Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy banki są dobrym miejscem do oszczędzania na emeryturę?

Napisany przez ADMCI4
Moich rodziców przekonali mnie, że powinienem, mając 28 lat, zacząć składać mały wkład na moją prywatną emeryturę, aby nie zostać potem nagle zaskoczonym. Dlatego teraz jestem gotowy zainwestować miesięcznie 40 euro w umowę, która będzie wypłacana gdy będę starszy. Po pierwsze pomyślałem o bankach, które oferują różne plany oszczędnościowe, posiadające długoterminową perspektywę. Moi rodzice uważają, że takie umowy lepiej zawierać w firmie ubezpieczeniowej, bo banki nie są takie pewne. Dla mnie to nie jest jasne, ponieważ istnieje gwarancja depozytów. Czy dotyczy ona również umów emerytalnych i czy banki nie są więc tak samo dobrym wyborem?

Napisany przez EasyD
Osobiście poleciłbym im podejście do swojego projektu w inny sposób. Powinni najpierw znaleźć zaufanego doradcę i poprosić go o stworzenie koncepcji.

Poświęćcie czas na przetestowanie kilku doradców (na przykład z banku, firmy ubezpieczeniowej, usług finansowych) i zobaczcie, gdzie czujecie się najlepiej.

Zazwyczaj określa się najpierw cel, który chce się osiągnąć, zanim zacznie się myśleć o życzeniach inwestycyjnych czy nawet wyborze produktów.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć,

chodzi tu nie tylko o zabezpieczenie depozytów, ale głównie o możliwość generowania zysków / dochodów. Należy również brać pod uwagę aspekty podatkowe. Zarówno w fazie oszczędzania, jak i przy wypłacie środków.

Mogę tylko podzielić się opinią z EasyD. Znajdź kilka różnych opcji i skorzystaj z porad, aby zrozumieć różnice i różne kwestie. Zastanów się nad zakupem kilku czasopism branżowych i poczytaniem trochę na ten temat. Wtedy będziesz lepiej przygotowany do spotkań doradczych. Nie podejmuj decyzji pochopnie. Parę tygodni nie robi różnicy. Jeśli zdecydujesz się na opcję ubezpieczenia i jesteś płci męskiej, zwracam uwagę, że od przyszłego roku będziesz musiał zapłacić więcej za tę samą usługę w ramach POLIS UNISEX.

Pozdrowienia
MIKE

Napisany przez EuroPaule
Cześć kangurze,

nadszedł czas, abyś zrobił większe skoki w kwestii samodzielności w zarządzaniu swoimi finansami.
Mając 28 lat, naprawdę nie jesteś już dzieckiem!

Najważniejsze jest, abyś nie polegał wyłącznie na innych, lecz zdawał sobie sprawę, że jesteś jedyną osobą odpowiedzialną za swoją przyszłość.

Zanim zainwestujesz pieniądze, musisz poświęcić czas, aby zdobyć własną wiedzę. Większość tzw. doradców żyje z prowizji, więc musisz być wystarczająco sprytny, aby rozpoznać, gdzie interes prowizyjny „doradcy” zaciemnia Twoje własne interesy. To samo dotyczy banków. Możesz przeczytać to w tym artykule.
Jakie formy inwestycji mają swoje zalety i wady, możesz poczytać tutaj na początek. (To może być dotyczące oszczędności dla dzieci, ale opis form inwestycji i tak jest prawdziwy).
Pytania, które z tego wynikają, możesz zadać tutaj.

Powodzenia!

Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata