- sob sty 13, 2007 3:50 pm
Chcę skorzystać z okazji i kontynuować dyskusję, która rozwinęła się w ramach wątku dotyczącego Micronas. Mam nadzieję, że wypowie się jeszcze więcej użytkowników, zwłaszcza ci, którzy mają dużo doświadczenia z wykresami lub bez nich.Wykresy są dla mnie niezbędne, zawsze je uwzględniam przy podejmowaniu decyzji dotyczących kupna/sprzedaży. Są to jedne z narzędzi analitycznych, których używam. Zapytania są bardzo proste, a wariantów jest bardzo wiele. Szybko możemy prześledzić historię kursu od intraday po dekady. Tworzymy sobie obraz.Faktem jest, że większość ludzi działa zgodnie z logicznymi wzorcami myślowymi, chcemy liczb, statystyk, wzorów itp. (to chyba również konsekwencja mojego technicznego wykształcenia zawodowego :wink: ). Takie wzorce kształtują się na wykresach. Ważna jest właściwa interpretacja (chyba tylko z ogromnym doświadczeniem). Jednak faktem jest również to, że ludzie nagle zachowują się irracjonalnie i pomijają wykresy (psychologia), bo tak, nadal nie jesteśmy maszynami. Nie wszystko można ująć technicznie (instynkt lub intuicja)Mimo wszystko uważam, że można odczytać tendencje i raczej podejmować właściwe decyzje (również zależne od branży/kapitalizacji rynku itp.).Co o tym myślicie? :?: