@FVF,
Masz oczywiście całkowitą rację, że w przypadku ubezpieczenia emerytalnego kwestia kosztów nie może być całkowicie pominięta.
O alternatywach pisałem już w moim pierwszym wpisie na ten temat.
Niemniej jednak trzeba jasno powiedzieć, że między dostawcami są często duże różnice. Opcja otrzymywania dożywotniej świadczenia ma sens, rozważając przypadek JensF. On sam chciałby, gdy osiągnie wiek 67 lat za 8 lat, otrzymać dożywotnią świadczoną rentę z gwarancją i postawić na bezpieczeństwo. Dodatkowo warto wspomnieć, że renta ta zwiększa się co roku. Pozostaje jeszcze pytanie, jak długo mi Bóg pozwoli cieszyć się tą rentą! Tutaj decyduje osobiste podejście oraz jakie umowy dotyczące świadczeń emerytalnych w okresie otrzymywania świadczeń zostały podpisane. Jeśli sytuacja po mojej śmierci jest mi względnie obojętna, wybieram najwyższą wartość renty, w innym przypadku umawiam stosowne okresy gwarancji renty lub ochronę dla pozostających.
@ Obelix / JensF
Niestety, podane przez JensF liczby nie są do końca jasne. Nawet po drugiej korekcie, po mojej wątpliwości, że mogą one nie być zgodne z prawdą, nie jestem do końca pewien, czy wszystko się zgadza. Ponieważ nie ma gwarantowanej kwoty renty!
Ale załóżmy, że te liczby są poprawne:
gwarantowana renta na 01.12.2020 = 202
euro / niegwarantowana 280
euro
gwarantowany kapitał na 01.12.2020 = 54 002
euro, niegwarantowany 59 001
euro
To samo oferuje Debeka, tylko dla porównania!
gwarantowana renta = 223,79 / niegwarantowana 308,94
gwarantowany kapitał = 55 073
euro / niegwarantowany 61 469,32
euro
Teraz porównajmy to do
lokaty terminowej i następującego po niej depozytu z miesięcznymi wypłatami przez 20 lat, o którym wspomniałem na początku.
50 000
euro na lokacie terminowej, przyjmijmy, że na poziomie 3,3% / np. w VTB-Banku przez 8 lat daje około 14 500
euro zysku, bez uwzględniania podlegających opodatkowaniu dochodów z odsetek, ponieważ nie znamy kwoty wolnej od podatku dla pytającego.
Ta kwota, po odliczeniu podatku, powiedzmy około 63 000
euro, ponieważ nie znamy podstawy podatkowej JensF, wpłacamy na w/w depozyt, z miesięczną wypłatą przez 20 lat. Wtedy JensF miałby zatem 89 lat!
Daje to miesięczną wpłatę przez 20 lat w wysokości 332,97
euro / Przy maksymalnym zwolnieniu od podatku od odsetek / bez 318,35
euro!
W ten sposób zarobiłem łącznie 79 912
euro albo ze spłatą odsetek 76 404
euro z moich pieniędzy, i to wszystko bez dodatkowych kosztów czy prowizji za zawarcie umowy. Kolejną zaletą jest to, że w miarę spadku salda depozytu, udział dochodów z odsetek podlegających opodatkowaniu będzie coraz mniejszy.
Jak już powiedział FvF, kto potrafi tu liczyć, jest w przewadze.
Jeśli umrę podczas wypłacania depozytu, pozostałe pieniądze zostaną wypłacone wspomnianym pozostającym.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem to wystarczająco zrozumiale dla wszystkich!
Pozdrawiam
Mike