Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zmiana rodzaju emerytury Riester

Napisany przez Berghofer
Cześć ...,

Mam 47 lat i od 2002 roku mam rozliczenie emerytalne Riester z funduszami inwestycyjnymi w banku Taro. Słysząc wiele negatywnych opinii na temat funduszy i Targo, jestem zaniepokojony. Czy w moim przypadku byłoby sensowne zerwać umowę z Targo i zamiast tego założyć plan oszczędnościowy Riester w innym banku? Ktoś mi powiedział, że jeśli zdecyduję się nie rezygnować z Riester, a tylko dokonać zmiany, to nie poniosę żadnych dodatkowych kosztów.

Pozdrowienia
Berghofer

Napisany przez obelix
Cześć,

nie znam dostawcy produktów Riester, który nie pobierałby opłat za zmianę (od obecnego dostawcy!). Opłata ta wynosi zazwyczaj około 150 euro. Przy nowym planie znowu pojawiają się - nowe - koszty.

Czy to jest opłacalne?

Napisany przez Mike Spezi
Witaj,

Argumenty Obeliksa nie powinny być lekceważone! Dlatego warto dokładnie rozważyć, czy zmiana/przeniesienie ma sens.
Możliwe jest również kontynuowanie polisy Riester bez opłat. Warto rozważyć porównanie z nową polisą.

Po pierwsze, nie powinieneś polegać wyłącznie na tym, co się mówi i słyszy, ale raczej skonkretyzować u swojego dostawcy wartość Twojego ubezpieczenia. Następnie porównaj ją dotychczasowym okresem trwania, opłaconymi składkami, otrzymanymi dodatkami i ewentualnym oszczędności podatkowymi. To jedyny sposób, aby uzyskać względnie wiarygodne wyniki. W przypadku ubezpieczeń inwestycyjnych (przy okazji nie jestem zwolennikiem zawierania ubezpieczeń w formie inwestycyjnej! Można inwestować i zarządzać funduszami bez kosztownego ubezpieczenia. Jeśli już Riester, to jako produkt z gwarancją) należy także wziąć pod uwagę, że wartość obecna podlega wahaniom na rynkach finansowych. Może się zdarzyć, że inwestycja w fundusze obecnie odnotowuje słabe wyniki, ale później osiągnie lepsze wartości. Niestety, dla klienta jest to mało przejrzyste.

Kto Cię przekonał do zawarcia polisy Riester w banku? Najprawdopodobniej dostaniesz podobny produkt podobnej jakości. Istota banku polega przede wszystkim na przerzuceniu jak największego ryzyka inwestycyjnego na klienta. Dlatego na pierwszy plan wysunięte są fundusze.
Nigdy nie zrozumiałem, dlaczego szuka się dodatkowej drogi przez C (bank), skoro można iść bezpośrednio od A do B.

Pozdrawiam
Mike

Napisany przez Ravemaster84
Przy zawieraniu czystego planu oszczędnościowego w banku nie ma kosztów związanych z zawarciem umowy. Jednak kwestia zrównoważonego rozwoju jest bardzo istotna. W razie wątpliwości sprawdź, ile pieniędzy jest zawartych w umowie i co zostanie przeniesione w przypadku zmiany (koszty zawarcia planu oszczędnościowego z funduszami nie są niskie!). Następnie możesz zdecydować, czy zrezygnować i pójść gdzie indziej, czy zostawić to tak jak jest na kolejne około 20 lat.

Należy również wspomnieć, że poza podziemnym oprocentowaniem planu oszczędnościowego banku, można go później przekształcić w rentę! I to według obowiązujących wtedy warunków i używanych tablic śmiertelności! Kto dzisiaj chciałby to dokładnie obliczyć? Ten konstrukt ma tylko jedną zaletę, że jego zakończenie jest tanie lub nawet darmowe. Wątpię, czy to może zastąpić skąpy i głodny szlak zwykle niskiego oprocentowania.

pozdrowienia
mike

Napisany przez obelix
Następnie coś dodano:

Jeśli konieczne jest zawarcie innego produktu Riester, wariant zaproponowany przez Mike Spezi, czyli zawieszenie dotychczasowej umowy, często z punktu widzenia kosztów jest najlepszy (dotychczasowe opłaty za zawarcie umowy, poniesione koszty, opłaty za zmianę są usuwane). Wówczas w wieku emerytalnym można otrzymać Riesterrente z dwóch różnych źródeł. Oczywiście wcześniej warto dowiedzieć się, jakie opłaty są pobierane w okresie zawieszenia. W przypadku wielu dostawców opłaty te zbliżają się do zera, dlatego może być korzystniejsze zawieszenie istniejącej umowy niż jej opłacenie i uznane już pobrane opłaty za stratę.

Napisany przez EasyD
Wypowiedzenie istniejącej umowy i przeniesienie środków na nowo otwarty plan oszczędnościowy Riester w banku uważam za najgorszą możliwą opcję ze względu na wyżej wymienione negatywne aspekty.

Moim pierwszym podejściem byłoby, aby Państwo lub zaufany profesjonalista przeanalizowali fundusze i - jeśli istnieją lepsze alternatywy - zamienili je w ramach istniejącej umowy.

Napisany przez fvf-makler
Proszę skontaktować się z firmą ubezpieczeniową, aby dowiedzieć się, jakie opłaty są pobierane w przypadku zawieszenia/zwolnienia z opłat (rocznie). Może się zdarzyć, że koszty umowy bezzwrotnej pochłoną wszystkie oszczędności z biegiem czasu. To nie byłoby optymalnym rozwiązaniem.

FVF-Makler

Napisany przez obelix

Proszę skontaktować się z towarzystwem ubezpieczeniowym w sprawie kosztów związanych z zawieszeniem/powstrzymaniem składek (rocznie). Może się zdarzyć, że koszty związane z bezzwrotnym ubezpieczeniem zjedzą wszystkie oszczędności w ciągu czasu. To nie byłoby optymalnym rozwiązaniem.

FVF-Makler

Przy rozpoczęciu emerytury obowiązuje gwarancja wpłaty składek. Wszystkie wpłacone kwoty muszą wtedy być dostępne! Powinno być to wiadome profesjonaliście.
Dlatego zawieszenie konta Riester do czasu rozpoczęcia emerytury jest ogólnie dobrym rozwiązaniem.

Oczywiście, masz rację co do gwarancji wpłaty. Chodziło mi jednak o stopę zwrotu do momentu przejścia na emeryturę, która może być równa zero, lub bardzo prawdopodobne, że będzie równa zero.

FVF-Makler

Napisany przez obelix

Ok, masz oczywiście rację co do gwarancji składki. Miałem jednak na myśli stopę zwrotu do przejścia na emeryturę, która może być równa zero, ewentualnie z dużym prawdopodobieństwem.

FVF-Makler

obawiam się, że stopa zwrotu nadal jest lepsza niż z _dodatkowymi_ nowymi opłatami (opłata za zmianę, opłaty końcowe/umowne). Konkretne porównanie może oczywiście dać pewność. W zasadzie opłaty w okresie spokoju są stosunkowo niskie, co pozwala osiągnąć nadwyżkę.

Tak, jestem pewien, że środki są lepiej ulokowane w nowej (rozsądnej) umowie (jestem przeciwny rozwiązaniom ubezpieczeniowym związanym z akumulacją kapitału).

Pośrednik FVF

Napisany przez obelix
Cześć,

jak wspomniano, tylko dokładne porównanie może dostarczyć odpowiedzi na to pytanie. Nawet to porównanie nie będzie w 100% dokładne, ponieważ w przypadku funduszy mogą istnieć duże różnice.

Faktem jest, że TE nie poniesie straty u aktualnego dostawcy. Ponadto jego nowa umowa będzie prawdopodobnie trwać maksymalnie tylko kolejne 20 lat. W tej krótkiej przyszłości nie odzyska on opłat za przejście (średnio 150 euro) oraz nowych opłat za umowę.

Jednakże obecnie jest to głównie wróżenie z fusów. Jest to jednym z powodów, dla których w przypadku niektórych produktów wcześniejsze obliczenie rzekomego zwrotu nawet do trzeciego miejsca po przecinku nie jest zbyt miarodajne.

Ogólnie odpowiedź na podstawowe pytanie brzmi: Przy zmianie dostawcy zawsze pojawiają się opłaty. Jak wysokie są te opłaty, to określają warunki, na które dostawca może dokładniej odpowiedzieć.

Napisany przez tequila
Bernd!! Wróciłeś z terapii grupowej? Ale nie idź od razu z powrotem na kiosk!

Napisany przez Ravemaster84

Nie ma problemu.
Agentowie ubezpieczeniowi, którzy gonią za podpisem na umowie w tym forum, chętnie udzielą Ci darmowej porady.

Racja. Zwłaszcza, że w przypadku planu oszczędnościowego w banku nie ma opłat za podpisanie umowy, z których mogliby skorzystać agentowie szukający zysku. Kto znajdzie błąd w myśleniu, może go zatrzymać.

Czy wieczorami nadal leci w pewnym telewizyjnym kanale serial o chlebie?

Napisany przez tequila
...co przywołuje we mnie chęć napisania czegoś na ten temat, zanim mój ulubiony idiota z forum nie odwrócił mnie od tego. No cóż.

Czy w moim przypadku byłoby sensowne zerwać umowę z Targo i zamiast tego założyć plan oszczędnościowy Riester w innym banku?

Po pierwsze, nie. Opłaty początkowe zostały zapłacone, droga do osiągnięcia wieku emerytalnego nie jest już tak długa.
Ale ogólnie rzecz biorąc:
Osobiście odmawiam akceptacji tego, że opłaty początkowe są czynnikiem decydującym o obniżeniu rentowności. Zwłaszcza nie przez okres 30+ lat. Jeszcze mniej ważne są opłaty za zmianę, czy to 50, 100 czy 150€. Większą uwagę należy zwrócić na bieżące koszty i koszty w okresie pobierania emerytury. W tym konkretnym przypadku moim zdaniem problem tkwi w TARGO, która słynie z tego, że pobiera nieuczciwie wysokie bieżące opłaty. Osoby zainteresowane powinny po prostu przyjrzeć się odpowiednim wskaźnikom.
Dlatego w tym przypadku wyjątkowo może mieć sens ponowne zapłacenie opłaty początkowej i niewielkiej opłaty za zmianę, zamiast utracenia pieniędzy przez kolejne 20 lat. Jednak w takim przypadku umowa powinna być zawieszona, aby zachować gwarancję wpłat do czasu wygaśnięcia umowy.

Nie znam dostawcy Riester, który nie pobierałby opłaty za zmianę (od poprzedniego dostawcy!).

Między innymi Alte Leipziger lub Hannoversche. Są one rzadko spotykane, ale istnieją.

Jestem przeciwnikiem rozwiązań ubezpieczeniowych w połączeniu z tworzeniem kapitału.

Jeśli tak jest, to ogólnie nie powinieneś zajmować się Riester, w jakimkolwiek formie.

Bernd!! Czy z powrotem z terapii grupowej? Ale nie od razu znowu do kiosku na rogu!

ACH TEQUILA; pozwól mu spokojnie wrócić do swojego ULUBIONEGO KIOSKU! Tam, zdaje się, NIC już nie da się wypić!!

Napisany przez tequila
Popcorn Osobiście uważam, że czasami jest zabawnie, jak upośledzony, pijany dureń z Kleve wzbogaca czasami raczej mało interesujące forum. Żona poszła, praca poszła, przyjaciele poszli. Apeluję o społeczną kompetencję uczestników. Trochę współczucia. A ponieważ Bert już nie może sobie pozwolić na opłacenie abonamentu RTV, aby po południu oglądać podobnych sobie na RTL 2, musi szukać darmowych alternatyw. Tak trafił do nas.

O, BerndR, jesteś naprawdę żałosnym robakiem!
Jak wiadomo, ludzka głupota nie zna granic!
Jesteś tego reprezentatywnym przykładem!
Czy zostaliście wyproszeni z kiosku, że teraz musicie tu wywoływać wasze bezmyślne bzdury!
Pozwólcie każdemu człowiekowi samemu decydować, kto ma jaką wartość społeczną! Swą wartość udowodniłeś tu imponująco. Kupa gówna byłaby zdecydowanie ponad Tobą!
Twoim językiem pierwotnym nie zaimponujesz żadnemu tu umiarkowanie wykształconemu człowiekowi. Wyraźnie pokazuje to, w jak demoralizujących warunkach musisz wyrosnąć.
Dlaczego administratorzy forum postanowili cię tu wprowadzić jako "doświadczonego użytkownika" pozostanie ich tajemnicą!
Najlepiej to znowu się pod kamień schowaj, spod którego się wynurzyłeś!
Wtedy znowu będziesz przemieszczał się na swoim tu znacznie zauważanym podziemnym poziomie!

Macht hier imer einen voll auf seriös der Nidermayer.

Doch kommt einer und stört den produktverkauf, verliert er direkt die Nerven;
und zeigt sein wahres Gesicht.

Jak przyszło Ci do głowy, że możesz mnie tutaj w jakikolwiek sposób zakłócać? Musi to być wyraźnie spowodowane Twoim opóźnieniem umysłowym! Aby mnie w jakikolwiek sposób zakłócić, brakuje Ci jakiejkolwiek odpowiedniej formy!
Na jaką sprzedaż produktów właściwie się odnosisz? Z mojej strony w tym forum dotąd nie pojawiły się żadne oferty sprzedaży!
Być może powinieneś najpierw popracować nad swoją składnią, jeśli już nie jesteś w stanie nadążyć za tematem. Wtedy przynajmniej nie będziesz dalej znęcać się nad powszechnym językiem pisanym do zniesienia!

Wyraźnie cierpi na manię wielkości Nidermayer, ten żałosny kiepski szczwany ubezpieczeniowy.

Myśli, że to forum należy do niego i że może narzucać ludziom tutaj, w jakiej formie mają coś do powiedzenia.

Wygląda na to, że są Państwo rzeczywiście ostatnim ogniwem w łańcuchu społecznym!
Państwa irracjonalne dedukcje z postów innych uczestników forum nie pozwalają na inne wnioski!

Wręcz przeciwnie! Nie mam zamiaru Państwu niczego narzucać tutaj. I proszę, nie wnioskujmy tutaj o innych uczestnikach forum na podstawie siebie! Co mają nam Państwo do powiedzenia? Niestety, Państwa posty nie niosą za sobą żadnej treści! Ale proszę, śmiało kontynuujcie swoje chamstwo.
Ostatecznie to jednak Państwo stajecie samemu sobie na drodze i z postu na post udowadniacie, jakiego rodzaju jesteście ducha. Być może zabrakło Państwu umiejętności wniesienia merytorycznego wkładu w dyskusję, więc pozostaje Wam niestety tylko rola klauna na przerwie!
My pozostali przynajmniej mamy pewną wartość rozrywki i możemy się bawić doskonale na Państwa głupotą.

Napisany przez tequila
I teraz pędź Bert, do następnego Aldi i kup butelkę mocnego alkoholu w celu zlikwidowania frustracji życiowej. Na szczęście nie ma już kobiety, na której mogłbyś wyładować swoją nienawiść fizycznie. Być może przyjmie Cię NPD, zawsze chętnie wykorzystują takich stolikowych nazistów jak Ty.

Podstawowy poziom.
Jakość forum (od dłuższego czasu nie byłem tutaj) stale się pogarsza.
Być może należy po prostu zignorować niektóre niestosowne wypowiedzi. Każda odpowiedź na nie jest potwierdzeniem (gdzie jest lider forum, czy jakkolwiek go nazywać)

Odnośnie do sprawy:
(tequila) Kapitał/Rozwiązanie ubezpieczeniowe i Riester niekoniecznie muszą być wrzucane do jednego worka.
Wiem na pewno, że istnieje wiele ciekawych alternatyw Riester bez żadnego rozwiązania ubezpieczeniowego.
Dla mnie okres oszczędzania jest zdecydowanie bez ubezpieczenia. Wszystko inne trzeba będzie zobaczyć, gdy nadejdzie odpowiedni czas.

FVF-Broker

Napisany przez admin
Żadne obraźliwe treści nie będą tolerowane;
zostaną one natychmiast usunięte.

Prosimy przekazywać treści obraźliwe i nonsensowne za pomocą wiadomości prywatnych.
Zajmiemy się nimi i rozwiązemy sprawę.

Pozdrowienia,
Administrator

Oto nasze zasady forum:
viewtopic.php?t=477

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata