Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwy zakup mieszkania z 100% finansowaniem?

Napisany przez jimmy11
Cześć,

właściwie nie planowałem zakupu mieszkania na własne potrzeby. Mam teraz przypadkiem w rozważaniu mieszkanie 3-pokojowe o powierzchni 65 m2 w obszarze aglomeracji Main za 104 400,-. Położenie 15 km od Frankfurtu, na wsi w pobliżu lotniska bez hałasu lotniczego, z dostępem do kolei S-Bahn.

Koszt: 104 400,-

Koszty dodatkowe, ponieważ bez pośrednika: 8000,-, które powinny zostać sfinansowane z kapitału własnego.

Zapotrzebowanie finansowe wynosi więc cenę zakupu w wysokości 104 400,-. Mieszkanie wymaga tylko standardowego remontu przy wprowadzaniu. Być może chciałbym jeszcze wytrzeć nowe płytki w łazience.
Według protokołów właściciela i zarządcy nie ma zaległości w remontach w obiekcie. Okna, dachy, balkony są nowe. Rezerwy są wystarczające na nadchodzące prace remontowe.

Moje dochody jako urzędnika, 43 lata, po odliczeniu składek zdrowotnych wynoszą 2350,- netto, stan cywilny: singiel.

Podwyżki z tytułu awansu i regularne ogólne podwyżki są możliwe.

Jest zobowiązanie do kredytu samochodowego w wysokości 150,- oraz trochę przekroczony stan konta :-)

Dochód: 2580,00

- Ubezpieczenia zdrowotne, OC, NNW: 240

- kredyt samochodowy: 150

- Koszty dodatkowe mieszkania z rezerwą: 250,-

- Prąd, prąd do ogrzewania: 110,00

Dostępna suma częściowa: 1830,-

- Koszty utrzymania z paliwem, telefonem komórkowym, telefonem stacjonarnym, internetem, jedzeniem itp.: 1000,-

Pozostaje 830,- netto

Mam teraz ofertę od Sparkasse: 4,5 % efektywnego oprocentowania, 15 lat, 2 % spłaty, możliwość dodatkowej spłaty, możliwość zmian w spłacie.

Miesięczna rata około 565,-

Czy uważalibyście moje dochody za wystarczające, aby sfinansować to zakupem?

W rozmowie wstępnej z niezależnym doradcą finansowym ten powiedział - mógłby mi zaoferować coś tańszego, około 3,9 - 4,2. Jednakże byłyby to ubezpieczenia lub takie duże banki jak SKB itp.

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo związane z sprzedażą kredytów, kryzysem euro - i ubezpieczeniami, czy można zaufać takim instytucjom finansowym?

Ponieważ bezpieczeństwo ma dla mnie wartość - zapłaciłbym te dodatkowe 0,5 %. To nie robi aż takiej różnicy miesięcznie.

Z góry dziękuję za wasze opinie i oceny

Napisany przez tequila
Jeśli w wieku 43 lat zarabiasz zaledwie 8000€ rocznie na finansowanie i chętnie przekraczasz limit konta, moim zdaniem powinieneś
1. poważnie zastanowić się, czy finansowanie jest dla Ciebie odpowiednie oraz
2. najpierw rozważnie oszczędzać, aby zobaczyć, czy masz dyscyplinę na taki projekt, a ostatecznie
3. przeczytać Kupować czy wynajmować Commera lub podobną lekturę, aby zgłębić temat.

Napisany przez jimmy11
Najpierw dziękuję za odpowiedź:

Jak już wspomniałam na początku, zakup nieruchomości nie był dla mnie głównym celem. Moje dochody nie zawsze były wysokie - dobrze zarabiam dopiero od ostatnich 8 - 10 lat. Więc najpierw spełniałam swoje marzenia o wakacjach, ładnym wyposażeniu mieszkania itp.
Posiadając stałe dochody i niemożliwą do wypowiedzenia pracę nie uważam posiadania debetu za coś dramatycznego.

Wyliczona dla mnie rata odpowiada mniej więcej mojemu obecnemu czynszowi - dodatkowe koszty finansowania wynoszą 50 euro. Jedynie koszty dodatkowe trochę wzrosną z powodu funduszu na utrzymanie.

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć jimmy11,

nie musisz wierzyć firmom finansowym, ale bankowi, w którym ostatecznie będziesz inwestować. Firma finansowa jedynie pośredniczy między tobą a potencjalnie korzystnym bankiem oraz prezentuje, idealnie zobrazowane, lepsze koncepcje finansowania zakupu niż oferta, którą otrzymałeś!

Twoje interesy są chronione przez przepisy dotyczące kredytów konsumenckich, którym podlegają wszyscy pośrednicy kredytów, w tym same banki!

Dlaczego nie uwzględniasz pożyczki KfW? Dlaczego 15-letnia pożyczka jest efektywna przy stopie 4,5% ???

Napisany przez jimmy11

Cześć jimmy11,

nie musisz ufać firmom finansowym, ale bankowi, w którym ostatecznie się zapiszesz. Firma finansowa jedynie pośredniczy w znalezieniu dla Ciebie potencjalnie najlepszego banku i najlepiej prezentuje Ci znacznie lepszy plan finansowania zakupu niż oferta, którą masz teraz!

Ochroną przed firmami pośredniczącymi są dla Ciebie przepisy dotyczące kredytów konsumenckich, którymi są związane wszyscy pośrednicy kredytów, włącznie z samymi bankami!

Dlaczego nie włączasz kredytu KfW? Dlaczego 15-letni kredyt z oprocentowaniem 4,5% efektywnie?

...to, co mówię o bezpieczeństwie i firmach finansowych, odnosi się do ubezpieczeń lub banków takich jak SKB, Hansejatic czy Otto-Versand ???.

Zawsze boję się, że jeśli im się nie będzie wiedzieć, to również dobre kredyty zostaną sprzedane...

Więc przedstawicielce / bankowi opisałem moje życzenia dotyczące planowania długoterminowej stabilności i dlatego chciałem minimum 15 lat zobowiązania. Ponadto chciałbym mieć możliwość dodatkowych spłat, zmiany harmonogramu spłat...
Ponieważ chcę mieć kontrolę nad moimi finansami, najlepiej byłoby dla mnie, aby płacić w jednym miejscu.
To jest oprocentowanie lokalnego banku...

Myślicie, że KfW znacząco obniżyłoby koszty finansowania.

Czy uważasz, że ogólnie rzecz biorąc finansowanie jest możliwe?
Jasne, będę musiał bardziej kontrolować swoje wydatki, ale nie mam wrażenia, że muszę się bardzo ograniczać.

Pozdrowienia i z góry dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Cześć jimmy11,

uważam, że zamiar zakupu jest w zasadzie sensowny, a finansowanie jest możliwe do uzyskania.

Jeśli chcesz wyższych płatności kredytowych, możesz wybrać opcję dodatkowej spłaty w wysokości 10% na główny kredyt w kwocie 54 000 euro, przy założeniu, że dołączone zostaną 50 000 euro z KfW, co da efekt spłaty podobny do 5% kwoty około 104 000 euro!

Nie widzę ryzyka, jeśli dodasz 10-letni kredyt do kwoty 50 000 euro, ponieważ zysk na odsetkach wynosiłby 2,55% w porównaniu do 4,5%! Stopa procentowa na pozostałym saldzie wynoszącym około 41 000 euro po 10 latach mogłaby być już bardzo wysoka. Naprawdę nie widzę powodu, aby wybrać okres 15 lat na tę kwotę. Serio!

Kto to jest SKB? Czy masz na myśli SKG Bank?

Także typowane/ofertowane 3,9% - 4,2% jest zdecydowanie zbyt wysokie na 15-letni kredyt!

Napisany przez Smutny
Kupiłem mieszkanie na własność, ale musiałem mieć przynajmniej 20% wkładu własnego.
Nie mogę sobie wyobrazić, że banki zgodziłyby się na coś takiego,

Napisany przez jimmy11
Cześć,

najpierw dziękuję za sugestię dotyczącą KfW. Przed podpisaniem jeszcze ją wyjaśnię, aby sprawdzić, czy jest to sensowne.

Mam zgwarantowane finansowanie przez Sparkasse = moją bankową. Poprosiłem jednak o czas na zastanowienie się nad alternatywnymi ofertami. Rozmawiam też z Diba - tutaj również dostałem wcześniej zielone światło. Oczekuję jeszcze na ofertę, która zapewne będzie nieco niższa.

Coś, czego zapomniałem wspomnieć - efektywne 4,5% będą wynikać z faktu, że będę płacił odsetki za udostępnienie przez 6 - 8 miesięcy. Wliczyłem to w efektywną stopę procentową zamiast płacić od razu.

Obecni właściciele właśnie budują szeregówkę. Zakończenie budowy planowane jest na późną wiosnę 2013. W ramach rekompensaty otrzymam za darmo kuchnię zakupioną trzy lata wcześniej za około 9500,-.

Nie przeszkadza mi poczekanie - mogę wtedy wypowiedzieć moje wynajmowane mieszkanie na czas i zaoszczędzić na nowych kafelkach i wyposażeniu łazienki.

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć jimmy11,

................Co zapomniałem dodać - oprocentowanie 4,5 % dochodzi do skutku, ponieważ będę płacił odsetki za udostępnienie środków przez 6 - 8 miesięcy. Wliczyłem to w skład oprocentowania efektywnego zamiast płacić je bezpośrednio..................

Nie mogę zrozumieć, dlaczego przy zmiennej stopie oprocentowania wynoszącej na przykład 3,5 % na 15 lat ostateczne oprocentowanie wynosi 3,56 %, niezależnie od tego, czy okres karencji wynosi 4, 6 czy 12 miesięcy! Dłuższy okres karencji odzwierciedla się w stopie nominalnej, a ostateczne oprocentowanie wynika w konsekwencji z tego, że w większości banków oferta obejmuje 6 miesięcy karencji, a nawet 12 miesięcy! Nie trzeba więc nic płacić ani uwzględniać tego w oprocentowaniu efektywnym.

Stopa nominalna i ostateczna jest bez wątpienia o 1 % za wysoka! Bez względu na okoliczności!

Napisany przez baufibemu
Cześć jimmy11,

Mam takie samo zdanie. Stopa procentowa jest naprawdę zbyt wysoka. Nawet Sparkasse może zrobić to znacznie lepiej. Zwykle, dzięki KfW, jest jeszcze lepiej.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata