Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Wirusy i bankowość internetowa.

Napisany przez Hubo_S
Czy nigdy nie boicie się, że wirus zawładnie Waszym komputerem i podacie Wasze dane podczas bankowości internetowej?

W każdym razie ponownie rozejrzałem się w Internecie. Taki atak wirusa lub złośliwego oprogramowania może nastąpić szybciej niż się spodziewacie. Jeśli ktoś chce się dowiedzieć więcej na ten temat, może zajrzeć tutaj. Znajdziecie tam informacje na temat złośliwego oprogramowania i jak się przed nim chronić.

Myślę, że szczególnie dla tych, którzy dużo robią zakupów przez Internet i zajmują się bankowością internetową, to powinno być ważne.

Napisany przez DagobertDuck
Internet jest dużym źródłem zagrożeń, ale stosunkowo inteligentny użytkownik komputera będzie mógł się stosunkowo łatwo przed nimi obronić, nawet nie będąc specjalistą:

Regularnie aktualizować system, aby uniknąć luk w zabezpieczeniachUżywać aktualne programy antywirusowe i zapory sieciowejUnikać podejrzanych stron internetowychUżywać złożonych haseł, których nie mówić nikomu i możliwie nie zapisywać ich w żadnym pliku tekstowymRegularnie zmieniać hasłaZabezpieczać otwarte sieci WLAN za pomocą szyfrowania WAP2W przypadku danych wrażliwych używać klawiatury ekranowej (aby tzw. keylogger nie mógł śledzić naszych wpisanych znaków)I najważniejsza sprawa: WŁĄCZYĆ MÓZG! Oznacza to: nie klikać we wszystkie linki, nie korzystać z internetu w sposób łatwowierny, unikać pobierania niepotrzebnych plików, ignorować wiadomości spam i nie ufać nikomu swoich wrażliwych danych

Jeśli ta lista jest stosowana w miarę możliwości, to ryzyko zarażenia wirusem jest zdecydowanie zmniejszone.

Napisany przez eichi
Używam systemu Linux z codziennymi aktualizacjami zabezpieczeń, prowadzę bankowość internetową za pomocą oprogramowania bankowości internetowej (przeglądarka jest bardziej narażona na złośliwe oprogramowanie), nie instaluję oprogramowania ze źródeł, które mi nie są zaufane, korzystam z systemu na koncie bez uprawnień administratora, nie używam Acrobat Readera i mam wyłączone Javę i Flasha w przeglądarce. Ponieważ zajmuję się zawodowo lukami w zabezpieczeniach, uważam, że potrafię dobrze ocenić zagrożenia i dlatego nie boję się takich działań. Ponadto, w większości przypadków do bankowości internetowej używam telefonu z smsTAN, który nigdy nie jest połączony z komputerem ani nie służy mi do bankowości. Moje oprogramowanie bankowe obsługuje również generatory TAN-ów (co oznacza, że mogę korzystać z tej ochrony i jestem chroniony przed manipulacjami w przeglądarce). Jeśli mimo moich środków ostrożności coś się stanie, to tak naprawdę mogło być to tylko z winy mojego banku, za co nie odpowiadam.

Napisany przez 2Escorpio
Używam Maca / Apple... więc nie martwię się tak bardzo

Napisany przez eichi

Używam Maca / Applea... więc nie martwię się zbytnio

Tutaj także musisz zadbać o to, aby
a) zawsze mieć najnowszą wersję oprogramowania, zwłaszcza przeglądarki!
b) nie instalować oprogramowania z niebezpiecznych źródeł (na przykład skradzione Photoshop)
c) na przykład wyłączyć stare wersje Mac OS z obsługi apletów Javy

Co Ci da posiadanie Maca, jeśli Twoja przeglądarka ma złośliwe oprogramowanie uruchomione jako pasek wyszukiwania, które za pomocą JavaScriptu przesyła logi wszystkich Twoich wpisów na stronach bankowości internetowej do serwera przestępców?

Nic! Możesz czuć się przypuszczalnie bezpiecznie lub możesz myśleć realistycznie. To, co teraz robisz, to w zasadzie darmowe marketingowanie dla firmy z wątpliwymi lub fałszywymi twierdzeniami.

Napisany przez 2Escorpio

Tutaj również musisz zadbać o to, aby:
a) zawsze mieć najnowszą wersję oprogramowania, zwłaszcza przeglądarki!
b) Nie instalować oprogramowania z niepewnych źródeł (przykład: skradziony Photoshop)
c) Wyłączyć na przykład stare wersje Mac OS Java Applets

Co ci da posiadanie Maca, jeśli Twoja przeglądarka ma zainstalowany złośliwy program jako pasek narzędziowy, który za pomocą javascriptu wysyła rejestrowanie wszystkich Twoich wpisów na stronach bankowości internetowej do serwera przestępców?

Nic! Możesz czuć się pozornie bezpieczny lub możesz myśleć w sposób realistyczny. To, co właśnie robisz, stanowi w gruncie rzeczy darmowe marketing dla firmy z wątpliwymi bądź fałszywymi twierdzeniami.

Bo przecież aktualizacje bezpieczeństwa instalują się same i od razu, gdy tylko wchodzisz do Internetu... a skoro potrzebujesz Internetu do bankowości internetowej... jest to zawsze aktualne.

I to nie jest prawda, że te twierdzenia są wątpliwe... Apple nigdy nie twierdził, że wszystko jest w 100% pewne, nawet komputery CIA i FBI nie są takie. Ale ze względu na to, że iOS jest zbudowany zupełnie inaczej niż Windoof i istnieje znacznie mniej wirusów, jest prawie 99% bezpieczniejszy od Windows (w porównaniu dostępnych wirusów, trojanów, malware itp. dla Maca i Windows).

Ale kto wierzy, że można osiągnąć 100% bezpieczeństwo... niezależnie od systemu, ten nie powinien mieć komputera.

Napisany przez Bobu18
Tak, znam już ten problem i wiem, że KSK natychmiast blokuje Twój dostęp, gdy wirus spróbuje uzyskać dostęp do Twojego konta. Musisz to również potwierdzić w banku, że Twój komputer jest znowu wolny od wirusów, aby Twój dostęp został odblokowany

Napisany przez eichi

Tak, znam ten problem i wiem od KSK, że natychmiast blokują dostęp, jak tylko wirus chce uzyskać dostęp do twojego konta. Musisz także potwierdzić w banku, że twój komputer jest znowu wolny od wirusów, aby twój dostęp został odblokowany

Ale to działa tylko w bardzo specyficznych przypadkach
Żeby nie powiedzieć: W najmniejszej ilości przypadków.

Gdyby KSK mogła jednoznacznie wykryć wirusy przez przeglądarkę,
rozwiązała by problem wieku

Napisany przez 2Escorpio

Tak, znam już ten problem i wiem od KSK, że oni natychmiast blokują twój dostęp, gdy wirus próbuje uzyskać dostęp do Twojego konta. Musisz to także potwierdzić w banku, że Twój komputer jest znowu wolny od wirusów, aby Twój dostęp został odblokowany.

*uśmiech* Moja babcia kiedyś to przeżyła i przywrócenie jej dostępu do bankowości internetowej zajęło miesiące.

Jednak muszę się zgodzić, że taka sytuacja bardzo rzadko jest zauważana przez bank. Bank nie może wykryć, czy masz wirusa na komputerze... bank może działać tylko wtedy, gdy wirus próbuje dokonywać transakcji i jeśli masz dużo szczęścia, odbiorca już jest na czarnej liście, a Twoje bankowość internetowe zostanie zablokowane.

Oczywiście na takiej czarnej liście znajdują się także inne dane, jak np. konta odbiorców... np. podejrzane kombinacje przeglądarek, podejrzane wykorzystanie bankowości internetowej itp.

Napisany przez eichi
Ponieważ jest to aktualne i pasujące do tematu:
Trojany do bankowości internetowej z Androidowymi wspólnikami | heise Security

Napisany przez Henning_T

Tak, znam już ten problem i wiem od KSK, że natychmiast zablokują twój dostęp, jak tylko wirus spróbuje uzyskać dostęp do twojego konta. Musisz również udokumentować to w banku, że twój komputer jest znowu wolny od wirusów, aby twój dostęp został odblokowany

..tak, większość banków ma swoje własne zabezpieczenia, bo jak inaczej mieliby takie ryzyko?

poza tym obowiązują zwykłe środki ostrożności (oprogramowanie antywirusowe, surfowanie z rozwagą, nie klikanie w podejrzane linki/maile, itp.)

zawsze istnieje pewne ryzyko. W przypadku płatności internetowych, lepiej skorzystać z PayPal lub karty kredytowej. Lepiej trzymać się z dala od bezpośrednich obciążeń!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata