Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy poręczyciel może kontynuować umowę kredytową poprzedniego kredytobiorcy?

Napisany przez Knut1884
Cześć,

w roku 2009 założyłem firmę i krótko po jej założeniu sfinansowałem sobie samochód. Ponieważ jako młody przedsiębiorca bez wielkiego kapitału własnego nie otrzymałem zgody na umowę finansowania, pozyskałem poręczycego. Biznes szedł bardzo dobrze, miałem w krótkim czasie ponad 10 pracowników i nie potrzebowałem już poręczycieli do kolejnych finansowań i umów Leasingowych. Z powodu kilku złych czynników w tym roku musiałem niestety złożyć wniosek o upadłość. Bank, u którego finansowałem pojazd, natychmiast zerwał umowę. Teraz chciałbym, żeby pojazd został przejęty przez nową firmę. Mój syndyk upadłości przedstawił mi dwie możliwości dotyczące pojazdu:
• Pojazd zostanie zabrany przez swojego likwidatora i sprzedany na giełdzie, gdzie różnicę będą musieli pokryć poręczyciele.
• Poręczyciel kupuje pojazd z masy upadłościowej za cenę wartości kredytu + 19% podatku VAT + 9% zysku z upadłości.

Czy nie istnieje możliwość, że poręczyciel po prostu przejmie umowę kredytową? Czy nie może być tak, że poręczyciel musi uregulować całą kwotę długu za jednym razem i nawet nie może zatrzymać pojazdu?!

Czekam na Państwa odpowiedzi. Z góry dziękuję.

Re: Czy poręczyciel może kontynuować umowę kredytową poprzedniego kredytobiorcy?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

czy poręczyciel może kontynuować kredyt, to wszystko zależy od negocjacji w banku i oczywiście od zdolności kredytowej.

W każdym przypadku istnieje możliwość (oczywiście uzależniona od zdolności kredytowej) zaciągnięcia innego kredytu na kwotę pozostałej sumy (ewentualnie w innym banku), spłacenia pozostałej kwoty i kontynuowania spłaty nowego kredytu w ratach.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Knut1884
Problem tkwi w syndyku. Miałem w zamyśle pozwolić poręczycielowi kontynuować umowę. Jednak syndyk nie dopuszcza tej opcji. Jego zdaniem poręczyciel powinien kupić pojazd plus VAT 19% i zysk 9%. To jasne, że poręczyciel mógłby sfinansować to nowymi środkami, o ile ma pozytywną ocenę zdolności kredytowej. Ale czy istnieje jakaś możliwość uniknięcia tego dodatkowego kosztu?

Napisany przez Christian70
Nie, nie da się uniknąć tego dodatkowego opłaty. Teraz wszystko reguluje tutaj syndyk masy upadłościowej. Nie masz już tu swobody działania.

Napisany przez Knut1884
Porozmawiałem jeszcze raz z bankiem w piątek. Pod warunkiem, że zarządca uwolni masę, bank udziela kolejnej raty. Nawet na konto poręczyciela. To jednak zależy od zarządcy upadłości. Zobaczymy, co powie.

Napisany przez baresgeldsparen
Dokładnie to samo chciałem Ci właśnie napisać. Decyzja zawsze należy do syndyka, który oczywiście także chce zarabiać pieniądze. Twoje szanse wynoszą zatem 50/50. Byłoby mi miło dowiedzieć się, jak sprawa się zakończyła, i z przyjemnością przyjmę odpowiedź tutaj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata