Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Analiza techniczna, czy ma sens?

Napisany przez Springer
Chcę skorzystać z okazji i kontynuować dyskusję, która rozwinęła się w ramach wątku dotyczącego Micronas. Mam nadzieję, że wypowie się jeszcze więcej użytkowników, zwłaszcza ci, którzy mają dużo doświadczenia z wykresami lub bez nich.Wykresy są dla mnie niezbędne, zawsze je uwzględniam przy podejmowaniu decyzji dotyczących kupna/sprzedaży. Są to jedne z narzędzi analitycznych, których używam. Zapytania są bardzo proste, a wariantów jest bardzo wiele. Szybko możemy prześledzić historię kursu od intraday po dekady. Tworzymy sobie obraz.Faktem jest, że większość ludzi działa zgodnie z logicznymi wzorcami myślowymi, chcemy liczb, statystyk, wzorów itp. (to chyba również konsekwencja mojego technicznego wykształcenia zawodowego :wink: ). Takie wzorce kształtują się na wykresach. Ważna jest właściwa interpretacja (chyba tylko z ogromnym doświadczeniem). Jednak faktem jest również to, że ludzie nagle zachowują się irracjonalnie i pomijają wykresy (psychologia), bo tak, nadal nie jesteśmy maszynami. Nie wszystko można ująć technicznie (instynkt lub intuicja)Mimo wszystko uważam, że można odczytać tendencje i raczej podejmować właściwe decyzje (również zależne od branży/kapitalizacji rynku itp.).Co o tym myślicie? :?:

Napisany przez svx_biker
Dla mnie wykresy są absolutnie niezbędne i stanowią dużą zaletę oraz różnicę w porównaniu do czasów wcześniejszych, gdy czasami musiało się samemu prowadzić listy kursów. Dziś mogę zanalizować tytuł dotąd dla mnie nieznanego w kilka minut. Dynamika cen zawiera opinie wszystkich uczestników rynku i dlatego zazwyczaj jest najważniejszym źródłem informacji.

Napisany przez David
Kto zna mój pseudonim, ten wie, że w 99% pracuję z analizami wykresów i jestem tym bardzo przekonany. Podczas moich pierwszych transakcji na giełdzie nie miałem jeszcze pojęcia, co dokładnie oznacza analiza wykresów, albo raczej, co można dzięki niej osiągnąć. Moje pierwsze doświadczenia na giełdzie były złe, trzy pierwsze transakcje zakończyły się stratą, mimo że byłem przekonany, że to było słuszne działanie. Po osiągnięciu ponad 10% straty zacząłem się bać i wycofałem się z inwestycji. Ku mojemu zdziwieniu, te same tytuły kilka tygodni później były po lepszej cenie, co oczywiście mnie irytowało. Po tych pierwszych inwestycjach zrozumiałem, że nie można tak dalej postępować. Następnie zacząłem szukać informacji w internecie na temat różnych analiz wykresów i zakupiłem książkę: Steve Nison - Technische Analyse mit Candlesticks https://www.amazon.de/Technische-Candlesticks-wichtigen-Formationen-Praxiseinsatz /dp/3898790754 Od tego momentu jestem głęboko przekonany, że analiza wykresów daje lepsze szanse niż brak takiej analizy, mimo że nie wierzyłem w to. Rok później dokupiłem następującą książkę: Benjamin Graham - Intelligent Investieren https://www.amazon.de/Intelligent-Investieren-Bestseller-richtige-Anlagestrategie /dp/3898790649 Słyszałem już od różnych osób, że z wykresu nic nie wynika i że można obrócić go w każdą stronę, aby pasował do dowolnego scenariusza; ja zupełnie nie podzielam tego zdania. Co to jest wykres? Krótko i zwięźle; Psychika i uczucia inwestorów

Napisany przez ADMCI4
Przyznam, że nie mam pojęcia o analizie wykresów... ani o giełdzie ogólnie rzecz biorąc... Mam jednak zawodowo do czynienia z danymi finansowymi firm... I dlatego uważam, że temat giełdy jest dosyć interesujący. Jestem również zdania, że psychika inwestorów odzwierciedla się na wykresie... Jednak jest to przeszłość, a nie przyszłość... A przecież to przyszłość decyduje o cenie akcji w przyszłości, prawda? Wyciąganie wniosków o przyszłości na podstawie przeszłości jest bardzo niebezpieczne, czyż nie? Jako inwestor długoterminowy byłoby dla mnie znacznie bardziej przydatne, gdybym zgłębiał działalność przedsiębiorstwa i jego otoczenie, a następnie oceniał, czy akcje są nisko wyceniane na przyszłość, zakładając spełnienie założeń i perspektyw, które wypracowałem. Jeśli tak się stanie, to akcje z pewnością muszą kiedyś osiągnąć uczciwą wartość. Analiza techniczna na pewno ma swoje zastosowanie... zwłaszcza im krótszy jest czas inwestycji, tym ważniejsza. Jednak dla mnie ma ona raczej funkcję wsparcia, a nie główną podstawę... Ale no cóż... miałaby, gdybym miał jakiekolwiek pojęcie na ten temat... ? Prawdopodobnie moje spojrzenie pochodzi od kogoś, kto właściwie nie ma pojęcia na ten temat... i dlatego jest sceptyczny wobec tej dziedziny... Ale będę się dalej kształcić... kiedy tylko znajdę czas ?

Napisany przez fritz
Ja, sądzę, że można wywnioskować przyszłość na podstawie przeszłości. Człowiek zwykle reaguje w podobny sposób w tej samej sytuacji, przynajmniej przeciętnie. Ja na przykład teraz staram się nauczyć czegoś o analizie technicznej, jestem prawie pewny, że przyniesie to lepsze rezultaty. Ważne jest jednak, aby również reagować na te sygnały i nie próbować iść pod prąd,... tylko dlatego, że wyjątkowo w tym konkretnym przypadku może być inaczej, tak jak bym chciał... Pozdrawiam fritz

Napisany przez Springer
Dla tych, którzy chcieliby się zapoznać z wykresami, oto kilka moim zdaniem dobrych odnośników do uzupełnienia: Sprawdzanie wykresów: https://zkb.is-teledata.ch/html/tools...zer/index.html Oto kilka podstaw: https://www.chartundrat.de/lexikon.htm#formationen Dziękujemy za wasze dotychczasowe opinie.

Napisany przez David
Cześć Springer Jestem bardzo zaskoczony, że tak mało użytkowników wypowiada się na ten temat, ale z drugiej strony kilka miesięcy temu także założyłem wątek Analiza techniczna za pomocą candlesticks (Steve Nison), ale też nie było dużo odpowiedzi. Cóż, wszystko się może jeszcze zmienić. Pozdrowienia i dzięki Dawid

Napisany przez 2cybercrash
Tak, tak, ten temat jest tutaj właściwy. Dziękuję także za interesujące analizy wykresów z często bardzo obiektywnymi i trafnymi komentarzami. Często jest tylko czytane, a niewielu ma coś do powiedzenia. Wielu preferuje konsumowanie niż produkowanie?

Napisany przez beta
@ David Dziękuję Ci za Twoje uwagi. Osobiście nie ufam wyłącznie analizie wykresów. Jednak połączenie jej z jednym lub dwoma zdaniem (tak jak to przedstawiasz) to coś innego. Świetne. Ja bardziej należę do czytelników, ponieważ bardzo rzadko przeglądam wątki SWX i jeszcze rzadziej inwestuję w SMI. Ale to jest wzbogacające! Pozdrawiam

Napisany przez Springer
Pracuję już od jakiegoś czasu z wykresem słupkowym i najlepiej mi się na nim pracuje, ponieważ szczerze mówiąc jest bardzo prosty. Ważne wydaje mi się także precyzyjne śledzenie wolumenów, ponieważ są one wskaźnikiem, jak silny jest trend na wykresie. Wolumeny mogą nawet (jeśli są właściwie interpretowane) wskazać zmianę trendu zanim ta się wydarzy. To, co zawsze przysparza trudności, to słynna formacja dna. Pewne wzorce występujące przez określony czas pozwalają sądzić o formowaniu dna. Jest np. tzw. filiżanka, połączona z wolumenem, sygnalizuje odwrócenie trendu po przekroczeniu brzegu filiżanki i wzrastających obrotach. Troszkę odbiegłem od tematu, przepraszam, wracając do wykresu słupkowego. Trendlinie i kanały również są łatwe do zauważenia, ponieważ widoczne są maksymalne i minimalne wartości. Myślę, że są to podstawowe warunki, aby zrozumieć wykres i działać odpowiednio. Po trochę praktyki, w pewnych momentach zauważa się trend i jego wzorce. Dla specjalnych rodzajów wykresów, takich jak świeczki, mamy specjalistę, potrzeba czasu i praktyki, aby je zrozumieć (czego niestety nie mam, ale może kiedyś będę ;)) No cóż, to tak na marginesie, czekam na kolejne posty od naszych kompetentnych użytkowników.

Napisany przez ADMCI4
Uważam, że przed faktem, że tak wielu użytkowników ufa na wykresach, jest świetne. W przyszłości muszę się chyba bardziej nimi zainteresować. Ale mam jeszcze kilka pytań... prawdopodobnie związanych z moim zawodem. Jeśli przyszły kierunek kursów można łatwo odczytywać z przeszłości, to dlaczego nie wszyscy ufają tej technice? Jeśli ludzie zawsze postępują tak samo, że przeszłość można przenieść na przyszłość, to czy wszyscy, którzy polegają na analizie wykresów, osiągają tylko zyski? Kto ponosi straty na giełdzie? Czy to ci, którzy nie polegają na analizie wykresów... Jestem przekonany, że każdy analityk techniczny, który odnosi rzeczywisty sukces, bierze pod uwagę także inne czynniki i uzasadnia to jednym lub dwoma zdaniami, tak jak robi to David. Jak już wcześniej powiedziałem, nie mam pojęcia o analizie wykresów, ale gdy na to patrzę, wydaje mi się, że taką linię trendu można wprowadzić dość elastycznie... mam wrażenie, że dotknięcie z przebiegiem kursu jest dość przypadkowe. A jeśli przesuniemy ją o dwa milimetry na początku trendu, to pod koniec kanału pojawi się znaczna różnica... Czy się mylę? Tak więc, pozostaję przy swoim zdaniu... Analiza techniczna jest naprawdę dobrym narzędziem, ale tylko jako wsparcie dla innych rozważań. Ale chętnie pozwolę, aby mnie i moje braki pouczyły... Pozdrowienia i miłego weekendu.

Napisany przez svx_biker
technischer pisze: Jeśli przyszły rozwój kursów może być łatwo odczytany z przeszłości, to zastanawia mnie, dlaczego nie wszyscy ufają tej technice?
1. nie można przewidzieć przyszłości, ale można raczej zobaczyć, gdzie obecnie znajduje się dany tytuł (wysoki, niski, rosnący, spadający, itp.) 2. W zależności od horyzontu inwestycyjnego analiza techniczna jest mniej ważna. Patrz również na wskaźniki techniczne. Cytat od technicznego ... czy wszyscy, którzy bazują na analizie technicznej, osiągają zyski? Nie, czasami brakuje umiejętności w realizacji. Czasami straty są zbyt długo przetrzymywane, a zyski zbyt pochopnie realizowane (zamiast odwrotnie). Cytat od technicznego Jak już kiedyś powiedziałem, nie mam pojęcia o analizie technicznej, ale gdy na nią patrzę, mogę zauważyć, że można dość elastycznie nanosić taki trend kanał... mam wrażenie, że dotknięcie z przebiegiem kursu jest dość przypadkowe. A jeśli na początku kanału trendu przesuniesz o dwa milimetry, to na końcu kanału otrzymasz znaczną różnicę... Czy się mylę? Faktycznie, istnieją różne podejścia. Ale ważne jest to, aby patrzeć z długoterminowego na krótkoterminowy trend. Patrz na to na przykład: 10 najważniejszych zasad handlu technicznego

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję, svx-biker To dla mnie wyjaśnienie, z którym mogę teraz bardzo dobrze się zgodzić. W ten sposób mówisz, że wykres stanowi wsparcie dla innych rozważań...

Napisany przez Springer
technical pisze: Jestem przekonany, że każdy technik analizy wykresów, który odnosi naprawdę sukces, uwzględnia również inne czynniki i uzasadnia to jednym bądź dwoma zdaniem, tak jak robi to David. Więc pozostaję przy swoim stanowisku... Analiza techniczna jest naprawdę dobrą rzeczą, ale tylko jako wsparcie dla innych rozważań.
Ja również. Wykres to jeden z wielu czynników przy podejmowaniu decyzji o zakupie/sprzedaży, w tej kwestii całkowicie się z tobą zgadzam! Inne czynniki, które biorę pod uwagę, to na przykład: wskaźniki KUP/KGP (przy czym wskaźnik KUP jest dla mnie dość istotny), branża, maksima i minima roczne, jeśli dane finansowe i wskaźniki bilansowe są wyraźnie widoczne, ale także miejsce na giełdzie ma dla mnie znaczenie. Cytat od technicznego Jak już wcześniej powiedziałem, nie mam pojęcia o analizie technicznej, ale kiedy się na nią przyglądam, wydaje mi się, że taki kanał trendu można dość elastycznie nanosić... Mam wrażenie, że kontakty z przebiegiem kursu są dość przypadkowe. A jeśli przesuniesz dwie milimetry na początku kanału trendu, to na końcu kanału jest już zauważalna różnica... Czy się mylę? Hmm... Nie uważam wykresu za dokładną naukę, nie chodzi o milimetrową dokładność, gdy trend zmiany jest rozpoznany poprawnie, nie ma znaczenia, czy byłeś o 2 mm nieprecyzyjny, ponieważ wzrost będzie znaczny. To właśnie jest analiza techniczna, jak najlepiej rozpoznać trend i odpowiednio zareagować, zawsze będą pewne różnice. Ponadto należy zauważyć, że linie nie zawsze można równie precyzyjnie przeprowadzić za pomocą linijki, aby uzyskać formację, istnieją odstępstwa, na które trzeba po prostu przymknąć oko. Czasami formacja nie ma 100% takiej formy, jakiej powinna mieć zgodnie z teorią (co zdarza się dość często). Innym istotnym punktem jest skalowanie czasowe, na dłuższą metę dane fundamentalne są dość istotne, na krótsze (np. od kilku dni do kwartału) wykresy mogą być bardzo pomocne, ponieważ często brakuje jeszcze danych finansowych, przy czym na krótką metę psychologia rynku często powoduje dziwne zachowania :wink:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata