Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Finansowanie i inwestycje, Szkolenia

Napisany przez Pank_76
Cześć wszystkim,
bardzo się cieszę, że znalazłem tak świetne forum.

Oto moje pytanie:

Ostatnio zainteresowałem się tematem finansów i zdałem sobie sprawę, że mam bardzo niewiele wiedzy. Chciałbym dowiedzieć się więcej na temat finansowania, inwestowania i lokowania kapitału na potrzeby osobiste. W przyszłości chciałbym przejść na zarządzanie lub nawet założyć swoją własną firmę.

Aktualnie pracuję zawodowo w dziedzinie technicznej (Dypl. Inż. Konstrukcji) i chcę podjąć dalsze kształcenie w dziedzinie nauk ekonomicznych. Istnieje wiele ofert: MBA, techniczny ekonomista przedsiębiorstwa, ekonomista, certyfikowany menedżer finansowy, magister nauk ścisłych oraz mniejsze kursy i seminaria. Nie mogę się zdecydować, od czego zacząć (np. kursy wieczorowe lub studia zaoczne).

Czy ktoś z doświadczeniem mógłby mi doradzić?

Dziękuję.

Napisany przez echo
Bardzo prosta odpowiedź: Inwestycja.

Dalsze kształcenie to zawsze inwestycja. Przy czym samo kształcenie nie zawsze jest inwestycją.

Oto przykład:
- Jeśli na przykład podnosisz swój angielski poprzez kursy, płacisz za nie powiedzmy 1000 € w ciągu roku. Po ukończeniu kursu dostajesz pracę, w której zarabiasz dodatkowe 100 € netto. Po 10 miesiącach odzyskujesz swoje koszty, a reszta jest twoim zyskiem, otrzymujesz swoiste odsetki od dalszego kształcenia.
- Jeśli jednak uczysz się hiszpańskiego, a pracujesz na śmieciarka, jesteś kształcony, ale to kształcenie ci nic nie daje. Lepiej byłoby dla ciebie skorzystać z siłowni. ^^
Ale jeśli zrobisz to i zmienisz pracę (z większym ryzykiem), to może znów być to inwestycja.
Dopóki kształcenie potencjalnie przynosi ci więcej pieniędzy w dłuższym okresie, jest to inwestycja.

PODSUMOWANIE:

Jakie ryzyko jesteś gotów podjąć? Kurs z zakresu ekonomii przyniesie ci korzyści tylko wtedy, gdy dostaniesz pracę w tej dziedzinie.
Ostatecznie musisz wiedzieć, czego chcesz się nauczyć i ile tobie to przyniesie.

Napisany przez Pank_76
Cześć Echo,

dziękuję za odpowiedź!

Oczywiście, masz rację co do dalszego kształcenia. Szukam właśnie możliwości dalszego kształcenia, ale oferta jest bardzo bogata i mam pewne trudności z wyborem. Myślę o rozpoczęciu Kursu certyfikacyjnego w zakresie rachunkowości w IHK, aby lepiej zrozumieć zależności i pomóc sobie również w zarządzaniu moimi finansami.

Nawet myślałem o znalezieniu coacha z doświadczeniem w tej dziedzinie. A ty, czy mógłbyś podzielić się swoim doświadczeniem w dziedzinie inwestycji?

Pozdrowienia

Napisany przez BerndR
Uczęszczanie na kurs certyfikacyjny w dziedzinie rachunkowości w IHK

Ale tam na pewno nic nie dowiesz się o inwestycjach, finansach i zarządzaniu pieniędzmi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata