Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pytanie dotyczące Konta Emerytalnego Dynamicznego w Postbanku.

Napisany przez Dinamo86
Cześć wszystkim,

natknąłem się na to forum podczas przeglądania internetu i mam nadzieję, że zdobędę tutaj kilka wskazówek / doświadczeń dotyczących moich obecnych przemyśleń.

Jestem mężczyzną, mam 26 lat, mam stałą pracę.

Po moim szkoleniu w 2006 roku, bez większego informowania się lub zastanawiania się, zdecydowałem się na zawarcie i podpisanie ubezpieczenia emerytalnego PB Rentenkonto Dynamik (European Fidelity Fund) oferowanego przez Postbank.

Jak wspomniałem, wtedy nie zajmowałem się zbytnio tym tematem, przez ostatnie 6 lat płacę miesięcznie około 40€ na ten kontrakt.

W 2061 roku, gdy umowa wygaśnie, według ostatniego wyciągu z konta miałbym gwarantowaną emeryturę w wysokości 71€ lub ewentualną emeryturę z całkowitego salda w wysokości 310€. (haha)

Obecnie mam także plan oszczędzania na budowę (227€ miesięcznie), z którego chcę kupić nieruchomość za 6 lat. Ponadto nasz pracodawca obecnie oferuje program emerytalny, do którego mogę wpłacać około 100€ miesięcznie netto poprzez odjęcie 4% od pensji do kwoty wynoszącej 224€ (na podstawie Baza bez składki zdrowotnej). Nasz pracodawca oferuje ubezpieczenie na życie grupowe w Allianz i zawiera dla nas tzw. grupowe umowy, aby odciążyć nas od opłat pośredników itp...

Planując, czy powinienem teraz podpisać program emerytalny związany z pracą, zastanawiam się teraz nad tym, co dokładnie zawarłem 6 lat temu z Postbank i mam następujące pytania?

1.) Czy to konto emerytalne ma sens?

2.) Czy kwota, którą wpłacam, jest zdecydowanie za mała, aby uzyskać coś sensownego w zamian?

3.) Czy miałoby sens zrezygnować z konta emerytalnego w Postbanku i wypłacić kwotę, rozpoczynając solidny program emerytalny, w ramach którego wpłacam co miesiąc rozsądną kwotę, aby uzyskać coś w 2061 roku? Czy stracę wówczas wiele na opłaty za zawarcie umowy / opłaty administracyjne itp...?

Patrzę co roku na wyciąg z konta i widzę moje około 500€ wpłaty, z których około 120€ zostaje potrącone na opłaty za zawarcie umowy i koszty dystrybucji?!

Mam nadzieję, że możecie mi trochę pomóc...

Z góry dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata