Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy za pośrednictwem Signal Iduna - opinie?

Napisany przez ringbine
Cześć,
jesteśmy tuż przed podpisaniem umowy kredytowej na finansowanie nieruchomości z ustalonym oprocentowaniem na 30 lat z Signal Iduna. Czy ktoś ma z tym doświadczenie?
Czy ktoś wie, gdzie można niezależnie sprawdzić umowy kredytowe? Dzięki za odpowiedzi!
Pozdrowienia
ringbine

Napisany przez BerndR
Można spróbować skontaktować się z organizacjami konsumenckimi. Ale powinieneś już dokładniej określić, o jaki rodzaj umowy chodzi. Czy to jest czyste kredyt ratalny? W takim razie proszę podaj szczegółowy harmonogram spłat, w którym będą uwzględnione salda kont (pozostały dług) w odpowiednich momentach; i dopisz to jako część umowy. W przeciwnym razie będzie później regularne spory odnośnie rozliczenia konta. Czy to finansowanie budowy za pomocą oszczędności budowlanych, być może z kredytem stałym? W takim przypadku odradzam. A może spłata jest przewidziana poprzez ubezpieczenie na życie/emerytalne/fundusz inwestycyjny? Też bym tego nie polecał.

Napisany przez Christian70
Z firmą Signal Iduna nie. Czy to działa praktycznie jako pożyczka hipoteczna czy rata? Potrzebujemy trochę więcej informacji:-)

Napisany przez ringbine
Cześć,
dziękujemy najpierw za Wasze wiadomości.
W opisie produktu jest napisane, że wybrana wariant produktu jest kredytem budowlanym w Signal Iduna. Warunki ustalone przy zawieraniu umowy obowiązują przez cały okres umowy do całkowitej spłaty kredytu (w tym przypadku po 30 latach przy stałej stopie procentowej). Otrzymasz również przegląd płatności oraz plan spłaty kredytu. Jednakże wciąż szukamy haczyka w całej sprawie, ponieważ wszystko wydaje się być wspaniale, na przykład darmowe dodatkowe spłaty itp. ...
Pozdrowienia
ringbine

Napisany przez Tom1963
Jakie jest rzeczywiste roczne oprocentowanie?

Spłata w pełni w ciągu 30 lat nie jest tak nietypowa.

Napisany przez Dahut
Mortgage na 30 lat powinieneś obecnie otrzymać z oprocentowaniem około 3%. Zamrożenie go na 30 lat to również dobry pomysł, ponieważ odsetki prawdopodobnie nie będą już dalej spadać, ale raczej znowu rosnąć. Pełne spłacenie w ciągu 30 lat jest również dość normalne, podobnie jak minimum 2 opcje dodatkowej spłaty w tym okresie.
Czy rzeczywiście spłacasz cały czas? Czy to raczej kombinacja pożyczki hipotecznej i ubezpieczenia na życie? W takim przypadku spłacasz podczas okresu kredytu tylko 1% i jednocześnie oszczędzasz resztę kwoty do wygaśnięcia w ubezpieczeniu na życie, które na końcu okresu wypłaca pozostałą kwotę należności.

Napisany przez Christiane1978
Być może byłoby dobrze nie skupiać się tylko na jednym banku. Ja kiedyś sprawdziłem kilka ofert. Osobiście nie mam doświadczenia z Signal Iduna.

Napisany przez Bauen
Cześć,

stoimy obecnie przed tym samym pytaniem i otrzymaliśmy podobną ofertę od Signal Iduna. Podobnie jak Ty, szukamy haczyka.

Czy zdecydowałeś się na finansowanie budowy poprzez Signal Iduna? Jeśli tak, czy napotkałeś jakiś haczyk, a może masz jakieś doświadczenia, którymi chciałbyś się podzielić?

Bardzo byśmy docenili Twoją odpowiedź.

Z góry dziękujemy!

Pozdrowienia

Napisany przez Schlumpf
Podaj nam kilka danych i faktów dotyczących finansowania. Czy korzystasz z pełnego kredytu spłacanego w całości po 30 latach czy innej opcji? Czy spłacasz poprzez oszczędności budowlane czy sam kredyt ratalny? Jaki jest stopa procentowa? Jaki jest miesięczny ciężar finansowy? Jaka jest cena zakupu? Czy wykorzystujesz kapitał własny?

Dzięki tym informacjom możemy już wypowiedzieć się na temat jakości twojego finansowania.

Napisany przez Bauen
Cena zakupu: 290.000
Własna praca: 30.000
Kapitał własny: 10.000

pożyczka spłacana w całości (rata stała) na 30 lat
Stopa oprocentowania: 3,25%
Kwota pożyczki: 200.000
Spłata kapitału: 2%
Rata: 875,- €
Spłata dodatkowa: 5% rocznie

+ Program mieszkalny KFW
Kwota pożyczki: 50.000
Stopa oprocentowania: 2,6 %

Napisany przez ADMCI4
Znam ten produkt.
To jest kredyt z pełną spłatą z początkową spłatą w wysokości 2%. W zależności od obecnych stóp procentowych decyduje się kiedy ostatni euro zostanie spłacony. Obecnie jest to około 28 lat. Masz możliwość dodatkowych spłat (maksymalnie 5% rocznej sumy kredytu).

To, moim zdaniem, dobre w tym produkcie jest to, że istnieje stały plan finansowania i nie jest to 10-letnie sprawdzimy co będzie za 10 lat....

Napisany przez Bauen
?? Tak, również zauważyłem tę zaletę dłuższego okresu trwania i bezpieczeństwa.

Nie jestem jednak pewien, czy będę musiał także wykupić u nich ubezpieczenia...

Czy wiesz może, czy wypłata następuje zgodnie z postępem prac budowlanych?

Czy jest dostępny bezpośredni kontakt z przedstawicielem na miejscu?

Czy może istnieje jakiś haczyk?

Z góry dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
@all

Warunki są naprawdę dostępne, a model jest naprawdę świetny dla klientów, którzy pragną takiej pewności co do oprocentowania.

Jednak mam wątpliwości, czy pytający o budowę otrzyma te warunki, ponieważ po uwzględnieniu kapitału własnego trzeba jeszcze zapłacić koszty nabycia, co oznacza, że wskaźnik obciążenia hipotecznego jest dużo powyżej 80%, a warunki obowiązują jedynie do 80%. Ponadto potrzebna byłaby dużo wyższa kwota finansowania! Gdyby wkład własny wynosił 100% (co również może być kwestionowane), i założyć, że podana wartość kapitału własnego nie pokrywa kosztów nabycia i całkowicie obniży wskaźnik obciążenia hipotecznego, wynosiłoby to 86%, a nawet wyżej, jeśli Signal Iduna nałożyłaby dodatkowy rabat bezpieczeństwa (który zazwyczaj wynosi 10% dla banków, które go stosują) od ceny zakupu.

Cena zakupu 290 000 euro podzielona przez pożyczoną kwotę 250 000 euro daje wskaźnik obciążenia 86%.

Jednak zestawienie także nie jest poprawne bądź jest źle przedstawione!

Ponadto nie rozumiem, jak możliwe jest odliczenie wkładu własnego od ceny zakupu. Co więcej, o czym wspomniano, co będzie z kosztami nabycia.

Napisany przez Bauen
Przepraszam, nie chodzi o zakup domu, ale o nową budowę.

Przepraszam, popełniłem błąd...

W kwocie 290.000 złotych zawarte są wszystkie koszty
czyli
działka + koszty nabycia (podatek od nabycia nieruchomości, notariusz itp.)
koszty budynku (koszty budowy, teren zewnętrzny, koszty poboczne)

Jeszcze raz przepraszam za moje niejasne wyrażenie

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Bauen,

jeśli w kwocie 290 000 euro zawarte są również koszty dodatkowe związane z nabyciem nieruchomości, które nie zwiększają wartości, to wskaźnik obciążenia hipotecznego jest jeszcze wyższy, ponieważ podstawą do obliczenia wskaźnika obciążenia hipotecznego nie jest wtedy 290 000 euro (w stosunku do 250 000 euro), ale suma pomniejszona o elementy niezwiększające wartości, takie jak opłaty notarialne, wpis do księgi wieczystej i podatek od nabycia nieruchomości.

W związku z tym Signal Iduna nie będzie wspierać tego przedsięwzięcia przy tych warunkach. Chyba że 50 000 euro KfW nie zostaną wliczone do wskaźnika obciążenia hipotecznego, a tego z pewnością nie można sobie wyobrazić w przypadku ubezpieczyciela.

Napisany przez Bauen
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Zrozumiałem, że kredyt kfw pokrywa koszty, których bank zazwyczaj nie pokrywa.

To oznacza, że w przypadku kredytu na 200 000 tylko koszty budowy i część działki zostały sfinansowane. Wartość udziałów powinna być więc mniejsza.

Koszty łączne 290 000
-. 10 000 kosztów, których bank nie finansuje

280 000 x 90% = 252 000 wartość udziałów
252 000 x 80% = 201 600
200 000 / 252 000 * 100 = 79,37%

Czy to nie powinno zadziałać?

Napisany przez Schlumpf
Cześć Bauen,

Niestety masz błąd myślowy w swoim rozważaniu. Ponieważ środki KfW faktycznie wliczają się w to, co jest uznawane za ryzyko niewypłacalności. Oznacza to, że w Twoim przypadku bierzesz 200 000 € dla Signal Iduna + 50 000 środków KfW. To daje razem 250 000 jako sumę finansowania, która zostanie uwzględniona w obliczeniach ryzyka niewypłacalności. Dlatego też sądzę, że niestety nie otrzymasz tych warunków

Napisany przez NaTwoim13
Tak, obciążenie satelitarne to kredytująca instytucja finansowa, która rejestruje także ogólny zastaw hipoteczny.

Są banki, które wyłączają KfW z obciążenia razem, ale równocześnie muszą być przestrzegane szczyty obciążenia wraz z KfW.

Jeśli przyjmę Państwa obliczenia jako podstawę - czyli dokonam 10% odjęcia zabezpieczenia, aby określić wartość obciążenia - wynika z tego płynność w wysokości 99,2%. Nie jestem pewien, czy Signal uwzględni odjęcie zabezpieczenia, ale skontaktowałem się z nimi, ponieważ warunki długoterminowych okresów kredytowania są naprawdę dobre.

Napisany przez Bauen
hmm okay, to znaczy poczekam, co Signal Iduna powie.
Bardzo dziękuję wszystkim.

Mam kilka pytań do Pana Buhmanna,
Czy ma Pan doświadczenie z firmą Signal Iduna?
Czy można ją uznać za wiarygodną?
Czy są jakieś ukryte klauzule (np. przymus zakupu ubezpieczenia)?

Z góry dziękuję

Napisany przez Bauen
Cześć wszystkim,

Mam pytanie odnośnie Signal Iduna:

Czy ktoś wie, czy Signal Iduna wypłaca środki w zależności od postępu prac budowlanych, czy tylko po przedstawieniu faktur, czy może obie te opcje się sumują?

Z góry dziękuję.

Napisany przez Bauen

Czy signal zrobił już obniżkę marży bezpieczeństwa, nie wiem jeszcze, ale skontaktowałem się z nimi, ponieważ warunki długiego okresu wiązania oprocentowania wydają mi się naprawdę korzystne.

Czy dowiedziałeś się już czegoś od Signal Iduna??

Napisany przez NaTwoim13
We wtorek pan Nagel z Hamburga odwiedza nas!

Napisany przez Bauen
Hallo Panie Buhmann,

chciałem się dowiedzieć, czy są jakieś nowości dotyczące Signal Iduna.

Czy Pan Nagel był u Państwa w biurze.

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Bauen,

tak, Pan Nagel był dzisiaj o 13:00 i podjęto decyzję o współpracy.

kredyt jest bardzo korzystny w długoterminowej strefie oprocentowania, jeśli jest sensownie wykorzystany i odpowiednio przygotowana jest finansowanie!
Na pewno będziemy to uwzględniać w przyszłości!

Napisany przez Bauen
Witaj Panie Buhmann,

czy mógłby Pan coś powiedzieć na temat procedur wypłat w Signal Iduna przy wypłacie pożyczki, zwłaszcza przy budowie nowego budynku?

Z góry dziękuję

Pozdrowienia

Napisany przez verschaukelt
Szkoda, że doradca oferuje pożyczkę, ale nie potrafi wyjaśnić warunków i wszystkich innych pytań. Przecież doradca jest za to płatny.

Zapytanie dotyczące tych warunków będzie rozpatrzone w ciągu 24 godzin. Jeśli Signal Iduna Bausparkasse zdecyduje się na zawarcie umowy kredytowej na tych warunkach, odpowiednie dokumenty zostaną wtedy zażądane, a umowa do podpisania zostanie wysłana pośrednikowi lub klientowi.

Signal Iduna płaci zgodnie z postępem prac i będzie żądać faktury oraz szybko wypłacać odpowiednie kwoty klientowi. Szczególnie istotne dla klienta w przypadku nowych budynków jest to, że powinien on płacić tylko zgodnie z postępem budowy i tylko wtedy, gdy wszystkie umieszczone prace zostały wykonane w pełni i prawidłowo. Nigdy nie ma zaliczki, ponieważ w przeciwnym razie wkrótce pojawi się kolejne miłe sprawozdanie w telewizji... Koszty związane z notariuszem, wpisami, zakupem działki, itp. również.

Nie ma przymusu zawierania ubezpieczeń - w przeciwnym razie byłoby to niedozwolone sprzężenie usług!

Jednak warto wykupić ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej właściciela działki budowlanej oraz ubezpieczenie Feuerrohbau. Na pewno zostanie to zaoferowane przez doradcę, ale można także wybrać innego dostawcę. Feuerrohbau jest bezpłatne, jeśli później przechodzi w polisę ubezpieczenia budynku mieszkalnego po oddaniu budynku do użytku.

Napisany przez NaTwoim13
Należy jednak pamiętać, że wypłaty ze środków pożyczkowych na konto klienta ze strony Signal Iduna będą dokonywane wyłącznie w wyjątkowych przypadkach. Warto szczególnie zwrócić uwagę na ten fakt, jeśli chce się opłacić poszczególne usługi tak.

Napisany przez Eonas
Cześć czytelniku forum,

Jestem obecnie w trakcie decyzji o sfinansowaniu przez Signal Iduna. Dostałem bardzo dobrą ofertę:

Oto moje liczby:

Całkowity koszt 240000
Wypłata 220000
Własny kapitał 10000
pożyczka 10000

pożyczka zostanie podzielona na 50000 euro KfW 153 i 170000 euro pożyczki.
Ogólnie rzecz biorąc, jest to niezbyt korzystna sytuacja, ponieważ jest niewielki kapitał własny i zbyt wysoka (moim zdaniem) wartość obciążenia.

Oto jednak wartości odsetkowe dla pożyczki w wysokości 170000 euro:
3,25 Soll
3,3 Eff
Możliwa dodatkowa spłata nieograniczona od 5 roku.
Okres wiązania odsetków (30 lat!) do końca spłaty.
Nasze łączne dochody wynoszą prawie 4600 euro, 1 pracownik, 1 urzędnik.

Co o tym sądzicie?

Napisany przez NaTwoim13
Jaki okres czasu jest ustalony dla oprocentowania?

Jak skonstruowana jest ta oferta?

Signal Iduna musiałaby sfinansować część kosztów pobocznych zakupu, nie sądzę, że ta oferta jest zrównoważona, myślę, że nie da się tego w ten sposób przedstawić.

Napisany przez verschaukelt
To powinno być możliwe. SI ma pulę, która faktycznie można zablokować na 25 do 30 lat. A koszty nabycia nie stanowią problemu.
Jednakże nie znam sytuacji, w której spłata jest nieograniczona. Zazwyczaj wynosi 5%, a 10% kosztuje niewielką dopłatę.

Proszę sprawdzić koszty nabycia, notariusze mocno zaatakowali od 1 sierpnia, zdecydowanie podnieśli opłaty! Nie chcemy, aby pojawiła się luka.

Napisany przez NaTwoim13
Czy Signal Iduna finansuje koszty nabycia? Raczej nie, zwłaszcza nie w ramach tego specjalnego programu - 30 lat stała stopa - który obecnie oferują bardzo korzystnie!!! Maksymalnie 80% kosztów zakupu i produkcji są finansowane, dodatkowo 50 000 euro z KfW. Ponadto Signal Iduna przeprowadza własną wycenę wartości obciążenia. Oznacza to, że jeśli cena zakupu wynosi 250 000 euro, a Iduna potwierdza wewnętrznie wartość, można otrzymać maksymalnie 200 000 euro (80%) z programu specjalnego i 50 000 euro z KfW. Każdy euro ponad tę cenę zakupu wymaga kapitału własnego, a koszty nabycia tak czy inaczej, ponieważ nie są uwzględniane w wartości nieruchomości.

Jeśli cena zakupu wynosi np. 300 000 euro, brakuje już środków (które muszą zostać pokryte z kapitału własnego i kosztów nabycia), ponieważ 80% z tego to 240 000 euro plus maksymalnie 50 000 euro z KfW wynosi łącznie 290 000 euro, brakuje więc już 10 000 euro, których Iduna nie może sfinansować, przynajmniej nie zgodnie z warunkami oferowanymi przez program specjalny, a warunki odsetkowe Iduna mogą być pod pewnymi warunkami znów korzystniejsze w innych firmach.

Napisany przez Radiohead
Ponieważ również planuję kredyt hipoteczny, zainteresowałem się ofertami różnych dostawców. W związku z tym mogę pomóc w kwestii okresu trwania umowy Klienta Signal Iduna z poprzedniego pytania: okres trwania wyniesie tutaj 30 lat, a efektywna stopa roczna będzie ustalona na cały okres kredytowania. W przypadku 20-letniego okresu trwania można natychmiast rozpocząć dodatkowe spłaty, podczas gdy w przypadku 30 lat, zgodnie z opisem, możliwe jest to po 5 latach. Dodatkowe spłaty roczne są ograniczone do 5%, a dodatkowa spłata w wysokości 10% może być możliwa bez dodatkowych opłat, o ile całość finansowania uważana jest za solidną przez pośrednika. Co przyciągnęło moją uwagę w ofercie Signal Iduna, to możliwość bezpłatnej rocznej zmiany normalnego wskaźnika spłaty od 1% do 5%. Moja oferta wygląda następująco: Łączna kwota 215000€ Kapitał własny: 65000€ Do finansowania: 150000€ Stopa procentowa 3,45% (efektywna) na okres trwania 20 lat. Rozpocząłem spłatę z 3%, więc cała kwota będzie spłacona w ciągu okresu kredytowania bez dodatkowych spłat. Dodatkowe spłaty do 10% całkowitej sumy są możliwe w dowolnym momencie. Z pewnością istnieją oferty o niższej efektywnej stopie rocznej, ale dla mnie ważna jest elastyczność finansowania i wysokie dodatkowe spłaty.

Napisany przez NaTwoim13
Po 5 latach pożyczkę można spłacić w całości lub częściowo, dodatkowe wpłaty można dokonywać już po upływie 1 roku.

Napisany przez Stefan_B
Cześć,

chciałbym zapytać o Waszą opinię. Na razie nie złożyłem jeszcze żadnej oferty, ale chciałbym zapytać, jak rozsądnie oceniacie mój zamiar.

Cena zakupu obiektu: 237 600 €
Koszty dodatkowe zakupu (podatek od nabycia nieruchomości, notariusz, księga wieczysta): 15 919 €

Całkowity koszt: 253 519 €

Kapitał własny: 40 000 €

Potrzebne finansowanie

KFW (Program 124): 50 000 €
Signal Iduna: 163 519 €

Przeczytałem kiedyś w raporcie z 2012 roku, że Signal Iduna uważa KFW 124 także za kapitał własny (KFW jak kapitał własny: tak). Jeśli to prawda, to udział obciążenia wynosi tylko 163 519 / 237 600 = 68,8%. Czyż nie? Moje pytanie brzmi właściwie tylko tak: czy ten konstrukcja wydaje się wykonalna dla normalnego dochodu? Nie mam żadnych innych kredytów/zobowiązań.

Pozdrowienia!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Stefan B,

finansowanie jest możliwe - na podstawie podanych przez ciebie danych - w Signal Iduna pod względem zakończenia.

Napisany przez Stefan_B
Dziękuję za odpowiedź.

Czy możesz mi powiedzieć, czego mniej więcej oczekują finansiści od zabezpieczonego dochodu netto? Jak już wspomniałem, nie mam żadnych bieżących kredytów. Ostatnia rata kredytu została spłacona w październiku. Prawdopodobnie jeszcze nie miało to wpływu na moją historię kredytową, prawda? Pytam, ponieważ każdy oblicza wymagany budżet na życie (jedzenie itp.) inaczej. Niektórzy mówią o kwocie 900€. Inni mówią o 30% z dochodu netto itp.
Finansowanie planuję realizować samodzielnie, a gospodarstwo domowe składa się tylko z jednej osoby - mnie. Nie muszę więc utrzymywać nikogo innego. Czy dochód netto w wysokości 2700€ miesięcznie może być wystarczający? Jak duże znaczenie ma ranking w rejestrze kredytowym (Schufa)? Mój ranking był kilka miesięcy temu na poziomie 95,39%. Jednak jak czytam, to nawet moje otoczenie wpływa na ten ranking. Czyli wygląda na to, że można mieć gorszy ranking, jeśli sąsiadów nie cechuje chęć spłacania długów. Czy to tylko plotka?

Pozdrawiam!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Stefan_B,

Dochód netto jest całkowicie wystarczający, ale wynik w Schufie jest trochę niski. Jednak banki stosują własne oceny kredytowe, ale ogólnie rzecz biorąc, wynik bazowy w Schufie poniżej 95% można uznać za zadowalający dla banków, zwłaszcza takich jak Signal Iduna.

Ocena w Schufie jest także wpływana m.in. przez lokalizację zamieszkania.

Napisany przez Stefan_B
Cześć.

Wczoraj wieczorem sprawdziłem swoją bieżącą ocenę online.

Teraz wynosi ona 95,66%. Jest więc minimalnie lepsza niż trzy miesiące temu. Ale widzę tam nadal kredyt, który został spłacony przed czasem dwa miesiące temu. Kliknąłem więc w link do wyjaśnienia i zobaczymy, co się stanie.

Zrobiłem zapytanie na stronie signal iduna, podając ogólne dane. Zobaczymy, co odpiszą. Mój doradca finansowy z comdirect również dostał moje dane, mam nadzieję, że będzie mógł złożyć mi kilka ofert finansowych.

Jeśli będę miał wszystkie dane/dokumenty, ile mniej więcej zajmie podjęcie decyzji kredytowej? Pytam, ponieważ podpisałem rezerwację u pośrednika. Ta rezerwacja nie może być utrzymywana przez miesiące.

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zazwyczaj decyzja kredytowa przez finansujący bank następuje szybko. Warunkiem koniecznym jest jednak posiadanie wszystkich dokumentów przez bank, które są wymagane. Normą jest, że finansowanie jest często w 90% lub 95% kompletnie złożone przy składaniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata