Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy pojedyncza polisa ubezpieczenia na życie jest konieczna do finansowania budowy?

Napisany przez Geldjohnny
Cześć.

Chcę kupić mały Dom w przyszłym roku. Obecnie nie mam rodziny ani partnerki, ponieważ nadal dużo podróżuję z powodu pracy. Aby zabezpieczyć pożyczkę, zaleca się często wykupienie ubezpieczenia na życie z ryzykiem. Jednak równie często jest wspominane, że jest to sensowne, jeśli ma się partnera lub dzieci, aby w razie śmierci nie stracili majątku.

Czy byłoby dla mnie sensowne wykupienie ubezpieczenia na życie z ryzykiem, dopóki nie mam ani rodziny, ani dzieci? Czy banki same domagają się takiego zabezpieczenia w tej sytuacji?

Re: Czy pojedyncza polisa ubezpieczenia na życie jest konieczna do finansowania budowy?

Napisany przez MThiemann
Cześć Geldjohnny,

właściwie, ubezpieczenie na życie na wypadek śmierci (RLV) zawiera się zazwyczaj, aby jako główny żywiciel zabezpieczyć swoją rodzinę na wypadek własnej śmierci, aby ta nie musiała opuszczać domu z powodu braku dochodu.

Jeśli jeszcze nie ma się własnej rodziny, może mimo to być sensowne zawarcie RLV (ale banki nie powinny już tego wymagać jako warunku koniecznego do uzyskania finansowania).

Jeśli coś Ci się przytrafi, twoi rodzice lub rodzeństwo będą twoimi ustawowymi spadkobiercami. Skorzystają oni również z istniejącego RLV i będą mogli spłacić pożyczki kwotą ubezpieczenia.

Ponadto może się zdarzyć, że w przyszłości założysz własną rodzinę (żonę i dzieci), którą będziesz chciał zabezpieczyć. Teraz możesz to zrobić taniej, niż gdybyś ubezpieczenie zawarł za kilka lat, ponieważ wysokość składki miesięcznej zależy od wieku osoby ubezpieczonej.

Zapytaj o niezobowiązujące oferty.

Ubezpieczenia na życie na wypadek śmierci są - zwłaszcza w młodym wieku - dostępne już za kilka euro miesięcznie.

Pozdrowienia
M. Thiemann

Napisany przez baufibemu
ubezpieczenie na życie jest wymagane w przypadku niewielu banków. Jednakże zależy to także od wysokości zabezpieczenia. Jeśli nie masz rodziny, którą chcesz zabezpieczyć, to zawarcie polisy na życie nie ma sensu.
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata