Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy klienci ubezpieczenia samochodu muszą mieć stałe miejsce zamieszkania?

Napisany przez ADMCI4
Ostatnio widziałem reportaż w telewizji, w którym pokazano, że istnieją ludzie, którzy wypełniają swoje życie ciągłym podróżowaniem. Po prostu siadają za kierownicę samochodu i jadą gdziekolwiek. Zatrzymują się tam, gdzie im się podoba, a w innym przypadku jadą dalej. Jednakże potrzebują ubezpieczenia OC dla samochodu, ponieważ w innym przypadku nie dostaną pozwolenia rejestracyjnego. Czy w Niemczech możliwe jest, żeby osoby te mogły ubezpieczyć samochód, nie mając stałego miejsca zamieszkania? Czy tylko pozorują tymczasowe zameldowanie się u kogoś innego...

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć,

bez stałego miejsca zamieszkania niemożliwe jest zawarcie ubezpieczenia samochodu. Jednym z czynników ryzyka, według którego ustala się składki ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej komunikacyjnej i ubezpieczenia autocasco, jest klasa regionalna.

Przypisanie do określonej regionu odbywa się na podstawie miejsca zamieszkania właściciela pojazdu.

Ponadto towarzystwo ubezpieczeniowe potrzebuje adresu do przesłania dokumentów ubezpieczeniowych.

Pozdrowienia

Napisany przez Mike Spezi
Do rejestracji ubezpieczenia trzeba już udowodnić miejsce zamieszkania. Ale kto sprawdza te informacje???
Tutaj teoretycznie są już luki. Na początku przypnij plakietkę z imieniem do przyjaciela, itp. Ale jaki sens miałoby to mieć?

Teoretycznie do korespondencji wystarczy skrzynka pocztowa, a potem można zabrać się za Śmierć handlarza.

Pozdrowienia
Mike

Napisany przez ERGO Direkt
Do korespondencji teoretycznie wystarczy skrzynka pocztowa, a potem można zabrać się za Śmierć handlarza!

...

Napisany przez Dahut
Kiedy ludzie podróżują poza granicami Niemiec, potrzebują dowodu osobistego. Moim zdaniem, konieczne jest również posiadanie miejsca zamieszkania. Oznacza to, że muszą być zarejestrowani gdzieś, aby móc spędzać życie w samochodzie.

Nie, Dahut, nie potrzebują!

To, czego potrzebują, to ważny paszport!!!! A w przypadku tych, wydanych w dawnym stylu, nie jest wpisany konkretny adres zamieszkania.

Napisany przez Dahut
To oznaczałoby, że można uniknąć obowiązku meldunkowego w Niemczech posiadając paszport. Dobrze wiedzieć.

To oznacza, że posiadając paszport, można uniknąć obowiązku meldunkowego w Niemczech. Ciekawe do zauważenia.

Dokładnie przeczytaj, Dahut! Nie oznacza to unieważnienia obowiązku meldunkowego, który jest potwierdzany w formularzu przez każdą gminę! Jedynie może brakować informacji w paszporcie. To dwie zupełnie różne rzeczy! Obowiązek meldunkowy dotyczy obowiązku każdego obywatela!
Nawiasem mówiąc, nie ma prawa, które zobowiązywałoby mnie do posiadania dowodu osobistego! Jeśli mam paszport, to jest to całkowicie wystarczające. Jednakże, dla uniknięcia kłopotów, dobrze jest mieć przy sobie zaświadczenie meldunkowe. Zresztą, nawet wpis w dowodzie osobistym jest wiarygodny jedynie wówczas, gdy obowiązek meldunkowy jest przestrzegany. W przeciwnym razie ten wpis może już dawno ulec przestarzeniu i być kilka lat stary.
W przypadku podróży zagranicznych nadal obowiązuje fakt, że wystarczy mi mieć przy sobie ważny paszport. Nie ma to nic wspólnego z obowiązkiem meldunkowym w Niemczech.

Pozdrawiam
mike

Napisany przez Hubo_S
Bardzo interesujące. Zawsze myślałem, że możliwe jest tylko z podaniem stałego adresu zamieszkania. Ale po prostu podanie adresu skrytki pocztowej, na to nigdy nie pomyślałem...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata