Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy kredyt hipoteczny ma ubezpieczenie spłaty pozostałego długu w umowie?

Napisany przez ADMCI4
Sami nie mamy domu i nie planujemy kupić go w najbliższym czasie. Czasami jednak zastanawiam się nad takimi sprawami i chciałbym się o nich więcej dowiedzieć. Z własnego doświadczenia wiem, że przy kredytach ratalnych można zawrzeć ubezpieczenie spłaty kredytu na wypadek nagłych sytuacji. Można to zrobić, ale nie trzeba. W sumie jest to sensowne zabezpieczenie. Czy dotyczy to zasadniczo również kredytów hipotecznych? Czy ubezpieczenia spłaty kredytu są tutaj nawet obowiązkowe? W końcu chodzi o konieczność pokrycia jeszcze większych sum w razie wątpliwości. Dzięki temu banki mogą również chronić się przed niespłacanymi kredytami. Pozdrawiam, Hopi

Napisany przez Torian
Droga ubezpieczenie salda długu nie zostało mi osobiście zaproponowane przez żaden bank podczas finansowania mojej nieruchomości. Banki chętnie proponują ubezpieczenie na życie na wypadek ryzyka przy finansowaniu nieruchomości, ale nie ma obowiązku, gdyż bank ma nieruchomość jako zabezpieczenie. Jeśli kredytobiorca nie może już płacić, nieruchomość jest sprzedawana na licytacji...

Napisany przez obelix
Cześć,

ubezpieczenie kredytu jest dość drogie i często prowadzi do sporów w przypadku szkód. Nie ma obowiązku zawarcia takiego ubezpieczenia.

@Torian; w rzeczywistości sam Dom jako zabezpieczenie nie zawsze jest bardzo wartościowy w przypadku problemów finansowych. W przypadku przymusowej licytacji często nie uzyskuje się kwoty wystarczającej do pokrycia pozostałych kredytów.

Jako główny żywiciel rodziny lub osoba konieczna do spłacania kredytu hipotecznego, uważałbym ubezpieczenie na życie od ryzyka za bardzo istotne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata