Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy otwarcie konta oszczędnościowego jest sensowne?

Napisany przez Smuji
Hej,

chciałbym odkładać trochę pieniędzy co miesiąc, na wypadek gdybym kiedyś miał większe zakupy do zrobienia.

Nie chcę po prostu założyć konta oszczędnościowego w banku, bo moje pieniądze by tylko leżały i nie miałbym na nich odsetek.

Teraz szukałem w Google po najlepszych ofertach, żeby dostać jak najlepszą ofertę.

Nie znam się na tym za bardzo i nie do końca ufam niektórym porównywarkom, bo jako nieogarnięty mogę przeoczyć haczyk.

Czy możecie mi polecić konto oszczędnościowe ?

Znalazłem kilka z niską stopą procentową, ale wysokim zyskiem. I trochę nie rozumiem tego z zyskiem.

Zauważyłem również, że istnieją konta zyskowne miesięcznie, które oferują wyższą stopę procentową. Co jest dla mnie bardziej opłacalne ?

Na co powinienem zwracać uwagę? Na wysoki zysk czy wysoką stopę procentową ? Według Wikipedii, zysk to proporcja między kwotą wypłaty a kwotą wpłaty, coś w tym stylu... Tylko jak mogę mieć wysoki zysk, jeśli stopa procentowa jest niska ?

Byłoby miło, gdyby ktoś bardziej ogarnięty mógł mi pomóc.

Pozdrowienia, Jambo

Napisany przez eichi
W przypadku kont, stopa procentowa to rentowność? Jak znalazłeś konta oszczędnościowe o niskiej stopie procentowej i wysokiej rentowności? Mogę polecić Ci Rabodirect lub moneyou. Pierwsze z nich jest nieco bezpieczniejsze i oferuje wyższe oprocentowanie, drugie jest łatwiejsze w obsłudze. Miałem dobre doświadczenia z oboma. A co do sensu: Myślę, że konto oszczędnościowe jest najprostszym sposobem na bezpieczne oszczędzanie pieniędzy, bez ponoszenia strat związanych z inflacją (i w dobrych czasach również generuje niewielki realny zwrot z inwestycji). To taka dzisiejsza wersja konta oszczędnościowego. Ja mam teraz tylko konto oszczędnościowe w Sparkasse na wypadek nagłej potrzeby środków, ponieważ mogę w ciągu sekund ponownie pokryć debet na koncie bieżącym, unikając tym samym kosztów kredytowych. Poza tym konto oszczędnościowe też nie jest złym pomysłem.

Napisany przez Smuji
witaj,

dziękuję bardzo...

niestety jeszcze nie mogę zamieszczać tutaj linków, ale jeśli wyszukam w google test najlepszego konta oszczędnościowego, pojawi się strona internetowa o nazwie tagesgeldkonto.vergleich.de

na której jest napisane, że bank of scotland ma podstawową stopę procentową wynoszącą 1,8% oraz stopę zwrotu na poziomie 4,31%

Napisany przez Latinl
Jedyną rzeczą, o której mogę myśleć, jest to, że premia powitalna jest uwzględniana, co zwiększa zwrot z inwestycji.

Im mniejsza kwota wpłaty, tym wyższy zwrot z inwestycji (ponieważ zazwyczaj oferowane są premie powitalne w wysokości 25-50 €).

Poleciłbym Ci Dibę. Jest członkiem Systemu Gwarantowania Depozytów. Royal lub Rabodirect są chronione dopiero przez zagraniczne systemy gwarantowania depozytów w przypadku ich upadłości. Dopiero potem wchodzi w grę niemiecki system.

Napisany przez Smuji
A co w tym negatywnego, że są zabezpieczeni przez zagraniczne systemy gwarancji depozytów?

Napisany przez eichi

i co w tym negatywnego, że są zabezpieczeni przez zagraniczną gwarancję depozytową ?

To zależy od rządu i ich programu awaryjnego.
Był taki przypadek, gdzie najpierw obsłużono własnych obywateli, a potem nie starczyło już na zagranicznych obywateli.
Odszkodowanie dla klientów banku Kaupthing

Napisany przez Ravemaster84
Nie martwiłbym się zbytnio o holenderskie banki. Oczywiście istnieje ryzyko, ale w żadnym wypadku nie jest ono porównywalne do Islandii czy Łotwy.

Jeśli naprawdę chcesz być pewny, wybierz bank z niemieckim systemem gwarancji depozytów i trochę mniejszym oprocentowaniem. Przykłady to: AKBank, CosmosDirekt, AKFBank lub MerkurBank.

Napisany przez Latinl
Cześć

mogę się tylko zgodzić z moimi poprzednikami. Oczywiście, jest bezpieczniej, gdy matki firm mają siedziby w gospodarczo stabilnych krajach. Ale nigdy nie mów nigdy.

Rządy zawsze najpierw zadowolą własnych obywateli, a potem obcokrajowców

Napisany przez Hubo_S
Podczas otwierania konta bieżącego w comdirect dostałem również konto oszczędnościowe.

Czy nie miałoby sensu używać go jako miesięcznej oszczędności? Przenieść część niewykorzystanych dochodów na to konto oszczędnościowe każdego miesiąca? Czy byłoby lepiej otworzyć konto oszczędnościowe gdzie indziej?

Czy comdirect ma niemieckie zabezpieczenie depozytów, czy nie?

Napisany przez eichi

podczas otwierania mojego konta osobistego w comdirect dostałem również konto oszczędnościowe.

Czy nie jest sensowne korzystanie z tego jako oszczędzania miesięcznego? Przenoszenie części niewykorzystanego dochodu na to konto oszczędnościowe każdego miesiąca? A może powinienem otworzyć konto oszczędnościowe gdzie indziej?

Po pierwsze, regularne odkładanie pieniędzy na bok zamiast wydawania ich na koncie osobistym jest kluczowym krokiem.
Stopa procentowa jest dość niska. Dlatego warto rozejrzeć się w przyszłości w innym miejscu.

Cytat Hubo_S

Czy comdirect ma również niemieckie ubezpieczenie depozytów, czy nie?

https://www.comdirect.de/cms/sicherh...

Napisany przez Hubo_S

Pierwszym i najważniejszym krokiem jest regularne odkładanie pieniędzy na bok zamiast trzymania ich na koncie bieżącym i wydawania w końcu.
Stopa procentowa jest stosunkowo niska. Dlatego zalecam zwrócenie uwagi na inne opcje.

https://www.comdirect.de/cms/sicherh...lagensicherung

wszystko jasne, dzięki. Dobry pomysł z linkiem. Teraz wiem, że jest to bezpieczne.
Sprawdzę też, jak wspomniano, AKBank, CosmosDirekt.

Jaka jest stopa procentowa w Comdirect? 1,25%? Czy dobrze przeczytałem?

p.s. strona cosmosdirect wydaje się być niedostępna..

Napisany przez eichi
Nie lubię udzielać porad finansowych, ale przyjmując, że jestem tobą, to zerknąłbym na RaboDirect.de i moneyou.com.

Nie lubię udzielać porad finansowych, ale zakładając, że jestem tobą, zerknąłbym na RaboDirect.de i moneyou.com.

Ja dołączam się do Założenia eichi...

Napisany przez Hubo_S
Inwestowanie z oprocentowaniem 2,2% brzmi dobrze, zwłaszcza że nie ma tam wymaganego minimalnego depozytu do wpłacenia czy coś w ten deseń.

Zacząłbym od zera i wpłacał co miesiąc 500€. Byłoby to optymalne.

Czy ktoś mógłby mi jeszcze wyjaśnić, czego dotyczy okres trwania i jakie są związane z tym warunki?

Czas trwania jest niezbędny do obliczenia twojego planu oszczędnościowego.
Dzięki niemu możesz łatwo określić, jak szybko rośnie saldo w określonym czasie. Nie musisz jednak zobowiązywać się do stałej kwoty ani czasu trwania w przypadku planu oszczędnościowego na lokacie terminowej.

Napisany przez domrepp
Smuji

Zajrzyj do następującego linku:

Tagesgeld bei der Bank of Scotland mit attraktiven Tagesgeldzinsen

Włącznie z bonusem dochodzisz wtedy do 4,..%!
Gorąco polecam BoS. Pomimo tego, że ma swoją siedzibę w Szkocji, uważam ją za jedną z solidnych banków. Między innymi dlatego, że należy do Lloyds, które z kolei w ponad 40% należy do brytyjskiego państwa (stan na krótko po wybuchu kryzysu w 2008 roku). Prawie jak too big to fail w Anglii.

Tak samo polecam AKF. Zalety to tutaj: obsługa kompletnie po niemiecku i miesięczna wypłata odsetek.

Generalnie uważam, że konto TG jest obecnie prawie obowiązkowe. Jak już wspomniałeś, w bankach praktycznie nie ma już nic, nawet dla lokat terminowych, a TG jest jedną z najbardziej elastycznych opcji, aby trzymać pieniądze przy stosunkowo umiarkowanych oprocentowaniu. Uważam, że gromadzenie pieniędzy na kontach bieżących nie jest alternatywą.

Napisany przez Giroboy
To z bonusem w Bank of Scotland wygląda na to, że na razie się skończyło. W związku z tym można znowu zwrócić uwagę na stopę procentową, jeśli chodzi o lokatę terminową. Ja mam konto w moneyou. Tam nie ma takich gwałtownych wahnięć oprocentowania, jest prawie tak stabilne jak lokata terminowa.

Napisany przez MoneyM
Cześć wszystkim (to mój pierwszy post)! Uważam również, że obecnie lokata terminowa jest bardzo sensowna ze względu na dużą elastyczność. Uważam, że w ciągu najbliższych miesięcy stopy procentowe ponownie wzrosną i w przypadku lokat terminowych, gdzie gotówkę można wypłacić w dowolnym momencie, można szybko zareagować w razie potrzeby. Oczywiście zawsze należy sprawdzić, jak sytuacja zabezpieczenia depozytów wygląda w przypadku danego produktu, ale w porównaniu do lokat terminowych, na lokatach terminowych już na starcie jesteśmy na bezpiecznej pozycji!

Napisany przez Holger1984
Myślę również, że to sensowne rozwiązanie, przynajmniej na razie

Napisany przez domrepp

Cześć wszystkim (to mój pierwszy post)!
Ja także uważam, że lokaty terminowe są obecnie bardzo rozsądne ze względu na dużą elastyczność. Uważam, że jest prawdopodobne, że stopy procentowe wzrosną w ciągu najbliższych miesięcy i z uwagi na to, że pieniądze z kont terminowych można wypłacić w dowolnym momencie, można szybko zareagować w razie potrzeby, inaczej niż w przypadku kont terminowych. Oczywiście zawsze warto dowiedzieć się, jak jest z ochroną depozytów w danym produkcie, ale w porównaniu do kont terminowych, konta oszczędnościowe są już na bezpiecznej stronie!

Na początku będą dalej spadać. Na przykład BoS obniża przyszłego tygodnia lub następnego, z 1,8% do 1,6%! Wtedy zazwyczaj inni dostawcy również szybko to korygują. Chociaż oczywiście nadal są dostawcy oferujący niemal 2%.

Napisany przez MoneyM
Oczywiście, na razie tak to wygląda. Ten trend nie może jednak trwać wiecznie. Ostatnie lata pokazały, jak szybko może się to zmienić. Często lokaty terminowe są ustalane na co najmniej 6 miesięcy i oferują nieco wyższe oprocentowanie niż konta oszczędnościowe... a jeśli różnice są tak małe jak teraz, widzę niewiele powodów, aby zdecydować się na zablokowanie środków na 6, 12 lub jeszcze więcej miesięcy kosztem elastyczności.

Napisany przez domrepp
Oczywiście, zgadzam się z tobą w pełni. Obecnie fundusz gwarancyjny ma niewiele sensu! Chciałem tylko zauważyć, że nie spodziewałbym się szybkiego wzrostu stóp procentowych na towary gwarancyjne. Zwłaszcza że EBC niedawno potwierdził swoją politykę niskich stóp procentowych.

Napisany przez MoneyM
OK, początkowo źle to zrozumiałem, ale potem się zgadzamy

Napisany przez Arbitrage

i dlaczego to jest negatywne, że są objęci gwarancją zagranicznego systemu ochrony depozytów ?

W tym przypadku nieistotne, ponieważ jest to bank holenderski. Holandia jest członkiem UE, a 100 000 EUR ochrony depozytów jest prawnie gwarantowane przez prawo UE i jest obowiązujące dla wszystkich państw członkowskich UE. Gospodarczo i finansowo Holandia jest de facto niezagranicznym krajem przynajmniej od wprowadzenia euro. Jako obywatel UE teoretycznie możesz także mieszkać w Holandii i cieszyć się tymi samymi prawami (w tym prawem do głosowania) co mieszkańcy. Ewentualne krzywdzenie obywateli UE lub faworyzowanie klientów holenderskich w przypadku bankructwa byłoby więc oczywistym naruszeniem prawa UE.

W Niemczech istnieją dodatkowe, dobrowolne gwarancje, które obejmują znacznie wyższe sumy, na przykład system wzajemnej odpowiedzialności niemieckich kas oszczędnościowych. Jednak takie dodatkowe zabezpieczenie jest wynagradzane przez oszczędnościowe oprocentowanie poniżej poziomu stóp procentowych. Dla wyższych sum niż 100 000 EUR takie dobrowolne gwarancje dodatkowe są jednak z pewnością sensowne.

Napisany przez PiaB
To porównywarka lokat terminowych jest również bardzo dobra. Samodzielnie się tam zorientowałem. niedawno także pytałem o opinie.

Sprawdź tam. Jest wszystko dokładnie opisane, od początku, nawet z leksykonem i kalkulatorem lokat terminowych, jeśli tak jak ja nie masz zbyt wielkiej wiedzy na ten temat. ?

Więc mi to pomogło. ?

Napisany przez Matthew Pryor
W tym przypadku jest to nieistotne, ponieważ jest to bank holenderski. Holandia jest członkiem UE, a ubezpieczenie depozytów w wysokości 100 000 EUR jest ustawowo zagwarantowane zgodnie z prawem UE i obowiązujące dla wszystkich członków UE. Holandia jest de facto częścią gospodarki i polityki finansowej Unii Europejskiej od wprowadzenia euro.

To stwierdzenie z pewnością nie wywoła uśmiechu na twarzach tych, którzy inwestowali lub inwestują w Grecji. Porównanie Grecji i Holandii jest oczywiście dyskusyjne, ale ogólnie uważam to stwierdzenie za wątpliwe.

Napisany przez Arbitrage
Depozyty bankowe w Grecji są zabezpieczone przez unijną gwarancję depozytową, ponieważ jest ona obowiązkowa. Jeśli zarówno greckie banki, jak i greckie państwo jako ich wsparcie zbankrutują, cała strefa euro ponosi odpowiedzialność. Podobne sytuacje miały już miejsce, choć w innym kontekście (i na dużo większą skalę) - niemieckie środki podatników gwarantują greckie długi, które zostały m.in. wzięte przez niemieckie banki (prywatne). Niemiecki podatnik zapewnia w ten sposób płynność greckiego systemu finansowego.

Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, jakie konsekwencje ma w ostatecznym rozrachunku Unia Europejska lub strefa euro. Państwo narodowe jako taki de facto nie istnieje już. To, co obecnie widzimy, przypomina dopłaty pomiędzy krajami na poziomie federalnym - bogate podmioty finansują te biedniejsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata