Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podanie o kredyt dla pracowników i osób otrzymujących zasiłek ALG I

Napisany przez laenglich
Cześć wszystkim,

Czy istnieje uczciwy bank, który uwzględnia również osoby pobierające zasiłek ALG 1?
Jestem w stałym zatrudnieniu, a moja partnerka otrzymuje ALG1.
Teraz potrzebujemy niewielkiego kredytu, ponieważ musimy się przeprowadzić, ale nasz bank odmawia, ponieważ uwzględnia tylko moje dochody, a nie dochód mojej partnerki z jej ALG 1.
Ona także pokrywa koszty gospodarstwa domowego, więc gdyby została uwzględniona jako współkredytobiorca, spokojnie byśmy dostali kredyt.

Czy znacie banki, które uwzględniają osoby pobierające zasiłek ALG 1 w wniosku kredytowym?

Dziękuję za pomoc

Napisany przez Halfor
To zależy od twojego dochodu. Jeśli jest wystarczający, to ALGI nie ma znaczenia. Jaka ma być wysokość kredytu ratalnego i na jaki okres ma być spłacany?

Napisany przez laenglich
Miesięcznie otrzymuję 910 euro, a moja dziewczyna 415 euro zasiłku ALG 1. Potrzebujemy około 3000 euro na nasz przeprowadzkę, którą chciałbym spłacać w około 60 miesięcznych ratach.

Napisany przez Halfor
O ile istnieją zabezpieczenia, byłoby to wykonalne (przypisanie ubezpieczenia odkupu wartości), w przeciwnym razie uważam, że szanse ze względu na dochody są niskie.

Napisany przez laenglich
prawdziwym problemem jest to, że na przykład w banku Santander, w którym byłem wczoraj, nie mogę podać mojej partnerki życiowej razem z jej zasiłkiem dla bezrobotnych. Gdyby to było możliwe, nie byłoby sprawą

Napisany przez laenglich
Czy bank DKB jest bezpieczny i nie oszukuje? Czy są wiarygodni?

Napisany przez Ravemaster84
[cytat=laenglich">
Czy bank DKB jest bezpieczny i nie oszukuje klientów? Czy są godni zaufania??
[/cytat]
Co oznacza być bezpiecznym? Co oznacza być godnym zaufania? Każdy bank oszukuje swoich klientów gdzieś z pewnością. Ale większość klientów również się na to godzi.

Ja osobiście mam konto w DKB. Tutaj również nie ma płatności w postaci wynagrodzenia, emerytury lub czegoś podobnego. Ten sklep jest czasem trochę nieelastyczny, ale takie są kłopoty w każdym banku internetowym.

Napisany przez laenglich
Więc spróbuję u nich?

Można spróbować najpierw w wielu bankach. Ja osobiście obecnie mam kredyt w SKG Bank (córką DKB). Do tej pory wszystko zawsze świetnie działało, a dodatkowe spłaty są całkowicie darmowe! Tak naprawdę nie ma znaczenia, jakiego banku wybierzesz. Wystarczy, że potrzebujesz kredytu i na początku nikt nie może powiedzieć, czy go otrzymasz.

Sprawdź porównanie tutaj:
Ratenkredit | Przeprowadź porównanie online

Lub oferty zależne od zdolności kredytowej:
Ratenkredit | Przeprowadź porównanie online

Napisany przez laenglich
Ktokolwiek ma jakąś radę, w której banku jest najprawdopodobniejsza decyzja o udzieleniu kredytu?

Nikt nie może tego powiedzieć. Banki pytają o dochody i wydatki. Na podstawie tych informacji tworzony jest budżet domowy. Istnieją małe różnice między poszczególnymi bankami, ale nie ma dużych odchyleń.
Oferty niezależne od zdolności kredytowej z pewnością są trudniejsze do uzyskania niż te zależne od zdolności kredytowej, ponieważ bank musi zagwarantować, że 2/3 swoich klientów otrzyma te warunki. Jednak w zamian otrzymuje się lepszą stopę procentową. Jeśli nie uda się uzyskać niezależnych ofert, wystarczy zapytać o oferty zależne.

Jeszcze raz:
Tylko poprzez zapytanie o kredyt otrzymasz jasną odpowiedź. Tutaj, na forum i gdziekolwiek indziej (poza samymi bankami) nie otrzymasz rzetelnej odpowiedzi (ani wskazówek).

Napisany przez Latinl
Trochę głupie pytanie. Czy pytałeś już w biurze pracy, czy mogą się dofinansować lub udzielić pożyczki?

Jeszcze nigdy nie byłem bezrobotny. Ale słyszy się różne rzeczy

Napisany przez laenglich
Do urzędu pracy nie chcę tam iść, ponieważ ingerują tam zbyt mocno, m.in. określają, jakie mieszkanie mogę wynająć, a tego nie chcę. Chcę mieć z nimi jak najmniej do czynienia.

Napisany przez Birgit
To, że planujecie przeprowadzkę, musicie jednak powiadomić Urząd Pracy.

Napisany przez tnt

nie chcę tego robić za pośrednictwem urzędu pracy, ponieważ ingerują tam zbyt mocno, między innymi określając, jakie mieszkanie mogę wynająć ...

Bzdura, kto ci to powiedział? Nie mogą ci w ogóle nic narzucić, przecież nie jesteś osobą otrzymującą zasiłek ALG.

Cytat Birgit

Jeśli planujecie przeprowadzkę, to przecież musicie to zgłosić urzędowi pracy.

On nie, ona. Ale przy okazji: Jeśli chodzi o podjęcie pracy przez jego dziewczynę, istnieją różne możliwości wsparcia finansowego...

Napisany przez laenglich
Jak to jest z ubezpieczeniem ratowniczym w DKB Bank? Nie muszę go płacić od razu, tylko będzie on pobierany wraz z ratami, prawda? Czy ktoś to wie?

ubezpieczenie spłaty pozostałego długu zazwyczaj jest dodawane do sumy pożyczki i jest oprocentowywane oraz spłacane. Osobiście podchodzę do RSV bardzo sceptycznie i uważam je za zbędne. Ale każdy musi decydować sam.

Napisany przez laenglich
Tak, też o tym myślałam, bo to już kilka euro dla dwóch osób, ale to także zabezpieczenie dla banku i wydaje mi się, że może to zwiększyć szansę na pozytywne rozpatrzenie wniosku.

Nie, bank nie przyjmuje ubezpieczenia na życie jako zabezpieczenia. Gdyby to było wymagane, szukałbym gdzie indziej.

Napisany przez laenglich
Czy ktoś ma może wskazówkę dotyczącą wniosku kredytowego, w którym trzeba podać dokładne wydatki, a wszystko jest dostosowywane indywidualnie do danej sytuacji?

Napisany przez Latinl
Cześć

oto kalkulator kredytowy/budżetowy

bez RSV itp.

https://www.ing-diba.de/kredit/ratenkredit/

Napisany przez laenglich
W ING-DiBa zaczyna się od 5000, a ja nie potrzebuję tyle. Czy są jeszcze inne propozycje banków, które dostosowują budżet do potrzeb każdej osoby?

Napisany przez tnt

Nie, bank nie przyjmuje RSV jako zabezpieczenie.

No dobrze, od kiedy tak nie robi? Okej, mój ostatni kredyt z RSV jest już jakiś czas temu. Około 20 lat, na finansowanie samochodu. Sprzedawca nie chciał ze mną negocjować, chciał wszystko albo nic. Bank (BHW) udzielił mi kredytu bez problemu, z RSV. Samochód to mniej pewne zabezpieczenie - każdy może go w każdej chwili zniszczyć, a nawet tak, że żadne ubezpieczenie nie wypłaci odszkodowania.

Napisany przez Latinl

Od kiedy to się nie zdarzyło? Ok, ostatni kredyt z RSV był trochę temu. Około 20 lat temu, na finansowanie samochodu. Dealer nie dawał się przekonać, chciał wszystko albo nic. Bank (BHW) bez problemu udzielił mi kredytu z RSV. Samochód to mniej pewna forma zabezpieczenia - każdy może go w każdej chwili zniszczyć, ale tak, że żadne ubezpieczenie nie wypłaci odszkodowania.

kto płaci dobrowolnie za RSV, jest sam sobie winny... Lepiej wziąć więcej i później dokonać darmowej dodatkowej spłaty za pomocą dodatkowej kwoty

Od kiedy więc tego nie robisz? Ok, mój ostatni kredyt z RSV jest sprzed dłuższego czasu. Około 20 lat temu, na zakup samochodu. Sprzedawca nie chciał się targować, chciał wszystko albo nic. Bank (BHW) udzielił mi kredytu bez problemu, z RSV. Samochód jest mniej bezpieczną zabezpieczeniem - każdy może go zepsuć w dowolnym momencie, a nawet tak, że żadne ubezpieczenie nie wypłaci odszkodowania.

Należy jednak zauważyć, że RSV również nie spełnia dobrze funkcji zabezpieczenia. RSV obejmuje ochroną w przypadku śmierci i/lub utraty pracy. Co jednak, jeśli pomimo wesołej improwizacji i dochodu nie będę/podoba mi się spłacanie pożyczki? Wtedy RSV nic nie daje. Wtedy samochód zostaje zajęty, ponieważ jest on traktowany jako zabezpieczenie.

Napisany przez tnt

Naja, ubezpieczenie RSV nie służy równie dobrze jako zabezpieczenie. RSV zapewnia ochronę w razie śmierci i/lub utraty pracy. A co w przypadku, gdy nie mogę/nie chcę spłacić pożyczki pomimo chęci i dochodów?

Nie chcieć nie wystarczy, nie móc już tak.

Zitat von Ravemaster84

W takim przypadku ubezpieczenie RSV nic nie daje. Wówczas auto zostanie zajęte, jako zabezpieczenie.

Dla kredytodawcy to ma niewiele sensu. Co jest najdroższe przy zakupie samochodu nowego? Dokładnie: Pierwsze przekręcenie kluczyka zapłonu. Od tego momentu samochód staje się używanym.

W moim przypadku: Sprzedawca chciał 22.700 marek niemieckich (to był też używany, ale musiał to być taki brykiet do jazdy w słoneczne dni dla Pani domu - 4 lata i 30.000 km). Ile by dostali po kilku latach, gdy przejechałem nim dodatkowe 100.000 km? Okej, z pewnymi kosztami eksploatacyjnymi - Pani musiała tylko znać gaz i hamulec. Najpierw zużyły się okładziny hamulcowe przód (nic dziwnego), ale potem przyszła kolej na sprzęgło...

Nie, nie, miałem czasami problemy z płaceniem, ale zamiast tego dwukrotnie mi odroczyli spłatę kredytu. To wszystko opłaciło się z nawiązką przez odsetki. kredyt działał nawet dłużej niż samochód.

No dobrze, ale myślę, że teraz trochę odbiegamy od RSV i strat wartości samochodów.

RSV nie jest używane jako zabezpieczenie kredytu. Raczej służy do zabezpieczenia przedmiotu zabezpieczenia i/lub dochodu kredytobiorcy. Jeśli bank mówi: Otrzymasz kredyt tylko, jeśli zawrzesz RSV! Oznacza to, że chce on dodatkową prowizję za pośrednictwo w ubezpieczeniu. Nic więcej, nic mniej.

Napisany przez tnt

Teraz myślę, że odbiegamy od tematu RSV i utraty wartości samochodów.

Nie, po prostu przechodzimy od jednego zabezpieczenia do drugiego.

Cytat od Ravemaster84

RSV nie jest używane jako zabezpieczenie dla pożyczki. Raczej zabezpieczeniem jest obiekt zabezpieczenia i/lub dochód pożyczkobiorcy.

Nie, albo albo. W moim przypadku to była RSV, nic innego. Dochód też nie jest zabezpieczeniem. Podczas trwania umowy byłem bezrobotny więcej niż raz.

Cytat od Ravemaster84

Jeśli bank mówi: Otrzymasz pożyczkę tylko jeśli zawrzesz RSV! To chce uzyskać dodatkową prowizję za pośrednictwo w ubezpieczeniu. Nic więcej, nic mniej.

Raczej więcej. ubezpieczenie jest w końcu dodawane do kredytu i tak samo oprocentowane i spłacane, prawda?

Raczej więcej. Skoro ubezpieczenie jest w końcu doliczane do kredytu, to tak samo jest oprocentowywane i spłacane, prawda?

Wydaje mi się, że zgadzamy się w tej kwestii.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata