Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: BGH orzeczenie wartość wykupu ubezpieczenia na życie / Odpowiedź Towarzystwa Ubezpieczeniowego

Napisany przez miky10
Cześć,
w aktualnym wyroku BGH IV ZR 202/10 dotyczącym wartości wykupu polis na życie.
Skontaktowałem się z ubezpieczycielem, ponieważ w 2009 roku zrezygnowałem z ubezpieczenia na życie i zadałem żądanie zwrotu opłaty za rezygnację.
Odpowiedź, którą otrzymałem, mówi, że brano pod uwagę aktualne wyroki z 2005 i 2007 roku i nie widzą żadnej konieczności dodatkowej zwrotki.
Zastanawiam się, czy mogę ufać tej deklaracji? Czy faktycznie po wyroku z 2012 roku nie ma już żadnych dalszych roszczeń. Dziwnym trafem zaznaczają, że polisy na życie zrezygnowane najpóźniej w 2009 roku mogą się odnosić do tego wyroku.
Czy ktoś może mi pomóc? Czy ktoś ma doświadczenie? Nie ufam deklaracji ubezpieczyciela.
Dzięki

Re: BGH orzeczenie wartość wykupu ubezpieczenia na życie / Odpowiedź Towarzystwa Ubezpieczeniowego

Napisany przez fvf-makler
Przy wypowiedzeniu w 2009 roku roszczenie ulega przedawnieniu 31.12.2012 roku i wtedy stanie się to bardzo trudne.
To jasne, że ubezpieczyciel nie będzie płacił dobrowolnie. Będzie się bronił zaciekle.
Pozostaje tylko skorzystać z usług rzecznika ubezpieczonych, z czasem oczekiwania wynoszącym 3 miesiące i dłużej, przy czym ponownie pojawia się problem z przedawnieniem.
Albo od razu zwrócić się do adwokata.
Albo skontaktować się z powódcą (biuro ochrony konsumenta).

Wniosek także o zwrot opłat anulacyjnych. Termin wygasa 20.11.2012 r. Zobaczymy, co z tego wyniknie. Dam znać.

Jeśli ktoś ma doświadczenia w tej sprawie, proszę o podzielenie się nimi tutaj.

fvf-makler

Zapomniałem podać linku, który dokładnie dotyczy klauzul.

https://www.vzhh.de/versicherungen/28...20202%2010.pdf

Wczoraj wydano kolejny wyrok, tym razem przeciwko Ergo.
Ponieważ prawie wszystkie firmy ubezpieczeniowe używają/ używały tych samych klauzul (które są opracowane przez Bundesverband der Versicherungswirtschaft), jestem bardzo optymistyczny.
Klauzula mojej umowy dotycząca opłaty za anulowanie na pewno pokrywa się z zakwestionowaną przez BGH i stosowaną przez Generali.

fvf-makler

Napisany przez miky10
Znalazłem następującą stronę. my-experten.de/?id=3293
To, czego nadal nie rozumiem, to czy zgodnie z wyrokiem Federalnego Sądu Najwyższego z 2012 roku istnieje teraz dopłata, ponieważ w przeciwnym razie to nie ma sensu. Moje poprzednie ubezpieczenie napisało do mnie, że zakończyło moją umowę zgodnie z wyrokami BGH z lat 2005 i 2007 i to wszystko.
Co mówi nam ten wyrok z 2012 roku? Czy teraz można coś jeszcze z tego wyciągnąć?
W przeciwnym razie nie rozumiem całej sytuacji.

Moim zdaniem klauzule wymienione w tym linku nie są zgodne z prawem, a więc są nieważne. W związku z tym nie można pobierać opłat za anulowanie w przypadku wypowiedzenia umowy z góry.

fvf-makler

Proszę wprowadzić liczby (wpłacone składki, wartość wykupu w 2009 roku, wysokość odliczenia od anulowania, rodzaj ubezpieczenia).

fvf-makler

Napisany przez Ravemaster84
Podniosę to zagadnienie.
Dziś otrzymałem zwrot z dwóch ubezpieczeń na życie, które anulowałem w 2009 roku. Dotyczy to ubezpieczeń PB, a otrzymałem około 1100 euro. Nadal oczekuję oficjalnego pisma.
Na coś się zdało to naleganie i grożenie.

Ravemaster, czy to stare ubezpieczenia BHW?

Należy rozróżnić wypłaconą wartość wykupu i potrącenie za anulowanie.
Obecnie mówi się, że około połowa wpłaconych składek (w przypadku czystego ubezpieczenia na życie / rentowe) musi zostać zwrócona w przypadku rezygnacji.
Niektóre firmy nadal żądają opłaty za anulowanie (tak jak w moim przypadku) i uzasadniają to zaskarżoną klauzulą. Domagałem się zwrotu tej opłaty i otrzymałem odpowiedź. W odpowiedzi napisano, żebym cierpliwie poczekał, ponieważ dział prawny aktualnie sprawdza sytuację.

fvf-makler

Ravemaster, czy to stare ubezpieczenia BHW?

Dokładnie. Wtedy wszystko było obsługiwane przez BHW, dopóki nie nastąpiło przejęcie przez Postbank.

Obecnie mam jeszcze aktywną polisę ubezpieczeniową na życie w AachenMünchener Lebensversicherung AG (Generali). Wobec Generali już wydano wyrok. Oczywiście od razu im o tym przypomniałem...
No cóż, już dostałem od nich pisemne zrzeczenie się przedawnienia... w nowym roku jeszcze raz uprzejmie przypomnę.

Jeśli chodzi o stary ubezpieczenie BHW, było to z pewnością takie, w którym składka mogła się zmieniać (np. maksymalna składka 250 €, składka rzeczywista 50 €). Takie ubezpieczenia miałem już kilka razy na swoim biurku. Opłaty za polisę zawsze były obliczane na podstawie maksymalnej składki, więc nawet po 10 latach nie było jeszcze wartości wykupu. To kolejny dowód na to, jak pomysłowe są towarzystwa ubezpieczeniowe. Oczywiście, tylko dla dobra klienta, który może w późniejszym terminie zwiększyć swoje bez podatku ubezpieczenie. Negatywne aspekty jednak nie były wspominane.
Reakcja PB była taka sama jak u Ciebie. Bez mrugnięcia okiem przeprowadzono nowe obliczenia z odpowiednią wartością wykupu lub saldem umowy. To doskonały przykład na to, jak kreatywne potrafią być niektóre instytucje, aby działać w interesie klientów. Dla mnie to czyste przekleństwo. Właściwie powinno trafić do sądu.
fvf-makler

Napisany przez Matthew Pryor
Mała aktualizacja informacji:
ubezpieczenie na życie: Allianz musi zwrócić klientom miliony - Moje finanse - FAZ

Również ode mnie mała aktualizacja: Dziś dostałem pismo od AachenMünchener (Generali) w skrzynce. Po ponownym obliczeniu są w stanie przelać na mnie około 350,-. Chodzi o związane z funduszami ubezpieczenie emerytalne w ramach wymiany brutto na netto. Wpłaciłem 5 miesięcy po około 100,- z pensji brutto. Po odliczeniu składek od wynagrodzenia, które teraz jeszcze się pojawią, nadal lepiej niż 0. Niemniej jednak chcą oryginał polisy ubezpieczeniowej. Nigdy go nie dostałem, ponieważ przechowywał go mój ex-pracodawca. Teraz muszę więc się tam dopytać... co jeśli nie mają tej karty albo odmówią, bo teraz muszą zacząć odprowadzać składki ubezpieczenia społecznego za mnie. Wie ktoś coś na ten temat?

Napisany przez Matthew Pryor
Spokojnie...Jeśli polisa rzeczywiście zaginęła, Pracodawca może napisać oświadczenie, w którym zgłosi zaginięcie i jednocześnie oświadczy, że wszelkie roszczenia związane z oryginalną polisą ubezpieczeniową zostają unieważnione.
Zazwyczaj powinno to wystarczyć dla Generali.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata