Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Nieruchomość jako rezerwa na inwestycje pieniężne.

Napisany przez Lemont
Witajcie,

czytam już od pewnego czasu jako anonimowy użytkownik forum i mam teraz własne zmartwienie, na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi lub nie byłem pewien swojej wiedzy.

W skrócie:
Odziedziczyłem nieruchomość na wsi (w Sauerland. 15 km do autostrady, 40 km do Dortmundu). Z 1952 roku, murowana, podłogi drewniane, ok. 100 m2 + 400 m2 działki przy drodze krajowej. Dobra konstrukcja budynku (bez pleśni, dach szczelny i w dobrym stanie) z garażem, teoretycznie dwie 3,5-pokojowe kawalerki z jednym wejściem, piwnica. Teraz zaprosiłem kilku agentów nieruchomości, aby oszacowali wartość na rynku. Wyceny wynosiły od 50.000 do 80.000 euro. Jedyne problematyczne w nieruchomości jest jej układ, bardzo mała łazienka, ogromna kuchnia, średniej wielkości łazienka i sypialnia, na drugim piętrze znajduje się mała kawalerka 3,5-pokojowa z małą łazienką. Jako przedsiębiorca w branży wykończenia wnętrz zastanawiam się teraz nad nieco nowoczesną adaptacją domu i wynajmem.

Ponadto myślę o wzięciu kredytu bankowego, aby na początku kupić nieruchomość z np. 6 jednostkami mieszkalnymi i dochodami z wynajmu około 25.000 rocznie. Tak postrzegane jako inwestycja kapitałowa, a w przyszłości być może finansowanie kolejnych nieruchomości.

Co o tym sądzicie??

Pozdrawiam

Lemont

Re: Nieruchomość jako rezerwa na inwestycje pieniężne.

Napisany przez 2Bolitho
To, co my o tym myślimy, ostatecznie nie ma znaczenia. Musisz za tym stać. Nie brakuje osób, które zarabiają na życie lub budują zabezpieczenia emerytalne poprzez inwestycje w nieruchomości. Wskazuje to na to, że może to być udane podejście. Oczywiście istnieją również zagrożenia. Szczególnie w czasach kryzysu euro, nieruchomości cieszą się dużym zainteresowaniem, a ceny wzrosły w wielu regionach. Jest to jednak popyt generowany przez dostępny kapitał, a nie przez zapotrzebowanie. Ogólnie rzecz biorąc, żyjemy w kraju z malejącą liczebnością ludności. Mniej osób = mniejsze zapotrzebowanie na mieszkania. Dziś po prostu nie możemy przewidzieć, co się stanie. Szczególnie wtedy, gdy inwestorzy zaczynają ponownie odkrywać inne formy lokat kapitałowych. Ostatecznie jest to jak każde inne przedsięwzięcie - szansa na zysk idzie w parze z ryzykiem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata