Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy w przypadku niekorzystania bank nie likwiduje depozytów?

Napisany przez ADMCI4
Wiele lat temu mój ojciec otworzył na moje imię konto maklerskie, ponieważ kupił dla mnie akcje. Oczywiście zostały one już dawno wypłacone. Następnie dokonałem mniejszych wpłat na to konto do przedostatniego roku. Od tego czasu jest puste i kosztuje mnie aż 16 euro rocznie. Jednak zdałem sobie z tego sprawę dopiero niedawno, gdy opłaty zostały pobrane z mojego konta bieżącego. Czy nie powinno się raczej tak dziać, że konto maklerskie jest zamykane przez bank, jeśli nie jest używane dłużej niż rok? Jako klient, bardzo łatwo zapomnieć o tym, a mimo to trzeba płacić opłaty. Czy każdy bank ma inne podejście do tej kwestii?

Napisany przez Ravemaster84

Jako klient często zapominamy o tym i mimo wszystko musimy zapłacić opłaty.

To nie jest problem banku. Opłaty podstawowe służą na pewno do utrzymania depozytu. To koszt zarządzania, nawet jeśli w nim nie ma papierów. Jeśli nie chce się płacić tej opłaty, trzeba złożyć wypowiedzenie. Bank nie zrobi tego, dopóki może pobierać opłaty podstawowe za to.

Napisany przez eichi

Jako klient, często zapominamy o takich rzeczach i musimy mimo to płacić opłaty. Czy każdy bank postępuje inaczej?

Jeśli jesteś zapominalskim klientem, powinieneś zastanowić się nad sposobem, aby uniknąć takich sytuacji. To samo dotyczy umów, które automatycznie się przedłużają, itp. Rzeczy z corocznymi opłatami można prosto zapisać na kartce, którą się schowa i od czasu do czasu sprawdza, czy wszystko nadal jest potrzebne.

Napisany przez 2Escorpio
Tak wielu klientów nie korzysta już ze swoich kont / depozytów, ale ładnie płaci za nie opłaty.

Bank byłby głupi, gdyby temu zapobiegł... wystarczy tylko 62 500 roztrzepanych klientów płacących po 16 euro rocznie, by na koncie banku pojawił się dodatkowy milion

Napisany przez Birgit
Czy nie miałoby to miejsce?

Z pewnością byłoby głośno, gdyby bank po prostu zlikwidował depot.

Napisany przez Latinl

Albo odwrotnie.

Na pewno byłby duży skandal, gdyby bank po prostu likwidował depozyt.

Jednak nie jest nietypowym, że banki/kasy oszczędnościowe wykreślają martwe konta z latami stagnacji i praktycznie zerowym saldem.

Napisany przez 2Escorpio

to jednak nie jest niespotykane, że banki/kasy oszczędnościowe wykreślają martwe konta z latami stagnacji i niewielkimi wpływami

Tak naprawdę dzieje się to tylko wtedy, gdy konto jest na minusie z powodu opłat za prowadzenie konta, a bank nie wie, gdzie je ściągnąć.

Odzyskanie pieniędzy jest zbyt skomplikowane dla banku, dlatego kwoty są księgowane i konto jest zamykane... szansa na ponowne otwarcie konta jest bardzo niewielka

Napisany przez Latinl

Tak naprawdę tylko wtedy, gdy są na minusie z powodu opłat za prowadzenie konta i bank nie wie, gdzie ma je pobrać.

Odzyskiwanie pieniędzy jest po prostu zbyt skomplikowane dla banku, dlatego kwoty są usuwane z konta, a konto jest zamykane... szansa na ponowne otwarcie konta jest wtedy bardzo niska.

Cześć,

Depozyty i martwe konta generują zbędne koszty systemowe. Zarządzanie nimi, struktura IT, dokumentacja konta, koszty przesyłki itp.

Instytucja finansowa nie może jednak arbitralnie usuwać danych. Istnieją też określone przepisy prawne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata