Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości poprzez umowę oszczędnościową na budowę

Napisany przez Dankat
Cześć, dotychczas przeczytałem już wiele, ale chciałbym przedstawić nam oferowane finansowanie nieruchomości za pomocą umowy oszczędnościowo-budowlanej i wysłuchać opinii lub porad dotyczących tego tematu.

Planujemy budowę nowego domu jednorodzinnego (Dom murowany, 160 m² powierzchni mieszkalnej z pompą ciepła, Dom KfW 70, działka 920 m²) w nadchodzącej wiosnie. Koszty wynoszą ogółem 315 000 euro. Wnosimy 20 000 euro jako wkład własny. Pozostaje do sfinansowania kwota 295 000 euro.

Miesięczny dochód netto wynosi 3400 euro (urzędnik, z dodatkiem za dziecko, 1 dziecko). Moja żona obecnie przebywa na urlopie macierzyńskim bez dochodów. Finansowanie powinno być planowane bez uwzględnienia dochodu mojej żony. Wydaje się, że z uwagi na koszty utrzymania jest to raczej trudne, dlatego w przypadku kredytu ratalnego otrzymujemy raczej gorsze warunki lub tylko krótsze okresy kredytowania.

Naszym celem było jednak zabezpieczenie sobie obecnie niskich stóp procentowych poprzez jak najdłuższe finansowanie. Planowany miesięczny obciążenie: 1100 euro.

Lokalny bank zaoferował nam następujące warunki:

50 000 euro za pośrednictwem KfW 153 w wysokości 1,25%, 10-letnie zobowiązanie do oprocentowania, rata: 171,37
50 000 euro za pośrednictwem KfW 124 w wysokości 2,8%, 10-letnie zobowiązanie do oprocentowania, rata: 190,14

A następnie umowa oszczędnościowo-budowlana Fuchs WohnbauRente (SH) jako kredyt ze zwłoką w spłacie zastąpiony umową oszczędnościowo-budowlaną na cele emerytalne (Co za nazwa produktu) na pozostałe 195 000 euro.

W fazie oszczędzania z oprocentowaniem 2,65%, rata 723,12
a w fazie kredytowej (po 16 latach) z oprocentowaniem 2,95%, rata 1115
Po łącznie 28 latach kredyt zostanie spłacony.

Dlatego uważam tę ofertę za interesującą, ponieważ pasuje do naszych planowanych miesięcznych obciążeń w ciągu najbliższych 10 lat (1084,63) i duże części kredytu po tym okresie mają ustalone oprocentowanie i obciążenie miesięczne.

Czytałem wielokrotnie, że finansowanie poprzez BSV (umowę oszczędnościowo-budowlaną) jest droższe niż kredyt ratalny. Oceniam porównanie jako trudne. Czy istnieje jakaś wskazówka lub sugestia, jak porównać te produkty lub gdzie znajduje się haczyk w finansowaniu za pośrednictwem umowy oszczędnościowo-budowlanej?!

Proponowane mi oferty kredytów ratalnych zawsze przekraczają 1100 euro miesięcznie, dlatego obecnie pozytywnie podchodzę do proponowanej umowy oszczędnościowo-budowlanej.

Dziękuję za Wasze wskazówki i rady!

Napisany przez Christoph1983
Cześć,
mam krótkie pytanie, bo prawdopodobnie czegoś nie zrozumiałem:

Jak ma być spłacona pozostała kwota pożyczki KFW po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania? Po 10 latach pozostaje jeszcze 75 tys. otwarte.

Napisany przez Dankat
Cześć, muszą być wtedy negocjowane. To w zasadzie niewiadoma w tym rachunku, tak dla pewności. Planowane miesięczne obciążenie zwiększa się przez to oczywiście. To także jedno z pytań, które sobie zadaję. Zakładając dodatkowe obciążenie około 400 euro z powodu refinansowania udziałów w KfW, miesięczne obciążenie w ostatnich latach wynosiło 1500 euro. Zazwyczaj znam kredyty tak, że na końcu generują one mniejsze obciążenie (co ma również sens, ponieważ inwestycje w Dom są konieczne). Ale dla naszej obecnej sytuacji (jeden związek zawodowy) może to również być sensowne. Najpóźniej za 12-15 lat dzieci będą na wychodku i moja żona będzie mogła wrócić do pracy.

No dobrze. Trochę dreszczyku emocji w zasadzie nie zaszkodzi.

Napisany przez Dankat
No cóż, tak naprawdę nie potrzebuję emocji, ale jeśli wezmę pożyczkę ratalną na 15 lat, to emocje będą o wiele większe z powodu wyższej sumy. Tak więc tylko te 76000 - nazwijmy to elastycznie ;-) - stanowią tylko tę kwotę.

Weźmy na przykład oprocentowanie 5% i twoją ratę spłaty w wysokości 400€: Zajmie to więc kolejne dobre 30 lat - razem więc 40 lat na początkowe 100.000€ od KFW. Każdego miesiąca 1.500€ spłaty wydaje mi się zbyt dużą kwotą jak na twoje dochody. Co sądzisz o tym?
Jeśli to ok, możesz dodatkowo oszczędzać na rachunku BSP, aby spłacić RS. Przykład:
Kwota BSP: 75.000€
- wpłaty 310€ co miesiąc przez 10 lat,
- po 10 latach zaciągnięcie pożyczki hipotecznej i spłata długu KFW w wysokości 75.000€,
- spłata pożyczki BSP przez 22 lata - rata 300€.
(Po 32 latach w sumie zapłacisz około 220.000€.)
W przypadku pożyczki annuity:
Pierwsze 10 lat: 361€/miesiąc,
Pozostałe 30 lat: 400€/miesiąc.
(Po 40 latach w sumie zapłacisz około 264.000€.)
Jak pewnie zauważyłeś, nie jestem ekspertem i nie mam pojęcia. Ja i moja żona również chcemy zbudować Dom i jesteśmy w podobnej sytuacji jak ty/wy. Jednak plan, który masz związany z KFW, wydaje mi się jeszcze trochę nieprzemyślany. (Bez urazy!)

Napisany przez Dankat
Dziękuję bardzo. To dokładnie dlatego wrzuciłem to tutaj. Ponieważ jestem jeszcze mniej specjalistą niż ty, potrzebuję jeszcze więcej wskazówek od innych osób.

Dochód rośnie z czasem. W ciągu następnych dziesięciu lat o około 400 euro. To są możliwości, jakie mam.

Problemem u nas jest trochę brak alternatyw i presja czasu (brak odpowiedniej nieruchomości używanej, musimy wkrótce zobowiązać się do działki itp.). Niemniej jednak nie chcę podejmować ślepo ryzyka finansowania i chciałbym przynajmniej wiedzieć, gdzie są punkty krytyczne lub otrzymać wskazówki, co można poprawić.

W każdym razie, masz naprawdę ograniczony czas. Planujesz rozpocząć za dwa, trzy miesiące. Mam jeszcze dobry rok na przemyślenie/decyzję, jak zrealizować nasz projekt budowy domu.

Kilka tygodni temu zdałem sobie naprawdę sprawę, jak obszerny i złożony jest ten temat i naprawdę się cieszę, że mamy tyle czasu.

Ponadto, poprzez podpisanie umów niedługo będziesz decydować, ile pieniędzy zostanie Tobie i Twojej rodzinie na życie po opłaceniu rat kredytów.

Ale wracając do tematu:
- Radziłbym nie uwzględniać (niewielkiego) podwyższenia pensji w planach spłaty. Przecież wraz z latami rosną także ceny i może prowadzić (być może) do sytuacji bez zmian. Czy masz na myśli 400 € brutto czy netto? 400 € rocznie czy łącznie przez 10 lat?

(Tak swoją drogą, założyłem podobny wątek, link znajdziesz gdzieś w moim profilu.)

To w zasadzie nieznany element w tym równaniu, tak przynajmniej mi się wydaje.

Uzupełnienie: Właściwie nie. Nieznane jest tylko oprocentowanie, które cię czeka po 10 latach. Pozostały kapitał jest znany. Twoje dostępne środki miesięcznie również. Nie jestem pewien, czy inwestowanie w BSP w celu spłaty pozostałego kapitału KFW to najlepszy pomysł, ale na pewno jest to możliwość zabezpieczenia (zafixowania) oprocentowania.

Napisany przez Dankat
Okej! Dziękuję bardzo za to. Być może jedna z ekspertów ma dla mnie dodatkową wskazówkę lub krótką opinię, albo może udzielić mi wskazówek, czy ten sposób finansowania ma sens czy jest bezsensowny!

Napisany przez Dankat
Hm, o.k. krótkoterminowo brak dalszych reakcji na mój temat. Szkoda, liczyłem na kilka wskazówek dotyczących zalet i wad finansowania za pomocą BSV.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata