Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie o kredyt z zaliczką - odszkodowanie za wcześniejszą spłatę

Napisany przez Oliver68
Cześć wszystkim,
próbowałem znaleźć odpowiedź na moje pytanie w tej obszernej dyskusji, ale niestety nie udało mi się.

Moje zmartwienia:
Mój obecny kontrakt wygasa w czerwcu 2015 roku. Poprosiłem mojego banku o ofertę kredytu z terminem. Bank poinformował mnie, że nie oferuje kredytów z terminem, a ja otrzymam ofertę 6 tygodni przed wygaśnięciem umowy.
Mogę również skorzystać z oferty innego banku.
W związku z tym zasięgnąłem ofert innych banków i znalazłem jedną, która mnie zadowala.

Moja umowa kończy się w czerwcu 2015 roku, a kredyt w nowym banku zaczyna się w lipcu 2015 roku.
Teraz moje pytania:
- jeśli anuluję obecny kredyt na czas do 01.07.15, nie powinny pojawić się żadne kary przedterminowe?
- jakie koszty zmiany będą mnie dotyczyć (cena kupna RMH 180 tys. €, do sfinansowania 157 tys. €)?

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi na moje pytania.

Pozdrowienia
Oliver

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Oliver68,

Opłaty za zmianę, to jedynie opłaty za cesję zastawu wynoszące około 100 do maksymalnie 200 euro!

Nie musisz wypowiadać pożyczki, po prostu nie przyjmujesz oferty prolongacyjnej starego banku i spłacasz starą pożyczkę w terminie wyznaczonym przez nowy bank. Nowy bank automatycznie skontaktuje się z twoim starym bankiem, zgromadzi wszystkie wymagane informacje i w drodze dyspozycji zapłaci stary dług. Dlatego też podpisujesz osobno wraz z umową kredytową w nowym banku polecenie spłaty z odpowiednimi pełnomocnictwami dla nowego banku!

Jeśli masz dobrą ofertę na przewlekłą pożyczkę, dziwi mnie, dlaczego bank lub pośrednik nie wyjaśnił ci tego jednolitego procesu spłaty!

Jaka jest ta oferta? Jaką sumę finansowania w stosunku do wartości nieruchomości i z jakim oprocentowaniem ci zaoferowano?

Napisany przez Oliver68
Cześć noelmaxim,
dziękuję za informację. Powiedziano mi, że mogą wystąpić opłaty za rozwiązanie, ale nie podano mi dokładnej kwoty.
To zależy od banku, który ma być rozwiązany.

Co do mojej oferty, która wydaje mi się atrakcyjna.
Obecnie mam zabezpieczenie stopy proc. na 10 lat w wysokości około 4,6%, które wygasa w czerwcu 2015 r. Mój celem było skorzystanie z obecnie niskich stóp procentowych na rzecz kredytu pełnego spłacenia. Nowa oferta wygląda następująco:
28 lat 11 miesięcy 2% spłaty, oprocentowanie nominalne 3,57% (z dodatkowym opłatą za przedłużenie terminu).
Możliwa bezpłatna dopłata max. 25%.
Cena zakupu domu szeregowego w 2005 r. to 179.000 EUR. Do spłacenia w lipcu 2015 r. 157.000 EUR.

Moim zdaniem to dobry pakiet.
W zeszłym roku próbowałem już raz, różni pośrednicy/banki oferowali mi maksymalnie 15 lat, dlatego nie chciałem zawierać kredytów z dodatkową opłatą za przedłużenie terminu.

Pozdrowienia
Oliver

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Oliver 68,

3,57% na 28 lat stałego oprocentowania? Od jakiego banku jest ta oferta?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata