Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy sposób płatności w umowie Rürup nie jest możliwy do zmiany?

Napisany przez Frox
Cześć,

Od 1999 roku reguluję comiesięczne składki na ubezpieczenie emerytalne. W tym roku chciałem zmienić sposób płatności z comiesięcznego na roczny. W ostatnich latach dokonałem podobnej zmiany w prawie wszystkich moich umowach, aby uniknąć dopłat za płatności w różnych okresach. Dotychczas bez problemów.

Mój ubezpieczyciel poinformował mnie, że taka zmiana jest możliwa tylko wtedy, gdy zgodzę się na obniżenie gwarantowanej stopy procentowej z 4% do 3,25%. Nadal nie zwolniono by mnie z dopłat za płatności rocznej (12 x miesięczna składka). Zmiana ta byłaby traktowana jak nowa umowa, a korzyść podatkowa przepadłaby.

Zanim zbytnio się zdenerwuję na to postępowanie, zastanawiam się, czy nie przeoczyłem czegoś istotnego, co mogłoby wyjaśnić tę sytuację.

Jakie są Wasze doświadczenia w tej dziedzinie? Jaka jest powszechna praktyka ubezpieczycieli w takich sprawach?

Niektórzy ubezpieczyciele oferują nawet formularz online, dzięki któremu można zmienić sposób płatności na najbliższą możliwą datę.

Dlatego sądzę, że mój ubezpieczyciel raczej nie odmawia ze względu na trudności administracyjne. Dlaczego więc tak się dzieje?

Pozdrowienia z Południowo-Zachodniej Polski.

Napisany przez EasyD
Ostatecznie zależy to od warunków umowy, czy żądana zmiana jest możliwa w łatwy sposób.

Odpowiedź od ubezpieczyciela jednakże nie jest spójna. Jeśli zmiana faktycznie musiałaby być traktowana jak nowa umowa, należałoby uwzględnić gwarantowaną stopę procentową w wysokości 1,75%, czyli obowiązującą obecnie.

Aby udzielić konkretnej odpowiedzi, należałoby przeglądnąć polisę.

Napisany przez Frox
Police zostało pierwotnie stworzone przez BHW, które później zostało zakupione przez Post-Bank, która z kolei sprzedała swoją działalność ubezpieczeniową grupie Talanx. Ubezpieczyciel nazywa tę zmianę przejściem na nowsze taryfy.

W warunkach umowy stwierdzono, że składki mogą być płatne rocznie, półrocznie, co kwartał lub miesięcznie, a dodatkowo naliczane są opłaty od rat. Jak zinterpretować teraz to porozumienie? Czy od momentu podpisania umowy wszystko jest już ustalone?

W ostatnim akapicie stwierdzono, że pojedyncze postanowienia mogą być zmienione, jeśli to poprawi pozycję ubezpieczonego lub istnieje ważny interes ubezpieczyciela, bez szkody dla ubezpieczonych. Chciałbym jedynie uniknąć przyszłych opłat od rat. Legitymitość opłat jest obecnie kwestionowana przez organizacje konsumenckie, choć ostateczne orzeczenie SN wciąż się wyczekuje. W HUK można nawet mieć dobrą szansę na zwrot takich opłat z ostatnich 3 lat.

Jeśli mój ubezpieczyciel nie chce zrezygnować z tych opłat, podejrzewam, że czerpie z nich zyski, które nie wpływają na korzyść ubezpieczonych. Opłaty od rat powinny jednak pokryć jedynie koszty administracyjne, utracone odsetki i zwiększone ryzyko.

Jeśli ubezpieczyciel wykorzystuje te opłaty w inny sposób, to całość jest jedynie ukrytą transakcją kredytową. Z niecierpliwością oczekuję na orzeczenie SN, mam nadzieję, że jeszcze w 2013 roku.

Pozdrowienia z Schwarzwaldu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata