład MoneYou jako filia ABN Amro pożycza pieniądze od inwestorów prywatnych po stopie 2,35% odsetek, skoro można znacznie taniej refinansować się w EBC? Co MoneYou robi z tymi pieniędzmi? Przekazuje je matce? Lokuje je na bardziej rentowne i ryzykowne rynki finansowe? W obu przypadkach EBC byłby tańszy... czy ktoś potrafi to wyjaśnić?

Napisany przez eichi

To pytanie również nurtuje mnie od pewnego czasu. Dlaczego na przykład MoneYou jako spółka-córka ABN Amro pożycza pieniądze od inwestorów indywidualnych po stopie 2,35%, skoro można znacznie taniej refinansować się w EBC? Co robi MoneYou z tymi pieniędzmi? Przekazuje je matce? Inwestuje na bardziej rentownych i ryzykownych rynkach finansowych? W obu przypadkach EBC byłoby tańsze... czy ktoś potrafi to wytłumaczyć?

Zakładam, że bank chce w ten sposób zwiększyć swoje rezerwy obowiązkowe https://de.wikipedia.org/wiki/Mindestreserve, ponieważ pieniądze od EBC nie są wydawane bezwarunkowo. Jeden euro w MoneYou oznacza 10€ w EBC w możliwości wypłaty pieniędzy

Napisany przez TommyZet
Cześć,

jako że pracuję w branży finansowej od ponad 25 lat, dobrze rozumiem Twoje pytanie.

Wydaje się, że szukasz „bezpieczeństwa” i „dostępności”. Rozumiem, że w związku z tym nie można oczekiwać zbyt wysokich zysków.

Zgodnie z Twoimi wytycznymi polecam Ci...

a) ...Rabobank (Oprocentowanie roczne: 2,40% dla nowych i stałych klientów do kwoty 500.000 €, Holenderskie państwo gwarantuje zabezpieczenie depozytów w wysokości 100.000 € na klienta.)
b) ...Bank of Scotland (2,00% dla nowych i stałych klientów, od kwoty 1 €, Fundusz gwarancji depozytów brytyjskiego rządu zapewnia zabezpieczenie depozytów w wysokości 85.000 funtów szterlingów, ponadto depozyty do kwoty maksymalnie 250.000 € są ubezpieczone przez Fundusz Gwarancji Bankowych Niemieckiego Związku Banków.)

Uwaga: Powyższe oprocentowanie może ulegać zmianie. Tylko bezpośredni kontakt z bankiem pozwoli Ci uzyskać aktualną obietnicę oprocentowania. Wystarczy wpisać w sieci „Porównanie oprocentowania”.

Jeśli jednak chcesz budować kapitał, powinieneś zdywersyfikować swoje inwestycje i np. ulokować część środków w obiecujące indeksy (aktualne dane znajdziesz na „onvista.de”. (niekoniecznie musi to być mój klub inwestycyjny)
Zawsze istnieje związek między większymi szansami a większymi ryzykami, ale w przypadku „inwestycji o niskim oprocentowaniu” prawdopodobnie będziesz w stanie tylko zrekompensować inflację. Zatem Twoje 8 tys. zł za 10 lub 20 lat odpowiadać będzie wartości realnej 8 tys. zł.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na Twoje pytanie w sposób zadowalający.

Pozdrowienia

Tommy

Napisany przez Vera72
Cześć, konto oszczędnościowe jest dość bezpieczne.

Cześć, konto oszczędnościowe jest dość bezpieczne.

Ale uważaj:

https://www.vbhl24.de/home/

Ta VoBa używa słowa konto oszczędnościowe w kontekście spekulacji walutowej. Tutaj również obowiązuje zasada: Wyższe zyski = większe ryzyko!

Napisany przez Arbitrage

Einlagensicherung to zasadniczo bardzo ważny aspekt bezpieczeństwa i duży plus. Jednak celem funduszu jest zabezpieczenie w przypadku bankructwa poszczególnych instytucji. Nikt nie może w 100% powiedzieć, co się stanie, jeśli dojdzie do fali bankructw, ponieważ zapotrzebowanie jest trudne do przewidywania.
W jakim stopniu państwo może jeszcze interweniować, jeśli do tego momentu w zabezpieczaniu długów innych państw już przekroczyło swoje granice, również jest bardzo trudne do odpowiedzenia pytanie.
Jeśli zabezpieczenie depozytów zadziała, płynność (terminowych) pieniędzy na pewien czas by zaniknęła. To wszystko musi zostać zorganizowane, a nie będzie to możliwe w ciągu kilku godzin.

Te obawy są zrozumiałe, ale myślę, że należy zachować proporcje ostrożności i pesymizmu. Ponieważ jeśli scenariusz przerażający, który Pan/Pani opisuje, faktycznie się spełni, 10-15.000 EUR na koncie terminowym będą najmniejszym problemem, prawdopodobnie ta kwota wtedy nawet nie będzie warta papieru, na którym jest napisana.

W mojej opinii wątpliwe jest, jakie informacje ma normalny inwestor, aby ocenić, która bank jest solidna, a która nie. Zwykły obywatel zazwyczaj nie ma odpowiednich informacji na ten temat i wie tylko to, co marketing banku chce ujawnić... .

Oczywiście zwykły inwestor prywatny zazwyczaj nie ma dostępu do szczegółowych informacji o danym banku. W końcu każda operacja biznesowa opiera się na zaufaniu. Istnieją wskaźniki, które mogą wzmocnić lub osłabić to zaufanie, ale żadna transakcja biznesowa, a nawet cały system, nie jest możliwy bez pewnego stopnia zaufania.

Moim zdaniem należy zbadać, dlaczego oprocentowanie jest wyższe od rynkowego. Czy to jest dodatek ryzyka (może dla wykazującej objawy kryzysu spółki matki) czy tylko działanie marketingowe?

Pozdrowienia, Paule

Niewątpliwie słuszne. Rozsądna dawka nieufności jest szczególnie w tych burzliwych czasach bardzo rozsądna i odpowiednia. Ale, jak powiedziałem, zachować proporcje. Dla mnie, po dokładnym zastanowieniu, nie ma powodu, aby z powodu teoretycznie solidniejszego zabezpieczenia Sparkassen i banków spółdzielczych, zaakceptować faktyczną stratę wartości mojego inwestycji, przy stopach znacznie poniżej poziomu inflacji. Ostatecznie każdy musi podjąć tę decyzję samodzielnie.

Napisany przez EuroPaule

Ponieważ jeśli scenariusz horroru, który przedstawiłeś, rzeczywiście by miał miejsce, 10-15 000 EUR na koncie oszczędnościowym będą najmniejszym problemem, prawdopodobnie ta suma nie będzie warta nawet papieru, na którym jest wydrukowana.

Cześć,

Pracować nad globalną analizą możliwych skutków scenariusza najgorszego przypadku wydaje się tutaj również nieproporcjonalne.
Z mojego punktu widzenia, nie zaszkodzi jednak pójść trochę dalej niż to, co czytasz codziennie w gazecie. Prognozuję, że do tego nie dojdzie. Ale niestety nie można tego do końca wykluczyć....

Cytat Arbitragea

Oczywiście zwykły inwestor prywatny zazwyczaj nie ma dostępu do szczegółowych danych poszczególnych banków.

No cóż, sprawozdania finansowe/bilanse instytucji są ogólnie dostępne. Wymaga to jednak dużej wiedzy fachowej, aby odpowiednio interpretować te dane (oraz obowiązkowe komunikaty ad-hoc w spółkach notowanych na giełdzie).

Cytat Arbitragea

Po gruntownym rozważeniu nie widzę powodu np. na akceptację faktycznej straty wartości mojej inwestycji ze względu na teoretycznie solidniejsze zabezpieczenia dotyczące oszczędności banków spółdzielczych i kas oszczędnościowych, przy stopach procentowych daleko poniżej poziomu inflacji. W ostatecznym rozrachunku każdy musi podjąć takie decyzje samodzielnie.

Dobre przykład świadomie podjętego ryzyka w celu osiągnięcia wyższej stopy zwrotu. Wszystko się zgadza.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez obelix
CleverInvestor => inteligentny inwestor, inteligentna reklama wygląda inaczej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata