Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Początkujący w sprawie funduszy inwestycyjnych i rachunku maklerskiego?!

Napisany przez Viercntholz
Cześć drogie forum finansowe,

To mój pierwszy post tutaj, mam nadzieję zdobyć podstawową wiedzę oraz porady dla początkujących.

Mam obecnie 20 lat, jestem studentem i pracuję dorywczo na podstawie umowy o pracę za 400 euro, w zależności od tego, jak zostanie rozpatrzony mój wniosek o stypendium. Myślę, że mogę otrzymać około 100-150 euro stypendium. Jestem osobą, która naturalnie oszczędza, nie ponoszę praktycznie żadnych stałych kosztów, ponieważ mieszkam u rodziców i studiuję w swoim mieście, więc poza kosztami benzyny nie mam żadnych stałych wydatków.

Poniżej opiszę moją sytuację oraz moje dotychczasowe rozważania. Proszę, jeśli gdzieś popełniam błąd, dajcie znać, czy moje rozważania są słuszne czy to kompletna bzdura.

Niedawno wpadłem na pomysł, że mogę oszczędzać trochę pieniędzy miesięcznie.

Pierwszy pomysł dotyczył konta oszczędnościowego, ale szybko go odrzuciłem, ponieważ uważam je za mało opłacalne, zwłaszcza jeśli chodzi o odsetki. Pozytywem jest możliwość swobodnego dysponowania pieniędzmi, jednak dla mnie to nie równoważy nieopłacalności. To samo dotyczy konta oszczędnościowego.

Poszukałem trochę informacji i poczytałem o funduszach inwestycyjnych.

W tej kwestii zwracam się do Was. Obecnie jestem klientem banku pocztowego (mam tam konto oszczędnościowe) i oferują oni również usługi depozytowe oraz Fundusze inwestycyjne.

Teraz mam kilka pytań, na które sobie odpowiedziałem:

- Planuję regularnie wpłacać środki na inwestycje w fundusze, czy mogę dowolnie ustalać tę kwotę miesięcznie? (raz 100 euro, innym razem 200 euro itp.)
- Skąd mam wiedzieć, jaki fundusz inwestycyjny wybrać? Jestem dość niedoświadczony i niekoniecznie szukam maksymalnego bezpieczeństwa, mogą być związane pewne ryzyka. W proporcjach 4 do 1 (czyli 4 bezpieczeństwa i 1 ryzyka)
- Jakiego rodzaju depozyt mi potrzebny i czy powinienem założyć go bezpośrednio w banku pocztowym, gdzie muszę ponosić opłaty miesięczne? Czy nie będzie to zbyt kosztowne, jeśli ponoszę opłaty miesięczne wyższe niż wzrost wartości mojego funduszu?
- Czy inwestując w fundusz, nadal mam dostęp do moich pieniędzy? Innymi słowy, jeśli potrzebuję pieniędzy, czy mogę sprzedać swoje udziały i dysponować gotówką?

To na tyle, myślę.

Przepraszam za długi post.

Z poważaniem

Napisany przez 2Bolitho
- Nie znam Postbank, w DAB Bank możesz łatwo zmieniać plany oszczędnościowe.

- To jest wielkie pytanie. Nigdy nie wie się z góry. W końcu musisz sobie wyrobić opinię na temat gospodarki i starać się przewidzieć przyszłość. Tam, gdzie widzisz dobrą przyszłość, w tym obszarze musisz poszukać funduszu.

- To zależy od szczegółowych warunków. Na przykład konto DAB Depot jest bezpłatne. Porównuj, porównuj...

- Tak, dokładnie tak. Jednak kurs może również spaść. Wtedy otrzymasz odpowiednio mniej zwrotu. Podczas zakupu zwróć uwagę na opłaty za emisję. Mogą wynosić nawet do 5%. Fundusz musi to najpierw zarobić, zanim zaczniesz osiagać zyski.

wskazówka: Oszczędzaj swoje pieniądze na koncie oszczędnościowym. Kiedy uzbierasz od 1.000 do 2.000 euro, kupujesz udziały w funduszu (po prostu bez planu oszczędnościowego). To sprawia, że sprawa jest trochę łatwiejsza.

Napisany przez Ravemaster84
Na co chcesz oszczędzać? Nawet jako student o niewielkich wydatkach zawsze dobrze jest mieć małą awaryjną gotówkę. Zawsze sugeruję około 3 miesięcznych pensji netto. Można trzymać je na koncie oszczędnościowym. Książeczki oszczędnościowe są praktycznie martwe. Ale podejrzewam, że konta oszczędnościowe, które porównałeś, również oferują tylko 0,40% albo podobnie niskie stopy. Jednak istnieją konta, które oferują większe oprocentowanie (czasami NAWET ponad 2,00%). Ważne jest, aby mieć zawsze szybki dostęp do swoich pieniędzy.
Jeśli inwestujesz w fundusze, nadal masz dostęp do swoich pieniędzy. Jednakże może się zdarzyć, że dzisiaj dokonujesz zakupu, a za tydzień chcesz wypłacić pieniądze, gdy kurs spadnie poniżej ceny zakupu lub (jak już wspomniano) opłata za emisję spali twoje pieniądze. Dlatego Fundusze inwestycyjne i programy oszczędnościowe w fundusze nadają się tylko do długoterminowych inwestycji, nigdy na krótką metę. Jeśli chcesz założyć program oszczędnościowy, teraz naprawdę dobrą opcją jest bank DAB, który oferuje wiele funduszy bezpłatnie jako program oszczędnościowy.
Sprawdź tę stronę, gdzie możesz porównać różne możliwości: modern-banking.de - Porównanie banków bezpośrednich i brokerów online.

- To zależy od dokładnych warunków. Na przykład, prowizja za otwarcie konta w DAB jest darmowa. Warto porównać oferty...

Bardzo dobrze, zajrzę do tego.

Tak, dokładnie tak to działa. Niemniej jednak kurs może również spaść. W takim przypadku otrzymasz odpowiednio mniej zwrotu. Przy zakupie zwróć uwagę na opłaty przy wydanju, które mogą sięgać nawet do 5%. Fundusz musi je najpierw zarobić, zanim zaczniesz odnosić zyski.

Kupując fundusze, zawsze możesz odzyskać swoje pieniądze. Jednakże może się zdarzyć, że dzisiaj kupisz, a za tydzień będziesz chciał sprzedać, gdy kurs spadnie poniżej ceny zakupu lub (jak już wspomniał Bolitho) prowizja przy wydaniu pochłonie twoje pieniądze. Dlatego Fundusze inwestycyjne i plany oszczędnościowe na fundusze nadają się tylko do średniookresowych inwestycji, absolutnie nie do krótkoterminowych.

Dokładnie, o to mi chodziło... Ponieważ mam około 500€ do dyspozycji miesięcznie, planowałem inwestować około 100-200€, aby z czasem uzbierać trochę pieniędzy, które już zaczną korzystać z korzyści wynikających z planu oszczędnościowego. Także na dłuższą metę. Nie mam zamiaru dotykać tych pieniędzy w najbliższym czasie, dlatego, jak napiszę w następnym akapicie, zamierzam zdecydować się na ulokowanie reszty pensji na koncie oszczędnościowym.

Ponadto, nadal będę miał pewną kwotę X pozostającą mi każdego miesiąca, aby pokryć wszystkie inne wydatki lub mieć ją dostępną „od zaraz”. Dlatego pytam, czy istnieje możliwość zmiany miesięcznej kwoty wpłaty w sposób zmienny? Aby mieć dostęp do niej od razu, konto oszczędnościowe w DAB jest naprawdę dobrym pomysłem.

Jeszcze jedno pytanie:
Czy w przypadku funduszy również jest tak, że na koniec roku, jeśli fundusz wypłaca dywidendę, dostajesz dodatkowe „zarobki”, oprócz spodziewanego wzrostu kursu?

Napisany przez Ravemaster84

Aby było od razu dostępne, konto oszczędnościowe DAB sprawdza się naprawdę dobrze.

Nóżka, konto TG w DAB-Bank ma tylko oprocentowanie w wysokości 0,50%. Nie uważam tego za zbyt dobre. Sprawdź sobie MoneYou & RaboDirect.

Cytat od Viercntholz

Jeszcze jedno pytanie:
Czy w przypadku funduszy także na koniec roku, jeśli fundusz wypłaca dywidendy, otrzymuje się jeszcze mały dodatek do zarobków, obok (miejmy nadzieję) wzrostu wartości?

Tak. Fundusze kapitałowe kapitalizują dywidendy z powrotem do odpowiedniej strategii inwestycyjnej. Mają więc szybszy wzrost wartości funduszu niż w przypadku funduszy wypłacających dywidendy. Wypłacający wypłacają ci dywidendy w postaci środków pieniężnych. Wydaje mi się, że istnieją także formy hybrydowe, częściowo wypłacające i częściowo kapitalizujące. Jednakże, oczywiście musisz zapłacić podatek od zysków kapitałowych, składkę solidarnościową i ewentualnie podatek kościelny za obie formy. Chyba że nie wykorzystałeś jeszcze swojego ulgi podatkowego dla oszczędzających.

Ponieważ chcę miesięcznie wpłacać około 100€, czy warto w ogóle inwestować w fundusze? Ponieważ przeczytałem, że muszę zapłacić np. 5% jako opłatę, do tego dochodzą koszty prowadzenia depozytu itp.

Czy w przypadku miesięcznej kwoty oszczędności w wysokości 100€ wydatki nie byłyby większe niż moje przychody?

- Czy muszę płacić te opłaty, jeśli chcę jedynie oszczędzać w funduszu?

- Gdzie powinienem otworzyć konto maklerskie, aby minimalizować te koszty stałe? Macie jakiś wskazówkę, gdzie mógłbym prowadzić oszczędzanie w funduszach za darmo/taniej?

- Czy muszę szukać funduszu z możliwością oszczędzania? Jeśli tak, jak powiedzieć, że chcę użyć funduszu do oszczędzania? Różnica polega chyba tylko na tym, że mogę wpłacać poniżej 500€ miesięcznie, co nie jest możliwe w przypadku zwykłych funduszy, prawda?

Przepraszam za wiele pytań ^^

Napisany przez EuroPaule

Czy w przypadku funduszy również otrzymuje się na końcu roku mały dodatkowy dochód, oprócz (miejmy nadzieję) wzrostu kursu?

Cześć,
zanim zaczniesz myśleć o funduszu, powinieneś zastanowić się, w CO chcesz właściwie zainwestować.
Akcje, obligacje o stałym oprocentowaniu (renty), nieruchomości itp..
Fundusze są jedynie narzędziem, które pozwala inwestować w te klasy aktywów z małą ilością gotówki.
Dopiero gdy już będziesz wiedział, w CO chcesz zainwestować, będziesz mógł wybrać odpowiedni fundusz.

Ponieważ dopiero zaczynasz budować swoją wiedzę, ciężko jest podejmować rozsądne decyzje.
Faktycznie, poleciłbym Ci najpierw oszczędzać na koncie oszczędnościowym i intensywnie zgłębiać temat, aż będziesz w stanie odróżnić doradcę od dobrego sprzedawcy i wtedy zwrócić się o pomoc do pierwszego.

Jeśli tego nie chcesz (ty młodzi ludzie jesteście zawsze taaak niecierpliwi..) wtedy powinieneś powierzyć komuś innemu decyzję, w co chcesz zainwestować. Wybrać więc fundusz z tzw. podejściem zarządzania aktywami. Tutaj decyzje, gdzie i kiedy inwestować, podejmuje specjalista. Oni także są ludźmi, ale dobry potrafi osiągnąć rozsądne wyniki.
Oto przykład klasyka:

Inne dobre fundusze z takim podejściem, ale innym sposobem realizacji, znajdziesz w funduszu Greiff Elite UI
Greiff Elite UI
Moim zdaniem to również świetny fundusz na początek i aby zdobyć pierwsze doświadczenia, nie ryzykując życia i majątku.

Dla końcowego zysku nie ma znaczenia, czy Twoje zyski (odsetki lub dywidendy) są wypłacane, czy od razu ponownie inwestowane (kapitalizowane). W rozsądnym portfelu funduszy wypłacane środki są natychmiast ponownie inwestowane w udziały funduszy.
Jeśli pieniądze zostają wypłacone, tracisz korzyść z efektu składanego odsetka. Więc lepiej trzymać ręce z dala!

Cytat od Viercntholz

Ponieważ chcę miesięcznie wpłacać około 100 €, czy warto dla mnie inwestować w fundusze? Bo przeczytałem, że muszę zapłacić np. 5% jako opłatę, do tego dochodzą koszty depozytu itp. itd.

I tak dalej to nie ma. Koszty depozytu i funduszu, i tyle.
Opłata za nabycie udziałów (AA) lub agio (wspomniane 5%) trafia do dystrybutora. Czyli do banku lub doradcy/pośrednika, przez którego otwierasz konto. Jest to wynagrodzenie za doradztwo.
Jeśli dostaniesz takie (dobre), to mało. Za 5,- € miesięcznie naprawdę musi długo trwać taki plan oszczędnościowy, aby przedsięwzięcie warte czasu dla pośrednika się opłacało. Ja, jako pośrednik, doradzałbym tak niskie plany oszczędnościowe tylko za dodatkową opłatą. Lub tylko za wynagrodzeniem i bez opłaty nabycia.
Jeśli nie korzystasz z doradztwa, możesz także kupić fundusze bez opłaty nabycia. Sprawdź w Google Fondsdiscount.
Tam zostaniesz przekierowany do banków inwestycyjnych takich jak ebase lub FFB, nie płacisz opłaty nabycia i około 40,-€ opłat depozytowych rocznie. DAB, DiBa itp. byłyby dobrym wyborem, jeśli oprócz funduszy mają być jeszcze inne instrumenty finansowe. Często pobierają opłaty w innych obszarach (transakcje)

Cytat od Viercntholz

Czy przy miesięcznej sumie oszczędności 100 € wydatki nie staną się większe niż dochody?

Z każdym rokiem obciążenie staje się mniejsze (przy 40,- rocznie w stosunku do zgromadzonego kapitału)

Cytat od Viercntholz

- Czy muszę szukać funduszu zdolnego do oszczędzania? jeśli tak, jak powiedzieć, że chcę użyć funduszu do oszczędzania?
Różnica polega tylko na tym, że można miesięcznie wpłacić mniej niż 500 €, co nie jest możliwe w przypadku standardowych funduszy, czyż nie?

Kwestia zdolności do oszczędzania to czysto techniczna kwestia rozliczeniowa, nie ma to nic wspólnego z samym funduszem.
Banki, które tutaj dokonują rozróżnienia, nie są specjalizowane w działalności na rynku funduszy, tylko technicznie ją prowadzą. Wspomniane banki funduszowe oferują wszystkie fundusze również jako plan oszczędnościowy. Wyjątkiem mogą być kilka egzotycznych pozycji, ale prawie nie mają one znaczenia.

Zanim cokolwiek zrobisz, Twoim pierwszym zadaniem jest zrozumienie różnicy między Fondu a Funduszem. W innym przypadku wszystko pójdzie nie tak.

Ponadto polecam ten artykuł na temat planu oszczędnościowego. Na tym blogu znajdziesz także kilka innych artykułów na temat funduszy, po prostu przejrzyj trochę.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez MartinRo
Czy istnieje inne polecane książka na temat funduszy, oprócz Podstaw działalności inwestycyjnej? Nie uważam tej książki za zbyt pomocną.

Napisany przez Matthew Pryor
Dopóki nie wyjaśnisz dokładniej, dlaczego uważasz wybrane przez siebie dzieło za niezbyt pomocne, niewiele osób będzie w stanie polecić Ci książkę odpowiednią dla Twojej wiedzy.

Napisany przez MartinRo
Cześć,

była dla mnie trudna teoria.

Cała historia i tak wiele o spółkach inwestycyjnych itp.

Myślałem raczej o bardziej szczegółowym praktycznym przewodniku, jak coś działa.

Być może powinienem po prostu kontynuować czytanie. Obecnie czytam rzeczy, które od razu zapominam i czuję się jak w szkole. Wydaje mi się, że muszę to nauczyć się na pamięć.

Ale proszę, nie ukamieniaj mnie, jeśli powinienem po prostu kontynuować czytanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata