Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Co robią te informacje giełdowe o oporze, wyścigach, itp.?

Napisany przez eichi
Cześć,

Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat, który zawsze sprawia, że zarówno śmieję się, jak i zastanawiam. Kiedy czytam linkowany artykuł, zawsze zastanawiam się Jakie substancje biorą osoby, które coś takiego piszą? I: Czy biorą ich za dużo czy za mało?

Deutsche Telekom - Teraz muszą udowodnić swoją wartość, inaczej | Deutsche Telekom | GodmodeTrader.de

Ale poważnie, czy ta argumentacja nie ma tyle mocy co horoskop? Jeśli w nią wierzysz, możesz sprawić, że się spełni, pracując aktywnie nad jej wypełnieniem. Jednak z racjonalnego punktu widzenia, tego rodzaju stwierdzenia nie mają sensu. Linie oporu i strefy wsparcia istnieją tylko wtedy, gdy wszyscy są na tyle głupi (lub naiwni), aby w to wierzyć.

Jaka jest wasza postawa wobec tego typu bajek dla krasnoludków? Czy coś przeoczyłem?

Napisany przez isar11
Ogólnie rzecz biorąc, niektórzy ludzie już całkiem dobrze radzą sobie z tego rodzaju analizą wykresów. Co dokładnie stoi za tym w konkretnym przypadku, to już inna sprawa. Ale nazwałbym to raczej nie jako czysto klaunowską procedurę. Na czym byś to oparł?

Napisany przez eichi
Ponieważ nie ma uzasadnienia dla Jeżeli jednak wartość spadnie poniżej 8,73 euro, należy spodziewać się dalszego spadku cen.
Dlaczego tak powinno być?
Czy możesz podać mi kilku udanych analityków wykresów?
Czy istnieją fundusze analizy wykresów, które mają tę „technikę” jako fundament?
(Aby móc porównać kilka wyników)

Napisany przez isar11
Ta technika w szczególności? Nie sądzę, choć nie zająłem się nią dokładnie.

Ogólnie rzecz biorąc, wiele książek o technicznej analizie wykresów zostało napisanych przez osoby, które udowodniły swoje sukcesy. Czy było to z powodu ich technik analizy, czy nie, to inna sprawa.

Jeśli chodzi o Fundusze inwestycyjne i ich wewnętrzne procesy, to szczerze mówiąc nie mam wystarczającej wiedzy na ten temat. Zakładam jednak, że posiadacze skutecznych technik analizy nie obnoszą się z nimi publicznie.

Napisany przez eichi

Ta technika w szczególności? Nie sądzę, ale jeszcze jej dokładnie nie przyjrzałem się.

Ogólnie rzecz biorąc, wiele książek o technicznej analizie wykresów zostało napisanych przez ludzi, którzy udowodnili swoje sukcesy. Czy to ze względu na ich techniki analizy, czy nie, pozostaje do dyskusji.

Dlaczego ktoś miałby podejmować trud pracy jako pisarz tekstów, jeśli ma bardzo skuteczną strategię inwestycyjną? Dla osobistego rozwoju? Zwłaszcza w tego rodzaju gazetach finansowych?
Czy zakładasz udowodniony sukces, czy masz na to jakieś dowody?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

dla wielu takich modeli śledzenia trendów obowiązuje zasada samospełniającej się przepowiedni. Jeśli wystarczająco wiele osób w to wierzy i działa zgodnie z tym przekonaniem, to największe bzdury nagle się spełniają.

Ostatecznie statystyka potwierdza niektóre założenia analizy technicznej. Jeśli na przykład zawsze kupuje się / sprzedaje po przebiciu linii 200-dniowej, to w większości przypadków kupuje się taniej i sprzedaje drożej.
Oczywiście nie zawsze...

Istnieje kilka funduszy śledzących trendy, ale żaden z nich nie stosuje czystej nauki analizy technicznej (trzeba zdecydować, jakie sygnały chcemy wykorzystać. Wszystkie pomysły to trochę za dużo dobra), ale wybierają kilka wskaźników i łączą je z innymi sygnałami, na przykład danymi fundamentalnymi.
Oczywiście nikt nie zdradza wszystkich swoich kart, bo chce sprawić wrażenie, że jest o krok do przodu od reszty świata.
Co więcej, czasami, pod przykrywką dyskrecji, zasady są łamane i podejmowane są decyzje intuicyjne.
Spektakularnie zawiodł się na tym na przykład Olaf-Johannes Eick (po prostu spróbuj go znaleźć w Google).

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez isabs
Osobiście mam bardzo małe zdanie na temat analizy wykresów. To coś dla codziennych inwestorów. Ryzyko jest dosyć wysokie i prawie nigdy nie jest odpowiednie dla małych inwestorów. Inwestując tylko niewielkie sumy, osiąga się tylko niewielki zysk. Moim zdaniem ryzyko przeważa tutaj. Inwestując większość swojego majątku, naraża się na ryzyko całkowitej utraty.

Napisany przez EuroPaule

Ja, mam bardzo mało do zrobienia z analizą wykresów. To tylko dla day traderów.

Jak można częściowo wykorzystać analizę wykresów również w daytradingu. Ale wiele sygnałów odnosi się do długoterminowego rozwoju, takich jak stosowanie linii średnich i oporów.

Cytat od isabs

Jednak ryzyko jest dosyć duże i mało odpowiednie dla małych inwestorów. Inwestując tylko niewielkie kwoty, osiągniesz tylko niewielki zysk.

Ryzyko nie jest wyższe ani niższe niż w przypadku innych strategii inwestycyjnych. To zależy także od tego, w jaki sposób wykorzystuje się daną metodę.
Inwestorzy indywidualni często borykają się ze wszystkimi strategiami, ponieważ muszą się nimi intensywnie zajmować i konsekwentnie trzymać się ich.

Cytat od isabs

Moim zdaniem, ryzyko tutaj przeważa. Jeżeli zainwestujesz większość swojego majątku, ryzykujesz całkowitą stratę.

Twoja osobista ocena ryzyka jest oczywiście ważną podstawą dla Twoich decyzji.
Jednak ryzyko zbyt słabej dywersyfikacji jest raczej ogólne i nie związane z tym, czy korzystasz z analizy technicznej, danych fundamentalnych czy strategii stop loss.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata