Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opinie

Napisany przez semmlerob
Cześć,

planuję zakup nowego domu szeregowego od dewelopera:
Koszt 210 000 euro + 6,5% NK.

Otrzymamy 36 000 euro w prezencie od moich rodziców
90 000 euro otrzymamy jako kredyt z WFB NRW w wysokości 1%.
Moje dochody wynoszą 2110 euro netto
plus raz zasiłek rodzinny.
Moja żona jest gospodynią domową.
Mamy oboje po 31 lat.

Czy uważacie, że nasze plany są realistyczne?

Napisany przez Prometheus

Moja żona to Dom.

Więc Twoja żona jest dość droga

Nie żartuję: to brzmi sensownie i zdecydowanie jest coś na przyszłość! Tylko co mnie interesuje: czy nie wkładacie swoich oszczędności i czy pieniądze pochodzą od rodziców, czy są one podarowane czy pożyczone? Nawet jeśli to rodzice dają, warto to ustalić w umowie.

Napisany przez semmlerob
Pieniądze są darowane, a nasz kapitał własny chcemy przeznaczyć na ogród itp. i zachować jako rezerwę.

Napisany przez Spessartraeuber
Patrząc na podane liczby:
210.000 kosztów budowy
13.650 kosztów dodatkowych
36.000 EK (podarowane przez rodziców)
Wniosek: 187650 € trzeba sfinansować
90.000 z tego do 1%
Pytanie: jak długo będzie trwać zobowiązanie odsetkowe?
Pozostałe 97650 np. na 15 lat przy 3%
Co oznacza, że miesięcznie trzeba zapłacić 320€ odsetek.
Jeśli spłaca się zobowiązanie z oprocentowaniem 2%, miesięczna rata może wynosić około 630€.
Można więc powiedzieć:
Jeśli można dobrze żyć z pozostałych około 1500 + zasiłku dla dzieci, to plan jest realistyczny.

Napisany przez Tom1963
Przy spłacie 2% na koniec okresu związania oprocentowania po 15 latach niestety spłacone zostaje tylko 30%, czyli pozostaje jeszcze 70% do spłaty.

A to może być nawet na gorszych warunkach.

W okresach niskich stóp procentowych lepiej jest spłacać szybciej, ponieważ przy tej samej obciążeniu można spłacić więcej.

My (mieliśmy do wyboru DIBA i PSD) zdecydowaliśmy się na kredyt pełniący funkcję spłaty kapitału w ciągu 21 lat przy ustalonym oprocentowaniu.

W ten sposób będziemy pewni, że na końcu okresu kredytu nieruchomość będzie w pełni opłacona.

Dla pełniącego funkcję spłaty kapitału (190 000 EUR) powinniście przewidywać kwotę około 1000 EUR miesięcznie. W przypadku wynajmu części nieruchomości kredyt staje się bardziej przystępny.

Ale zdarzyć się może, że nagle najemca się wyprowadzi.

Należy również uwzględnić ryzyko tego rodzaju (brak najmu). Ponadto uzyski z najmu trzeba opodatkować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata