Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt hipoteczny - DiBa nie reaguje na moje pismo od 3 miesięcy.

Napisany przez ADMCI4
Cześć https://ci4.pl/,

moje kredyt hipoteczny w DiBa kończy się 1 czerwca 2013 roku.

Zawarłem umowę na 10 lat. Mój kredyt KfW także kończy się tego lata.

Moje pytanie: czy muszę pisemnie wypowiedzieć umowę?

Przed dwoma miesiącami napisałem do DiBa następujący list; jednak nie otrzymałem odpowiedzi:

...
Proszę o informację, kiedy kończy się moj kredyt hipoteczny z wymienionymi numerami umów. Ponadto chciałbym prosić o podanie, jaką kwotę kredytu pozostanie po zakończeniu umowy. Nie będę zawierał z Państwem kolejnego finansowania.

Proszę o pisemną odpowiedź.

Z wyrazami szacunku

...

Przesłałem kopię tego listu ponownie. ZNOWU BRAK odpowiedzi!!!

Bank przyjazny dla klienta wygląda inaczej!!!

Jestem rozczarowany.

Kilka lat temu chciałem spłacić mój kredyt wcześniej. DiBa nie zaakceptowała odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Upierała się przy umowie.

Dziękuję za odpowiedzi.

Z poważaniem

Mehmet

Napisany przez Latinl
Cześć

ogólnie rzecz biorąc, żadne bank nie jest zobowiązane (nawet za opłatą za wcześniejszą spłatę) do wypuszczenia z umowy. Oczywiście, jeśli zbywasz obiekt.

Możesz spróbować skontaktować się z obsługą klienta. Na pewno pomogą.

Napisany przez ADMCI4
Ponownie moje pytanie:

moje kredyt hipoteczny w DiBa kończy się latem.
Podpisałem go na 10 lat. Mój kredyt KfW
również kończy się w tym samym czasie.

Czy muszę złożyć pisemne wypowiedzenie umowy?

Dziękuję!!

Napisany przez NaTwoim13
Nie, otrzymają Państwo propozycję przedłużenia (finansowanie kontynuacyjne) około miesiąc przed końcem okresu obowiązywania. Mogą Państwo zaakceptować tę ofertę lub spłacić pozostałą kwotę do końca okresu obowiązywania stopy oprocentowania z własnych środków lub środków obcych (innego banku).

Napisany przez Latinl
Cześć Mehmet,

jednak radziłbym Ci DZIŚ działać i zadzwonić na infolinię, aby otrzymać ofertę prolongacyjną JUŻ TERAZ.

Oczywiście, konieczne jest spojrzenie w kryształową kulę, ale być może teraz możesz skorzystać z interesującej prolongacji. Diba oferuje częściowo kredyty przedłużające (refinansowanie) bez podwyższenia oprocentowania do aktualnej stopy procentowej.

Nie polecam czekać aż bank sam się odezwie. Zawsze wiąże się to ze stresem.

Oto numer telefonu, apropo - całkowicie za darmo!:

Finansowanie nieruchomości
069 / 50 500 109
Pon. do Pt. od 7.30 do 22
Sob. od 9 do 18

Napisany przez NaTwoim13
On nie chce wziąć kredytu refinansującego, ponieważ Ing.DiBa nie jest najtańszym dostawcą kredytów z możliwością przedterminowej spłaty. Poza tym nie potrzebne jest żadne takie kredytu, ponieważ okres 6 miesięcy do spłaty można rozwiązać poprzez czas bezpłatnego korzystania z kapitału.

Napisany przez Latinl
Cześć, nawet jeśli obecnie obowiązuje tu zwolnienie z opłat, to w praktyce mamy do czynienia z refinansowaniem lub kredytem z odroczeniem spłaty. Nie zaszkodzi sprawdzić oferty, prawda? Tutaj napisano tylko, że kilka lat temu klient był niezadowolony. Być może teraz jego preferencje są droższe? Moim zdaniem warto zadzwonić i poprosić o ofertę.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, to nie jest kredyt przedłużający, i nie, ING.DiBa z pewnością nie będzie miała najlepszej oferty!

Napisany przez Latinl
Ale ktoś tu jest zły. Czy znają Państwo oferty alternatywne zadającego pytanie? Wygląda na to, że tak, skoro wyrażają Pa Państwo takie opinie. Co do kredytu na przyszłość, nie będę się wypowiadać. Jeśli pozostanie w diba, to tak. Jeśli pójdzie gdzie indziej, to nie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Latinl,

Nie, nie jestem zły, dlaczego miałbym być?

Nie musi to być zadłużenie z wyprzedzeniem. Jeśli podpiszę umowę pożyczki w innej banku i w warunkach umówię pół roku bezpłatnego okresu udostępnienia bez naliczania odsetek, to zdecydowanie nie jest to zadłużenie z wyprzedzeniem. W przypadku zadłużenia z wyprzedzeniem uwzględniony jest dodatek odsetkowy, a jeśli tak nie jest, to nie jest to zadłużenie z wyprzedzeniem.

Mehmet nie musi mi podawać warunków dla Ing.DiBa. Mogę je samodzielnie sprawdzić dla wszystkich wygaśnięć, a ponieważ znam warunki innych banków, wiem, że Ing.DiBa zdecydowanie nie złoży najlepszej oferty, ani nawet zbliżonej do niej!

Napisany przez Dahut
Mogę tylko zgodzić się z tym, że Ing.DiBa nie oferuje najtańszych usług, w moim przypadku byli jednymi z droższych. Najtańsze były dwie kasy oszczędnościowe i Sparda-West, z którą ostatecznie podpisałem umowę. Santander ma kalkulator oprocentowania w internecie, który proponuje znacznie korzystniejsze warunki niż inni dostawcy, niestety konkretne oferty, które otrzymałem, były znacznie wyższe. (Sztuczka marketingowa?)

Napisany przez Latinl
@noelmaxim

każdy instytut ma swoje własne podejście do pojęcia FW.

Ogólnie interesuje mnie, co zrobił Mehmet. Czy zadzwonił, czy jeszcze czeka? Czy złożył oferty alternatywne?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata