Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Rynek wschodzący

Napisany przez richard100
Jak często można było przeczytać w różnych gazetach, internecie, telewizji itp., jak dobrze jest inwestować na rynkach wschodzących. Tam są szanse... ? Jako stary wyjadacz (także pod względem wieku) miałem tylko lekko przyśinh mi się uśmiech. Zbyt ryzykowne dla mnie jest inwestowanie tam, gdzie prawa demokratyczne nie są jeszcze w pełni ugruntowane. Fiasko Argentyny z lat 70. za czasów Videli zapadło mi w pamięć zbyt mocno. (Chociaż muszę przyznać, że wtedy nie byłem dotknięty tą sytuacją, ponieważ nie byłam jeszcze wtedy aktywny na giełdzie) Teraz zdarzenia zaczynają potwierdzać moją tezę; Wenezuela, Boliwia. Argentyna nie wychodzi na prostą. Czy nastąpi to samo w Meksyku?? Mają obecnie dwie izby. A co z Chinami? Demokracja pozdrawia. Ewolucja czy rewolucja? Teraz jeszcze Tajlandia. (Zobacz fragment z FuW.) Dla mnie jest tylko jedno rozwiązanie: trzymać się z daleka. Inwestuję tylko w UE/USA. To tylko moje osobiste zdanie. ? Pozdrowienia, Rich. Tajlandia zniechęca inwestorów. Ograniczone prawo własności. Czy Tajlandia ostatecznie zniechęci obcych inwestorów i bezpośrednich inwestorów? Po wprowadzeniu kontrowersyjnych kontroli przepływu kapitału w grudniu przez wojskową rządzącą po zamachu, które zostały częściowo odwołane, rząd w Bangkoku idzie krok dalej. Rząd chce znacząco ograniczyć prawo głosu zagranicznych firm, które posiadają udziały w tajskich firmach. Według ministra finansów Pridiyathorn Devakula, w ciągu dwóch lat zagraniczne firmy musiałyby zmniejszyć swoje prawo głosu poniżej 50%. Rząd zainstalowany przez wojsko już zaakceptował nowe przepisy dla zagranicznych firm. Firmy i inwestorzy zagraniczni, którzy odnieśli przynajmniej częściowe zwycięstwo w częściowym zniesieniu kontroli płatniczych, obawiają się, że wiele firm może być zmuszonych opuścić kraj, gdyż trudno przewidzieć, czy wprowadzone zostaną dalsze, jeszcze ostrzejsze prawa. Na giełdzie w Bangkoku indeks Set we wtorek stracił 2,7% i wyniósł 616,75. Mimo niskich wycen akcji inwestorzy powinni unikać inwestycji w Tajlandii.TP

Napisany przez beat
Trudna sprawa, ponieważ praktycznie każda większa firma ma zakład produkcyjny lub coś w tym rodzaju w jednym z takich krajów. Przynajmniej jest to pewna dywersyfikacja, ponieważ firma z UE/USA może zainwestować tylko 25% w tych krajach, a to rozłożone na kilka państw. Ale nie jest to łatwe w tych krajach. Około dziesięć lat temu rozważałem bezpośrednią inwestycję w Wietnam. Po przestudiowaniu Prawa Inwestycji Zagranicznych zrezygnowałem z tego pomysłu z powodu niepewności prawnej. W zasadzie to proste. Im większe ryzyko, tym większy dodatek za ryzyko. Trudne do zrealizowania dla osoby prywatnej, codzienność dla firmy.

Napisany przez beta
Od kilku dni jestem zainteresowany certyfikatem. Może być egzotyczny, bo dotychczas zajmowałem się głównie klasycznymi rynkami wschodzącymi. https://www.derivate.n-tv.de/showpage.asp?pageid=55&pkpnr=341312&inwpnr=118 Szczerze mówiąc, nie obchodzi mnie, co jest w tej koszyku, przecież nie jestem bankierem, czyli brakuje mi odpowiedniej wiedzy. Ale Wietnam jest teraz aktualnym tematem, i to mi wystarcza jako uzasadnienie. Jeśli kiedyś to ruszy (a ja nadal będę w to zaangażowany), to będę wspominał slogany użytkowników B-Portal, takich jak Dany czy Cybercrash: Silne obowiązki właściciela konia albo balsamowanie :-) :-) Przegapiłem jednak to, o czym już wspominałem wcześniej, chociaż było to również związane z certyfikatem :-( : https://www.zertifikate-check.de/suche/profil.m?secu=100024469 Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Drogi Beta Przyjrzałem się uważnie Twojemu postowi i zakupiłem certyfikat. Był naprawdę fajny, dzięki. W tej chwili rozważam raczej wyjście niż zwiększanie pozycji. Mam lekką tendencję do trzymania. Zobaczymy...

Napisany przez Karat
W krajach, w których ponad 2/3 ludności cierpi głód i żyje poniżej granicy ubóstwa, nie powinno się inwestować. Nie zamierzam jednak mówić tutaj o powodach moralnych. Osoby głodujące prędzej czy później zaczną chcieć pozbyć się obcych wyzyskiwaczy. Tak dzieje się w wielu krajach azjatyckich i w Ameryce Południowej. Co dopiero mówić o Afryce. W Ameryce Południowej walka o dystrybucję jest już w pełni rozpoczęta. Świadczy o tym również wiele zmian na rzecz lewicowych rządów. Czy jednak będzie to lepsze dla ludności, pozostaje dyskusyjne! Prawdopodobnie po prostu inne grupy społeczne będą napełniać worki, a lud nie osiągnie nic więcej niż dotąd. Dobrymi przykładami są Rosja oraz wcześniejsze republiki radzieckie, które są obecnie częściowo rządzone przez absolutnych dyktatorów (którzy zdobyli 99% głosów!). Wszędzie bomba zegarowa tik-takuje, a lonty stają się coraz krótsze. Kiedy zostaną zapalone, runie szybko. Głodujący nie mają nic do stracenia. Karat

Napisany przez beat
usunięty

Napisany przez Karat
Beat, dlaczego drwisz z mojej opinii? Po prostu wyraź swoje zdanie, to wystarczy. Karat

Napisany przez beat
@Karat Myślałem, że tylko wyraziłem swoje zdanie. Nigdy nie miałem zamiaru obrzydzać twojej wypowiedzi. Przepraszam i usunąłem treść posta.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat, stary domek Dlaczego jesteś taki wrażliwy? Czy interesy jeszcze nie idą tak dobrze w nowym roku? Możesz się pocieszyć, u mnie też jeszcze nie. Kolejna kwestia dotycząca rynków wschodzących. Można to także spojrzeć z perspektywy społecznej inwestycji. Inwestuje się w kraj, który nie ma się tak dobrze jak te zachodnie. Poprzez inwestycje wprowadza się pieniądze do kraju, które mogą być wykorzystane na budowę infrastruktury itp. Jeśli w rezultacie powstaje ładny zwrot z inwestycji, ponieważ kraj rozwijający się rzeczywiście coś robi, a pieniądze nie są przekazywane tylko do kieszeni rządu lub innych skorumpowanych osób, to jest to sytuacja win-win.

Napisany przez richard100
Cześć Cupra, Nie mam nic przeciwko inwestycjom, jeśli mogą one pomóc krajowi. Sytuacja, w której obie strony zyskują, zawsze jest dobra. Jestem jednak bardzo uczulony na kraje, które po prostu przejmują inwestycje. Motto brzmi: Aktualnie jesteśmy w trudnej sytuacji, potrzebujemy pieniędzy. Oznacza to utratę całej inwestycji. Nie jestem do tego gotowy i po prostu odradzam takie podejście. Na rynku jest obecnie wiele przykładów takich działań. Obligacje argentyńskie, RD w Rosji, Wenezueli. W przypadku RD po prostu stwierdzono, że nie spełniają już przepisów dotyczących ochrony środowiska. :cry: To są metody mafijne. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Oczywiście istnieje ryzyko. Inwestycje na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Łacińskiej z pewnością nie są dla słabych nerwów, ale w ciągu ostatnich czterech lat przyniosły świetne zyski. Ale jak pięknie zauważyłeś, dlaczego patrzeć dalej, skoro w Nowym Jorku, Eurolandzie i Szwajcarii znajduje się wiele pereł. Stabilność polityczna jest tam na pewno większa, a co za tym idzie ryzyko ekstremalnych kryzysów jest mniejsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata