Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu przy negatywnej historii w BIK.

Napisany przez Hauskaufer63
Cześć ekspertom,

jesteśmy małżeństwem, moja żona jest urzędniczką pocztową, ma negatywną historię kredytową w Biurze Informacji Kredytowej.
Ja jestem w trakcie postępowania upadłościowego.
Mamy wspólne dziecko, 7 lat.
Z zewnętrznych źródeł możemy zdobyć 43 000 euro jako wkład własny.
Chcielibyśmy teraz kupić Dom, maksymalnie za 90 000 euro, ponieważ chciałbym mieć pewność, że spłacimy kredyt do emerytury.

Czy istnieje szansa na uzyskanie 50 000 euro i jeśli tak, w jaki sposób?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez Latinl
90 - 43 = 57

Jak wyglądają koszty poboczne zakupu? Jeśli zaangażowany jest pośrednik, może się zdarzyć, że dojdzie jeszcze do 10% dodatkowych kosztów (np. podatki).

Czy konieczne są jeszcze remonty, na które będą potrzebne dodatkowe środki?

To znowu wydaje się być zbyt optymistycznym oszacowaniem. Miło, że otrzyma Pan/Pani jeszcze 43 tysiące w swojej aktualnej sytuacji. Czy te środki nie muszą być zwrócone?

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chodzi o Pana/Panią. W przypadku prywatnej upadłości i negatywnej historii kredytowej (dlaczego jest ona negatywna?) widzę to szaro. Nic z tego nie będzie. Nawet jako drogi kredyt prywatny.

Koszty dodatkowe i remont są już uwzględnione w całkowitej kwocie.
Znalazłem już kilka obiektów w przedziale cenowym od 60000 do 70000 euro, które są gotowe do zamieszkania po zwykłym remoncie.
Prawdopodobnie uda nam się zrobić to nawet za mniej, 90000 euro to górna granica, którą ustaliliśmy.
Naszym celem jest spłacenie tego obiektu do emerytury.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Hauskaufer63,

Jakie są miesięczne dochody netto? Czy masz obciążenia kredytowe? Jak wysoka jest pierwotna kwota zadłużenia wpisu, czy wpis erledigt jest oznaczony w Schufa?

Jednym z obszarów specjalizacji jednego z banków w Niemczech są klienci z negatywną historią kredytową, dlatego nie jest to koniecznie kryterium eliminujące. Możliwość uzyskania finansowania może być oceniona, gdy zna się całą sytuację oraz sensowność decyzji.

Napisany przez Latinl
Ojej, OK

Jakie to jest? Chętnie również jako wiadomość...

Osobiście mnie to interesuje

Czy oprocentowanie jest w ogóle atrakcyjne?

Przy tym mężczyźnie jest również osobista niewypłacalność..... Byłoby dziwne, gdyby mimo tego w takiej sytuacji było możliwe.

Napisany przez Torian
W którym regionie Niemiec można znaleźć domy za 90 000 euro, które nie wymagają poniesienia pięciocyfrowej kwoty na remont?? Powinni Państwo skonsultować się z rzeczoznawcą.

Netto EK 2800. Takie obiekty są dostępne na południe od Bonn, niedawno jeden mi umknął, ponieważ jeszcze nie dotarliśmy na tę odległość. 85000 euro, 120 m² powierzchni mieszkalnej z ogrodem. Remont kosztowałby około 8000 euro.
Tylko 15 minut od Bonn.

Napisany przez Latinl

Cena netto 2800 EUR. Takie obiekty znajdują się na południe od Bonn, ostatnio uciekło mi jedno, ponieważ jeszcze nie byliśmy gotowi. 85 000 euro, 120 m² powierzchni mieszkalnej z ogrodem. Remont kosztowałby około 8000 euro.
Tylko 15 minut od Bonn

Prawdziwa opinia. W twojej sytuacji. Uważasz za słuszne zaciągać nowe długi, nie spłacając starych?

Jestem tu w moralnym forum

Napisany przez Birgit
Insolwencja prywatna jest stosowana gdy osoba nie jest już w stanie spłacić swoich długów. Jak w takim razie planujesz spłacać nowe kredyty?

Napisany przez Latinl

Bankructwo osobiste deklaruje sie, gdy nie mozna juz splacac swoich dlugow.

Jak chce sie splacic nowe pozyczki?

Tak dokladnie. Ladnie narzucic sobie nowe dlugi, ktore na pewno uda sie dobrze ogarnac, nowy dach pojawi sie szybciej niz sie mysli w takiej nieruchomosci najwyzszej klasy

Szkoda, myślałem, że tutaj można otrzymać pomoc.
Wygląda jednak na to, że większość osób wie lepiej.
Dziękuję i do widzenia

Napisany przez NaTwoim13
Ogólnie rzecz biorąc, to jest bardzo dyskusyjny temat, ale w takim przypadku należy również zadawać pytania. Z mojego punktu widzenia warto zastanowić się, dlaczego doszło do negatywnych wpisów w bazie Schufa lub bankructwa, a banki - które chcą udzielać finansowania osobom z takimi negatywnymi cechami - analizują to bardzo dokładnie, bardziej niż w przypadku standardowej oceny.

W szczególności małżonkowie, którzy nabrali takiego wpisu z powodu opuszczenia przez partnera, niekoniecznie muszą być winni złemu gospodarowaniu, a w przypadku upadłości niekoniecznie winą jest własne postępowanie. Jednak w przypadku tego drugiego finansowanie - bez względu na to, czy jest to okres należytego postępowania czy jedynie wpis o umorzeniu zobowiązania w bazie Schufa - w każdym przypadku nie jest możliwe. Dlatego istnieje rozdział majątkowy, aby jako jedyny kredytobiorca - jeśli warunki finansowe (bez partnera z negatywnymi danymi) na to pozwolą - uzyskać zgodę na finansowanie.

Myślę, że warto się temu przyjrzeć bliżej i nie od razu uważać każdego z negatywnymi wpisami w bazie Schufa za kiepsko zarządzającego finansami.

To brzmi całkiem inaczej i przede wszystkim bardziej rzeczowo. Dziękuję.
Wpadłem w bankructwo z powodu prowadzenia własnej działalności gospodarczej, moi klienci nie płacili, więc nie mogłem już regulować swoich zobowiązań.

Czyli czy powinniśmy całkowicie oczyścić historię kredytową mojej żony w Biurze Informacji Kredytowej, abyśmy mogli zacząć od nowa?
Ona zarabia więcej jako urzędniczka.

Napisany przez Latinl
Cześć

przepraszam jeśli było to trochę ryzykowne. To może być także kwestia osobista opinia.

Na ile negatywna jest ta Schufa? Jakie są tego przyczyny.

Napisany przez tequila
Cześć kupujący Dom,
W związku z Twoim pytaniem nie chcę się wypowiadać, ale chciałbym powiedzieć coś ogólnego: szybko zauważysz, kto tutaj wie, o czym mówi, a kto po prostu bezsensownie wypisuje bzdury, bo nudzi mu się. Skoncentruj się na tych, którzy wiedzą, o czym mówisz. W Twoim przypadku jest to pan Buhmann. Wszystko inne to czyste marnotrawstwo czasu.

Jestem tutaj w forum moralistów

Raczej gaduła.

Która to jest? Chętnie także w wiadomości...

Zakładam, że chodzi o Bank von Essen.

Napisany przez NaTwoim13

Napisany przez Latinl

Witaj nabywco domu,
w odpowiedzi na Twoje pytanie nie będę się wypowiadał, ale chciałbym powiedzieć coś ogólnie: szybko zorientujesz się, kto tu naprawdę wie, o czym mówi, a kto po prostu bezsensownie wypisuje jakieś bzdury, bo mu jest nudno. Skoncentruj się po prostu na tych, którzy wiedzą, o czym mówią. W Twoim przypadku, Panie Buhmann. Wszystko inne to czysta strata czasu.

Raczej gaduła.

Zakładam, że chodzi tutaj o Bank z Essen.

teraz to biorę ci to zło, nawet Bank z Essen nie będzie finansować tej konstelacji.

Nie trzeba też podkręcać autora wątku

Napisany przez tequila
Powiedz mi, czy wszystko w porządku? Brak hobby? Odpowiedziałem na Twoje pytanie!
I z szacunkiem, wydaje mi się, że Ty jesteś ostatnią osobą, która może ocenić, czy wymieniony bank udzieli finansowania czy nie. Osobiście nie obchodzi mnie, co robi TO.
Więc trochę ochłon, osobiście do tej pory udowodniłeś mi tylko jedno: że masz sporo wiedzy na temat niczego!

Napisany przez Latinl
Jeśli ktoś ma trochę pojęcia o obszarze ryzyka, może z pewnością powiedzieć, że kupujący Dom nie zostanie sfinansowany na warunkach finansowania budowy w 100%. Nawet agresywna córka Fortis nie zostanie. Ale pewnie Pan Buhmann może złożyć wniosek tam, aby mnie pouczyć.

[cytat=Latinl">
Ktokolwiek ma choć trochę pojęcia o obszarze ryzyka, z pewnością powie, że kupujący Dom nie będzie finansowany na warunkach kredytu budowlanego.
[/cytat]
To było dla mnie jasne, że nie mogę po prostu wejść do banku oszczędnościowego i wziąć 40 lub 50 000 euro.
Dlatego pytaję tutaj.

Napisany przez Dahut
Moja dotychczasowa wiedza polegała na tym, że podczas trwania postępowania upadłościowego nie wolno zaciągać nowych długów, w przeciwnym razie można zostać wykluczonym z postępowania.

Napisany przez NaTwoim13
Tak właśnie, teraz nie istnieje, ma tylko wpis o uwolnieniu od długu w Schufa. Jak już wspomniałem, to i tak nie pozwala uzyskać zgody na finansowanie.

Napisany przez tnt

... ma tylko wpis Wyzwolenie z długu pozostałego w Schufa.

Gratulacje! Nie każdemu się udaje.

Napisany przez tnt

Już nim nie jest, ma tylko adnotację o zrezygnowaniu z długów w Schufa. Tak czy inaczej wspomniałem, że nie pozwala to na uzyskanie zgody na finansowanie.

Ktaka ustawa temu przeczy?

Napisany przez tnt

Już go nie ma, ma teraz tylko adnotację o zwolnieniu z długu w Schufa. Jak już wcześniej wspomniałem, nie oznacza to jednak, że można uzyskać akceptację finansowania.

Kontynuując: Co mówią o przyszłości zdolność i chęć do płacenia z przeszłości? Nic, prawda?

To prowadzi do takich absurdów jak: Ktoś, czyja firma udokumentowanie upada, otrzymuje kredyt na założenie działalności gospodarczej, ponieważ według Schufy ma nieskazitelną przeszłość. (Konkretny przypadek z mojej wiedzy.) Wymówki banków wobec mnie - cytat:

Państwa koncepcja jest zbyt rozwlekła.

Jesteśmy bankiem, nie urzędem pomocy społecznej. (Jak gdybym chciał coś dostać za darmo.)

Państwa działka znajduje się na wschodzie. Za często nabraliśmy się na inwestycje w nią. (Czy to moja głupota - czy chcę inwestować w działkę czy w mój projekt?)

Tak to wygląda w kontekście sensu lub nonsensu wpisów w Schufa.

Napisany przez DT322
Uzyskanie finansowania na budowę z wpisem w Schufa jest rzeczą niemożliwą. Znajomy przez długi czas szukał i musiał się ostatecznie poddać. A co powiesz na kredyt bez sprawdzania w Schufa?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata