Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Oferty pracy w sektorze finansowym – giełda pracy, rynek pracy, ogłoszenia o pracę, oferty zatrudnienia – (doradcy bankowi, specjaliści ds. finansów, analitycy giełdowi, pośrednicy finansowi itd.).

Re: Czy regularne nadgodziny na miejscu pracy są obowiązkowe?

Napisany przez ADMCI4
Teraz muszę zapytać tutaj na forum finansowym, bo sądzę, że tutaj są ludzie, którzy mają dużo wiedzy na ten temat. Moja żona pracuje od dwóch lat w małym wydawnictwie. Jej czas pracy wynosi 25 godzin tygodniowo i dotychczas zawsze było to w porządku. Od trzech miesięcy jednak ma nowego szefa i cały czas musi robić nadgodziny. Są one potem wypłacane, więc po odliczeniu podatków dla klas podatkowych 3 i 5, nie pozostaje nam zbyt wiele. Czy jest zobowiązana do robienia tych nadgodzin, czy może je odrzucić?

Marek

Napisany przez andy1
Pracownik jest zobowiązany do pracy w godzinach nadliczbowych tylko wtedy, gdy jest to przewidziane w ustawie, umowie o pracę, układzie zbiorowym pracy lub porozumieniu zakładowym. Jeśli jednak odmówi się wykonania zgodnie z przepisami nakazanych godzin nadliczbowych, może grozić ostrzeżenie. Więcej informacji znajdziesz na stronie arbeitsrecht.org -> Arbeitnehmer -> Arbeitszeit, niestety nie mogę umieścić linku.
Mam nadzieję, że to pomoże!
Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
To zawsze jest trudne do oceny z daleka, ponieważ szczegóły mogą być bardzo zróżnicowane. Najlepiej, jeśli porozmawia z członkiem komitetu zakładowego, jeśli taki istnieje. Alternatywnie, może skontaktować się z przedstawicielem związkowym.

Napisany przez Kfinner
To jest bardzo delikatna sprawa. Zanim Twoja żona poruszy ten temat bezpośrednio w pracy, powinniście dokładnie zorientować się w sytuacji prawnej. Być może może ona negocjować z szefem, że nadgodziny nie będą wypłacane (a jeśli już tak, to tylko w niewielkiej części), a zamiast tego będzie mogła je wykorzystać jako wolne dni

Napisany przez Frankisar
Podzielam zdanie moich poprzedników. Niemniej jednak nie skupiałbym się zbytnio na przepisach prawnych i ustawach, ponieważ po co się sprzeczać czy odmawiać? Zazwyczaj kończy się to utratą pracy, ponieważ relacje zostają zniszczone.

@Kfinner: Możliwością jest również wykorzystanie zaległych nadgodzin. Jednak w takim przypadku nie mają one sensu, ponieważ, o ile dobrze to zrozumiałam, chodzi tutaj nie o kilka nadgodzin w miesiącu o dobrej sprzedaży, ale o nadgodziny, które regularnie występują każdego miesiąca, czyż nie?

Napisany przez Leni7891
Cześć )) ah tak, ten temat jest mi również dobrze znany. Często zostaję w pracy i robię nadgodziny, które nie zawsze są opłacane... (( A dzisiaj ten sam temat, pracujemy w firmie nad nowym wyposażeniem, dzisiaj po pracy muszę jeszcze obejrzeć nowe meble, nowe komputery i inne rzeczy. A pojemniki z tuszem też już się skończyły. A propos pojemników, czy ktoś zna tani sklep internetowy, w którym można szybko i bezproblemowo zamówić pojemniki? Pozdrawiam, L

Napisany przez Alexander
Najpierw zobacz, co jest napisane w umowie o pracę. Moim doświadczeniem jest, że jest dość powszechne uwzględnienie określonej liczby nadgodzin (np. przy 40 godzinach tygodniowo 2 godziny dziennie, bez dodatkowej zapłaty jest to powszechne w Berlinie). Radziłbym to najpierw wyjaśnić. Być może można także zapytać szefa, czy to będzie regularna praktyka, skoro twoja żona z pewnością nie pracuje 25 godzin bez powodu, a jeśli miałoby to być na stałe, powinna być zawarta nowa umowa o pracę. Ale jak już wspomniałem, najpierw przeczytaj umowę i porozmawiaj z szefem.

Napisany przez 2Bolitho

Najpierw sprawdź, co jest napisane w umowie o pracę. Z mojego doświadczenia wynika, że jest całkiem normalne dodanie pewnej liczby nadgodzin (przy zakładanej 40-godzinnej pracy 2 godziny dziennie, bez dodatkowej opłaty jest to norma w Berlinie). Zalecam najpierw to wyjaśnić. Może warto też zapytać szefa, czy teraz będzie to standardowa praktyka, przecież twoja żona na pewno nie pracuje 25 godzin bez powodu, a jeśli to ma być stałe, powinna zostać podpisana nowa umowa o pracę. Ale jak powiedziałem, najpierw sprawdź umowę i porozmawiaj z szefem.

Czy to jest normalne czy nie, to jedno. Spójrz do Ustawy o czasie pracy: ArbZG - Einzelnorm
Pracownicy pełnoetatowi pracują średnio 8 godzin. Jeśli występują nadgodziny, powinny być one rekompensowane czasem wolnym. Tylko jeśli to niemożliwe (wyjątek), może nastąpić rekompensata finansowa. Tak teoria i prawo. Wiem też, że praktyka często wygląda inaczej. Zwłaszcza u pracowników poza systemem taryfowym. 8 godzin służy przede wszystkim ochronie pracownika. Nikt tego nie wymyślił bez przyczyny, jest to zaplanowane: długoterminowe utrzymanie zdrowia pracownika!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata