Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej

Napisany przez Griesbart
Cześć wszystkim,

mam stary VW-Bus (83), który niedawno nie przeszedł przeglądu technicznego i aby go odnowić potrzeba trochę więcej czasu i pieniędzy (mniejszy priorytet, na razie mam dwójkę małych dzieci - bus sprawia trudności z fotelikami dziecięcymi i transportem dla tej grupy wiekowej).

Teraz samochód jest odrejestrowany i stoi suchy w tanio wynajętej garażu/szopie. Oznacza to, że ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej jest teraz zawieszone na 18 miesięcy.

Ale co zrobić potem? Samochód działa, chociaż przegląd techniczny może się sprzeciwiać lub lampa tablicy rejestracyjnej może migać. Nie chcę mieć problemów, gdy po 18 miesiącach i trzech dniach miejsce postojowe zostanie zalane ropą lub gdy kilku ludzi zrobi sobie szkodliwą przejażdżkę.

Z chęcią chciałbym go normalnie ubezpieczyć (najlepiej na 7 miesięcy rocznie, z efektem zwiększającej się zniżki), ale z tego co czytam, nie jest to możliwe bez ponownej rejestracji (lub naprawy w celu ponownego zdobycia przeglądu technicznego), pomimo że pozostaje na terenie niepublicznym.

Czy ktoś może mi coś konstruktywnego doradzić? Z góry dziękuję!

Napisany przez Money-Thomas
Cześć, Griesbart,

chciałbym go zarejestrować na sezonowe tablice rejestracyjne.

Od 4 do 10.

Z poważaniem

Thomas

Napisany przez Griesbart
Dziękuję za odpowiedź, Money-Thomas!

Czy nie jest tak, że nawet dla sezonowej rejestracji muszę najpierw przedstawić ważne badanie techniczne (HU/AU)?

Jedynym sposobem, jaki widzę, jest:
1. Przygotowanie pojazdu do kosztownego przeglądu technicznego (czego teraz nie chcę)
2. Zarejestrowanie (sezonowe)
3. Wtedy można go trzymać na zawsze w dowolnym stanie na prywatnej posesji.

To byłaby ogromna biurokracja -
Dlatego uważam, że najbardziej prawdopodobnie istnieje tylko ten sposób.

Chciałbym się mylić i istnieje jeszcze inna droga...

Napisany przez AV-Planer
Cześć Griesbart,

ubezpieczenie w trybie spoczynku jest teraz bezskładkowe przez pierwsze 18 miesięcy. Jeśli chcesz przedłużyć ubezpieczenie w trybie spoczynku po tym okresie, zazwyczaj można to zrobić za opłatą. Jak dotąd, nie będzie możliwe uzyskanie zwykłego ubezpieczenia wraz z podwyżką zniżki za bezszkodową jazdę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata