Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Problemy z Barclaycard

Napisany przez 4Helden
Cześć

Krótka sytuacja.

Od około 1,5 roku mam kartę kredytową Barclaycard New Visa. Początkowo z limitem kredytowym w wysokości 4000€. Czasami wykorzystywałem go do granicy, ale zawsze potem spłacałem. W kwietniu 2012 roku sam obniżyłem mój limit do 1500€. Teraz, po 6 miesiącach, chciałem go znowu podnieść do 3000€. Nigdy nie planowałem tego, ale pojawiła się taka potrzeba. Barclay teraz odmawia podniesienia limitu z rzekomych „wewnętrznych powodów”. Muszę dodać, że Barclay próbował zredukować mój limit do 1110€ nagle 6 tygodni temu, ze względu na zmianę w moim rejestrze dłużników. Jednakże ta zmiana okazała się nietrafiona, ponieważ w rejestrze był wpis, który nie był prawidłowy. Mój wynik kredytowy wynosi obecnie 98,83%, a moje dochody netto wahają się od 2500-2700€, w zależności od ilości przepracowanych godzin. Barclay właśnie zaproponował mi jako ostateczność przesłanie dokumentów do Anglii i czekanie na decyzję. Jeśli to znowu zakończy się negatywnie, czy miałbym możliwość uzyskania karty kredytowej u innego dostawcy? Jeśli tak, jakie dobre alternatywy są dostępne zamiast Barclays? Nie chcę karty prepaid ani takiej, która jest powiązana z kontem bieżącym. Chcę pełnoprawną kartę Visa/Mastercard, gdzie mogę sam decydować, ile spłacam itp. (tak jak w przypadku Barclays). Planuję także spłacić aktualne zadłużenie w Barclays w wysokości 1050€ za pomocą nowej karty, a następnie zrezygnować z Barclays. Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe.

Pozdrowienia

Daniel

Napisany przez eichi
Niestety nie mogę pomóc ci w rozwiązaniu twojego problemu z przesyłką, ale może w większej skali:
Codzienne życie bez karty kredytowej: Życie bez plastiku | optimal-absichern.de

Napisany przez 4Helden
Jakie są alternatywy dla karty Barclaycard?

Napisany przez Arbitrage
Według Państwa wymagań jedyną prawdziwą kartą kredytową, która oferuje opcję częściowej spłaty, jest w rzeczywistości karta kredytowa o odnawialnym limicie. Takie karty są stosunkowo nowe na niemieckim rynku, ale bardzo popularne w krajach anglojęzycznych. W Niemczech bardzo popularna jest tzw. Charge Card, która zazwyczaj ściąga zaległe kwoty w pełnej wysokości z konta referencyjnego i w przeciwieństwie do prawdziwej karty kredytowej może być również prowadzona na plusie.

Barclays był jednym z pionierów kart kredytowych o odnawialnym limicie na niemieckim rynku, wiele kart, między innymi pod nazwą Netto CardNMore, jest wydawanych przez Barclays, ale w międzyczasie pojawiły się również alternatywy. Przykłady to: International Card Services WorldCard (VISA), Valovis Premium Mastercard (MasterCard). Bardzo popularna jest także karta Advanzia Mastercard Gold, jednak unikanie spłaty jej w ratach jest absolutnie konieczne z uwagi na horrendalne odsetki. Karty różnią się od siebie stawkami odsetek, opłatami za korzystanie za granicą oraz opłatami za wypłatę gotówki, ale wszystkie wymienione karty nie posiadają opłaty rocznej.

W ogólności nie zaleca się korzystania z opcji spłacania w ratach, ponieważ odsetki zawsze są dwucyfrowe. Karty kredytowe wymagają bardzo dużej dyscypliny finansowej. W przypadku niewłaściwego korzystania mogą one bardzo szybko wprowadzić w pułapkę długów, dlatego koniecznie proszę być ostrzeżonym!

P.S.: Dobra stroną do porównywania kart kredytowych jest cardscout.de. Również porównywarka na modern-banking.de jest bardzo użyteczna.

Napisany przez 2Escorpio
Z tym wynikiem i dochodem powinno być zupełnie łatwo dostać inną kartę kredytową. Nie wiem, gdzie leży problem z Barclaycard.
Jako alternatywę mogę polecić kartę kredytową Lufthansy Miles & More... ale w przeciwieństwie do Barclay New Visa ma opłatę roczną.

Napisany przez 4Helden
Dziękuję. Ale już nieaktualne. Barclay jednak spełnił moje życzenie.

Napisany przez 2Escorpio

Dzięki. Problem został jednak rozwiązany. Barclays spełnił moje życzenie.

Super, byłbym zaskoczony, ale BarclayCard jest bardzo restrykcyjna jeśli chodzi o Schufę... przy negatywnym wpisie natychmiast anulują kartę.

btw: Nigdy nie zmniejszałbym limitu karty kredytowej... nigdy nie wiadomo na co i czy kiedyś będzie potrzebny... wystarczy duża wycieczka do dentysty za granicą, którą trzeba opłacić z góry.

Napisany przez Plappi
Czy w przypadku negatywnej informacji w rejestrze Schufa, Barclays rozwiązuje umowę dotyczącą karty kredytowej? Naprawdę? Czyli jeśli ktoś ma już negatywną informację w rejestrze Schufa, to niemożliwe jest uzyskanie karty BarclayCard?

Napisany przez 2Escorpio

Czy Barclays zawsze rezygnuje z karty kredytowej w przypadku negatywnej oceny w Schufa? Naprawdę? Oznacza to, że jeśli już masz negatywną ocenę w Schufa, niemożliwe jest otrzymanie karty BarclayCard?

Przepraszam za pytania...

Zazwyczaj przy negatywnej ocenie w Schufa niemożliwe jest otrzymanie karty kredytowej od Barclaycard.

Napisany przez Plappi
Czy możliwe jest w ogóle otrzymanie karty kredytowej z innej banku w takiej sytuacji? Czy w ogóle nie wydaje się kart kredytowych osobom z negatywnym wpisem w Schufa?

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź!

Napisany przez Arbitrage
Przy negatywnym wpisie w Schufa jest bardzo trudno, a nawet niemożliwe, zdobyć prawdziwą kartę kredytową w Niemczech. Nawet przy niskim wyniku w Schufie bez faktycznego negatywnego wpisu będzie trudno, chociaż tutaj zależy to także od dostawcy. Niektórzy dostawcy są bardziej łaskawi niż inni, wydają karty kredytowe nawet przy stosunkowo niskich / średnich wynikach.

Jako alternatywę proponują się karty kredytowe prepaid lub karty kredytowe na zasadzie salda, takie jak czerwona karta MasterCard IkanoBank.

Napisany przez 2Escorpio
Oto rzekomo istniejąca (według plotek) karta kredytowa, która jest często wydawana nawet osobom z negatywną historią kredytową. Bezpłatna karta kredytowa MasterCard Gold - www.gebuhrenfrei.com | Strona główna Ograniczenia kredytowe na takich kartach są zazwyczaj bardzo niskie przez dwa/trzy pierwsze miesiące i podobno zwiększane z czasem (jeśli klient regularnie spłaca). Z tą kartą nie można wypłacać gotówki ani popadać w opóźnienie w spłatach... wtedy ponoć naliczane są odsetki przekraczające 20%. Poza tym jest ona rzekomo bezpłatna. Pozdrawiam, esco

Napisany przez Arbitrage
Wspomniana karta MasterCard Gold Banku Advanzia jest faktycznie dość łatwo dostępna, co oznacza, że Advanzia nie przywiązuje tak dużej wagi do punktacji w Schufa jak inne banki. Problemem jest jednak to, że jest to prawdziwa karta kredytowa (z roszczeniem o oprocentowanie), która nie może być używana w formie debetu i, jak już wspomniano, pobiera horrendalne odsetki od zwrotów i wypłat gotówki.

Jest to problematyczne, ponieważ taka karta może łatwo prowadzić do spirali zadłużenia, jeśli nie ma odpowiedniej dyscypliny w zarządzaniu pieniędzmi. Jednak osoby o skromnej punktacji w Schufa są często (ale nie zawsze) bardziej podatne na to z oczywistych powodów. Chociaż początkowe limity są naprawdę niskie i mogą działać jako rodzaj zabezpieczenia, to z czasem (oraz kilkoma terminowo opłaconymi fakturami) Advanzia zwiększa limit hojnie.

Jeśli istnieje odpowiednia dyscyplina w zarządzaniu pieniędzmi i karta jest używana właściwie, jest bardzo godna polecenia. Używanie jej poprawnie oznacza terminowe i pełne regulowanie rachunków kartą, bez wypłacania gotówki. Dużą zaletą karty są brak opłat za transakcje zagraniczne, co oznacza, że w przeciwieństwie do większości innych banków Advanzia nie pobiera opłat za transakcje poza krajami UE, np. w Wielkiej Brytanii. Ta funkcja jest rzadka nawet w przypadku płatnych, drogich kart kredytowych, a w przypadku bezpłatnych kart, takich jak MasterCard Gold Advanzia, jest to unikalna cecha. Dodatkowo, istnieje bezoprocentowy okres kredytowy do 7 tygodni, co oznacza, że wydatki są (maksymalnie) rozliczane dopiero po 7 tygodniach. Ubezpieczenia to mały bonus, chociaż niezbyt istotny.

Osobiście korzystam z karty MasterCard Gold w połączeniu z kartą VISA DKB (również bezpłatną w połączeniu z kontem DKB Cash). Mocne strony obu kart doskonale się uzupełniają (DKB: bezpłatne wypłaty gotówki, odsetki od salda, VISA; Advanzia: bezpłatne transakcje zagraniczne, bezoprocentowy okres kredytowy, MasterCard).

Napisany przez 2Escorpio
To, co się dzieje z ekstremalnie wysokimi odsetkami, również nie mieści się w mojej głowie. Oczywiście, zarabiają trochę więcej pieniędzy, ale niszczą swoją reputację, a ta karta mogłaby cieszyć się bardzo dobrą opinią!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata