Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy BAW jest sensowne w moim przypadku WHEN z tymi wartościami)?

Napisany przez daSnoop
Cześć wszystkim,
dziś mieliśmy w firmie spotkanie konsultacyjne na temat BAV. Była to pracownica Sparkassen Versicherung. Dokładne dane ofertowe otrzymam jeszcze raz przesłane e-mailem i w razie potrzeby mogę je tutaj uzupełnić.

Zapytałem o ofertę, dzięki której mogę osiągnąć ten maksymalny poziom (~224€). Czy ogólnie mówiąc, jest to na razie sensowne?

Wyszło następująco:
To byłby ubezpieczenie kapitałowe z gwarantowanym oprocentowaniem 1,75% + nadwyżka odsetek: ogólnie aktualnie ok. 4,05%.
Jeśli dobrze zrozumiałem, te 224€ byłyby finansowane w następujący sposób: 52€ rezygnacji netto + 40€ płatności wynikające z układu zmiennej wynagrodzenia + oszczędności podatkowe/przez składki na ubezpieczenie społeczne pracownika + oszczędności pracodawcy (które są przekazywane nam).

Jeśli chodzi o mnie: Mam 30 lat, pracuję od ponad roku na etacie (wcześniej różne prace dorywcze na podstawie 400€ podczas nauki, 2,5-letnie szkolenie, studia z pracą dorywczą na 900€). Obecnie zarabiam 4000€ miesięcznie.

Dotychczas nie miałem żadnego zabezpieczenia emerytalnego, dlatego myślę, że lepiej jest już coś robić niż w ogóle nie robić nic, prawda? Tak czy siak, z BAV na pewno nie będę gorzej niż całkowity brak jakiegokolwiek zabezpieczenia.

To, co mnie trochę zastanawia, to fakt, że prawdopodobnie jeszcze parę razy zmienię pracodawcę. W takich sytuacjach mogą pojawić się pewne trudności. Pracownica powiedziała, że w razie potrzeby można nawet sądowo dochodzić przeniesienia na nowego pracodawcę (oczywiście nie odszkodowania za rezygnację z ulgi podatkowej przez pracodawcę), ale zawsze jest to ryzykowne. Nie wiadomo, jak długo zamierzam zostać w obecnej firmie, być może rok, być może 5 lat, być może...

Co myślicie: Czy powinienem to tak zakończyć? Czy powinienem potwierdzić to z innymi wartościami? Czy generalnie powinienem zdecydować się na coś zupełnie innego?

Z góry dziękuję za każdy komentarz!

Napisany przez tequila
Czy dzisiaj jest dzień dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego? Seriously:

Obecnie zarabiam 4000€ miesięcznie.

Brutto czy netto?

Napisany przez daSnoop
Brutto.
Niezamężna, bez dzieci (choć to pewnie się wkrótce zmieni)

Napisany przez daSnoop
Co teraz?!?

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

ogólnie rzecz biorąc ścieżka poprzez emerytury pracownicze jest najlepiej dofinansowaną ścieżką. Dlatego każdemu, kto ma taką możliwość, zaleca się jak najdalej wykorzystać tę ścieżkę.

Problemem mogą być faktyczne zmiany pracodawcy. Istnieje przepis o przenoszalności. Oznacza to, że masz prawo przenieść saldo Twojej umowy do nowego pracodawcy, niekoniecznie tę samą umowę. Pracodawca ma prawo kształtowania emerytur pracowniczych. Dotyczy to również wyboru dostawcy w przypadku rozwiązania ubezpieczeniowego. W tym przypadku pani z Banku mówi nonsens.

Podczas przenoszeń mogą występować opłaty, gorsze oprocentowanie lub inne pogorszenia. Jeśli zmieniasz pracodawcę kilka razy, może to być bardzo kosztowne. Niemniej jednak korzyści z emerytur pracowniczych przeważają. Przy zmianie pracodawcy dobrze byłoby omówić to z nowym pracodawcą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata