Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Finansowanie domu dwurodzinnego!

Napisany przez DoBa1975
Cześć

Jestem tutaj nowy i przeczytałem kilka wpisów.

Chciałem kupić Dom, jak opisano powyżej. Składałem już wnioski w różnych bankach, ale trwa to bardzo długo, zanim cokolwiek usłyszę, ponieważ sprawa staje się pilna, a sprzedający praktycznie codziennie dopytuje u maklera, czy już coś usłyszałem, lub czy dostałem potwierdzenie od banku. Termin zakupu nieruchomości to 01.12.12.

Mam 36 lat, stałą pracę jako pracownik z miesięcznym dochodem netto około 2100 €.

Cena nieruchomości to 170 000 €, a dodatkowe koszty (makler, notariusz i podatek od zakupu nieruchomości) sfinansowałem poprzez kredyt budowlany w firmie Wüstenrot. Dom nie wymaga remontu ani odnowienia, był utrzymany w dobrym stanie przez sprzedającego. Remont mieszkania mojego brata obejmuje on, ponieważ chciałby zrobić to według swoich upodobań... więc u nas wystarczy pomalować i wprowadzić się. Obejrzałem już kilka domów i doświadczyłem więcej niepowodzeń niż sukcesów... ale w tym domu byłem bez słów.

Nawet mój brat (również na stałe zatrudniony) przynosi dodatkowy dochód w postaci najemnika, co już uregulowaliśmy umową najmu. Zarobię jeszcze dodatkowe 400 € z wynajmu.

Nie mam negatywnego wpisu w Biurze Informacji Gospodarczej (BIG). Jest ono w miarę czyste, jak zauważył mój doradca finansowy. Według jego obliczeń (już finansował kilka domów), moje środki na pewno wystarczą. Na początku myślałem, że z powodu kredytu samochodowego to nie wyjdzie.

Według kilku banków, które już to obliczyły, pieniądze pokrywają wszystkie wydatki, ale czekam i czekam, a moje okno czasowe do 30.11.12 ciągle się zmniejsza, bo wtedy mieszkanie zostaje mi wypowiedziane.

Dochód 2100 €
- 306 € rata auta (około 21 000 € pozostało do spłaty)
- 100 € kredyt budowlany Wüstenrot (od 01.12.12)
+ 400 € wynajem od brata

Tak więc według moich obliczeń i wielu banków wystarcza z obu stron... ale dlaczego nic nie słychać? Gdybym miał więcej czasu, nie przeszkadzałoby mi trochę poczekać... ale oni wiedzą, że mam ograniczony czas i obiecali szybkie rozpatrzenie.

Mój doradca finansowy odwiedził już Hypovereinsbank w przedostatnim tygodniu, w środę była kolejna wizyta w moim banku, a w czwartek ma przyjść ktoś z Schwäbisch Hall.

Naprawdę jestem ciekawy, ile to potrwa... wszystkie dokumenty zostały złożone.

Co o tym sądzicie? Chętnie poznałbym wasze opinie, czy znacie bank, który działa raczej bezproblemowo i szybko?

Pozdrowienia, Dominik

Napisany przez NaTwoim13
Cześć DoBa1975,

dlaczego HypoVereinsbank nie odgrywa już roli wśród czołowych banków hipotecznych, zwłaszcza dlaczego Schwäbisch Hall??? Bausparkassen finansują tylko do 80%, a w połączeniu z ich partnerami oferują one na pewno lepsze warunki na rynku!

Który jest ich bankiem domowym? Zastanawiam się także, dlaczego twój doradca finansowy pyta u twojego banku domowego. Czy twój doradca finansowy jest niezależny i wolny?

Pomimo tych faktów, uzyskanie finansowania w opisanym przez ciebie przypadku nie powinno być problemem, udzielenie odpowiedzi i decyzji banku powinno zająć 3-5 dni roboczych.

Z jakiego regionu pochodzisz?

Napisany przez EmaliaS
ponieważ sytuacja stała się już bardzo pilna i sprzedawca niemal codziennie pytał pośrednika, czy już coś usłyszałem, czy uzyskałem potwierdzenie od banku

Dlatego nie przejmuj się tak bardzo, każdy pośrednik tak robi, przecież chcą również otrzymać swoje wynagrodzenie. Nasz też ciągle to robił, zawsze mówił, że są inni zainteresowani, ale tak naprawdę nie było żadnego. Czasami trzeba poczekać, być może jesteś takim niecierpliwym człowiekiem jak ja, w tym czasie, aż finansowanie zostanie uzgodnione, miałem naprawdę kiepski sen.

Napisany przez DoBa1975
Cześć

dzięki już za odpowiedzi.

Hypovereinsbank wycofał swoją ofertę kilka dni temu i musiałem znów szukać nowego banku..... ponieważ Dom rzekomo był zbyt drogi i miał wartość tylko 140 000 €.

Rozumiem to dobrze, ale ta nieruchomość jest warta dużo więcej... zwłaszcza że zawsze odpowiadam, że nie muszę niczego remontować... absolutnie nic.

Już patrzyłem na wiele domów przekraczających 140 000 € i tam trzeba jeszcze remontować... albo wziąć samemu kredyt na ogrzewanie itp.

Czasami nie rozumiem banków.... ale to po prostu wprowadzane jest do komputera i wychodzi albo tak, albo nie.

To po prostu zależy od wartości nieruchomości, gdzie banki zamykają sprawę.... według wszystkich banków moje dochody są wystarczające i zostaje mi coś na koncie.

@noelmaxim

Jestem z Zweibrücken (Rheinland-Pfalz). Moim bankiem jest Sparkasse Südwestpfalz..... miałem umówioną wizytę, ale kiedy Hypo się zgodził, odwołałem ją. Mój doradca finansowy robi wszystko, żeby to ogarnąć i w niego w pełni ufam. Teraz mamy coś w Kreissparkasse i teraz muszę poczekać do poniedziałku na decyzję - tak, czy nie..... naprawdę zaczyna mi brakować czasu, a nerwy mam na krawędzi...... chodzi o moje istnienie, a także o istnienie mojego brata, ponieważ od 01.12.12 obaj nie będziemy mieli mieszkań, a oni już znaleźli nowego lokatora.

@EmaliaS

Dzięki.... miło wiedzieć, że innym jest tak samo jak mnie...... moja dziewczyna już zaczyna zauważać, że moje nerwy są rozpalone i oboje już źle śpimy i cieszymy się, kiedy to wreszcie się uda.

@wszystkim

Po prostu jestem rozczarowany bankami, że robią reklamę z niskimi oprocentowaniami.... nawet przy 100% finansowaniu, a potem się wykręcają i odmawiają. Ale jedno jest pewne.... jeśli bank jest syty, to może wybierać. Ale to jest moje finansowanie, które płacę i zdaniem mnie bank na tym dobrze zarabia i dokładnie obejrzałem ten Dom i już przekonałem sprzedającego do przeceny z 178000 € na 170000 €.

Teraz mam nadzieję, że się uda w poniedziałek.... w przeciwnym razie prawdopodobnie nigdy więcej nie zainteresuję się domem, bo czekanie i nerwy, które się człowiekowi zniszczył, po prostu nie są tego warte.

Pozdrawiam Dominik

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata