Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zabezpieczanie oprocentowania / planowanie przyszłości

Napisany przez theAzzi
Hej!

Jestem nowicjuszem zawodowym i obecnie poważnie zastanawiam się nad zabezpieczeniem na starość.

W planach mam zakup własnego mieszkania.

Ponieważ obecnie stopy procentowe są tak niskie, chciałem zabezpieczyć sobie niskie odsetki na przyszłość za pomocą umowy na oszczędzanie budowlane.

Przewidywany czas zakupu: 3-5 lat. Moje obecne dochody to około 40 tys. brutto - ale prawdopodobnie wzrosną do około 50 tys. brutto do czasu zakupu. Moja partnerka życiowa zarabia jako pomoc medyczna niestety nieco mniej.

Obecnie mogę bez problemu odłożyć około 200€ miesięcznie, od połowy przyszłego roku 300-400€. W przyszłości prawdopodobnie odziedziczę również 2 nieruchomości (jedna warte około 50-60 tys. (obecnie wynajęta), druga warta około 150 tys.). Obydwie w mieście, które nie interesuje mnie.

Szacowana wartość zakupu nieruchomości: około 150 tys. (plus powiedzmy 10-20 tys. na remont / przebudowę)

Pytania:

- Ogólnie polecane artykuły / strony internetowe / FAQ na temat umowy oszczędzania budowlanego
- chętnie otrzymam już konkretne wskazówki, które dostawcy i modele finansowania byłyby dla mnie opłacalne

Wiem, że zrobiłem mało pracy wstępnej, za co chciałbym przeprosić! Chciałbym po prostu jak najszybciej zacząć oszczędzać i mam nadzieję uzyskać tutaj bardziej szczerą / wieloaspektową ocenę niż na stoisku bankowym lub sensowne wskazówki, aby móc lepiej oceniać konkretne oferty.

Alternatywnie możliwe są również inne formy inwestowania, a następnie sprzedać spadek, aby kupić własnym sumptem. Odjęcie ~20% utraty wartości / innych kosztów do tego czasu, pozostaje 160 tys., więc mógłbym sfinansować zakup całkowicie samodzielnie. Z drugiej strony większość obecnych form inwestowania nie jest zbyt dochodowa ani bezpieczna, podczas gdy niskie odsetki można zabezpieczyć. W tej chwili nieco się waham.

Pozdrowienia!

Michał

Napisany przez Ravemaster84
Cześć i witajcie na forum!

Jeśli na pewno chcesz korzystać z nieruchomości jako sposób oszczędzania na starość, to produkt Riester może być bardzo opłacalny. Jeśli spełniasz warunki do otrzymania wsparcia z programu Riester (czyli masz prawo do zasiłku), zastanów się nad umowami oszczędnościowymi z dodatkowym wsparciem Wohnriester. Dzięki temu można zabezpieczyć obecny poziom oprocentowania i zaangażować państwo w pokrycie kosztów finansowania. Aktualny poziom oprocentowania z pewnością zachęca do zabezpieczenia go.

W Google można znaleźć wiele stron na temat oszczędzania mieszkaniowego. Również z Riester. Wady oszczędzania mieszkaniowego to oczywiście trochę niejasny okres dostępności kredytu oraz stosunkowo wysoki sposób spłacania w przypadku wielu ofert.

Kilka tygodni temu miałem również takie rozważania i znalazłem dla siebie dobre rozwiązanie (tak mi się przynajmniej wydaje). Po prostu zajrzyj do wątku dotyczącego oszczędzania na starość. Tam przedstawiłem swój plan i otrzymałem również bardzo dobrą pomoc tutaj na forum! Czy to będzie oszczędzanie w banku z programem Riester czy bezpośrednio poprzez oszczędzanie mieszkaniowe z Riester, to już jest zależne od danej osoby. Ja wybrałem plan oszczędnościowy, a dla Ciebie, jak wspomniałem powyżej, bezpośrednie oszczędzanie z Riester-Bausparer może mieć sens.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć theAzzi,

dlaczego nie zacząć dążyć do zdobycia własności już teraz, zamiast oszczędzać się na biedę?

Napisany przez theAzzi
Cześć wszystkim,

Dziękuję za odpowiedzi! Ostatnio byłem zawodowo zajęty, ale mam teraz czas, aby odpowiedzieć!

@ Ravemaster: Dziękuję za obszerną odpowiedź! Muszę spokojnie zapoznać się z Twoim wątkiem i dokładniej przeanalizować Twój plan finansowania! Wygląda na bardzo przemyślany.

@ noelmaxim: Cóż, aktualnie praktycznie nie ma kapitału własnego (około 5.000€ oszczędności na tę chwilę, które się nazbierały) i pracuję dopiero od stycznia tego roku. W połowie przyszłego roku kończy się mój kontrakt stażowy, wtedy pojawi się zauważalne podwyżka wynagrodzenia i będę mógł określić, jaka jest moja średnioterminowa przyszłość (pod względem lokalizacji) w danym momencie.

Ale czy zakup nieruchomości jest tutaj faktycznie realny / zalecany? (Prawie bez własnego kapitału)

W każdym razie już zamówiłem kilka książek na ten temat i prawdopodobnie poszukam niezależnego doradcy inwestycyjnego / majątkowego dla bardziej szczegółowego planowania, ale oczywiście również cieszę się z dalszych wskazówek, informacji i opinii tutaj!

Naprawdę bardzo pomocne forum, dziękuję z góry!

Napisany przez Latinl
Na pewno bardzo dobre pytania i przede wszystkim plany dla początkującego w zawodzie!

Pozdrowienia

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

tutaj znajdziesz szczegółowe informacje na temat oszczędzania budowlanego:
Umowa oszczędnościowa ? Porównanie mojego oszczędzania budowlanego

W każdym razie zaleciłbym strategię, która wiąże się z wypłatą kredytu na dowolny cel. Oznacza to, że kasy oszczędnościowo-kredytowe sięgają nawet 30 000 euro w obszar bez zabezpieczeń, bez notariusza i bez księgi wieczystej.

To skutkowałoby wydłużeniem ścieżki kapitałowej, ponieważ mniej kapitału jest wymagane od banku do późniejszego finansowania.

Przydział byłby zmienny, czyli w zależności od momentu można dostosować sumę oszczędnościową i tym samym spowodować przydział, przy założeniu celu mieszkaniowego i dochodu.

Ważne jest posiadanie planu, który umożliwi długą okres spłaty. Oprocentowanie kredytu nie powinno być wtedy najważniejszym kryterium, ponieważ przez niskie zobowiązanie kapitałowe w kredycie bankowym jest uzyskiwane korzystniejsze oprocentowanie kredytu, co prowadzi do oszczędności odsetek.

Napisany przez Ravemaster84

W każdym razie zalecałbym strategię, która wiązałaby się z wypłatą kredytu bez zabezpieczenia. Oznacza to, że kasy oszczędnościowo-budowlane idą aż do 30 000 euro w obszar kredytów bez zabezpieczenia, bez notariusza i bez księgi wieczystej.

Skutkowałoby to zwiększeniem własnego kapitału, ponieważ bank potrzebuje mniej kapitału do późniejszego finansowania.

Nawet Stara Lipska idzie aż do 50 000 euro na drugim miejscu. Dzięki temu można wykorzystać dźwignię finansową przy pozyskiwaniu kapitału własnego dla pierwszorzędnej instytucji kredytowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata