Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Allianz Polisa Inwestycyjna Klasyczna

Napisany przez HansHartl
Cześć wszystkim,

moje bank zasugerował mojemu bratu, aby wykupił polisę Allianz Vermögens Police Klassik, z kapitałem inwestycyjnym w wysokości 50 000 euro.
Mój brat ma 50 lat. Poprosił mnie o pomoc w sprawie decyzji, czy powinien ją zawrzeć, czy nie, ponieważ poszukuje całkowicie bezpiecznej inwestycji, a ta polisa zapewnia większy zysk niż obecnie oferowane lokaty i rachunki oszczędnościowe.
Moje dotychczasowe ustalenia sugerują, że może to być zwykłe ubezpieczenie na życie, czy jestem w błędzie?
Czy wypłata z tego ubezpieczenia podlega opodatkowaniu? Biorąc pod uwagę niskie stopy procentowe, czy nie byłoby rozsądniej szukać innych inwestycji?
Będę bardzo wdzięczny za wskazówki, opinie i pomoc.
Czy istnieją alternatywne, całkowicie bezpieczne sposoby inwestowania? Czy obecnie sensowne jest tymczasowe ulokowanie kapitału na rachunku oszczędnościowym lub lokacie o najlepszym oprocentowaniu? Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrowienia i miłego weekendu

Re: Allianz Polisa Inwestycyjna Klasyczna

Napisany przez EuroPaule

W obliczu fazy niskich stóp procentowych myślę, że może nie jest zbyt rozsądne inwestowanie tutaj?

Cześć,
Nie znam szczegółowo warunków Allianz. Ale termin Klassik sugeruje tradycyjną polisę.

Dla osoby w wieku 50 lat, może bardziej sensowne byłoby ubezpieczenie emerytalne? Zabezpieczenie w razie śmierci w tym wieku zazwyczaj jest dość drogie.

Faza niskich stóp procentowych dotyczy wszystkich rodzajów inwestycji. Argument krótkoterminowo wypada na każdej stronie.
Może to nawet mieć pozytywny wpływ na wynik inwestycji:
Najniższy poziom oprocentowania gwarantowanego. Szanse na wypłatę świadczenia na koniec okresu inwestycji. | finanzdeutsch

Cytat od HansHartl

W kontekście całkowicie bezpiecznego lokowania kapitału, czy są jakieś alternatywy? Czy obecnie ma sens tymczasowo trzymać kapitał na koncie oszczędnościowym lub lokacie z najlepszym oprocentowaniem? Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrowienia i miłego weekendu

Prawie nie ma inwestycji, które są bezpieczne i jednocześnie w miarę rentowne. Obecnie świat nieco się w tej kwestii rozregulował. Z tego powodu parkowanie kapitału prawdopodobnie nie jest najgłupszym pomysłem.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata