Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy ubezpieczenie bezpośrednie ma sens w przypadku Rürup?

Napisany przez Jura
Cześć wszystkim,

Utworzyłem dodatkowe świadczenie emerytalne u mojego obecnego pracodawcy w formie ubezpieczenia bezpośredniego i co miesiąc płacę 224 euro (odciągane od mojego wynagrodzenia brutto). Właśnie kończę ten miesiąc i zamierzam rozpocząć działalność na własny rachunek. Zamierzam kontynuować umowę ubezpieczenia bezpośredniego i nadal opłacać składki samodzielnie.

Czy opłacałoby się skorzystać z Renty Rürup dla przedsiębiorców, nawet jeśli mam już ubezpieczenie bezpośrednie? Chciałbym zdecydowanie zainwestować dodatkową kwotę w zabezpieczenie emerytalne i mogę na to przeznaczyć od 200 do 400 euro miesięcznie. Czy byłoby to lepiej zainwestowane gdzie indziej?

Napisany przez Halfor
Cześć Juro,

więc, renta bazowa/Rürup ma korzyści podatkowe i dlatego ma sens dla kogoś, kto chce oszczędzać podatki. Jednak renta bazowa ma też pewne wady. Być może powinieneś omówić je z niezależnym doradcą. Aby udzielić ci tutaj porady lub odpowiedzi, potrzebujemy więcej informacji. Dopiero po indywidualnej konsultacji można udzielić ci odpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisany przez AV-Planer
Cześć Jura,

prywatne kontynuowanie ubezpieczenia emerytalnego nie zawsze ma sens, jeśli planujesz to na stałe. Wszelkie dotacje do opłacania składek zostaną anulowane.
Pomoc podatkowa w planowaniu emerytalnym dla samozatrudnionych jest dostępna tylko poprzez fundusz Rürup. Jednak czy to ma sens dla Ciebie jako osoby rozpoczynającej działalność gospodarczą? Czy w pierwszych latach działalności zarabiasz już na tyle wysoko, aby móc skorzystać z efektów podatkowych związanych z funduszem Rürup?

Napisany przez tequila
Podatek od ulgi na emeryturę dla osób samozatrudnionych jest bezpośrednio możliwy tylko poprzez rentę Rürup.

Błąd. Jeśli osoba samozatrudniona pracuje na stałe dla przedsiębiorstwa, może oczywiście zbudować emeryturę za pomocą ubezpieczenia bAV. Jednak w tym wyjątkowym przypadku preferowane byłoby rozwiązanie niestandardowe w postaci kasy wsparcia.
Jeśli mam takie długoterminowe upoważnienie, mogę po prostu przekazywać część mojej opłaty jako wkład finansowany przez pracodawcę do kasy wsparcia.
I gotowe, emerytura bAV dla wolnego zawodu.

Napisany przez Jura
@Halfor: Masz rację, skonsultuję się z kimś, zanim podpiszę umowę. Rady tutaj są również bardzo pomocne.

@AV-Planer: Dzięki za wskazówkę dotyczącą ubezpieczenia bezpośredniego. Nie miałem zamiaru zostawić go na później, ale jeśli pieniądze byłyby lepiej ulokowane w emeryturze Rürup, to może warto się nad tym zastanowić.

Jednak czy to ma sens dla ciebie jako przyszłego przedsiębiorcy? Czy w pierwszych latach działalności masz tak wysokie dochody, że miałbyś korzyści podatkowe z emerytury Rürup?

Jak wysokie muszą być moje składki, aby mieć zauważalną korzyść podatkową? W moich planach na pierwszy rok uwzględniłem składkę na ubezpieczenie bezpośrednie (i mam wystarczające dochody, aby pokryć te wydatki).

Czy teraz lepiej jest zostawić ubezpieczenie bezpośrednie na boku i zainwestować pieniądze w emeryturę Rürup? Byłoby to 224 €. Znalazłem informacje dotyczące minimalnych i maksymalnych składek, ale nie wiem od jakiej wysokości składki byłoby to sensowne.

@tequila: Dzięki za wskazówkę, ale prawdopodobnie mnie to nie dotyczy. Nadal dobrze wiedzieć, jeśli coś się zmieni w mojej sytuacji.

Napisany przez tequila
Powinieneś najpierw spokojnie się zaznajomić. Ten wątek wydaje mi się udanym przykładem tego, co może się zdarzyć, gdy niewtajemniczeni i źle poinformowani konsumenci polegają na pierwszej, a potem jeszcze błędnej wskazówce doradcy finansowego...

Napisany przez Halfor
Osobiste oszczędności podatkowe mają raczej związek z Twoim dochodem... Im wyższy dochód, tym wyższa stawka podatkowa, tym większe oszczędności podatkowe przy składce rocznej w wysokości 1 000 euro (na przykład). Czy jest jakiś konkretny powód, dla którego chcesz wybrać rentę Rürup?

Napisany przez Jura

Czy jest jakiś powód, dlaczego chcesz wybrać rentę Rürup?

Nie jestem zdecydowany na Rürup, ale z tego, co się dowiedziałem, nie ma dla mnie lepszych alternatyw, aby jako osoba samozatrudniona uzyskać wsparcie państwowe przy emeryturze. Niestety, Rente Riester nie wchodzi w grę, ponieważ nie jestem zobowiązany do ubezpieczenia emerytalnego.

Jeśli istnieją lepsze alternatywy, chętnie się o nich dowiem.

Napisany przez Halfor
Pytanie jest proste, CZY w pierwszych latach osiągniesz tak wysokie dochody, że opłaca się skorzystać z Rüruprente.

- Czy jesteś świadomy, co się stanie z Rüruprente, jeśli zginiesz przed rozpoczęciem emerytury?
- Czy jesteś świadomy, co się stanie z Rüruprente, jeśli zginiesz w okresie emerytalnym?
- Czy jesteś świadomy, że obecnie nie możesz odliczyć 100% składek podatkowo, ale w przyszłości będziesz musiał opodatkować pełną emeryturę (od 2040 roku)?
- Czy wiesz, jakie są możliwości kapitalizacji Rüruprente?
- Czy wiesz, jak elastyczna jest Rüruprente (oszczędzanie, wypowiedzenie, zabezpieczenie kredytowe)?

Pytanie brzmi (według mnie), czy w ogóle powinieneś podejmować jakiekolwiek działania optymalizujące podatki w pierwszych latach. Czy sens ma płacenie na początku działalności na emeryturę/zabezpieczenie majątku z dochodu netto i zrobić coś przeciwko wysokiemu obciążeniu podatkowemu dopiero za kilka lat, gdy dochód wzrośnie?

Nie jestem ani za, ani przeciw Rüruprente. Chcę jedynie dostarczyć impulsy myślowe. Nie można po prostu wytłumaczyć 5 produktów i wybrać jeden z nich. Istnieją alternatywy dla Rüruprente.
Czy warto korzystać z Rüruprente czy z innej opcji, można powiedzieć dopiero po indywidualnej konsultacji. Konieczne są inne informacje (wiek, stan cywilny, plany na przyszłość, płynność finansowa itp.), aby móc zalecić konkretny produkt.

Pozdrawiam

Napisany przez Giroboy
@Halfor Dokładnie te same pytania zadałem sobie kilka miesięcy temu. Doszedłem do wniosku, że wszystkie wpłaty pójdą na marne, jeśli nie przeżyję momentu przejścia na emeryturę. A nawet jeśli dostanę emeryturę (o czym w sumie mam nadzieję): Musiałbym dożyć przynajmniej 90 lat, żeby zaczęło się to opłacać przy moim produkcie emerytalnym (ubezpieczenie z funduszami). W każdym razie do tej pory wpłacone składki nie zostaną mi już zwrócone z umowy. Ok. Ale też nie będę więcej wpłacać. Zawiesiłem płatności w umowie. Muszą istnieć jakieś alternatywy, przy których moja rodzina skorzysta z moich oszczędności, jeśli odejdę. Prawda? Wolę teraz zrezygnować z ulg podatkowych. Zwłaszcza że państwo i tak stopniowo odzyskuje je podczas wypłaty renty. Szkoda, że uświadomiłem sobie to tak późno...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata