Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pomoc w podatku od spekulacji

Napisany przez Achim
Cześć, mam średni problem: Urząd Skarbowy chce ode mnie kilka tysięcy euro podatku od spekulacji. Jak mogę zoptymalizować tę płatność podatku? Przecież 2012 rok dopiero się zaczyna, więc na pewno można zrównoważyć straty. Ale jak to zrobić? Co mogę zrobić, aby minimalizować tę podatku? Dziękuję z góry wszystkim ekspertom podatkowym tutaj. PS: Jeśli potrzebne są daty zakupu i sprzedaży lub inne informacje, mogę je tutaj podać.

Napisany przez Achim
Czy naprawdę nikt tutaj nie zna się na podatkach i ich optymalizacji?

Napisany przez Achim
Chętnie przyjmę dwa lub trzy mądre rady dotyczące podatków spekulacyjnych.

Myślałem, że być może można odliczyć wydatki na prywatne fundusze emerytalne. Albo może wydatki na ubezpieczenie na życie albo może dużą umowę oszczędnościową z dużą sumą. Ponieważ umowy oszczędnościowe są również uważane za formę emerytury, więc w związku z tym takie koszty powinny być również możliwe do odliczenia.

Czy nie można po prostu zawrzeć w tym roku drogiej umowy, która jest uznawana jako fundusz emerytalny i następnie zrównać te wysokie koszty z roszczeniem urzędu skarbowego?

Napisany przez Paul3
Odpowiedź kontrowersyjna: Czy ten podatek spekulacyjny pochodzi z zysków z akcji czy funduszy akcyjnych? Jeśli tak, to moim zdaniem zyski z akcji można zrównać jedynie z stratami z akcji. Proszę wyjaśnij dokładnie, co rozumiesz przez podatek spekulacyjny! Pozdrowienia, Paul

Napisany przez Achim
Chodzi o sprzedaż mieszkania własnościowego.

Mieszkałem w nim z moją dziewczyną, ale niestety później wynajęliśmy je. Po prostu nie zwróciłem uwagi na okres posiadania, a teraz po sprzedaży mieszkania z zyskiem muszę opodatkować ten zysk według mojej stawki podatku dochodowego. I to naprawdę nie fajne.

Napisany przez obelix
Trzeba po prostu przełknąć tę gorycz.

Z drugiej strony został przynajmniej osiągnięty zysk. To nie zawsze ma miejsce. Lepiej zapłacić podatek niż wyjść ze stratą.

Nie do końca rozumiem, dlaczego to nie było jasne wcześniej. Pośrednik, notariusz lub bankier również mogliby na to zwrócić uwagę.

Napisany przez Achim
Jakie mam teraz możliwości?

Czy mam rzucić kilka tysięcy euro skarbowi?

Napisany przez obelix

Czy mam rzucić kilka tysięcy euro na podatek dochodowy?

Tak właśnie wygląda obecna sytuacja prawna.

Otrzymałeś te pieniądze. Lepiej niż sprzedać mieszkanie z stratą (musiałbyś to zrobić). Nadal na tym zarobisz.

Jak już wspomniałem, nie rozumiem do końca, dlaczego ta regulacja podatkowa nie była jasna wcześniej. Niemniej jednak możliwe, że masz teraz więcej pieniędzy niż na przykład po sprzedaży po upływie terminu podatkowego.

Napisany przez Achim
Więc nie wiedziałem, że muszę sam korzystać z mieszkania lub pozostawić je puste, aby uniknąć podatku spekulacyjnego przy sprzedaży.

Teraz pytanie brzmi, jak mogę ominąć ten przepis prawa?

Na pewno istnieją luki prawne lub podobne rozwiązania. Na pewno jest jakiś sprytny sposób.

Kiedyś można było starać się o ubóstwo poprzez fundusze. Jak to się robi dzisiaj?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata