Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy każdy rodzaj planowania emerytalnego otrzymuje wsparcie ze strony państwa?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

jako że mam dopiero 35 lat, dotąd nie zastanawiałem się nad swoim zabezpieczeniem emerytalnym.

Mam nadzieję, że nadal będę korzystał z ustawowej emerytury.
Niemniej jednak pomyślałem, że powoli zacznę odkładać trochę oszczędności.
Zauważyłem, że istnieje wiele różnych form zabezpieczenia emerytalnego, z którymi w ogóle nie potrafię się uporać.
Muszę się nimi jeszcze bliżej zainteresować, ale może już teraz mogę dowiedzieć się, czy przy każdej z różnych form można otrzymać pomoc państwa.
Może można mi coś doradzić?

Dzięki ...

Re: Czy każdy rodzaj planowania emerytalnego otrzymuje wsparcie ze strony państwa?

Napisany przez fvf-makler
Masz dopiero 35 lat i nie masz pojęcia o finansach? W takim razie zakładam, że już masz co najmniej 3 ubezpieczenia na życie/emerytalne, ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków z gwarancją zwrotu składek i wszelkiego rodzaju ubezpieczenia (np. na telefon), których nikt nie potrzebuje. Jednak solidne podstawowe zabezpieczenie (np. przed niezdolnością do pracy...) Ci brakuje. Bez obrazy, jesteś idealnym klientem dla wszelkiego rodzaju złych porad. Internet oferuje wystarczająco dużo możliwości, aby dowiedzieć się o rozsądnych rozwiązaniach finansowych/emerytalnych. Skorzystaj z nich, aby zdobyć pierwsze wrażenie i zadaj konkretne pytania. FVF-Broker

Uzupełnienie: Znajdź doradcę i przedstaw jego zalecenia tutaj.

Napisany przez EasyD
Nawet jeśli wypowiedzi maklera fvf są nieco prowokacyjne, to prawdopodobnie ma on rację...

Nie ma sensu tłumaczyć Ci tutaj produktów, które kwalifikują się do różnych rządowych dofinansowań, gdyż zależą one od sytuacji życiowej, zawodu i osobistych celów. Na początek brakuje Ci koncepcji, Dave.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata