- śr sty 10, 2007 1:41 pm
Jak często można było przeczytać w różnych gazetach, internecie, telewizji itp., jak dobrze jest inwestować na rynkach wschodzących. Tam są szanse... ? Jako stary wyjadacz (także pod względem wieku) miałem tylko lekko przyśinh mi się uśmiech. Zbyt ryzykowne dla mnie jest inwestowanie tam, gdzie prawa demokratyczne nie są jeszcze w pełni ugruntowane. Fiasko Argentyny z lat 70. za czasów Videli zapadło mi w pamięć zbyt mocno. (Chociaż muszę przyznać, że wtedy nie byłem dotknięty tą sytuacją, ponieważ nie byłam jeszcze wtedy aktywny na giełdzie) Teraz zdarzenia zaczynają potwierdzać moją tezę; Wenezuela, Boliwia. Argentyna nie wychodzi na prostą. Czy nastąpi to samo w Meksyku?? Mają obecnie dwie izby. A co z Chinami? Demokracja pozdrawia. Ewolucja czy rewolucja? Teraz jeszcze Tajlandia. (Zobacz fragment z FuW.) Dla mnie jest tylko jedno rozwiązanie: trzymać się z daleka. Inwestuję tylko w UE/USA. To tylko moje osobiste zdanie. ? Pozdrowienia, Rich.
Tajlandia zniechęca inwestorów.
Ograniczone prawo własności.
Czy Tajlandia ostatecznie zniechęci obcych inwestorów i bezpośrednich inwestorów? Po wprowadzeniu kontrowersyjnych kontroli przepływu kapitału w grudniu przez wojskową rządzącą po zamachu, które zostały częściowo odwołane, rząd w Bangkoku idzie krok dalej. Rząd chce znacząco ograniczyć prawo głosu zagranicznych firm, które posiadają udziały w tajskich firmach. Według ministra finansów Pridiyathorn Devakula, w ciągu dwóch lat zagraniczne firmy musiałyby zmniejszyć swoje prawo głosu poniżej 50%. Rząd zainstalowany przez wojsko już zaakceptował nowe przepisy dla zagranicznych firm. Firmy i inwestorzy zagraniczni, którzy odnieśli przynajmniej częściowe zwycięstwo w częściowym zniesieniu kontroli płatniczych, obawiają się, że wiele firm może być zmuszonych opuścić kraj, gdyż trudno przewidzieć, czy wprowadzone zostaną dalsze, jeszcze ostrzejsze prawa. Na giełdzie w Bangkoku indeks Set we wtorek stracił 2,7% i wyniósł 616,75. Mimo niskich wycen akcji inwestorzy powinni unikać inwestycji w Tajlandii.TP