Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Zachować mieszkanie własnościowe czy sprzedać?

Napisany przez Schubidu24
Cześć,

właśnie zarejestrowałem/a się, mając nadzieję otrzymać tutaj radę dotyczącą mojej sytuacji.

W skrócie o mojej sytuacji:

Mam 24 lata, jestem na 4 semestrze studiów, pracuję dodatkowo, a moja praca na pełen etat zostanie rozbudowana przynajmniej na część etatu w przyszłym roku. Mieszkam z chłopakiem, który również studiuje i obecnie jest na trzecim semestrze. Obydwoje odbyliśmy szkolenie zawodowe przed studiami.

Problem:

W naszym wieku to raczej luksusowy problem, który jednak sprawia mi trudności.

Mieszkamy w mieszkaniu własnościowym mojego ojca, płacimy minimalny czynsz i co miesiąc coś dodatkowo, jeśli nam coś zostanie. Ojciec kupił mieszkanie dla mnie 3,5 lata temu i miałem je przejąć po ukończeniu szkolenia, gdy będę zarabiał(a) na pełen etat. Teraz, gdy studiuję, możliwe to będzie dopiero po znalezieniu stałej pracy. Mój ojciec także mieszka w tym domu (7 mieszkańców) i również jest właścicielem swojego mieszkania.

Chciałby kupić Dom w ciągu najbliższego roku lub dwóch i sprzedać swoje mieszkanie. Jego mieszkanie znajduje się na parterze i ma mały ogródek z przodu. My mieszkamy w mieszkanie dwupoziomowe na poddaszu bez balkonu ani ogrodu, co szczególnie latem jest uciążliwe ze względu na słabą izolację...

Mam uczucie, że chciałbym sprzedać mieszkanie. Nie jestem jednak pewien, czy w sytuacji finansowej nie byłoby lepiej je zatrzymać i zaakceptować negatywne aspekty. Przedstawiam krótko swoje przemyślenia za i przeciw:

Za

+ bezpieczna lokata kapitału
+ emerytura
+ ułatwia nam zakup domu (chcemy za kilka lat założyć rodzinę)
+ bardzo dobre połączenie komunikacyjne
+ sklepy w okolicy
+ pole w 2 minuty odległości
+ wyposażenie (otwarte belki, wanna i prysznic, płytki, deski)

Przeciw

- słaba izolacja
- fabryka stalowa obok (czasami może być dość głośno, drży czasem i jest zapach)
- brak balkonu ani tarasu
- schodki przestrzenne (wymagające przyzwyczajenia i odstraszające przy sprzedaży)
- nasze koty nie mają możliwości wyjścia na zewnątrz
- Zakład ma być zmniejszony w naszym kierunku, co oznaczałoby więcej ruchu podczas zmiany zmiany
- większe naprawy są możliwe tylko przy pomocy rodziców (okna, dach itp.)

Mój ojciec mówi, że to moja decyzja, on kupił mieszkanie i teraz mogę zdecydować, co z nim zrobić. Chce tylko odzyskać pieniądze, które jeszcze jest winien bankowi, cała reszta może być dla nas.

Jestem po prostu przytłoczony tą decyzją i mam nadzieję, że możecie mi doradzić. Nie chcę nikomu zawracać głowy związanej z naprawami m.in. i po prostu trudno mi oszacować, w jaki sposób otoczenie będzie się dalej zmieniać z powodu fabryki.

Jestem wdzięczny za każdą radę

Napisany przez eichi
Interesuje mnie, jaka byłaby czynsz, gdybyście wynajmowali, oraz za jaką cenę wynajęlibyście inne mieszkanie. Jeśli istnieje duża różnica, to być może istnieje trzecia opcja, w zależności od znaku różnicy: wynajęcie i wynajęcie innego mieszkania...? (Ale musi się to naprawdę opłacać)

Jeśli wynajmielibyśmy nasze obecne mieszkanie, moglibyśmy za nie pobierać 420 €. Gdybyśmy wynajmowali gdzie indziej, chcielibyśmy maksymalnie wydać 550 €. Więc wynajem i wynajem gdzie indziej nie opłacałby się. Ponadto, obawiam się obecnych problemów (naprawy, zmiany spowodowane przez huty stalowej) oraz obawiam się najemców-nomadów.

Napisany przez eichi

...jeszcze boją się lokatorów-nomadów.

Chciałbym zobaczyć proporcje pomiędzy lokatorami-nomadami a strachem przed nimi.

Często mam wrażenie, że proporcja wynosi 1:1000. Trzeba najpierw znaleźć tylu lokatorów-nomadów, żeby strach miał chociaż sens! Przecież przecież i tak wcześniej sprawdzasz potencjalnych najemców.

Ale jeśli finansowo się nie opłaca, to po prostu nie ma sensu. Choć nie mogę zrozumieć kosztów napraw. Zazwyczaj jako właściciel wlicza się je w czynsz, który potem płacisz razem z tymi 550€.

https://www.focus.de/immobilien/miet...id_577663.html
Według tego raportu w ciągu ostatnich 44 lat były 1500 znanych przypadków lokatorów-nomadów. Jeśli trafią ci się lokatorzy-nomady, zdecydowanie warto zacząć grać w lotto!

Napisany przez Spessartraeuber
Można spróbować wystawić mieszkanie na sprzedaż i zobaczyć, ile można za nie dostać.

Następnie można na podstawie tej kwoty zdecydować, czy sprzedać czy nie.

Napisany przez Dahut
Zapytaj po prostu maklera, ile realistycznie możesz uzyskać za mieszkanie. Obecnie ceny nieruchomości są relatywnie wysokie. Może się okazać, że warto sprzedać.

To już zrobiliśmy, niestety dostalibyśmy tyle, ile wydaliśmy na mieszkanie.

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Jestem naprawdę przytłoczony tą sytuacją i mam wrażenie, że nikt nie zna rozwiązania?!

Nasz pośrednik dzisiaj rano zadzwonił, w sobotę przyjdą zainteresowani na oglądanie. Jeśli kupią bez negocjacji, zarobilibyśmy 15 000 € zysku, który jednak musiałby być opodatkowany. Jeśli będą negocjować i obniżymy cenę, to oczywiście zmniejszy to nasz zysk :/

Czy dla nas ma sens obniżenie ceny dalej?

Jak oceniacie obecną sytuację w Niemczech?

Co jeśli przejmę mieszkanie po studiach? Czy będziemy znowu musieli zapłacić podatki? Koszty notarialne? Co jeszcze?

Czy jako początkujący pracownik z bardzo niskim kapitałem własnym warto przejąć mieszkanie?

Bardzo wdzięczny za wszelkie rady!

Napisany przez Paul3
Jestem trochę starszy niż wy i obecnie sprzedaję mieszkanie. Miałem złe doświadczenia z najemcami.

Moje dalsze rozważania dotyczące sprzedaży to:

1. Liczba ludności w Niemczech maleje, co oznacza również spadek cen nieruchomości - przynajmniej z długoterminowej perspektywy.

2. Inwestując w nieruchomości, zawsze jest się związany z jednym miejscem, co dla młodych ludzi na pewno nie jest idealne, ja też chcę pozostać mobilny.

3. Planuję zainwestować uzyskane środki ze sprzedaży w fundusze akcyjne, nawet w moim zaawansowanym wieku, dla młodych osób tego rodzaju inwestycja długoterminowa jest jeszcze bardziej atrakcyjna.

Dlatego uważam, że inwestycja w nieruchomości jest mniej atrakcyjna dla młodych osób niż inwestycja w fundusze akcyjne - z długoterminowej perspektywy. Inwestycja w nieruchomości jest bardziej stresująca i czasochłonna. Przynajmniej takie mam doświadczenia.

Jak zawsze: Po fakcie wszystko wydaje się jasne.

Mam nadzieję, że podejmiecie właściwą decyzję.

Pozdrowienia, Paul

Napisany przez Rieu
Chwilowo kilka myśli:

- 15 000 EUR w trzy i pół roku (po odliczeniu podatków) nie jest takie złe, jeśli przez ten czas tylko płaciłeś czynsz, prawda?
- Zazwyczaj sprzedaż po 3,5 roku się nie opłaca, ponieważ w przypadku klasycznej spłaty w wysokości 1%, koszty nabycia przewyższają spłatę. Jak wygląda finansowanie w kontekście odszkodowania za wcześniejszą spłatę?
- Podwyżka ceny nieruchomości z wymienionymi wadami (położenie przy hucie, brak balkonu, schodki łazienkowe) w tak krótkim czasie raczej nie była realna.
- Dlaczego naprawy dachowe są możliwe tylko z rodzicami? To przecież budynek wielorodzinny, prawda? Co mówi o tym deklaracja podziału? Kto płaci? Co znajduje się w funduszu remontowym? Koszty okien mogą zostać przerzucone na właścicieli. Warto to jeszcze raz sprawdzić. W najgorszym przypadku może istnieje zagrożenie specjalnego obciążenia.
- Do kosztów notarialnych dochodzą jeszcze koszty księgi wieczystej i podatek od nabycia nieruchomości.
- Czy chcecie zachować mieszkanie, aby za 5-7 lat kupić Dom? Finansowanie mieszkania, aby potem finansować Dom, rzadko kiedy się udaje. I: Mieszkanie musiałoby wtedy w ciągu 5-7 lat zostać sprzedane!!!
- Jeśli mieszkanie wam się nie podoba (-> koty), to warto się stamtąd wyprowadzić. Zastanawiam się tylko, dlaczego Twój ojciec kupił mieszkanie, skoro wam się nie podoba!?!

Pozdrowienia

Rieu

PS: Pomysłem byłoby również, żebyście się wprowadzili na parter, a Twój ojciec sprzedałby mieszkanie na poddaszu...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata