Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy akcje są odpowiednim prezentem bożonarodzeniowym?

Napisany przez ADMCI4
Nadal szukam odpowiedniego prezentu świątecznego dla mojego chrześniaka. Ma 16 lat i bardzo interesuje się światem technologii i muzyki. Ponieważ do tej pory nic mi nie przychodziło do głowy, pomyślałem nawet o akcjach. Oczywiście prezent powinien do niego pasować, dlatego chciałbym najchętniej podarować akcje z dziedziny technologii. Jednak w jakiś sposób nie jestem pewien, czy to naprawdę odpowiedni prezent świąteczny dla 16-latka. Być może ktoś tutaj może mi pomóc znaleźć coś, co jest dość pewne i ma związek zarówno z technologią, jak i muzyką.

Napisany przez eichi
Hm, osobiście uważam, że to dobry pomysł, ale musisz wybrać coś trwałego, co też coś przynosi (najlepiej coś w rodzaju rosnących przez ostatnie 30 lat dywidend). Istnieje jednak ryzyko, że Twoje dziecko opiekuńcze pomyśli co mam z tym głupim rzeczy zrobić.

Napisany przez 2Bolitho
To również dość praktyczne pytanie. Przekazanie fizycznych akcji nie jest standardem i prawdopodobnie wiąże się dodatkowymi kosztami. Nie wiem, jaki masz budżet na Święta, ale ekonomicznie prawdopodobnie nie ma to sensu. Szybko sprawdziłem opłaty w moim banku:
11,90 euro opłaty za prowadzenie depozytu rocznie (nie jestem pewien, czy można zrezygnować. Skoro akcje trzyma się w rękach, może się to skasować)
Do tego można doliczyć 5,95 euro za przechowywanie rocznie (może również nie być konieczne).
Potem 15 euro za zakup akcji. (0,25% prowizji, min. 15 euro)
I wreszcie koszty przekazania fizycznych akcji. Oszacowałbym, że może to kosztować co najmniej 10 euro, jeśli w ogóle jest to możliwe.

Więc do łącznej rocznej opłaty do 18 euro plus ponad 25 euro za zakup i przekazanie akcji. Dodatkowo trzeba śledzić terminy dywidend itp. samemu.

Online jest oczywiście tańsze, ale ma również wartość symboliczną, a wtedy wyciąg z konta pod choinką prawdopodobnie nie jest odpowiednim prezentem. Nawet online warto zainwestować co najmniej 1 000 euro w akcje, aby opłaty były w miarę akceptowalne.

Napisany przez Birgit
Myślę, że byłby to dobry prezent tylko dla 16-latka, który już interesuje się inwestowaniem pieniędzy. Jeśli jeszcze nie wykazuje zainteresowania inwestycjami, na pewno zastanowi się, co miałby z tym zrobić.

Napisany przez asktom71
Prezent powinien sprawiać radość i nie tracić swojej wartości (szczególnie jeśli, jak w przypadku akcji, liczy się tylko wartość).

Dlatego ważne jest, aby także dobrze zainwestować w prezent.

Google: Levermann Aktien

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata