Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zwrot opłaty manipulacyjnej w TARGOBANK?

Napisany przez chris787878
Mam nadzieję, że ktoś może mi doradzić, jak teraz postępować?

Napisałem do Targobank z prośbą o zwrot pobranych opłat manipulacyjnych w wysokości 3%. Zgodnie z ostatnimi wyrokami sądów OLG, te opłaty są niedopuszczalne ?

Dziś otrzymałem odpowiedź:

Szanowny Panie ........

To prawda, że niektóre sądy niedawno uznały opłaty manipulacyjne za nieprawidłowe w przypadku kredytów udzielanych przez inne banki. Należy jednak zauważyć, że te wyroki wydane wobec innych umów kredytowych i tym bardziej wobec innych banków zasadniczo nie są odpowiednie do wyciągania wniosków dotyczących Pana umowy kredytowej.

Wszystkie istotne koszty, odsetki i opłaty związane z udzieleniem kredytu zostały poprawnie i wyczerpująco przedstawione w Pańskiej umowie kredytowej. W ten sposób spełnione są wszystkie wymogi prawne i zapewnione jest, że można porównać nasze warunki z warunkami innych banków, bez względu na to, czy pobierają one opłatę manipulacyjną czy też nie. Dlatego wyroki, o których Pan wspomniał, nie mogą być uzasadnione w odniesieniu do Pańskiej umowy kredytowej. Ponadto na przykład Bundesgerichtshof (BGH) zawsze uznał opłaty manipulacyjne ściągane obok odsetek od kredytów za prawidłowe. Dlatego nie zwrócimy Państwu opłaty manipulacyjnej.

Co teraz mogę jeszcze zrobić?

Niestety nie mam ubezpieczenia ochrony prawnej!

Pozdrowienia

Napisany przez Breeza
Skonsultuj się z prawnikiem specjalizującym się w prawie finansowym i bankowym i poproś go o napisanie listu - to przecież bank musi Ci zwrócić pieniądze.
Jeśli bank jest na tyle głupi, żeby odmówić Ci zwrotu pieniędzy, to sprawy dla nich tylko się pogorszą.

U mnie jest podobnie, dostałem list od Santandera - bla bla bla, nic nie da....
Ja również nie mam ubezpieczenia od ochrony prawnej i zwróciłem się do kancelarii adwokackiej. Powiedzieli mi, żebym jeszcze poczekał 4-6 tygodni (z moim bankiem), wtedy będą mieli więcej orzeczeń i będą mogli lepiej mi doradzić, jak się mną zająć i odzyskać pieniądze z banku.

Oto kancelaria, do której się zwróciłem, wydają się być miłymi ludźmi i nie pobrali opłaty za poradę.
https://www.anwalt-leverkusen.de/

(ostatnie https trzeba usunąć, niestety nie mogę (jeszcze) zamieszczać linków)

Pozdrowienia
Breeza

Napisany przez syvell
Ja również polecam skorzystanie z pomocy prawnika. Tutaj liczy się tylko wytrwałość.

Napisany przez BerndR
Nie idź do adwokata;
zostaniesz oszukany po raz drugi.

Napisany przez Christian70
Poszedłbym również do adwokata, oni również udzielają porad w mniejszych sprawach. Warto to jednak ustalić z góry. W przeciwnym razie nie będziesz miał żadnych innych opcji, jeśli to nie pomoże.

Napisany przez syvell

Lepiej nie idź do adwokata;
tam zostaniesz oszukany po raz drugi.

Napisany przez baresgeldsparen
Adwokat nie jest potrzebny w Twojej sprawie.
Właśnie trochę się rozeznałem i wygląda na to, że to wyrok dotyczy tylko określonych umów kredytowych.
Twoja umowa w tym przypadku nie będzie do nich należeć.
Gdyby chodziło o bank internetowy, który wydaje się podejrzany, również zaleciłbym zwrócenie się do adwokata, ale w przypadku Targobanku wszystko powinno być w porządku.

Napisany przez HeinzW
To, co napisał powyższy użytkownik, jest nieprawdziwe, dlaczego Targo uznaje roszczenia o zwrot pieniędzy... Przeczytaj komunikat z dnia 28.8.12 opublikowany na wspomnianej stronie internetowej kancelarii...

Napisany przez Wollewob
Cześć. Dzisiaj dostałem informację od Banku Targo, że nie mogę odzyskać opłaty manipulacyjnej, ponieważ może to być opłata indywidualna. Mój umowa kredytowa pochodzi z 2009 roku. Czy to prawda, że te opłaty indywidualne istnieją dopiero od czerwca 2013 roku? Pozdrowienia.

Napisany przez fogfog
@wollebob
Czy skorzystałeś z usług rzecznika finansowego lub wystąpiłeś z nakazem zapłaty, być może za pośrednictwem prawnika, wówczas masz jeszcze wszystkie możliwości działań. Jeśli nie, to teraz bank ma Twoje pieniądze. Nic więcej nie można zrobić.

Napisany przez Wollewob
Cześć, Ombudsmana skontaktowałem 19.12, przesłałem wypełniony dokument wraz z kopią umowy kredytowej. Wysłałem to listem poleconym. Mimo że jeszcze nie otrzymałem potwierdzenia odbioru.

Napisany przez brainy
Kiedy pan ma urlop, odbierze to już w nowym roku pocztą...

Napisany przez HeinzWalter
@wollebob
Indywidualna składka jest również niedozwolona!

Napisany przez HeinzWalter
Czy widziałeś to: https://www1.wdr.de/mediathek/video/s...rt=true#banner

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata