Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podatek od nabycia nieruchomości - przypadek szczególny!?

Napisany przez Wonderer
Cześć @ All,
kupuję mieszkanie od mojej matki w grudniu 2012 roku razem z moją jeszcze dziewczyną! Jednakże planujemy wziąć ślub dopiero w maju 2013 roku.... Jak w takim wypadku wygląda podatek od nieruchomości?
- Czy musimy płacić 50%, ponieważ jeszcze nie jesteśmy małżeństwem?
- Czy mogę otrzymać z powrotem 50% po ślubie?
- Cena zakupu wynosi 128 000 euro, 50% udział w podatku wyniósłby 2240 euro, przeczytałem, że należy płacić podatek od nieruchomości dopiero od kwoty 2500 euro, jak to się ma do tej sytuacji.
Niestety, nie mogę czekać do ślubu, mogę poczekać maksymalnie do początku stycznia 2013 roku, czy to coś zmienia w tej sytuacji?
Dziękuję za odpowiedzi
z poważaniem
Wonderer

Napisany przez Dahut
W temacie tym też jestem jeszcze nowicjuszem, ale z tego, co wiem, podatek od nabycia nieruchomości jest zawsze wymagany i zawsze w tej samej wysokości (między 3,5 a 5,5% ceny zakupu w zależności od miasta/landu) i musi być opłacony przy zakupie. Jednak można go odliczyć w zeznaniu podatkowym. A tutaj ma znaczenie małżeństwo. W tym roku będziesz rozpatrywany osobno, od przyszłego roku będziesz musiał składać wspólne zeznanie podatkowe. W zależności od waszych dochodów, może się opłacać zaczekać z zakupem do stycznia. W razie wątpliwości warto skonsultować się wcześniej ze specjalistą od podatków.
Może się zdarzyć, że Twoja dziewczyna zarabia znacznie więcej niż Ty, wtedy byłoby lepiej kupić już w tym roku.

Napisany przez GeorgPuetz
§3 Nr. 6 GrEStG mówi, że nabycie przez osobę spokrewnioną z zbywającym w linii prostej jest zwolnione z podatku od nabycia nieruchomości.

Zgodnie z §1589 zdanie 1 BGB osoby, z których jedna wywodzi się od drugiej, są spokrewnione w linii prostej. W przypadku twojej przyjaciółki nie jest to zgodne i nie zmieni się to również po ślubie.

Jeśli teraz kupicie po połowie, nie zapłacisz podatku GrEst od swojej części, ale twoja przyjaciółka prawdopodobnie zapłaci od swojej części.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata